Vid vilken ålder och medelvikt på gäss som slaktar dem för kött, topp-4 sätt

Uppfödning av gäss anses vara en ganska populär aktivitet. Dessa fåglar föds upp på många små eller stora gårdar. Dessa fåglar anses vara mycket opretentiösa. Samtidigt har många nybörjare en fråga i vilken ålder det är bättre att slakta gäss för kött. För att uppfödningen av fåglar ska vara så lönsam som möjligt, när man väljer tid för slakt, är det värt att fokusera på fåglarnas ålder och vikt.

Vid vilken ålder ska man slakta gäss för kött?

Vid uppfödning av fåglar för att få kött hackas de från 4 månader. Den specifika perioden bestäms av fågelrasen och dess diet. Enkel bygrå eller vit gäss, som åt gräs och en minsta mängd säd, når den önskade vikten på bara sex månader. Köttraser av slangkött anses vara mycket tidigt mogna och växer snabbt. Om fåglarna äter sammansatt foder är det tillåtet att skicka dem till slakt så snart som 4 månader.

Om gäss föds upp för fluff bör timingen justeras så att den reflekterar smälttiden. Du kan inte slakta en gås förrän fyra månader. Vid denna tid har fågelns första moln ännu inte slutförts. Efter cirka 4 månader ersätts dunen helt av vuxna fjädrar. Vid samma ögonblick försvinner hampan från fågeln - fjädrarna som växer på kroppen.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Enligt recensioner från kulinariska experter har gäss, vars ålder är 7-8 månader, det mest utsökta och saftiga köttet. Vid denna tid är köttet helt moget och levern når en stor storlek.

Ett ätligt exemplar av köttras med fyra månader väger i genomsnitt 4-5 kg. Efter avlägsnande av inlopp, tassar, fjädrar och huvud överskrider slaktkroppens massa vanligtvis inte 2,5-3 kg.

Förberedelse för processen

När du gör hemslaktning av gäss är det värt att följa några regler. Deras överträdelse provocerar en försämring av smaken på kött och en minskning av hållbarheten. Först och främst är det viktigt att rengöra fåglarnas tarmar från avföring. För att göra detta kan du inte mata fåglarna före slakt i 8-12 timmar. Det är omöjligt att öka denna period, eftersom det kommer att påverka köttets smak negativt.

Samtidigt rekommenderas det inte att begränsa fåglar i vattnet. Innan slakt är det värt att ge fåglarna en saltad vätska. Detta hjälper till att förlänga slaktkroppens hållbarhet. Under hungersnöd rekommenderas vanligtvis gäss som är avsedda för slakt att separeras från resten av boskapen. Det är lämpligt att sitta på natten. I denna situation är det tillåtet att slakta fåglarna på morgonen.

Om sammanträdet utförs på dagen måste platsen där fåglarna är belägen mörkras.

Slaktningstekniker

Det finns flera alternativ för slaktningstekniker, var och en med distinkta fördelar och nackdelar.

Extern metod

För att slakta fåglar på detta sätt hemma är det värt att förbereda vassa saxar. De måste ha långa blad. Först ska fågeln knytas upp och placeras upp och ner. För att förhindra att gåsen smyger sina vingar rekommenderas det att placera den i en speciell kon där ett hål görs för huvudet.

För att slakta en gås bör du göra följande:

 • öppna näbb och placera sax i munnen;
 • klippa venerna och genomträng ganen för att få saxen in i hjärnan;
 • släpp blod;
 • börja plocka fågeln efter en halvtimme.
För-och nackdelar
hög effektivitet;
hög manipuleringshastighet;
enkel manipulation med färdigheter.
behovet av specialverktyg;
behovet av lämpliga färdigheter.

Intern metod

För att sticka gäss med den här metoden måste de fixas på samma sätt som med den externa metoden. Skär sedan halsen under näbben med en vass kniv. Snittet bör vara tillräckligt djupt för att nå ryggkotorna. För att underlätta eliminering av blod bör huvudet separeras omedelbart.

många ankor

För-och nackdelar
hög hastighet;
noggrannheten i manipulationen;
noggrannhet.
behovet av att separera huvudet;
behovet av vissa färdigheter och kunskaper.

Med en yxa

Gången hackas ofta med en yxa. För att slakta en fågel rekommenderas det att göra följande:

 • hugga snabbt av huvudet med en yxa;
 • hänga slaktkroppen upp och ner för att tappa blodet;
 • gå till plockning.
För-och nackdelar
hög hastighet;
enkelhet i förfarandet.
behovet av ett kraftigt skärpt verktyg;
behovet av färdigheter.

Industriell metod för slakt

I industriell skala är skärande fåglar tillräckligt långa. För att påskynda denna procedur används speciella transportlinjer. De hjälper till att snabbt hamra, plocka och tarma slaktkroppen.

För-och nackdelar
hög hastighet på förfarandet;
processautomation;
inget behov av mänsklig intervention.
behovet av lämplig utrustning;
behov av färdigheter för att arbeta med enheter.

Hur man plockar en fågel

När du har tappat blodet från slaktkroppen kan du fortsätta till plockningsprocessen. För att undvika att få blod på dun och fjädrar, rekommenderas det att dra åt nackspetsen med en snöre. Du kan nypa fåglar torra eller våta. Det första alternativet används för att samla dun och fjädrar. Det är tillåtet att sortera och bearbeta dem omedelbart efter plockning.

Vid användning av våtmetoden måste slaktkroppen skållas med kokande vatten. Denna version av proceduren anses vara enklare och snabbare.

Hur man klipper ett slaktkropp

Skärning krävs med stor försiktighet, eftersom det kan leda till en försämring av köttets smak och slaktkroppens utseende. För att utföra förfarandet, gör följande:

 1. Innan du påbörjar manipulationen, se till att mascaraen är ren. Den kan inte ha fjädrar eller dun. Det är tillåtet att ta bort smuts manuellt eller med en pincett.
 2. Ta bort fågelns huvud. För att göra detta är det värt att skära in huden i området för den andra ryggraden.
 3. Klipp av vingarna vid böjningen av armbågen och tassarna i fogområdet. Dessa områden är de enklaste att klippa. Sådana fragment är förbjudna att användas för matlagning.
 4. Börja klippa organ. Först och främst rekommenderas att ta bort matstrupen och luftrören. För att göra detta, skär i magen. Det är också tillåtet att dra dessa organ ut genom cloaca. Om det uppstår svårigheter kan du använda en kniv.
 5. För att öppna buken måste du ta en vass kniv. I det här fallet bör du börja med cloaca och gå nedåt, mot kölen. Snittet bör göras försiktigt för att inte påverka de inre organen och tarmen.
 6. Ta bort slaktbiprodukter och andra inre organ. Magen och levern används vanligtvis för mat.
 7. Ta bort det brinnande röret med en kniv.
 8. Skölj slaktkroppen ordentligt och låt stå i 2 timmar. Hon borde ligga under rumsförhållanden. Efter denna tid kan köttet frysas.

många ankor

Användbara tips för nybörjare

Nybönder bör följa dessa rekommendationer:

 1. Mata gässen med gröna på våren och sommaren. Med höstens ankomst är det värt att införa mer sammansatt foder i fågelns kost.
 2. Begränsa den fysiska aktiviteten hos fåglar från september. Detta främjar bättre fettlagring. Längden på dagens promenad bör vara 1-1,5 timmar.
 3. Välj de bästa avelsdjuren.
 4. Låt blodet rinna av efter slakt. Detta påverkar köttets kvalitet.

För att proceduren ska bli framgångsrik är det värt att bekanta sig med fåglarnas anatomiska egenskaper innan de slaktas. Detta hjälper dig att slakta fågeln korrekt och utföra sitt avsnitt.ku. För att utföra manipulationen är det viktigt att använda skärpta instrument.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa