Varför zucchini ruttnar i trädgården: vad man ska göra, desto bättre att bearbeta

Zucchini är en grönsakskörd av pumpafamiljen älskad av många trädgårdsmästare. Det kräver inte särskild vård, ofta vattning och bär frukt rikligt. Det händer emellertid att grönsaker i våra trädgårdar lider av ogynnsamma väderförhållanden eller fel i jordbrukstekniken. Inte bara nybörjare, utan också erfarna sommarinvånare måste tänka på varför zucchini ruttnar i trädgården och vad de ska göra för att bevara skörden.

Allt börjar med att följa landningsreglerna

Du kan förhindra eventuella förluster även när du planterar plantor eller frön. Eftersom zucchini är ljuskärleksfulla och värmekärliga växter, är det bättre att plantera dem på en öppen, oskuggad plats. Det är viktigt att inte tjocka plantningen, ett avstånd på 1-1,5 m gör att en stark, frisk busk kan utvecklas. Det är användbart att bära marken med hö eller grässtickar (men inte ogräs från trädgården).

zucchini ruttnar

Sjukdomsproblem kan inte undvikas om grönsaker planteras årligen i samma trädgård. Det är bättre att byta platser för odling av zucchini, eftersom det inte finns tillräckligt med näringsämnen i sådana områden, och jorden återställs i minst 3-4 år.

Det är inte värt att plantera där meloner, vattenmeloner, pumpor, gurkor eller squash växte. Nära släktingar utarmar landet, och att plantera zucchini på samma plats kommer inte att ge en bra skörd.

bättre handtag

Om de första 2-3 embryona räknas i zucchini, en månad efter plantering, skärs äggstockarna helt enkelt av, men när sjukdomen sprider sig är det bättre att ta bort de vissnade blommorna och strö fruktens ändar med aska.

Orsaker till förfall

Vanliga orsaker till ruttnande zucchini i trädgården är hög luftfuktighet, brist på solljus eller olämplig jord när marken på platsen är alltför rik på organiskt material. Avsaknaden av väsentliga spårelement (bor, jod eller kalcium) minskar växtens motstånd. Sönderfallsprocessen kan orsakas av svampsjukdomar - pulverformig mögel eller apikal vit råtta.

plantering på zucchini

Överskott av fukt och näringsämnen

När det finns för många näringsämnen i jorden växer en kraftig busk med ett överflöd av stora blad som inte tillåter solljus att passera igenom och skapa ett mikroklimat inuti som är gynnsamt för utveckling av putrefactive processer.

Små zucchini kan börja ruttna, då börjar alla frukter att ruttna, och skörden från denna buske går förlorad om inte nödåtgärder vidtas. Gödningsväxter är nödvändigt, vilket innebär att zucchini måste ges i en strikt dos.

Vid ofta vattning eller regnigt väder är hela sängen mättad och mättad med fukt, vilket skapar en växthuseffekt, vilket också bidrar till att ruttna.

överflödigt fukt

Problemet ligger i blomman

En icke-pollinerad peduncle utsätts ofta för förfall.För att locka bin är det bäst att plantera växter med vita eller gula frukter. I molnigt och regnigt väder pollineras inte insekter, så du kan göra det på ett konstgjort sätt (plocka en hanblomma och överföra pollen till en kvinnlig).

Zucchini kan ruttna omedelbart efter blomningen. Normalt bleknar blomman, torkar och faller av på egen hand. Om detta inte händer påverkar först råtta på blomman och sedan på frukten.

problemet är i blomman

Det är viktigt att du vattnar busken korrekt. Om du häller vatten från en slang eller vattenkanna från ovan, ackumuleras blomman mycket fukt, torkar ut under lång tid och börjar ruttna, embryona ruttnar också; varför blir vuxna zucchini gula - troligen på grund av brist på spårelement. Zucchinis hälsa kan hjälpa till genom matning med komplexa gödselmedel.

Pulveraktig mögelinfektion

Zucchini påverkas ofta av pulveraktig mögel. Tecken på en svampinfektion är vitaktig blomma och deprimerade fläckar på frukt och blad. Först och främst påverkas unga blad och äggstockar. Utvecklingen av sjukdomen underlättas av kraftiga fluktuationer i temperatur (svala nätter och dagvärme) och vattning med kallt vatten.

svampinfektion

Svampsjukdomar orsakar ofta förfall; naturligtvis är det bättre att förhindra infektion eller börja slåss i ett tidigt stadium av sjukdomen.

Det är nödvändigt att inspektera växterna regelbundet, zucchini kan bli sjuk med pulvermjöl och med ett överskott av kvävegödselmedel, till exempel ammoniumnitrat eller urea, som används för att öka utbytet. Potash- och fosfatgödselmedel ökar sjukdomsresistensen.

För att förebygga svampsjukdomar kan du spraya växterna med vitlökvatten (3-4 huvuden finhackad vitlök per 10 liter).

orsaka förfall

Hjälp zucchini: dina handlingar

För att inte ruttna zucchini måste du hantera överflödigt fukt. Rätt vattning är sällsynt, inte mer än en gång i veckan, men rikligt (för varje buske cirka 20 liter vatten). Squashens rötter är kraftfulla och vattnet bör tränga ner till ett djup av 30-40 cm. Du bör inte hälla vatten på bladen och stjälkarna - bara under busken, utan att erodera rötter. Då måste jorden lossas så att en tät skorpa inte bildas och växternas rotdel andas.

Om zucchini ruttnar från överflödigt fukt, rekommenderas att vattna dem längs spåren och mata dem varje månad med en infusion av ruttna gödsel med tillsats av ask.

tät skorpa

En viktig faktor är luftningen av landningarna. Det är nödvändigt att ta bort de nedre gamla bladen som ligger på marken och lider mer än andra av sjukdomar, skadedjur och fukt. Det är bättre att klippa av dem med en skarp kniv 3-4 cm från franset. Nästa dag är det bra att spraya stammen och löven med en lösning av lysande gröna (1 tsk i en hink med ljummet vatten). Du kan regelbundet föryngra busken när vipporna förlängs, tunnas ut och förlänger frukt.

Trädgårdsmästare med erfarenhet rekommenderar att skydda unga växter i regnigt väder. En bit polyeten på pinnar eller ett gammalt paraply gör för detta (vatten ovanifrån faller inte på busken, men luftcirkulationen upprätthålls).

unga växter

Zucchini är dåligt pollinerad och ruttnar när de centrala bladen är tätt stängda. I detta fall måste du klippa av flera bladplattor och lämna bladblommorna - de behövs för att mata växten. Dessutom torkar solens strålar, som tränger in djupt i busken, det pulverformiga mögelmyceliet.

Klippta löv och ruttna frukter bör brännas snarare än placeras i en komposthögen för att bevara nästa års skörd.

Om plantering av zucchini måste bearbetas är det nödvändigt att behandla den med "kemi" strikt enligt instruktionerna. Bristen på jod kan fyllas på genom sprutning med en 0,02% -ig lösning av kaliumjodid eller alkoholtinktur (30-35 droppar per hink vatten).

pollineras och ruttnade

För att förhindra att zucchini ruttnar på grund av brist på bor, använd borsyra i en utspädning av 1 g per 5 liter vatten eller komplexgödsel med spårämnen.

Zucchini kan också ruttna från fuktig jord, du kan också försöka rädda dem genom att sätta plankor eller halm.Glöm inte samtidigt att sniglar samlas där - de måste samlas in regelbundet.

Den bästa metoden för att säkerställa en rik skörd av zucchini och att hantera någon sjukdom är att köpa hybridfrön som inte är mottagliga för svampinfektioner eller som lätt kan hantera sådana problem.

borbrist

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa