Hur man odlar och tar hand om ingefära i det öppna fältet och när man ska skörda

Ingefära är en exotisk växt för vårt land, född i södra Asien. Det uppskattas för dess egenskaper och kemiska sammansättning. Det är ett krydda, en medicin och en prydnadsväxt. Många amatörsträdgårdsmästare är intresserade av frågan om hur man odlar ingefära i landet på det öppna fältet för att inte köpa kryddig rötter i butiken.

I Ryssland kan den odlas i olika klimatzoner om du väljer rätt metod. Så i de södra regionerna, där sommaren är lång och varm nog, kan ingefära odlas i landet i marken utan några speciella knep. Här planteras en trädgård som ser ut som bambu och blommar med intressanta knoppar i trädgården som dekorativ.

ta hand om ingefära

I mittfältet odlas den värdefulla roten i växthus eller växthus. I norra regioner, där somrarna är för korta, odlas ingefära i hemväxthus eller i fönsterbrädor.

Funktioner av växande ingefära i det öppna fältet

Ingefära odlas av många trädgårdsmästare; utomhusodling i vår region har vissa svårigheter på grund av dess tropiska ursprung.

Ingefära är en flerårig ört. Dess rhizom, som i öst kallas "horned root", grenar horisontellt, frigör från knopparna starka stjälkar 50-150 m höga med smala blad upp till 20 cm långa. För att ingefära roten ska växa tillräckligt måste den ligga i marken i 8-10 månader. En sådan rot kommer att ha alla fördelaktiga egenskaper som är karakteristiska för en växt.

varm nog

På grund av sin långa växtsäsong är ingefära lättast att växa från plantor. För detta framställs ett underlag av en blandning av humus, humus, sand, jord i lika delar. Jordblandningen läggs ut i behållare 25 cm höga, fuktade. Bit av rhizom fördjupas i den, knopparna uppåt med 3-4 cm och vattnas. Skott för plantering kommer att visas inom 2-3 veckor.

De viktigaste förutsättningarna för att odla ingefära i tillräckliga mängder: lång och varm sommar, hög luftfuktighet, skydd mot drag, skuggat område.

citronsmak

Alla delar av kulturen har en trevlig citrondoft. Användbara egenskaper hos ingefära rötter beror på dess kemiska sammansättning.Växten innehåller eteriska oljor, makro- och mikroelement, aminosyror (tryptofan, treonin, metionin, fenylalanin, valin och andra), vitamin A, C och grupp B.

Det innehåller cingiberen, campen, bisabolene och andra ämnen som orsakar antiinflammatoriska, bakteriedödande, koleretiska, anthelmintiska, antispastiska och andra gynnsamma egenskaper hos ingefära.

Platsval för plantering

Ingefära i landet odlas på en plats skyddad från drag och vind. De väljer en väl upplyst plats, skuggad under den hetaste delen av dagen, eftersom direkt solljus är skadligt för det. Skuggning av planteringsområdet kan tillhandahållas.

upplyst plats

Ett annat nödvändigt villkor som måste följas när du väljer en plats för att plantera en gröda är markfuktighet. Växten tolererar inte vattendragna, vattentäta jordar. Att växa under sådana förhållanden leder till förfall av tjocka rötter. Därför är det bättre att plantera den på kullar eller torra områden, och dränera eller binda marken före plantering för att bättre ta bort överskottsfuktighet.

Det enklaste sättet att upprätthålla de villkor som krävs för att föda ingefära är i växthus eller växthus.

Valet av plantmaterial och dess efterföljande beredning är av stor vikt. Det börjar spira från slutet av februari till början av mars, och i maj transplanteras det i öppen mark.

 börja gro

Vad ska vara marken för plantering?

Plantering och vård av ingefära börjar med korrekt jordförberedelse. Först och främst, för att få en god skörd, bör jorden vara lätt, lös, väl tömd. För detta ändamål blandas det med sand eller mulch (kompost från fallna löv, sod eller nålar).

För att plantera ingefära måste jorden vara bördig med medelhärdighet. För att göra detta, på hösten införs organiska gödningsmedel i det: humus, torv, kompost. Under växtsäsongen introduceras komplicerade mineralgödselmedel.

mark för plantering

Hur planterar man ingefära utomhus?

För att plantera ingefära i landet, använd en rhizom uppdelad i bitar. Om lufttemperaturen i början av växtsäsongen inte är tillräckligt hög täcks plantan med en film. Om det inte är möjligt att välja en lämplig plats och tillhandahålla nödvändiga villkor, plantera den i växthus eller växthus.

använd rhizom

Planteringsdatum för ingefära i landet

I sin naturliga miljö växer ingefära från 6 månader till ett år. På vår latitud har han i genomsnitt 9 månader för detta, varav de flesta spenderas på groddplantor.

För att få plantor planteras rötterna i krukor i februari-mars eller till och med januari. Tidpunkten för plantering i öppen mark beror på regionen. Det är vanligt att plantera skott i april-maj, efter den sista frosten, när den genomsnittliga dagliga temperaturen når + 18 ... + 25 ° С. Om temperaturen blir lägre, saktar växtutvecklingen ner. Det kommer att vara svårt att stimulera tillväxten igen.

I Moskva-regionen börjar odlingen i landet med att placera plantorna i ett växthus så att växterna har tid att anpassa sig till miljöförhållandena. Under förutsättning att det är tidigt på våren och varm sommar i trädgården, kan ingefära planteras i Ural, men det är säkrare att odla det i ett växthus i denna region.

naturlig miljö

Valet av plantmaterial

För att odla ingefära i din trädgård måste du först välja ett lämpligt plantmaterial. Kulturen växer från en rot som kan köpas i en vanlig stormarknad. Välj en hälsosam, tät i konsistens, ung rot med en lätt, jämnt färgad, slät och jämn glansskal utan defekter, tecken på vissnande eller frostskada.

Snittet eller skrotet ska vara rent, vitt, utan tecken på uttorkning eller vissnande. När du väljer rhizomer för plantering måste du vara uppmärksam på antalet skjutknoppar-ögon. Ju fler det finns, desto mer troligt är det att du får plantor.

Förberedelse av jordgubbar för plantering består i att skära eller bryta av små bitar, som var och en bör ha 2-3 knoppar. Det är bäst att dela rhizomen längs hopparna. Snittet ska strö med krossat aktivt kol eller träaska.

planteringsmaterial

Förberedande arbete för att plantera ingefära

Ingefära planteras bäst i förberedda spår. Eftersom roten grenar ut till sidorna och inte ner får spårens djup inte överstiga 10 cm. I botten av de förberedda dräneringsspåren placeras små stenar i ett lager av 1 cm

Gruset är ströat med ett skikt av underlag som är 5-6 cm tjockt. Före plantering bör förberedda ingefära bitar läggas i varmt vatten eller en svag lösning av kaliumpermanganat i flera timmar för att stimulera knoppens spiring.

förarbete

Hur planterar man ingefära i din sommarstuga?

Det finns några enkla regler för hur man planterar ingefära roten korrekt. För normal vegetation bör sticklingar placeras nära ytan. De är begravda högst 3-4 cm.

Lägg dem knopparna på ett avstånd av 10-15 cm så att rötterna inte stör varandra. Jorden måste först lossas och fuktas. Dessutom vattnas delenki rikligt efter plantering.

normal vegetation

Hur kan man ta hand om ingefära i landet?

Tills nya rötter bildas växer ingefära roten i cirka 7 månader. Under denna period kräver växten regelbundet vattning, vårfoder, lossar jorden och tar bort ogräs.

Om ingefära odlas som en prydnadsväxt, lämnas den att övervintra i marken. För att uppnå blomning måste du hålla hög luftfuktighet och den optimala temperaturen för växten. Det enklaste sättet att upprätthålla dessa förhållanden är i ett växthus. Växter blommar bara under det andra året.

regelbunden vattning

De sticklingar som planterats i den öppna marken täcks med en perforerad film för att säkerställa spiring och skydd mot en nattsänkning i temperaturen. När en grodd förekommer inom 2-3 veckor tas filmen bort. I detta skede behöver groddarna belysning i 12-14 timmar om dagen och regelbunden markfukt.

I augusti slutar den aktiva bildningen av rotgrödor och växterna behöver inte längre intensivvård. På hösten, när skotten dör av, kan rötterna grävas upp och användas eller lämnas till vintern. I det här fallet måste du klippa av skotten och täcka rötterna.

aktiv bildning

Regler för växtvattning

För att odla ingefära måste du vattna det regelbundet. Det är värt att tänka på att detta är en fuktälskande kultur som föredrar fuktig luft. Det kommer inte att skadas av regelbunden sprutning och sprinkling, särskilt inte på varma sommardagar. Detta görs på morgonen eller kvällen för att inte bränna bladen.

Innan de första groddarna uppträder bör delenka vattnas regelbundet och rikligt för att inte låta dem torka ut och sluta utvecklas. När groddar visas bör vattningen minskas.

Jorden ska inte torka ut, men vattendragning bör inte tillåtas, eftersom det kan leda till rötternas förfall. Efter vattning lossas jorden till ett djup av 1 cm. När buskarna börjar bli gula och tappar, minskas vattningen och sprutningen stoppas helt.

vatten regelbundet

När och hur man matar ingefära utomhus?

Toppförband appliceras under hela växtsäsongen. Den första komplexa gödningsmedlet, som innehåller kväve, fosfor, kalium, appliceras innan plantens löv visas. Även i detta skede, en gång var 1,5-2 vecka, matas ingefära med organiska gödningsmedel.

Det bästa organiska gödningsmedlet för honom är kompost. Växten matas med humus från bladen i sin naturliga miljö. Dessutom kan du använda en lösning av mullein utspädd med vatten i förhållandet 1:10. I augusti kan kulturen matas med potashgödselmedel, vilket bidrar till bildandet och mognaden av knölar.

Om ingefära förbereder sig för blomning appliceras fosfor-kaliumgödselmedel i spiralstadiet. När växternas blad börjar bli gula och tappar, stoppas utfodringen.

komplex gödningsmedel

Hur och när ska man skörda ingefära?

Skördas under hösten 9-10 månader efter plantering. Ett tecken på beredskapen hos rotgrödor är gulning och dö av skott. Samtidigt kan rhizomer grävas upp för mat inom sex månader efter plantering.

2 dagar före skörden vattnas inte längre skörden. Gräva rötterna med en spade, rengör dem från jord, ta bort ytterligare rötter och torka dem. Rötterna kan sköljas med kallt vatten innan de torkas.

gräva upp rötter

Ingefära: tips för korrekt lagring

Rotgrönsaker förvaras vid en temperatur på + 2 ... + 4 ° C, i källaren eller i kylen i grönsaksfacket. Innan du bokmärker på lagring ingefära insvept i papper. Ett annat sätt att lagra är torkat. I detta fall består förberedelsen av roten för lagring i att rengöra den och skära den i skivor. Men före användning måste den blötläggas i 5-6 timmar. Som ett resultat kommer smaken och aromen av kryddan att bli mer uttalad.

Du kan lagra ingefära i frysen. Men vid avfrostning går de flesta näringsämnen förlorade. Det kan bara användas som ett krydda.

Om ingefära odlades i en kruka, kan den lämnas i marken nära en varm kylare för vintern och grävas ut efter behov.

fack för grönsaker

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa