Kontrollåtgärder och behandling av pulverformig mögel på zucchini: hur och vad som ska behandlas

Odlingen av grönsaksgrödor har sina egna egenskaper, till exempel, zucchini, som växer bra i mitten av vårt land, gillar inte temperaturförändringar. Svampsporens nederlag under en kraftig kall snäpp eller kraftigt regn leder till utveckling av pulveraktig mögel på zucchini.

Sjukdomen utvecklas på blad och stjälkar och kan helt eller delvis förstöra grödan. För att undvika detta måste du veta vilka tecken som indikerar infektion och vilka metoder som ska användas för att effektivt bekämpa.

mjuk behandling

Vad är det: typer av sjukdomar och växtskador

Även om du använder rätt jordbrukssystem och kvalitetsfrön kan inte garantera en god skörd. Växter påverkas ofta av olika skadedjur och sjukdomar, varav en är mjölk.
Det är av två typer:

 1. En sjukdom som utvecklas på zucchini och andra meloner och kalebasser, i form av en specifik plack och kallas direkt pulveraktig mögel.
 2. En falsk sjukdom som oftast förekommer på gurkor.

dagg på zucchini

Orsaken till båda varianterna är en svamp som bildas i jorden, med den enda skillnaden att den verkliga sjukdomen manifesterar sig på bladen från utsidan av växten, och en falsk mager infektion påverkar först deras inre sida och först i det sista stadiet visas fläckar på utsidan.

Innan du plockar upp botemjöl på zucchini måste du förstå dess tecken.

Yttre tecken på sjukdomen

Vanliga tecken på sjukdomen är utseendet på vita ränder på bladen. De verkar vara ströda med mjöl och orsakar inte mycket larm till en början. Men om du inte omedelbart börjar behandla pulverformig mögel på zucchini, kommer sjukdomen snabbt att spridas till stammen och andra växter som växer i närheten.

är en svamp

Efter ett par dagar tar en trevlig vit beläggning en brun nyans. Detta innebär att processen har flyttat till ett nytt steg och kan förstöra hela plantagen, utan att tillåta frukt av zucchini och andra växter i trädgården att mogna.

Trots likheten kan emellertid symtomen på sjukdomen i olika växter skilja sig åt. Till exempel på zucchini orsakar mjölk med mjölk bladvisnande. Detta beror på att den vita filmen inte tillåter solens strålar att tränga in i bladet och utan näringsämnen dör de helt enkelt av.
Svampsporer kan transporteras med vind eller vatten och infektera andra växter i området. För att förhindra att detta händer bör du ta de första stegen vid denna sjukdom.

tecken på sjukdom

Orsakerna till pulveraktig mögel

Sjukdomen utvecklas aktivt när vädret är varmt eller regnigt. Dessa är perfekta förhållanden för spridning av skadliga svampsporer. Om lesionen är stor börjar inte bara bladen, utan också vipporna.

Det finns många orsaker till pulveraktig mögel. Ofta provoseras det av de återstående delarna av växter som inte har ruttit från förra året, där sjukdomspåverkande sporer kan kvarstå.

Dessutom bör du vara uppmärksam på följande aspekter:

reproduktion av skadliga

 1. Jordkontaminering. Om det fanns svampmycelium på platsen förra säsongen, kunde dess sporer övervintra i marken och börja aktiviteten med ankomsten av värme.
 2. Underlåtenhet att följa reglerna för grödrotation på webbplatsen.
 3. Fel i jordbruksteknik under plöjning och jordbearbetning.
 4. Närvaron av ogräs både i trädgården och i områdena intill den. De blir en fristad för skadliga bakterier och sjukdomsframkallande sporer.
 5. Befruktningsfel. Exempelvis kan överdriven gödsling med kvävegödsel inte bara misslyckas med att ge önskade resultat utan också provocera en försämring av situationen. Brist på kaliumklorid kan också orsaka växtsjukdomar.
 6. Att placera skott för nära efter utvecklingen kan orsaka stagnation av vatten, vilket ökar luftfuktigheten och infekterar växter inne i vinstockarna. Resultatet är en gynnsam miljö för pulvermjölk.
 7. En kraftig förändring i temperatur, värme eller hög luftfuktighet är också en drivkraft för utvecklingen av sjukdomen.
 8. Avsaknad av bearbetning av zucchini från pulverformig mögel med skyddande preparat.

närvaro av ogräs

Åtgärder för bekämpning av pulveraktig mögel

Om, vid undersökning, ett litet antal fläckar på de drabbade bladen hittades, vilket indikerar pulveraktig mögel, måste sådana blad och skott tas bort omedelbart. De första stegen bör vara försiktiga: för att inte skaka av svampens sporer på friska växter måste du försiktigt lägga de borttagna delarna i en plastpåse och ta bort från platsen. Det är lämpligt att bränna dem omedelbart.

I kampen mot pulverformig mögel på zucchini är det absolut nödvändigt att tunna ut sängen för att öppna tillgången till ljus för växterna och sluta mata ett tag. Behandla sedan återstående zucchini med kemikalier eller specialavgifter baserade på folkrecept. Reglera vattning av växter, undvika tappning och torkning ur marken.

påverkade löv

Hur kan man hjälpa växten i ett tidigt skede?

Innan du blir av med pulverformig mögel på zucchini, bör du bekanta dig med i förväg effekten av olika medel på både växter och människor efter att ha ätit produkten. Och naturligtvis, när du väljer frön, se till att de är resistenta mot denna sjukdom.

Innan bearbetning med kemikalier måste följande göras: Undersök noga kontraindikationerna för deras användning, eftersom de kommer att behöva användas mer än en gång. För behandling används svampmedel ofta, såsom Topaz, Fundazol, Quadris och andra.

Sprutning utförs med en varm lösning. För människor med en tendens till allergier är det bättre att överge kemikalier och använda folkliga metoder för kamp. Men även utan hälsoproblem är det nödvändigt att vara extremt noga med att använda kemikalier och inte i något fall äta mat efter bearbetning fram till förfallodagen, när påverkan av aggressiva komponenter är över.

olika medel

Populära mediciner och deras nackdelar

Du kan bekämpa pulverformig mögel på zucchini både med folkrättsmedel och med mediciner. Folkrecept kommer särskilt att intressera de som har en negativ inställning till användningen av kemikalier i odling av grönsaker och frukt. I de svåraste fallen kan du dock inte vägra att använda kemi, eftersom du helt kan tappa grödan.

Men här bör sprutning utföras i enlighet med svårighetsgraden av angreppet i hela planteringsområdet.Behandling är ytterst nödvändig om mer än 10% av växterna påverkas av pulverformig mögel. I andra fall kan du använda säkrare alternativ.

En av dessa åtgärder är att minska lesionsfokus genom att skära ut sjuka växter. I detta fall måste varje kniv eller beskärare doppas i en lösning av fungicid och kaliumpermanganat och avskäras flera centimeter av ett friskt frans.

läkemedel och deras nackdelar

Medel från folket

Folkläkemedel som ett mått på kontrollen mot mjölk på zucchini är effektiva i de mycket tidiga stadierna av växtskador.

De mest kända bland dem är:

 1. Sammansättning av soda och tvål. I fem liter vatten upplöses 25 gram soda och 5 gram flytande tvål tillsätts till lösningen. Ytskiktskiktet odlas två gånger med en paus på tio dagar.
 2. Kaliumpermanganatlösning. Du måste ta 2,5 gram läkemedel i en hink med vatten.
 3. Infusion av humus, helst ko. Vatten och gödsel tas i proportionerna 3: 1 Infusion av ruttna gödsel (helst ko)
  Infusionstiden är inte mindre än tre dagar.

sodaaska

Det finns andra lika effektiva recept som kan användas för att förhindra och behandla pulverformig mögel på zucchiniblad och andra växter. Deras främsta fördel är säkerheten för människor.

Kemiska metoder

Du kan slåss och bekämpa pulverformig mögel både på zucchini och på andra växter genom att göra behandling med kemikalier. De måste förberedas och användas strikt enligt de bifogade anvisningarna. I detta fall är det om möjligt nödvändigt att förskära de mogna frukterna, och äggstockarna bör behandlas med en minsta mängd läkemedel, eftersom de växer mycket snabbt, och det kommer att vara omöjligt att äta dem omedelbart. Trots den låga faroklassen för de flesta läkemedel kan zucchini inte ätas efter sådan bearbetning i cirka två veckor.

laga mat och applicera

Sådana beredningar som soda-lösning, kopparsulfat och Bordeaux-vätska, som innehåller svavel och koppar, som har en skadlig effekt på svampen, är mycket efterfrågade bland trädgårdsmästare. Naturligtvis bör de inte användas ständigt, eftersom beroende kommer att inträffa, och detta botemedel kommer att bli ineffektivt.

Förebyggande

Det bästa sättet att skydda din trädgård från mjölk och andra sjukdomar är med förebyggande rekommendationer. Trots allt, om sådana åtgärder genomförs i tid, kommer sjukdomen inte alls att dyka upp.

rengör trädgården

Och för detta:

 1. I slutet av säsongen är det nödvändigt att rengöra trädgården och bränna alla toppar och andra växtrester som kan bli grogrund för sjukdomar.
 2. Jorden måste grävas upp före vintern, så att den mögliga spindeln fryser ut under kallt väder.
 3. Observera reglerna för grödrotation och ändra platsen för att plantera zucchini och andra grönsaker varje år. De kan planteras på sin gamla plats först efter fyra eller fem år.
 4. Ogräs och tunna ut trädgården, samt kontrollera vattning och utfodring av växter.
 5. Var särskilt uppmärksam på ventilation av växthus där kondens är troligt.
 6. Det är nödvändigt att inspektera zucchini-grenarna så ofta som möjligt, särskilt i varmt väder, för att vidta lämpliga åtgärder för att eliminera skadorna.
 7. Eftersom sporer av svampen kan bäras av insekter är det nödvändigt att utföra förebyggande behandling av zucchini från pulveraktig mögel med skonsamma medel.

En sådan inställning till problemet hjälper till att korrekt bedöma situationen och välja ett effektivt sätt att hantera det.

tunna ut trädgården

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa