Beskrivning och egenskaper hos ungerska gäss, för- och nackdelar med rasen och vård

Gåsavel är den mest lukrativa fjäderfäindustrin. Fåglar växer snabbt, slaktkroppar har en betydande massa. Innan du börjar gossla i din egen trädgård bör du välja rätt ras, eftersom företagets lönsamhet, mängden nödvändig initial investering, beror på det. Detaljerad information om de ungerska gässen, deras fördelar och nackdelar, de särskilda kännetecknen för denna fågeltyp gör att du kan göra ditt val.

Historisk referens

Rasen föds upp av ungerska uppfödares ansträngningar under andra hälften av 1900-talet. Det erkändes officiellt och fick sitt namn 1969. Ungersk gäss erhölls genom att korsa Pomeranian och Emdem gäss med lokala raser. Som ett resultat av arbetet framträdde universella individer med högkvalitativa smakindikatorer för lever och kött, utmärkt fluff och genomsnittlig äggproduktion.

1989 fördes ungerska gäss till Sovjetunionen. Rasen finns i registret för Federal State Budgeting Institution "State Breeding Commission". De sprer sig över det tidigare Sovjetunionen.

Egenskaper och beskrivning av ungerska gäss

Dessa är vackra stora fåglar med en muskulös kropp och vit fjäderdräkt. Ibland finns grå eller färgade individer. Rasen är lämplig för jordbruk och personliga dotterbolag. Särskilda egenskaper hos rasen:

  • hänvisar till den tunga typen av gåsföreträdare, gåsen är en jätte som väger upp till 7-8 kilo, gåsen är upp till 6 kilo;
  • kroppen är kraftfull, muskulös, proportionerlig, med en bred rygg;
  • näbb och tassar är färgade ljust orange;
  • fåglar har en lång flexibel nacke och ett medelstort huvud; kvinnor har en kortare nacke än män;
  • ägare av korta, starka ben och vingar.

ungerska gäss

Gäss av denna ras har en livlig, stridande karaktär, hög trängsel av fåglar kan orsaka sammanstötningar.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Viktigt: gäss bör hållas åtskilda från resten av fjäderfä, eftersom gäss föredrar att dominera bland fåglar.

En balanserad kost och bekväma levnadsförhållanden garanterar snabb tillväxt av boskapen. Vikten av den ungerska levern når 0,5 kg, de får fluff 3-4 gånger om året. Köttet är välsmakande och näringsrikt, gåsfett används inom kosmetologi, matlagning och folkmedicin.

De största fördelarna och nackdelarna med rasen

Gäss är lätta att ta hand om, de är populära på landsbygden bakgårdar på grund av följande faktorer:

  • fåglar går snabbt i vikt, slaktkropparna är stora med höga smaksegenskaper hos kött;
  • högkvalitativ dun och fjädrar ger ägaren ytterligare inkomst;
  • gäss av denna ras hålls också för att få lever.

Det är nödvändigt att ge fåglarna fri räckvidd och tillgång till behållaren, vilket gör deras underhåll billigare och enklare. Nackdelarna med rasen inkluderar:

  • utseendet på problem med hög luftfuktighet i gåshuset;
  • gäss lägger ett genomsnittligt antal ägg.

Det finns mycket fler fördelar än nackdelar, även med en liten boskap är det möjligt att tillhandahålla ett familjebord med kvalitetsprodukter, med ett betydande antal fåglar ger de en stabil vinst.

Villkor för underhåll och skötsel

I fjäderfähuset hålls gäss under den kalla säsongen, från april till oktober tillbringar de hela dagen promenader och återvänder till ladan för att tillbringa natten. För att få fåglarna att vara bekväma ger de god ventilation i gåshuset, skyddar dem mot drag och ger ytterligare belysning.

Gäss är stora fåglar, för att förhindra gräl mellan dem på grund av överbelastning bör varje individ ha en kvadratmeter rymdyta. Husets höjd måste vara minst 2 meter, för att spara på el bör fönster göras i det. Väggarna inuti är gipsade och vitkalkade med slakad kalk. Denna behandling skyddar dem från mögel och mögel.

ungerska gäss

Rummet är indelat i fack med ett rutnät. Detta görs för att isolera de vuxna boskapen från de unga och skapa bekväma förhållanden för gässen som rugar in ungarna. Golvet kan vara tillverkat av trä eller lergods och täckt med halm eller sågspån. Kullen i gåsbädden måste vara torr, fåglarna tolererar kyla, men lider av hög luftfuktighet i rummet.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Förutom matare och dricksskålar måste behållare med aska och sand placeras i rummet där gässen rengör fjädrarna och skyddar dem från fästingen. Dricksskålar och matare ska tvättas regelbundet, gäss ska alltid ha rent vatten vid rumstemperatur fritt tillgängligt.

Förutom skjulet behöver gäss ett rymligt promenadområde. För det väljs ett plant område som är omgivet av ett staket eller täckt med ett nät runt omkretsen. Nätet grävs i marken längs botten så att gässen inte kan komma ut ur pennan. Drickskålar, matare, askbad och en tak har installerats på platsen så att gäss kan gömma sig under regnet.

Utarbeta en diet

Vuxna gäss kan smälta grovfoder. De bygger upp sin massa på slöseriet med spannmålsproduktion, de får vått grönsaksmos - pumpa, sockerbetor, potatis.

Viktigt: grönsaker måste vara rena utan spår av råtta och mögel.

För att öka näringsvärdet får fåglarna lite sammansatt foder. Under perioden med äggläggning införs benmjöl, krita, krossade skal i gässdiet. Fåglarna matas 3 gånger om dagen. På morgonen ges gäss 1/3 av den dagliga normen för spannmål och sammansatt foder. Till lunch får fåglarna råa eller kokta grönsaker, hö och även 1/3 av blandat foder och spannmål. Matning på kvällen - den återstående tredjedel av foderblandningen, ensilage, havre.

På sommaren får fåglarna foderblandning och spannmål två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen. Under dagen hittar gäss grönt gräs på egen hand eller tar det till betesmarkerna med en kilo grön massa för varje vuxen fågel.

Avelsregler

Gäss börjar lägga efter 9 månaders ålder. Enskilda bon eller hus för 2-3 personer är utrustade för dem. Ungerska gäss är fantastiska mödrar. Äggen kläcks i 28-30 dagar. För utseende av gosslingar kan du också använda en inkubator eller köpa redan kläckta kycklingar. Efter deras uppträdande är de indelade i 2 grupper, de svagare är separerade från de starka.

ungerska gäss

De kläckta barnen hålls under en lampa. Under de första dagarna får de en äggmos, kokt krossad havre.Efter den första veckan ingår keso i kosten, små nässlingskosor hängs i rummet så att gosslingarna når dem. De behöver färskt vatten. Spädbarn får ta sig ut på gatan från 3 veckor om temperaturen stiger till +20 ° C.

Sjukdomar och deras behandling

En vuxen gås ges anthelmintiska läkemedel och fästmediciner. För behandling använd "Alben" i enlighet med instruktionerna eller andra läkemedel. Farlig viral enterit, salmonellos, som ofta drabbar goslingor. Sjukdomar behandlas med antibiotika som föreskrivs av en veterinär.

Aspergillos är en svampinfektion, därför använder de antimykotinläkemedel för behandling för att rena rummet med jodmonoklorid. Riketter uppstår när en fjäderfän har en brist på vitaminer och mikroelement. I fjäderfähuset lägger de krita, krossade skal, ger fåglarna benmål. Kannibalism uppstår med hög luftfuktighet och trånga fåglar i ett rum. De börjar rengöra fjädrarna, dra ut dem och lämna sår på kroppen.

De flesta problem elimineras genom att ordna saker i gåshuset. Rengöring och ventilering, byte av kullen och avlägsnande av fukt - dessa enkla åtgärder är att förebygga sjukdom. Bra fågelskötsel, kvalitetsnäring och ansvar gör att du kan uppföra gäss i fullständig brist på erfarenhet. De flesta av bönderna började med ett dussin gosslingar, och sedan fascinerar ockupationen och börjar göra vinst.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa