Typer och odling av ingefära, var den växer och hur den ser ut i naturen

Var ingefära kan växa är en spännande fråga för trädgårdsmästare. Många vill plantera sina favoritkryddor på sajten. Sommarbor är intresserade av: är förhållandena lämpliga för att få en anständig skörd, är det värt att plantera en växt i ett växthus.

Trädgårdsmästare bör först ta reda på hur ingefära ser ut. Det är en flerårig ört från familjen med samma namn. Den har över tusen arter. Växten har en rak stjälk, vassa bladplattor, en förtjockad grenstung. Blomman liknar en orkidé. Oftast använder människor roten.

Var växer vild ingefära?

Växten har ibland en oväntad form och färg: lila, blå. Det finns sorter som luktar som fotogen.

Botaniker samlar in information om kryddans hemland från olika källor. Nu i naturen är växten extremt sällsynt. Östasien och Sydafrika har ett lämpligt klimat för krydda.

Svaret på frågan, vad är ingefära, är ordet "krydda". Så här används växtroten oftast.

torkad ingefära rot

Ingefära: en historia av användning

Växten introducerades för européer av muslimer under 9-11-talet. De förde ingefära rot till den erövrade delen av Spanien. Men platsen där den underbara roten kommer från har inte upptäckts.

Kryddan blev kär i européerna. Det började läggas till kött- och fiskrätter. Middag hemma hos en ädel herre var oumbärlig utan ingefära krydda. Invånarna i städerna uppskattade drinkens kryddig smak. Kvinnor köpte villigt "harem" godis (bitar av kanderad rot). Men det var för dyrt: endast rika människor hade råd att lägga till ingefära i maten.

Massleveranser organiserades av resenären och köpmannen Marco Polo på 800-talet. Kryddan har blivit populär bland alla delar av befolkningen. De importerade typer av ingefära diversifierade europeiska rätter vid den tiden.

Kinesiska läkare uppskattade gynnsamma egenskaper hos ingefära roten... Använda avhandlingen: all mat och all medicin, potions och pulver har utvecklats för många sjukdomar. Läkemedlen botade en kvarvarande hosta, feber och icke-läkande sår.

Applikationsfunktioner och recept är populära inom kosmetologi. Anläggningens desinficeringsegenskaper används i masker, lotioner och krämer.

En användbar växt och dieter ignorerade inte. Extraktet ingår i bantningste och vitamindrycker. Idag är problemet: var man kan få rötter av kryddan finns inte. Den odlas som en gröda på plantager i regioner som är lämpliga för klimatförhållanden.

hackad ingefära rot

Hur odlas ingefära i sitt hemland?

Naturligt växande ingefära finns inte i naturen. Industrins och befolkningens behov tillgodoses av jordbrukare.I speciellt odlade fält odlas roten. Det finns kända plantager där ingefära växer, med en 200-årig historia.

Vissa forskare anser att länderna i den östasiatiska regionen och Stillahavsområdet är ingefära födelseplats. Roten levereras till världsmarknaden av Indien, Kina, Vietnam. Traditionellt odlas kryddan i länderna i Västafrika.

Jordbrukare i östra Asien utvecklar ekoturism på plantager. De inbjuder besökare att tillbringa dagen i sina fält. Människor bekanta sig med var och hur ingefära växer, studera odlingens särdrag. En möjlighet ges att köpa en rot som odlas på en ekologiskt ren plats, produkter baserade på den.

Gårdsbutikerna säljer:

 • kryddor;
 • kräm;
 • lotioner;
 • drycker.

Vissa besökare köper rå ingefära. Souvenirer är populära.

ingefära utseende

Hur växer ingefära i Ryssland?

Trädgårdsmästare är intresserade av: var växer ingefära i Ryssland. Det är omöjligt att odla en kommersiell grönsak i det fria fältet. Växten kräver en lång varm period. Landet har ingen lämplig klimatzon. Men trädgårdsentusiaster försöker plantera roten i uppvärmda växthus. De skapar de nödvändiga förhållandena: hög temperatur och luftfuktighet, delvis skugga.

Och ändå, svaret på frågan: odlas ingefära i Ryssland, positivt. Sommarbeboare planterar den i blomkrukor och lägger den i provisoriska växthus på fönsterbrädorna. På begränsat utrymme bibehålls det erforderliga läget. Resultatet är en bedövad växt. Det blommar mycket sällan. Rotsmaken är skarpare än en butik som köpt rot.

Trädgårdsmästare använder bitar av köpt rot som plantmaterial. Det skärs i bitar med ett eller två ögon. Sektionerna är dammade med krossat aktivt kol. Fördjupa med 3–4 cm, täck med folie med hål för luftgenomträngning. Vatten i mått. Efter uppkomsten avlägsnas filmen. Det är nödvändigt att upprätthålla diffus belysning: ingefära tål inte direkt solljus.

Vissa trädgårdsmästare odlar grönsaker på ett kombinerat sätt. På sommaren visas potten i landet, på vintern hålls den på fönsterbrädan i växthuset. För en framgångsrik odling måste han hitta ett bra ställe utomhus. Som ett resultat är anläggningen starkare. Produkten smakar skarpare och mer bitter.

Du kan växa roten i ett ouppvärmt växthus i landet. Men i början av augusti (med en minskning av antalet varma dagar), gräva upp en grönsak, plantera den försiktigt i en kruka och överför den till en lägenhet i en varm fönsterbräda.

Intressanta fakta

Denna anläggning har länge varit älskad av Rysslands invånare. Användningen av kryddor har sin egen historia:

 • Beskrivningen av ingefära roten reflekterade exakt dess utseende. Den tjocka sammanflätade rhizomen förvånade människor. Fram till nu kallas grönsaken "hjort".
 • Pepparkakakakor kallades snart "pepparkakor" på grund av deras kryddig smak. Den här komponenten används fortfarande i recept.

pepparkakakaka på ett bricka

 • Roten ätas oftast. Men gynnsamma ämnen finns i stam och blad. Det rekommenderas också att använda dem. Men det är viktigt att överväga: att ta bort varje blad försvagar växten. Roten kommer att visa sig vara tunn och smaklös.
 • Den kryddiga grönsaken är populär över hela världen. Länder där ingefära odlas får från sin försäljning upp till 30% av den totala handelsomsättningen.

utomhus ingefära

 • Under naturliga förhållanden växer växten över 1,5 m. Planterad hemma är sällan mer än en halv meter.
 • Vissa gillar växtens specifika citronduft. Markdelar utstrålar det. En blomma som placeras på fönsterbrädan uppdaterar luften.
 • När man väljer planteringsmaterial måste trädgårdsmästare arbeta hårt. Försäljare bryter delar av växten med ögon: den grodda roten förlorar sin elasticitet och krossar.

 • I medeltida Europa ansågs grönsaken vara ett utmärkt afrodisiakum. Han var en del av kärleksdrinkarna.Modern medicin använder kryddans egenskaper för att skapa läkemedel för att öka styrkan hos män. Naturliga botemedel mot erektil dysfunktion inkluderar rot extrakt.
 • Vem som helst kan odla ingefära. Tekniken upprepar odlingen av potatis. Men det bör komma ihåg: före användning bör det blötläggas i kallt vatten i 2-3 timmar. Byt vatten varje halvtimme. Vi rekommenderar att du provar det i små bitar (annars kan du få en munskada och matstrupen).

ingefära odlingsprocess

 • Innan du planterar rötterna bör du bekanta dig med klimatet i de regioner där ingefära odlas. Det rekommenderas att besöka platserna för kända plantager. Detta hjälper till att skapa nödvändiga förutsättningar.
 • Läkarna är övertygade om att färsk och torkad rot fungerar annorlunda. Färska växtberedningar behandlar förkylningar. Torkad - hjälper till med minnesnedsättning, gastrointestinala problem, reumatism, artrit.
 • Ingefära rotens egenskaper används i vardagen. För att rena luften från skadliga bakterier räcker det att placera roten i bitar i olika delar av rummet. Te tillverkat av det kommer att lindra halsont. Att lägga till mat kommer att stärka immunförsvaret under höst-vinterperioden.

Okontrollerad långvarig konsumtion av grönsaker orsakar förgiftning och depression. Produkten rekommenderas inte för personer med allergiska sjukdomar.

Att behandlas med läkemedel från roten bör vara under övervakning av en läkare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa