Beskrivning och egenskaper hos fawn kalkoner, deras uppfödning och vård

Den uzbekiska fawn rasen med kalkoner erhölls genom noggrant urval. Som ett resultat lyckades forskare få fåglar som är maximalt anpassade till växande i Asien. Fåglarna är utbredda i norra Kaukasus. De avlas också aktivt i Tatarstan och Uzbekistan. För att fåglarna ska växa och utvecklas normalt är det viktigt att ge dem noggrann vård. Balanserad näring och förebyggande av patologier är av stor betydelse.

Historien om utseendet på en fawn kalkon

Denna uzbekiska ras erhölls i Centralasien av den berömda uppfödaren N. Zolotukhin. Fjäderfäuppfödaren, tillsammans med ett team av forskare, utförde intensivt arbete. Det syftade till att öka produktiviteten hos fåglar och deras anpassning till olika klimatförhållanden. Lokala fågelraser, som kännetecknades av hög vitalitet, användes för selektion.

Beskrivning och egenskaper hos rasen

Fåglarna av denna ras är av medelstor storlek. De har en robust byggd kaross och rik röd och fawn fjäderdräkt. På grund av de frodiga fjädrarna verkar kalkonerna vara ganska stora. De kännetecknas av en långsträckt och tunn hals samt ett genomsnittligt huvud. Tassarna och näbben är små.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Vuxna kalkoner väger 6-7 kilo. Hannar väger 10-13 kg. Unga fåglar 3,4-4 månader gamla når upp till 4-5,5 kg. Det är dock inte värt att slakta fåglar i denna ålder.

Denna ras kännetecknas av inte alltför höga äggsproduktionsparametrar. Turkiet producerar 60-65 ägg under hela året. 68% av dem erhålls emellertid befruktade och kan användas för att kläcka kycklingar med en inkubator.

fawn kalkon

Trots den relativt låga äggproduktionen anpassas fåglarna enkelt till olika förhållanden för att hålla sig och kännetecknas av hög vitalitet. Därför överlever de kläckta avkommorna och når vuxen ålder. Nackdelarna med rasen är otillräcklig tidig mognad och en långsam tillväxtprocess.

Dessa kalkoner kännetecknas av en stor smak av kött, som har utmärkta dietegenskaper. Därför är den här produkten lämplig för människor som måste följa en diet.

Denna fågelart kännetecknas av en lugn disposition. Vuxna slåss sällan och attackerar inte andra djur. Detta är viktigt eftersom fåglar är stora. Kalkoner av denna ras lever i små flockar fram till puberteten. Sedan bildar de också besättningar av 1 man och 2-3 kvinnor.

För-och nackdelar

För-och nackdelar
utmärkta överlevnadsparametrar;
kräver inte villkoren för kvarhållande,
förmågan att släppa fåglar till betesmark.
parametrar för låg äggproduktion;
låg kläckbarhet;
inte för högkvalitativa köttprodukter.

Funktioner för underhåll och skötsel

Kryddkalkoner kräver inte villkoren för kvarhållande. Vissa regler måste dock fortfarande följas. Fåglar kan flyga, därför rekommenderas det att gå fåglar i voljärer med markiser. På sommaren är det värt att tillhandahålla kalkoner med fri räckvidd. För detta rekommenderas det att skydda ett stort område för fåglar. Fåglarna kan vandra i frisk luft från tidig vår till sen höst. Och de gör det från morgon till kväll. På promenad äter kalkoner gräs och insekter. Detta hjälper till att minska foderkostnaderna.

På vintern bör fåglar förvaras i en torr och varm ladugård. Det bör inte finnas några utkast i rummet, eftersom det kommer att leda till utvecklingen av patologier och till och med döden av fåglar.

Ett ventilationssystem rekommenderas i huset för att undvika smaklös luft. Halm eller sågspån bör användas som golv. Innan fåglar placeras i ladan bör alla ytor behandlas med desinfektionsmedel. Detta hjälper till att undvika utvecklingen av farliga patologier.

fawn kalkon

Fågelmatning

Kalkoner behöver en varierad kost. Det är särskilt viktigt att övervaka kosten på vintern när fåglar bor inomhus. Vuxna bör matas tre gånger om dagen. Kalkoner bör ges våta blandningar på morgonen och kvällen. Det rekommenderas att du lägger hackade gröna till dem. På kvällen hälls korn i fågelmatarna.

Butikerna säljer färdigt foder för kalkoner. De kan användas för att ersätta spannmål eller utspädd våtmos. För att upprätthålla en normal vikt bör män ges följande livsmedel på kvällen:

  • groddkorn av korn, havre eller vete;
  • morot;
  • ost;
  • bönor, ärtor och andra baljväxter;
  • kornmineraler.

För kvinnor, jäst, grodd spannmål introduceras foder med B-vitaminer i kosten, vilket hjälper till att göra ägg av bättre kvalitet. Örtmjöl och hackade rotgrönsaker införs också i kosten.

Blek kalkoner behöver mycket vatten. Det rekommenderas att hälla det i små tankar eller hinkar. Fåglarna kommer att vända den andra behållaren. För att fåglarna ska få en tillräcklig mängd karoten och C-vitamin på vintern, rekommenderas att man tillsätter gran- och tallnålar till våta blandningar. I förväg borde den vara huggad.

Hur man avlar kalkoner?

Endast de bästa kalkonerna bör användas för avelsfåglar. I detta fall bildas föräldrarna slutligen vid 6 månaders ålder. Ägg ska samlas in dagligen. Det är viktigt att se till att de är intakta och fria från skador. Det är bättre att använda en inkubator för avel av kalkonfåglar. Det rekommenderas att rengöra och desinficera väl innan du lägger ägg.

Möjliga sjukdomar i rasen

Blek kalkoner kännetecknas av stark immunitet. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att avelbesättningen ofta har hjärt- och leverproblem. Därför bör fåglarna ges särskilda medel för att underhålla dessa system.

För att förhindra smittsamma patologier som helminthiasis, smittkoppor, tuberkulos, är det värt att övervaka fjäderfähusets tillstånd. För att göra detta desinficeras det med "Kloroform" eller "Klorofos". Fawn kalkoner är populära bland bönder. De kännetecknas av krävande vård och god överlevnad. Samtidigt är det viktigt att mata fåglarna ordentligt och ge dem fri räckvidd.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa