Hur man växer och tar hand om ingefära hemma

Ingefära är en frisk växt. Först och främst uppskattas dess rot, som används inom medicin och matlagning. Men själva växten kommer att glädja dig med en vacker blomning, om du skapar lämpliga förutsättningar för den, eftersom det inte kommer att vara möjligt att odla ingefära hemma utan detta. Innan du odlar ingefära hemma, måste du studera förutsättningarna för dess naturliga tillväxt.

Kruka och jord

För en växt som ingefära innebär att man växer hemma både plantering i en kruka och plantering i öppen mark. När man växer i en kruka väljs en bred behållare, eftersom en kryddig knöl behöver mycket utrymme för att växa. Men för att odla en växt endast för dekorativa ändamål är en djup och smal behållare lämplig.

ta hand om

Ingefära behöver bra dränering. Utvidgad lera eller flodgrus upp till 5 cm hög hälls i botten av potten. Jordskiktet, som är täckt ovanifrån, behöver inte krossas.

För att plantera en helande knöl i en kruka kan du köpa färdigjord. Det bästa av allt är att denna växt rotar sig i marken för grönsaksgrödor eller citrusfrukter. Men du kan förbereda jorden själv genom att blanda jord, sand och humus i lika delar. Samma sammansättning är lämplig för att plantera ingefära i trädgården. Jorden ska också vara mjuk, lös och andas så att groddarna lätt kan bryta igenom till toppen.

växa och ha rätt

Hur man odlar ingefära från roten, rotknölen?

Ingefära är en termofil växt, därför kan den planteras i öppen mark endast i den södra delen av Ryssland. I andra regioner i vårt land är det bäst att odla ingefära från roten hemma i en kruka.

Denna växt har tuberösa rötter, därför reproducerar den vegetativt. Ingefära rhizom är tuberous, utvecklas horisontellt. För plantering räcker det med 1 knöl.

hemma

Träning

Att förbereda en växt för plantering i en kruka börjar med att välja en knöl. Planteringsmaterialet får inte vara torrt eller skadat. Ett bra prov är en tjock, mjölkgul rot med grenar. Ju fler "ögon" (skjutknoppar) på knölen, desto högre är risken för spiring. Dessutom bör sådana knoppar vara belägna på alla delar av roten.

Skjutknoppar måste aktiveras före plantering. För att göra detta nedsänks knölarna i varmt vatten i 3-4 timmar. Du kan lägga till lite kaliumpermanganat i vattnet för att desinficera knölarna. Denna procedur utförs omedelbart efter köp av plantmaterialet. Du kan också placera knölarna på en mörk, sval plats i 2-3 veckor.

skjuta knoppar

Stora rötter skärs i flera delar längs broarna. Snittet är ströat med ask.Huvudregeln när du delar knölar är att varje del måste ha minst 1 "öga". Det är nödvändigt att dela stora knölar, eftersom planteringarna kan vara för tjocka.

Hur man planterar ingefära roten?

Planteringen av knölar börjar i februari-mars. Innan du kan plantera ingefära hemma måste du dock hitta en lämplig plats för det. Hemma i tropikerna föredrar denna medicinalväxt skuggiga platser, men i tempererat klimat utan sol kommer ingefära att frysa.

ingefära rot

Även om potten för att plantera en tropisk växt är stor, begravs inte knölarna djupt. De läggs ut på markytan så att knopparna ser upp. Strö sedan över ett fuktigt underlag på toppen. Tjockleken på det övre lagret bör inte vara mer än 3 cm.

Plantor placeras på en varm, solig plats. Inomhus är det bäst att placera potten på en fönsterbräda på södra sidan och flytta till en svalare plats på sommaren. Du bör dock inte förvänta dig snabba skott. De första skotten visas 2 veckor efter plantering.

tropisk växt

Ingefäravård hemma

Hemlandet för den läkande roten är de sydöstra länderna i Asien med ett tropiskt klimat. Där kan denna fleråriga växt nå en höjd av 1 m. För att odla samma växt under ryska förhållanden måste du försöka eftersom du måste ta hand om ingefära noggrant.

helande rot

Temperatur

Ingefära älskar ett varmt klimat, så den acceptabla temperaturen för det är + 18 ... + 24 ° C. Om rotskörden planteras utomhus, bör planteringsplatsen skyddas från både vind och stark skugga och för mycket direkt solljus.

För att ta hand om ingefära hemma förr att leda till blommande bör potten med växten vara på en varm och ljus plats. Men du måste se till att jorden inte torkar ut och att bladen inte brinner i solen.

stark skuggning

Belysning

Det bästa stället att odla ingefära är bredvid trädgårds träd. Så bäddar med utspädda rotgrödor kommer att placeras i en liten skugga, men de kommer att ha tillräckligt med solljus.

Inomhus placeras en kruka med rotgrönsaker nära fönstret. På sommaren, under den ljusa dagssolen, är det bättre att ta bort behållaren djupt in i rummet eller överföra den till ett fönster mot nordvästsidan.

växande ingefära

Vattning

Den läkande växten älskar fukt, men innan de första knopparna dyker upp, behöver den måttlig vattning. Vatten ska inte stagnera i potten, men jorden ska inte få torka ut. Om lufttemperaturen är hög, ökas vattningen.

När temperaturen sjunker behöver växten redan mindre fukt. För att hålla jorden fuktig i värmen kan du ta potten utanför på ett skuggat ställe.

Den växande fleråriga älskar daglig sprutning. För att förhindra brännskador på blad är det bäst att spraya med en sprayflaska på morgonen och kvällen. Det särdrag som växer ingefära kräver ständig jordomsorg. Efter varje vattning bör jorden lossas så att luft kan rinna till rötterna.

måttlig vattning

Fertilizer

Att växa ingefära hemma, som alla grönskor som används för att växa under andra klimatförhållanden, är inte en lätt uppgift. Därför kan man inte undvika förband som säkerställer den normala tillväxten av den krydda knölen. Top dressing, lossning och fukt är vad ingefära älskar.

I början av tillväxten kan du mata jorden med potashgödsel. Under aktiv tillväxt används komplex mineralgödselmedel för rotgrödor. Sex månader efter plantering, växlar organiska och potash förband. Gödselmedel appliceras på jorden en gång i veckan.

lossning och fukt

Skadedjur och sjukdomar

Eftersom en "tropisk healer" i okända klimatförhållanden oftast växer inomhus, är många naturliga skadedjur inte rädda för honom. Men när potten tas utanför på sommaren, kan växten attackera spindelmiten.Pesten kan identifieras genom den karakteristiska ansamlingen av små gula prickar på bladen. Skadedjursbekämpning är enkel:

  • En gång i veckan behandlas bladen och stammen med en fungicid tills spindelmiten försvinner;
  • genomföra regelbunden sprutning och täck sedan markens del av anläggningen med en plastpåse, vilket skapar en växthuseffekt som är förstörande för spindelmiten;
  • genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra uppkomsten av skadedjur på bladen.

tropisk helare

Men oftast är sjukdomar i en tropisk rotskörd associerade med felaktig vård av den. På grund av bristen på luft och direkt solljus under den varma perioden blir bladen gula och vissna. På grund av bristen på fukt börjar bladen att torka snabbt.

skörd

Ingefära växer långsamt, även i dess vanliga tropiker. I svala klimat bromsar tillväxten ännu mer. De första frukterna bör förväntas ett år efter plantering, eftersom rötterna börjar mogna bara mitt på hösten. Och för att njuta av den fantastiska blomningen av den "tropiska healaren" är det bättre att vänta ytterligare ett år. För att göra detta behöver du bara lämna rötter i marken.

torka snabbt

Signalen för att skörda ingefära som har vuxit i lägenheten är markdelen av vissnande. Detta händer oftast mitt på vintern. Så snart markdelen börjar bli gult och tappar, stoppas vattningen. Efter 3-4 dagar kan du gräva upp rötterna och skicka dem för torkning och lagring. Du kan börja skörda rotgrödor på hösten, men du behöver inte förvänta dig en bra skörd i det här fallet.

Hur lagrar du knölar korrekt? Placera rotgrönsaken på en sval mörk plats. En källare eller kylskåp passar bäst för detta. Om långtidslagring tillhandahålls bör rotgrödan lindas i papper. Men när den lagras i mer än 6 månader börjar den förlora sina läkande egenskaper, men det kan återigen användas som plantmaterial.

linda in papper

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa