Schema för hur man formar och knipar zucchini i det öppna fältet

För att öka avkastningen och få välsmakande frukter måste du känna till reglerna för hur du bäst bildar zucchini i det öppna fältet. Några zucchini sorter behöver inte det här förfarandet alls. Förutom att busken bildas finns det andra riktlinjer för vård som bör beaktas under odlingen. Om anläggningen är klämd uppstår ytterligare en fråga: är det nödvändigt att upprepa proceduren nästa gång.

Vilken typ av växt att plantera?

Alla sorter och hybrider kan delas in i två stora grupper: zucchini och vitfruktad zucchini. Zucchini kännetecknas av högt utbyte och tidig mognad. Frukten har en tunn hud och saftig massa, där det praktiskt taget inte finns frön. Senare börjar vitfruktad zucchini mogna. Växten har bättre frostbeständighet, och frukterna mognar snabbare.

växter att plantera

De bästa zucchini frönna kan väljas från både buskarter och klättringsorter.

Bush-märgsorter (Aeronaut, Bely, Dinar, Ronde, Yakor, Cavili) kräver ett litet område för odling. Frön kan planteras på ett avstånd av 60–70 cm. Det är lätt att ta hand om grödan, inget behov av att utföra formationer.

form och nypa

Klättrande zucchini-sorter bildar långa fransar (upp till flera meter). Trots att busksorter är lättare att ta hand om, planterar många sommarinvånare en klättrande typ av zucchini på grund av de saftiga och välsmakande frukterna. Populära sorter inkluderar: Långfruktat, vattenfall, Aral, Gribovsky, Nemchinovsky, Karam. För att förhindra att fransarna sprider sig måste du veta hur du formar stammen ordentligt. Det är tillrådligt att plantera zucchinifrön på minst 130 cm avstånd.

Utomhusodling

För odling och bildning av zucchini i det öppna fältet är lös, lätt, chernozem jord med en tillräcklig mängd mikroelement lämplig. Om jorden är sur, vattentät, kommer det inte att finnas någon bra skörd. När jorden är sandig appliceras magnesiumgödselmedel.

zucchini i marken

Jordberedningen börjar på hösten. Den är noggrant grävd till ett djup av 25 cm, harvats och gödslat. En blandning av kaliumsulfat och superfosfat är idealisk.

börja på hösten

På våren måste marken på platsen igen grävas till ett djup av 15 cm och ammoniumnitrat tillsättas. Jordens övre lager måste lossas med en rake. Avståndet mellan fårorna är cirka 100 cm.

De bästa föregångarna för zucchini är kål, potatis, tomater, lök. Efter pumpaväxter, till exempel squash, pumpa eller gurka, bör squash inte odlas.

mark på platsen

Zucchini utvecklas väl vid en lufttemperatur på cirka 22 grader. Det är värt att noga övervaka bevattningsregimen. Överdriven fukt leder till råtta. Det är bättre att torka marken i de bäddar där zucchinin växer än att hälla.

Odla zucchini det är möjligt genom att så frön i öppen mark eller ett växthus, eller genom att transplantera groddar. Bäst odlas genom plantor. I detta fall mognar zucchini mycket tidigare.

sådd frön

Plantera plantor

För att plantera zucchini plantor, använd en jord av sand och torv. Du kan blanda sågspån, torv, torv och lägga till kompost. Såning av frön för en tidig skörd börjar från slutet av april till början av maj. Om du vill skörda en sen skörd är sådd bäst i mitten av juli.

Frön måste bearbetas före sådd. Först hälls de med varmt vatten i 5-6 timmar och placeras sedan i kallt vatten i 5 minuter. Kalanchoe eller aloe juice, liksom en svag lösning av kaliumpermanganat, är lämpliga för att desinficera ytan på frön. För att öka sannolikheten för grodd, gror många sommarinvånare frön.

blanda sågspån

För odling av märgsplantor är det bättre att välja separata behållare, det ideala alternativet är en torvkruka, eftersom växten inte tolererar transplantation väl. Det groda frön läggs på ett djup av 2-3 cm och täcks med jord.

Den första utfodringen utförs en vecka efter sådd. Du kan lägga till superfosfat med urea. Efter ytterligare 10-12 dagar utförs återfodring. Du kan lägga till nitrofosfat och träaska. Vattna margplantorna var 5-6 dagar med varmt vatten.

squashplantor

Transplantera plantor i öppen mark börjar från det ögonblick då tre löv visas på skotten. Brunnar förbereds i förväg på platsen, som vattnas med varmt vatten. Därefter fördjupas torvkoppar med groddar i dem till de första bladen.

När du planterar zucchini måste du följa ett visst schema så att det i framtiden är bekvämt att ta hand om grönsaken och genomföra stammbildning. Om zucchini frön med spridande fransar planteras, bör avståndet vara minst en meter. Vid plantering av busksorter kan avståndet minskas till 70 cm.

landningstid

För att inte blanda ihop squashplantor med pumpor eller gurkaplantor måste du känna till de särdragen. Tecken på hur man känner igen squashplantor är följande: långa kotyledonösa blad, de första bladen är tunna med snidade kanter, färgen är blekgrön, stjälkarna är långsträckta.

Grundläggande regler för vård

För att få en rik och högkvalitativ skörd under perioden med växande zucchini är det viktigt att följa vissa vårdregler. Grönsaker måste vattnas korrekt, ogräs och lossa sängarna i tid, bilda piskor, applicera gödselmedel och förhindra utveckling av sjukdomar och skadedjur.

några regler

För att få en bra skörd och minska sannolikheten för infektion med svampsjukdomar är det viktigt att bilda en squashbuske ordentligt. En formad busk utvecklas bättre eftersom solljus tränger fritt till alla delar av växten och pollinerande insekter har tillgång till blommor.

Vattning

Vattna zucchini borde inte vara för ofta. Det är nödvändigt att vatten rikligt med varmt, sedimenterat vatten, inte mindre än +20 grader. I detta fall bör jorden mättas med 40-45 cm.

sedimenterat vatten

  • Unga skott vattnas var tredje dag.
  • Under blomningen rekommenderas att vattna marken två gånger i veckan. Efter proceduren måste du lossa marken och förhindra bildandet av en skorpa. För 1 kvm m konsumeras cirka 10 liter vatten.
  • Under perioden med bildning och mognad av grönsaken rekommenderas att bevattna bäddarna en gång var 6-7 dag. Mängden vatten per 1 kvm. m ökar till 20 liter.
  • Bevattningen stoppas 10 dagar före skörden.

Överdriven fukt leder till utveckling av sjukdomar, fruktarna förlorar sin egendom för långvarig lagring och smaken minskar. Om det inte finns tillräckligt med vatten, blir smaken av zucchinimassan bitter.

unga groddar

Utomhusvård är inte fullständig utan befruktning.Zucchini behöver dem under hela växtsäsongen (särskilt under blomningen). En varm lösning av organiska eller mineraliska komponenter bör vattnas vid roten på morgonen eller kvällen.

Toppdressing

Matande zucchini ökar produktiviteten med 70–80%! Toppdressing utförs minst tre gånger per säsong:

överflödigt fukt

  • Den första utfodringen görs efter det att det sjunde bladet har veckats ut. En blandning av ammoniumnitrat, kaliumsulfat och superfosfat är lämplig.
  • Under perioden med aktiv blomning är det användbart att skapa en lösning av mullein och nitrophoska.
  • Under perioden med äggstocksbildning är det användbart att applicera organiska gödningsmedel. Till exempel, en lösning av mullein eller fågeluttap.
  • I början av fruiting är det användbart att göra en lösning baserad på träaska.

För zucchini är både bristen på spårelement och deras överskott skadliga. Därför är det viktigt att observera proportioner under avel och alternativa mineraltillskott med organiska komponenter.

måltider tillhandahålls

Garnering

Huruvida det är nödvändigt att knipa zucchini i det öppna fältet beror på variationen. Zucchini och zucchini buske och självpollinerade sorter behöver inte knäppas. Deras frukter bildas på den centrala stammen. Det viktigaste är att samla in mogen zucchini i tid. De bör vara cirka 15 cm långa. Skörden görs två gånger i veckan. Ofta fruktplockning stimulerar bildandet av nya äggstockar.

mineralförband

Om zucchini-buskarna är växtvuxna kan du ta bort ett par blad så att ljus och värme kan tränga in till stammen utan hinder. Det är bättre att göra detta under fruktperioden på platser för fruktbildning.

För att genomföra proceduren måste du bestämma tiden när du ska bilda zucchini. Varje buske med klättringsorter klämmer upp över 5-6 löv. Vissa odlare tar också bort en del av huvudstammen under spirande perioden. Vid denna tidpunkt finns det redan flera sidoskott.

nypa grönsaker

Kontrollera pulveraktig mögel

Sjukdomar av zucchini i det öppna fältet inkluderar: toppmassabakterios, antraknos, rutt, fusarium, gurka mosaik. Men pulveraktig mögel är vanligast. Det huvudsakliga symptomet på en svampsjukdom är utseendet på en vit blom på bladen. Gradvis krulas de, blir gula och torka ut.

apikal bakterios

Kampen mot mjölgpulver består i korrekt vattning, balanserad applicering av kvävegödselmedel. De drabbade bladen tas bort och alla bäddar behandlas med svampdödande medel (Quadris, Topaz, Fundazol).

Skadedjur finns på zucchini plantor och en vuxen växt. Det kan vara en spindelmiter, melon bladlöss, groddfluga, vitfly. Den främsta förebyggande åtgärden är höstgrävningen av jorden, fröförband och förstörelse av växtrester från sängarna.

vuxen växt

Plantera zucchini

Zucchini betraktas ofta som en squash, men denna grönsak är en typ av pumpa. Det har ett antal fördelar: buskarna är kompakta, det finns inga stora, spretande fransar, bladen är släta, taglösa. Det är meningsfullt att bilda zucchini i det öppna fältet. Resten av odlingen och vården skiljer sig inte från zucchini.

plantera zucchini

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa