Beskrivning av de bästa sorterna av runda zucchini, funktioner för odling och vård

Det speciella med runda zucchini är att de är perfekta för fyllning. En sådan original maträtt kommer att dekorera vilket bord som helst. Processen att odla dem är lika enkel som den vanliga zucchinin, svårigheter kan uppstå endast när du väljer en sort. För att förhindra att detta inträffar, överväg variationerna av rundad zucchini.

Historia om utseende

Vissa ställer fortfarande frågan: är där sorter av stora zucchini... Men när man letar efter information finns det många typer av rundade sorter som liknar en pumpa i utseende.

rund squash

De första zucchinin uppföddes i Mexiko och redan i början av 1500-talet började de aktivt spridas över hela Europa. Representanter för "pumpan" har blivit en favoriträtt för européer, så fler och fler trädgårdsmästare började plantera en gröda. Idag finns det många sorter av runda zucchini som skiljer sig i smak, form och utseende.

Utseende dimensioner

I utseende liknar avrundad zucchini mer en pumpa eller en liten vattenmelon. De odlade frukterna når 2-3 kg, men för matlagning är det bättre att välja frukt, vars vikt är högst två hundra gram, och diametern är högst 15 cm.

aktivt sprida

Mogna storfruktade zucchini kännetecknas av en tät hud, varför de lagras under vintern. Alla sorter av rund squash tolererar det ryska klimatet väl, därför är deras utbyte högt. Kulturen kräver inte särskild vård, det räcker med att foder, ogräs och vatten.

Smak kvaliteter

Runda zucchini har god smak. De är mjuka och saftiga på smak, utan stora frön. Några av varianterna kännetecknas av en sötaktig smak.

tät hud

Sammansättning och kaloriinnehåll

100 gram rund zucchini innehåller 24 kcal, vilket gör att grönsaken kan klassificeras som kalorifattig mat.

Pumpafrön är mycket användbara för kroppen, de innehåller strukturerat vatten, vilket förbättrar matsmältningens aktivitet, normaliserar alla matsmältningsprocesser. Dessutom innehåller runda zucchini följande användbara komponenter:

strukturerat vatten

 • kalium;
 • kalcium;
 • koppar;
 • zink;
 • vitamin A, B1, C, PP;
 • fosfor;
 • natrium;
 • järn;
 • mangan;
 • cellulosa;
 • kostfiber och så vidare.

Alla dessa ämnen är extremt användbara för kroppen: de stimulerar tarmarna, tar bort onödiga toxiner, minskar nivån av "dåligt" kolesterol och aktiverar metaboliska processer.

stimulera tarmarna

Fördelar och nackdelar med rund squash

Rund squash är låg i kalorier och är ett lager av vitaminer och näringsämnen.Till skillnad från avlång "pumpa", används de mer i matlagning. På grund av sin attraktiva form används de oftast för bakning och fyllning. De används också för att förbereda kotletter, sylt, grytor och mycket mer.

De gynnsamma egenskaperna hos rund squash kompletteras av det faktum att de är extremt användbara för gravida kvinnor, eftersom de har en gynnsam effekt på tarmen.

ett förråd med vitaminer

Ofta används zucchini i kosmetologi. De läggs till ansiktsmasker som fuktar torr hud under lång tid.

Runda pumpafrön kräver inte särskild skötsel och är inte nyckfull till marken. Inga brister hittades för denna kultur.

torr hud

Sorter och hybrider av rund zucchini

Alla sorter av zucchini är indelade i stora, små och hybrider. Stora pumpafrön väger som regel minst 1 kg. Därför är det bättre för matlagning att plocka unga frukter tills de har nått en stor storlek. Det finns ett stort antal stora runda sorter. Dessa inkluderar:

stora storlekar

 1. Boll. Detta är en tidig mognadssort som mognar på 50 dagar. Kulturen har medelstora blad med ljusgrön färg. Zucchinivikt är cirka 1 kg, färgen är fläckig, ljusgrön. Enligt dess yttre egenskaper liknar "Ball" en vattenmelon. Zucchinimassa är saftig, med ett minimum av små frön. Sorten kännetecknas av resistens mot pulverformig mögel och putrefaktiva processer.
 2. Vattenmelon. En annan sort som liknar en vattenmelon i utseende. Full mognad av frukt sker på hösten. Det är en högavkastande gröda som producerar upp till 20 frukter per buske. Eftersom vattenmelonsorten är vävd och täcker flera meters yta, måste dess odlingsområde vara omfattande. Frukt når en vikt på 3 kg, och diametern för unga frukter är 9-15 cm.
 3. Svärmor är gästvänlig. Kulturen kännetecknas av jämna runda frukter och ljusgrön färg, som blir vit när den är mogen. Massan av denna sort är mycket öm. Fruktens vikt varierar från 1,5 till 2,5 kg. Upp till 10 frukter kan ställas in på en anläggning samtidigt. Rekommenderas för kaviarbehandling, konservering och hemlagning.
 4. Sjömannen. Tidig mognad variation. Frukter är ljusgröna i färg med en fläckig ribbad yta. Mognad tar 40 dagar. Frukt väger upp till 1 kg. Den vita massan har den mest känsliga smaken. Utbytet är 5 kg per 1 kvadratmeter. Kan odlas i alla regioner.
 5. Båtsman. Tidig mognad variation. Mot bakgrund av andra arter sticker den ut med ett imponerande utbyte och en solid typ av frukt. Mognadstiden tar 40–45 dagar. Frukt växer upp till 3 kg, ibland upp till 4. Massan har en uttalad zucchini-smak och en ljusgrön färg. En mogen Boatswain kan enkelt förvaras hela vintern.
 6. Pepparkaksgubbe. En annan tidig mognadssort, vars mognadstid tar 40 dagar. En ljusälskande kultur som inte kräver mycket utrymme. Fruktvikten överstiger vanligtvis inte 1 kg. Det är bäst att använda omogna zucchini med en diameter på 10 cm. Både i smak och utseende liknar Kolobok en pumpa. Kan odlas i alla regioner.

rund form

Små sorter

Småfruktade zucchini kännetecknas av höga utbyten. Frukten växer rikligt, så de räcker för matlagning och konservering. Små zucchini har en mycket känslig skal och ett minimum av frön. Småfruktade grödor inkluderar:

 1. Tintoretto. När det gäller yttre egenskaper, liknar sorten den ryska squashbollen, bara mer tidigt mognad (40 dagar) och med små frukter (i genomsnitt upp till 600 g). Sorten tillhör zucchini, ger samtidigt upp till 6 frukter och växer i en kompakt buske. Massan smakar söt och saftig.
 2. Orange. En miniatyrbuske som inte tar mycket plats i trädgården. Avkastningen är genomsnittlig. Samtidigt växer upp till 5 frukter med en maximal storlek på 15 cm. Det är viktigt att plocka fruktarna omogna, i denna form är de rika på vitaminer och har en delikat smak.Om zucchinin är övermogen blir den olämplig för matlagning eftersom massaskiktet blir tunnare och hela mitten är upptagen av grova frön.
 3. Laga mat. En tidig mognadssort med ett utbyte på 10 kg per 1 kvadratmeter. Mognad varar 40–43 dagar. Frukterna kännetecknas av ljusgrön färg och saftig massa. Det odlas genom direkt sådd i marken samt plantor. Den maximala vikten av frukt överstiger inte 300 g. Frön gror bäst av allt vid en temperatur på 25-30 grader.

miniatyrbuske

hybrider

Zucchini-hybrider är lämpliga för bevarande, zucchinikaviar och alla typer av kulinarisk bearbetning. Hybrider inkluderar följande sorter:

 1. Burzhunin F Tidig mognad variation, mognad perioden är 45 dagar. Busken kännetecknas av kraft och blommor. Sorten har ett bra utbyte, presentation och runda frukter. Zucchini är mörkgrön, deras vikt når 3 kg. Sorten är lämplig för odling av växthus och öppen mark. Den optimala såddtiden är maj. Sorten behöver korrekt vattning, näring, temperatur och belysning. Utbytet är 10 kg per 1 kvadratmeter.
 2. Festival F Hybrid variation med dekorativt utseende och utmärkt smak. Fruktens diameter når 15 cm. Zucchininytan är täckt med vitgröna ränder, där den gröna färgen ersätts av gul när den mognar. Kulturen lagras perfekt (upp till 1 år) utan smakförlust. Sorts attraktiva utseende bör också noteras.

dekorativt utseende

Främmande sorter

Främmande sorter inkluderar:

 1. Tondo di Piacenza. En sortsäsong ursprungligen från Italien. Det tar 50 dagar att mogna. Utformad för sådd i öppen mark. Omogna frukter med en diameter på 10 cm har en speciell smak och kan ätas färskt.
 2. Ronda de Nice. Tidigt mognande infödda av Frankrike. Det tar 40 dagar att mogna. Frukt är ljusgrön i färg med en tunn hud och en diameter på 12-15 cm. För höga utbyten bör de första frukterna plockas så tidigt som möjligt. Omogna frukter är bäst lämpade för matlagning.

Ronda de Nice

Växande och vård

Runda zucchini är inte nyckfulla att ta hand om och behöver bara standardförfaranden: markberedning, lossning av jorden, ogräs, vattning.

zucchini är inte nyckfull

Jordberedning

Innan plantering ska du förbereda jorden: gödsla med humus, sågspån eller torv, tillsätt lite mineralgödsel (träaska eller superfosfat). Tomten för zucchini är väl grävd och rensad för alla slags ogräs och skalbaggar.

Beroende på olika zucchini sås frön i öppen mark eller planteras med plantor.

gödsla med humus

Plantering av frön

Med öppen såning görs hål upp till 5 cm djupa, på ett avstånd av 70 cm från varandra... 2–4 frön planteras i varje hål. Om flera frön groddar på en gång är det bara en skott kvar.

Du kan påskynda groddprocessen för frön genom att blöta dem i mineralgödsel eller tillväxtstimuleringslösning.

mineralgödselmedel

Plantera plantor

För att få en tidigare skörd förbereds plantor. För detta sås frön i krukor med mark 1 månad innan de planteras i marken. Plantor behöver befruktning med mulleinlösning eller mineraler. Om jorden är av dålig kvalitet är det nödvändigt att gödsla två gånger. Plantor planteras i förberedd jord tillsammans med en jordklodd, detta kommer inte att skada rötter.

förbereda plantor

Bevattningssystem

Vattning kan vara sällsynt, men rikligt. Det optimala vattningsregimen är en gång var tionde dag. Vattnet ska inte vara kallt, annars skadas de unga äggstockarna. När de första frukterna dyker upp fördubblas volymen med vatten. Vattningen stoppas en vecka före skörden, detta kommer att bevara den rika smaken av zucchini.

vattningsläge

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa