Beskrivning av kalkoner av bronsrasen och deras odling hemma

Brons kalkoner är broilers. Deras egenhet är en mörk blank fjäderdräkt med en metallisk glans. Bronskalkoner uppskattas av jordbrukare för deras höga kött- och äggproduktion. Med en balanserad diet är den genomsnittliga viktökningen per månad 1,5-2 kg. Det finns två sorter som skiljer sig åt i deras odling.

Rasens ursprung

Brons kalkoner uppföddes först på 1900-talet i USA, varför de kallas amerikansk bredkista. Urvalet använde afrikanska och Norfolk kalkoner. Uppfödarna stod inför uppgiften att utveckla en produktiv ras för industriell avel. De lyckades: Amerikanska bronskalkoner går upp i vikt, rasen kännetecknas av hög äggproduktion. Men endast inomhushus är lämpliga för fåglar.


Inhemska uppfödare fortsatte arbetet med sina amerikanska kollegor och förbättrade rasen. I Nordkaukasien dök upp bronskalkoner, anpassade för odling på betesmarker. De största och tidigaste hybriderna av den lokala och amerikanska bronsrasen deltog i urvalet.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Nordkaukasiska kalkoner med brons fjäderdräkt är bland resultaten av rysk uppfödning. Rasen registrerades 1956 och distribuerades i Centralasien och södra Ryssland.

Beskrivning av brons kalkoner

Amerikanska brödkalkoner kännetecknas av deras fjäderdräkt:

 • på halsen - en blank bronsskugga;
 • på baksidan - en liknande färg, med en svart tvärgående rand i slutet av varje fjäder;
 • på bröstet - mörk brons;
 • på sidorna - svart med en brons glans;
 • på axlarna - med en grönaktig nyans;
 • vingar - mörkbrun, med vita, grå ränder över;
 • svansenhet - svart, med ljusa ränder och kant.

Den stora och tunga kroppen av bronkistade kalkoner stöds av starka ben. Fåglarnas ålder bestäms av tassens färg: svart - hos unga djur, lätt kroppslig, rosa - i mogna, gamla fåglar. Den ofjädrade delen av huvudet är täckt med vita korallväxter. En lång nästillväxt hänger ner från näbben.

Fjäderdräkten av norr kaukasiska kalkoner har ljusare bronsgröna nyanser. Fjädrarna på kroppen är blanka och svansen är matt.

De yttre skillnaderna mellan inhemska kalkoner inkluderar också:

 • långsträckt kropp, expanderande mot bröstbenet;
 • mindre massivt bröst;
 • röda koraller växer på huvudet.

Vanligt i utseendet på de amerikanska och nordkaukasiska raserna är en bred massiv kropp och ett litet huvud, långa vingar och en fanformad svans. En intressant egenskap hos den inhemska sorten är att de röda tillväxterna blir blåa när fåglarna är oroade.

generella egenskaper

Bronskalkoner är en mycket produktiv köttras.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Viktökningstakten för sorter visas i följande vikttabell:

ÅlderVikt i kilogram
AmericanNorr kaukasiska
3 månader4,44
4 månader6,65
9 månader11-208-18

Fåglar som matas på en fjäderfäfarm går upp till trettio kilo. Kalkoner i privata hushåll når sällan sin maximala vikt. Vuxna män överväger kvinnor med 10 kg. Bronskalkoner lägger 55-70 ägg per säsong. Kalkonens överlevnad är 70 procent. Fruktbarheten för ägg är 90 procent. Kvinnor börjar rusa från nio månader.

Huvudsakliga positiva och negativa aspekter

Fördelarna med bronsraser av kalkoner:

 • hög köttproduktivitet;
 • bra äggproduktion;
 • stark immunitet;
 • tidig mognad;
 • hög överlevnad för kycklingar;
 • opretentiöst innehåll.

nackdelar:

 • känslighet för drag och fukt;
 • fåglar får mycket vikt om de matas ordentligt;
 • en obalanserad diet leder till deformiteter i benen hos kycklingar.

Det är nödvändigt att skilja mellan amerikanska och nordkaukasiska kalkoner, eftersom de förstnämnda inte kan hållas i fri bete. Fåglar av den inhemska sorten får mindre vikt. En kalkon av en bredbröst ras av brons efter slakt ser ut föreställbar på grund av den svarta fjäderdräkten.

Regler för att hålla och ta hand om fåglar

Bronskalkoner av främmande och inhemska sorter kräver ungefär samma förhållanden. Skillnaderna hänför sig till arrangemanget av fjäderfähuset. Amerikanska brödkalkoner hålls utan att gå, så ett ventilationssystem måste finnas i rummet.

Byggnadskonstruktion

Optimala husförhållanden:

 • temperatur +17 grader och högre;
 • låg luftfuktighet;
 • naturlig och konstgjord belysning.

Framgångsrik hemodling beror på korrekt beräkning av rumets storlek. Vid utfödning placeras fyra kycklingar på tre månader gamla eller två vuxna på en kvadratmeter. Hur man sätter upp ett fjäderfähus:

 • väggar som ska byggas av tegel och isoleras från insidan av spånskiva;
 • stäng försiktigt upp sprickorna;
 • lägga det självnivellerande golvet;
 • installera huvar och värme;
 • utrusta bon för höns.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Husets golv är täckt med ett tjockt lager torv, halm, hö eller sågspån. Kullen lossnar varje dag och byts var 10: e dag. Trots den tunga vikten är det nödvändigt att sätta abborre för kalkoner. För att enkelt ta bort droppningar placeras pallar under abborren. Längden på dagsljuset för kalkoner med hög produktivitet är 14 timmar. Därför är det nödvändigt att installera lampor för ytterligare belysning av huset på vintern.

Installation av matare och drickare

Bunkersmatare av rostfritt stål används för att mata bronskalkoner. De hängs i mitten av rummet så att alla fåglar kan komma upp. Separata rätter tas för torr och våt mat. Resterna avlägsnas och matarna tvättas. Dammsugare är installerade för kalkoner och koppdrinkare för vuxna fåglar. Nippeldrinkarna anses vara de mest hygieniska.

Gångområde

Inomhusfåglar är utrustade med en gångpaddock. Från lokalerna gör du en utgång till det inhägnade området i frisk luft. Landet sås med gräs. Kalkoner får gå en timme om dagen. Även för fåglar lägger de containrar med aska för badning. På sommaren kan norr kaukasiska kalkoner odlas på bete - under dagen kan de släppas ut på gräsmattan med åkergräs, och på kvällen kan de köras in i fjäderfähuset.

Hur man matar brons kalkoner?

Fjäderfäodlingar bedriver intensiv odling på sammansatt foder.Den färdiga blandningen innehåller spannmål, grönsaker, vitaminer och stimulerande medel, som ger en optimal balans mellan ämnen i kroppen och snabb viktökning. När odlare av brons kalkoner för personliga behov förbereder uppfödare oberoende en foderblandning från spannmål. Färska örter och grönsaker måste läggas till i kosten. Huvuddelen är protein som finns i spannmålskoncentrat. Fjäderfä får fiber och vitaminer från växter och grönsaker.

Våt mat tillagas för kalkonfåglar - spannmål och grönsaker knådas i kött eller fiskbuljong.

Ung nötkreatur näring:

 • 1-2 dagar - krossade kokta ägg, fettsnål keso, liten havremjöl;
 • Dag 3-10 - hackad klöver och lucerna, skalade nässlor;
 • 11-30 dagar - krossat säd tillsätts istället för ägg; börja med två gram per individ och öka till trettio gram med en månad ålder.

Under den andra månaden av livet får kalkoner 5 gram kaka per dag. Även odlade kycklingar som gröna lökfjädrar. Turkiet kycklingar dricker en halv liter vatten om dagen. Från den tionde dagen efter födseln får unga djur dricka en svag manganlösning två gånger i veckan för att förhindra tarmsjukdomar. Turkiet fåglar och vuxna fåglar matas tre gånger om dagen, och lager fyra gånger. Våta blandningar ges på morgonen och torra på eftermiddagen och kvällen.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Kost för mogna kalkoner:

 • korn;
 • vete;
 • majs;
 • solrosmåltid;
 • ärter;
 • kokta hackade grönsaker - potatis, morötter, rödbetor;
 • vetekli;
 • foderjäst;
 • kött- och benmjöl;
 • grodd korn och havre.

Grönt foder kommer att ersätta ensilage på vintern. Krita och salt används som mineraltillsatser. Bronskalkoner, som alla fjäderfä, behöver fasta partiklar för matsmältning - fin grus, krossade äggskal eller skal.

Avels subtilitet

På små gårdar hålls fåglar ihop, det finns en hane för 15 kvinnor. På stora fjäderfäodlingar odlas kycklingar samman tills livets sjätte vecka och sorteras sedan efter kön. När de hålls tillsammans börjar de vuxna män slåss.

Medelstora kalkoner väljs som producenter, eftersom en man som är för tung kan krossa en tik. På fjäderfäodlingar utförs gödsling konstgjord. Nordkaukasiska och amerikanska brödkalkoner föds upp i rasen. Den produktiva perioden för avelkalkoner är 4 år. Brons kalkoner är mycket tidigt mogna. Men med konstant belysning sker äggproduktionen 1,5 månader tidigare. Kvinnor lägger ägg 5-9 månader per år. Vikten på ett kalkonägg är 90-100 gram.

Kalkoner inkuberar sina egna kopplingar och lägger ägg av ankor och kycklingar. Kläckningsinstinkt utvecklas bäst hos två år gamla höns. Kycklingar kläcks 28 dagar efter kopplingsbildningen. Det är svårt för nyfödda kalkonfåglar att bryta igenom skalet. Därför måste du försiktigt bryta av bitarna vid chipet. De kläckta kycklingarna planteras med stamhönan. Kalkoner tar hand om avkommorna i en månad: de värmer upp dem, lär dem att gå och få mat.

Slakt av fåglar

Brons kalkoner slaktas vid 4 månader och kalkoner vid 5-6 månader. Ytterligare uppfödning och underhåll lönar sig inte. Beredskapen för fåglar för slakt bestäms också av kroppsvikt. Den optimala vikten är 12 kg. Men vanligtvis styrs de av ålder, eftersom det finns en möjlighet att kalkon kommer att få mer vikt. Senare stoppar massförstärkningen. Fåglar äter mer mat, men blir inte tunga.

kalkonbrons

Sjukdomar och deras behandling

Brons kalkoner har stark immunitet. Men om reglerna för hygien i fågelhuset inte följs, en obalanserad diet och brist på vaccination, blir fåglar sårbara för infektioner.

Vanliga sjukdomar:

 • tuberkulos - som transporteras av blodsugande insekter, leder till djur av djur, gör kött och ägg olämpliga för försäljning;
 • mykoplasmos - en svampinfektion i luftvägarna utvecklas hos fåglar som ett resultat av hög luftfuktighet i huset, som matar på bortskämda grönsaker och spannmål och behandlas med antibiotika;
 • smittkoppor är en obotlig sjukdom i huden, överförs från sjuka fåglar till friska, kan helt förstöra boskapen;
 • coccidiosis är en bakteriell infektion som överförs genom vatten, mat och droppningar;
 • tyfus - också överfört från sjuka fåglar, behandlas med antibiotika i det inledande skedet;
 • histomoniasis - överförs till kalkoner från kycklingar, gäss genom kontakt med fåglar eller bosätter sig i ett fjäderfähus utan preliminär antiseptisk behandling.

Den vanligaste sjukdomen som förekommer i alla typer av fjäderfä är parasitinfektion. Kalkoner smittas av maskar genom vatten från behållare, gräs från träskande områden.

Som ett resultat av felaktig utfodring utvecklar kalkoner vitaminbrist och enterit. Bristen på frisk luft och ljus i rummet orsakar en brist på vitamin D. Därför, även med stängda bostäder, bör fåglar få släppas ut på en kort promenad.

Utan vitamin A blir kalkoner svaga och förlorar fjädrar. För att fylla på ämnet måste du lägga morötter till kosten. För att förebygga vitaminbrister, färdiga mineraltillsatser - förblandningar läggs till fodret för kycklingar och vuxna fåglar.

Ohälsosamma fåglar har följande symtom:

 • ingen aptit;
 • diarré med gröna eller röda föroreningar;
 • apati;
 • minskning av äggproduktionen;
 • temperaturökning;
 • slemhinnor ur näsan, ögonen;
 • ansträngd andning.

Sjuk individer tas bort och en veterinär anropas. Det rekommenderas inte att behandla fåglar på egen hand, eftersom det kan leda till ett farligt sjukdomsutbrott. Bakterieinfektioner utvecklas snabbt och har liknande symtom. En veterinär kan exakt bestämma sjukdomen. Om tyfus, smittkoppor eller tuberkulos hittas kommer det att bli nödvändigt att förstöra sjuka fåglar och hålla resten av boskapen i karantän. För att förhindra infektioner är husets väggar täckta med slakad kalk och diskarna behandlas med antibakteriella medel en gång i månaden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa