Anledningarna till att zucchini blir gul och visnar i det fria fältet och vad man ska göra

Efter att frönna har grodd framgångsrikt vill du inte förlora skörden. Varför zucchini lämnar gula, nybörjare och erfarna grönsaksodlare försöker förstå. Vad är orsaken till detta fenomen, hur man kan hjälpa kulturen och rädda växterna.

Varför blir zucchini gul?

Det kan finnas flera skäl, för det första är det nödvändigt att exakt bestämma varför bladen blev gula. Och arbeta sedan för att eliminera dem. För att göra detta, undersök noggrant zucchini i trädgården, när de minsta tecken på gulning uppträder, börjar bearbetningen. Men det är bättre att utföra förebyggande arbete i tid för att inte förstöra grödan.

I det öppna fältet

En av orsakerna till att gula bladen gulnar är fel plantering. Kulturen älskar väl upplysta områden, men högst 4-5 timmar om dagen. Vid längre exponering för solljus skadas bladen och börjar bli gula. Sommarbeboare rekommenderar att du noggrant väljer en plats för sängarna eller planterar majs bredvid, det kommer att stänga växterna från den brinnande solen.

Ett annat skäl är pulverformig mögel, som inte bara påverkar en vuxen växt utan också plantor av squash. Brist på kväve påverkar också det faktum att buskarna börjar bli gula. Spetsarna på bladen lider, sedan torkar hela bladplattan.

När temperaturen sjunker blir bladen också gula. För att undvika detta bör grödan planteras tidigast juni.

I växthuset

Zucchini blir gul inte bara utomhus utan också inomhus. Skälen är desamma. Ibland beror detta på att planteringarna är tjockare. Detta händer på grund av brist på ljus. En spindelmiter som attackerar grönsaksbädden, förstör långsamt växten. Bladen börjar bli gula i fläckar och torka sedan helt ut.

zucchini i växthuset

Var inte rädd om bladen blir gula i slutet av växtsäsongen. Detta är en naturlig åldrande process i växter. Inget fel med det.

Överträdelse av bevattningssystemet

Ofta blir zucchini gula av anledningen till att korrekt vattning inte utförs. Att uppfylla vissa krav hjälper till att undvika många problem.

  1. Vattning bör göras endast på morgonen och på kvällen, vattnet ska vara varmt och sedimenterat.
  2. Vattenmängden är mindre ofta än gurkor, men mer riklig. Det räcker med att vattna en gång i veckan, jorden ska blötläggas 30-40 cm djup.
  3. Utför droppbevattning, men i dess frånvaro, vatten strikt vid roten. Förhindrar att fukt tränger in i bladen. Användning av mulch uppmuntras.

vattna zucchini

Att vattna korrekt hjälper till att bevara växter och öka utbytet. Det finns inget behov att bortse från reglerna.

Vad gör man om plantor blir gula?

Först och främst börjar spetsarna att bli gula. Du kan spara plantorna just nu. Det räcker med att mata växterna med kväveinnehållande gödselmedel. Men om alla blad är torra, är det bäst att plantera nya frön.

Jorden bereds på förhand och behandlas med en manganlösning. Plantorna bör inte torka ut. Genom att implementera dessa regler förhindras gulning.

Varför blev frukterna gula?

En annan oro bland sommarinvånarna är att zucchinierna i busken blir gula. Detta orsakas av överflödigt fukt. Du bör noga övervaka växternas tillstånd efter vattning.

Överdriven fukt stoppar växten och utvecklingen av växten.

gulnade zucchini

Om grödan inte skördas i rätt tid börjar zucchinin bli gul. Detta händer på grund av att frukterna blir övermassa, huden grovar och smakbarheten försämras. Dessutom tillåter tidigt skördade courgetter växten att bilda nya äggstockar.

Pulveraktig mögelskada

När växter drabbas av denna sjukdom krävs behandling omedelbart. Eftersom en sjuk planta snart kommer att infektera hela området. Om bladen försämras är detta en signal för omedelbar åtgärd.

Det första steget är att omedelbart ta bort de viruspåverkade områdena i busken. Och behandla resten av växten med speciella preparat för att behandla sjukdomen. Om grönsaksproducenten vill klara sig utan att använda kemi, används folkliga kampmetoder. Infusioner av vitlök, lök, celandine och andra.

pulveraktig mögel på bladen

Men någon sjukdom förebyggs bättre än botad. Därför rekommenderar sommarinvånarna att behandla växterna i förväg för att undvika infektion och spridning av sjukdomen. Utöva dessutom vanliga jordbruksmetoder, lossa, ogräs och toppklädsel.

Spindelmittkontroll

Fördelen är att du omedelbart kan upptäcka skadedjuret. Behandla sedan växterna omedelbart. En spindelnät visas på bladen, vilket är lätt att märka, det räcker med att vända bladet med baksidan upp.

Insektskontroll utförs på två sätt, kemiskt och folkligt. Den första metoden är effektivare, den andra säkrare.

Behandling:

  • En lösning av träaska med tvål. 1 kg ask, 10 liter vatten, 200 g riven tvål. Spraya varannan dag tills skadedjuret försvinner.
  • Potatis toppar. Infusionen bereds endast med friska toppar. Hackade stjälkar hälls med vatten, insisterade i 7 dagar. Buskarna sprayas varje dag tills insekten försvinner.
  • Vitlök, kamomill och träaska. 4 vitlökhuvuden, 1 kg ask, 10 liter kamomill buljong. Insistera i en vecka. Bearbeta 3 gånger. För att förbereda ett avkok av kamomill behöver du 200 g torkade blommor.

spindelmiter

Folkläkemedel är att föredra eftersom kemikalierna inte finns kvar i växternas frukter.

Hur man matar för förebyggande?

Först av allt, kompensera för bristen på kväve och mat plantorna med organiskt material. Behandla sedan skadedjur från insekter. Vattna växterna med infusioner av lökskal och vitlök.

Vattning med följande ämnen rekommenderas:

  • urea;
  • borsyra;
  • kopparsulfat.

Behandlas 1-2 gånger, tills bildandet av äggstockar, intervallet mellan utfodring 1-2 veckor.

En god kultur tillhör organiska ämnen, därför befruktas den med humus när man planterar växter. Att lägga till den i brunnarna mättas med användbara ämnen.

Zucchini är krävande att ta hand om och opretentiös. De används ofta i matlagning. Sommarbeboaren kommer inte att misslyckas om han bestämmer sig för att odla en kultur på sin webbplats. Det räcker med att utföra enkla underhållstekniker och skörden kommer inte att vara lång.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa