Hur och var ska man lagra ingefära hemma färskt för vintern

Varje hemmafru bör veta hur man lagrar ingefära hemma, för det är ofta inte möjligt att använda hela rhizomen helt. För att förbereda skålen behövs bara en del av den, och du måste hålla den återstående roten färsk tills nästa gång. Ingefärns hållbarhet bestäms av den valda lagringsmetoden. Rotgrönsaken kan lagras färsk, torkad, inlagd, i form av juice eller kanderad frukt.

Metoder för färsk rotförvaring

Hela roten kan förvaras i en torr källare eller källare tillsammans med resten av rotgrönsakerna vid en temperatur mellan 0 ... + 4 ° C, lindad i pergamentpapper eller folie. Det är viktigt att grönsaken inte kommer i kontakt med ljus. I avsaknad av belysning och med en lämplig temperaturregim kan den ligga i upp till 6-7 månader. Ungefär en gång varannan vecka måste lagren sorteras ut och kasta ruttna och mögliga prov.

färsk rot

Det bästa sättet att lagra färsk ingefära är i kylen. Om den placeras i en papperspåse kommer den att hållas färsk i en vecka i grönsaksfacket. Följande manipulationer hjälper till att förlänga denna period till minst 3-4 veckor:

 • endast färska, oskalade rotgrödor väljs utan foci för förstörelse eller mekanisk skada;
 • grönsaker torkas försiktigt och torkas med en pappershandduk;
 • varje kopia är lindad i en pappersservett eller handduk;
 • grönsaker insvept i papper placeras i speciella plastpåsar med fästelement eller tätt förpackade med fastfilm (först måste du ta bort luft från påsen);
 • förpackningarna placeras i frukt- och grönsaksfacket.

Om roten redan har skalats, lagras ingefära i kylen med följande teknik:

plastpåsar

 • rhizomen skärs i bitar;
 • skurna skivor läggs ut i en glasbehållare;
 • burkens innehåll hälls med kallt kokt vatten (vin, vodka, sake, limesaft);
 • sätt upp i kylen.

På detta sätt kan den skurna rotgrönsaken förvaras i upp till 2-3 veckor, medan den inte förlorar det mesta av sin smak och användbara egenskaper. Alkoholhaltiga vätskor förlänger hållbarheten till 7-8 veckor.

skär i bitar

Frysa eller inte?

Du kan bara förvara ingefära i kylen under en begränsad tid. Frysning är inte den mest framgångsrika, men efterfrågade och längre lagringsmetoden. Tekniken är som följer:

 • rotgrönsaken skalas först (det är bättre att skrapa den som en morot, eftersom den största mängden näringsämnen finns under den tunna huden);
 • sedan kan rhizomen hackas på ett grovt rivjärn och också skäras i skivor eller remsor;
 • den beredda grönsaken läggs ut i enskilda livsmedelsbehållare eller plastpåsar;
 • placeras i en frys för lagring.

skalade av

Produkten kräver inte avfrostning före användning. Denna metod kan hålla ingefära färsk i 10-12 månader. Det kommer att få all smak, men det kommer nästan helt att förlora sina gynnsamma egenskaper. Därför är det bättre att försöka hitta en plats i kylen och inte frysa rötter.

Vi återvinner och lagrar

Det finns inte alltid möjligheten till långvarig lagring av ingefära hemma, ibland är det nödvändigt att snabbt bearbeta överskottet av kryddor kvar efter beredningen av en skål.

pre-avfrostning

Det finns flera sätt:

 1. Betning. Rotskörden måste skalas, skäras i tunna skivor (plattor) och sedan läggas i lager i en keramisk eller glasskål. En marinad förbereds från 6 msk. l. granulerat socker, 4 tsk. salt och ½ kopp risägeräger (baserat på 350 g ingefära). Lösningen kokas och förberedda grönsaker hälls över den. Efter fullständig kylning placeras arbetsstycket i kylen i 6-7 timmar. Då kan produkten ätas, den behåller sin fräschhet och alla livsmedelskvaliteter i upp till 3 månader.
 2. Alkoholisk infusion. Oskalad ingefära (30-40 g) placeras i en ogenomskinlig behållare gjord av mörkt glas och 200 ml medicinsk alkohol hälls (hållfasthet inte mindre än 70% vol.). Insistera sedan på ett varmt och mörkt ställe i 2 veckor. Tinkturen används endast för medicinska ändamål som en komponent för olika blandningar och beredningar; den måste först spädas med destillerat vatten i proportionerna 1: 4.
 3. Ingefära tillförd alkohol. En hel rhizom utan hud, fylld med stark alkoholhaltig dryck (vodka, rom, sherry, etc.) i en glasburk eller keramiska diskar, lagras i ett mörkt och svalt rum (källare, källare, skafferi, etc.) under en oändligt lång tid. Denna produkt läggs till bakade degen, köttmarinader, såser, soppor och buljonger.
 4. Buljong. En sådan produkt förvaras högst 5 timmar i kylskåpet och cirka 3 timmar vid rumstemperatur, så den bereds omedelbart före användning. Roten skärs fint (4-5 cm), 250 ml rent kallt vatten hälls, placeras sedan i ett vattenbad i 15-20 minuter, kokas under ett lock. Ta bort från värmen och svalna.

destillerat vatten

Torra förvaring

Om det finns många rotgrödor kan de torkas. Med denna metod för tillagning bevaras alla användbara ämnen och vitaminer i ingefära, eftersom de inte utsätts för extremt låga eller höga temperaturer. Den torra produkten förvaras vid rumstemperatur och tar mycket lite utrymme, vilket alltid inte räcker i kylen eller frysen.

Att få det rätt torr ingefäramåste du fortsätta enligt följande:

torr lagring

 • tvätta rhizomer i rinnande vatten, ta bort smuts och plack;
 • skrap försiktigt bort skalet med hjälp av en liten kniv eller tesked;
 • skär i tunna remsor, skivor eller plattor (så transparent som möjligt så att produkten torkar bättre);
 • täck en bakplåt med bakpapper eller pergamentpapper och lägg ingefära bitar på det i ett lager;
 • torka i en ugn i 1 timme vid en temperatur av cirka + 45 ... + 50 ° С;
 • ta bort bakplåten från ugnen och vänd sedan varje bit till den andra sidan;
 • sätt i ugnen i ytterligare 1 timme.

Du kan torka ingefära naturligt. För att göra detta, sprida den hackade grönsaken på en plan yta (bakplåt, bricka, skärbräda) och lägg den sedan i ett väl ventilerat mörkt rum i 3-4 dagar.

varje bett

Färdiga torra skivor går bra. De kan lämnas intakta eller malas till pulver. Hur mycket torkad ingefära som kan lagras beror på lagringsplatsen.Vid rumstemperatur, i en behållare med tätt slutet lock, lagras den torkade produkten i upp till sex månader. Du kan förvara den i kylen i mer än 2 år.

Före användning blöts skivorna i 15-20 minuter i kallt vatten. De kan läggas till te, olika drycker, sallader, kötträtter och desserter.

Som tillsats till desserter och drycker

En kryddig rotgrönsak, finhackad och blandad med vilken mängd honung som helst, kan användas som tillägg till desserter och olika hemlagade drycker. För de människor som inte gillar godis finns det ett alternativt ingefära- och citronrecept. Denna intressanta kombination är väl lämpad för att tillverka ovanliga såser till kött- och fiskrätter, liksom för produktion av drycker. Förvara sådana ämnen i kylen inte längre än 10-14 dagar.

olika drycker

Under lågsäsongen, när risken för förkylning ökar, kan ingefära användas för att stärka immunförsvaret. Receptet för att göra en läcker hälsomedel är följande:

 • Skala och riv 120 g färsk rotgrönsak;
 • Ta bort huden från 4 citroner och skär i kuber;
 • blanda båda produkterna och slipa med en mixer;
 • överför till en glasburk, tillsätt sedan 250-280 g honung.

Efter beredning förvaras blandningen i kylskåpet, konsumeras i 1 msk. l. på en dag.

skala och riv

Förvaring i marken

Oskalad ingefära kan förvaras i en jordblandning tillverkad av humus, torv och torr flodsand, som tas i lika stora delar. Rhizomen läggs ut i en kruka eller låda, täckt med denna jord och lämnas i ett mörkt och svalt rum (källare, källare, skafferi). Om du flyttar behållaren till ett varmt och upplyst ställe, kommer roten som lagras i marken att gro ut. Gröna används i sallader och som tillsats till tedrycker.

förvara i jordblandning

Produktion av kanderad frukt

Från skalade och skurna i skivor, remsor eller skivor av ingefära roten, kan du göra en utsökt delikatess - kanderad ingefära. De är beredda enligt följande:

sugrör eller remsor

 • rhizomen (200-250 g) frigörs från skalet och skärs efter behov (kuber, skivor);
 • bitarna läggs ut i en kastrull, hälls med 0,5 liter vatten och kokas över låg värme i 1 timme;
 • sockersirap kokas separat från 200 g socker och ½ glas vatten;
 • kokta bitar med rot måste kastas i en durkslag eller sil och får rinna av;
 • sedan läggs de ut i en behållare med färdig sirap och kokas i ytterligare 1 timme tills de är transparenta;
 • rad en bakplåt med pergamentpapper och lägg skivor kokt ingefära på det i ett lager;
 • bitarna torkas något i ugnen vid en temperatur som inte är högre än + 40 ... + 45 ° С;
 • sedan vänds varje skiva till den andra sidan och torkas lite mer i en ugn;
 • nu måste skivorna rullas i strösocker eller sand.

Klar kanderad ingefära placeras i en tätt stängd burk och förvaras i kylskåp under högst 30 dagar. Hemmagjorda godisar är bra för rörelsesjuka och lindrar illamående.

produktion av kanderad frukt

Rätt köp är halva striden

Färsk ingefära, som du kan hitta i butikerna, är en tät, tjock rot täckt med en tunn hud. Hudfärgen kan vara mörkbrun (nästan svart) eller vit. Det beror på hur grönsaken förbehandlas. Om rotgrödan efter grävningen rengörs mekaniskt och helt enkelt tvättades med vatten, behåller den en mörk naturlig nyans.

När de behandlas med klorerade lösningar blir rhizomerna nästan vita.

Ingefärarotens färskhet påverkar direkt bevarandet av dess ursprungliga smak, arom och användbara konsumentegenskaper. Ju fräschare ingefären är, desto längre blir hållbarheten.

tjock rot

En kvalitetsgrönsak bör vara:

 • elastisk och tät (en trög mjuk rhizom grävdes ut under lång tid, den har lagrats under lång tid och under denna tid har den förlorat de flesta av sina användbara egenskaper);
 • tung (slapp lätt rot har förlorat fukt och har blivit mindre aromatisk);
 • slät, torr och jämn, enhetlig färg, utan spår av skador, bucklor, mörka fläckar, mögel, råtta;
 • skalet är tunn och slät (för tjock tät hud antyder att rotskörden har legat någonstans under lång tid och inte är färsk);
 • färgen på den saftiga och täta massan varierar från ljusgröngul till djup mörkgul (ju äldre växten är, desto mörkare är rhizomen inuti), närvaron av grova tjocka fibrer i massan indikerar också ingefära buskens ålder.

Beslutet om hur färsk en produkt är och hur den ska lagras måste tas i butiken. Grönsaker som inte uppfyller de nödvändiga kraven kommer att ha dålig smak och lagras dåligt.

elastisk och tät

Användningsmöjligheter

Du kan lagra ingefära hemma på flera olika sätt som avgör dess fortsatta användning. Vid matlagning används ingefära enligt följande:

 • torra och färska kryddor används för att krydda kött- och fiskrätter;
 • inlagda och torkade skivor används för framställning av såser;
 • marken torr kryddig rotgrönsak är en del av många kryddblandningar (curry och andra);
 • ingefära pulver läggs till bakade varor: bullar, kakor, muffins, pepparkakor;
 • rivna färska och frysta grönsaker används i olika alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, kompott och te;
 • inlagd rotgrönsak används i sallader (särskilt i japanska, kinesiska och koreanska rätter);
 • kanderade tunna ingefära plattor kan minska anfall av illamående, förbättra matsmältningen och aptiten.

kryddsäsong

På grund av det stora antalet användbara komponenter används ingefära i stor utsträckning för medicinska ändamål. Det ökar kroppens försvar, normaliserar hormonnivåer, stabiliserar det känslomässiga och psykologiska tillståndet och ökar ämnesomsättningen. Den kryddig roten har antibakteriella, antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den lämplig för behandling av förkylningar. Ingefära har visat sig vara effektivt mot ondartade neoplasmer.

förkylningar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa