Beskrivning och egenskaper hos Uralgrå och vita gäss, rasavel

Uralgrå gäss anses vara en jämförande ung ras, vilket är resultatet av ryska forskares arbete. Det tog ungefär sju års försök och experiment för att föda upp dessa fåglar. Representanter för denna ras kännetecknas av höga parametrar för fertilitet och uthållighet. Dessutom anses dessa gäss vara mycket opretentiösa. Fåglar är särskilt efterfrågade i Ural och Sibirien.

Huvudsakliga egenskaper och beskrivning

Dessa fåglar uppföddes på basis av vildgäss som häckar i Ural-regionen - i närheten av staden Shadrinsk. Det finns två huvudtyper av sådana fåglar - vitt och grått.

Vit variation

Denna ras kännetecknas av följande funktioner:

 • kompakt huvud;
 • korta ben;
 • slät näbb utan puckel;
 • mellankroppen;
 • kort svans med en spetsig spets;
 • en liten vik i buken - kännetecknande för alla gäss;
 • kort hals - anses vara huvudkarakteristiken och är förknippad med förekomsten av 16 ryggkotor i kompositionen;
 • Tuffa, höga täthet ner och grenade fjädrar för att hålla dig varm.

Ett kännetecken hos fåglar är bristen på vattenbehov, vilket är en fördel jämfört med andra fågelraser.

Grå variation

Dessa fåglar kännetecknas av deras utmärkta parametrar, vilket gjorde dem mycket populära bland alla fågeluppfödare. Grågäss kännetecknas av följande egenskaper:

 • stor kropp;
 • inget behov av ytterligare vård;
 • snabb ökning av kroppsvikt;
 • höga produktivitetsparametrar.

Gråa gäss erhölls på basis av fåglarna Toulouse och Romny. Under arbetet genomfördes ett långt och noggrant urval. I detta fall valdes individer utifrån deras individuella parametrar, produktivitet, viktökning och bibehållande av den höga kvaliteten på dun. De karakteristiska egenskaperna hos denna fågelart inkluderar följande:

 • välmatad kropp;
 • stort rundat bröst;
 • kort hals;
 • bred rygg;
 • korta och starka ben;
 • grå fjädrar, vitt bröst och mage.

Grågäss kännetecknas av en snabb ökning av kroppsvikt de första månaderna. Tack vare detta når unga fåglar en vikt på 5 kg redan efter 5 månader. Vuxna män väger 7 kg medan kvinnor väger 6-6,5. Dessutom producerar kvinnor 25-30 ägg under hela året. Fåglarna anses vara utmärkta föräldrar för gosslingar.

Vad är deras för- och nackdelar

Uralgrå gås

För-och nackdelar
snabb utveckling och ökning av kroppsvikt;
krävande vård;
enkelhet i innehållet;
höga parametrar för äggproduktion;
god hälsa och resistens mot patologier;
utvecklade föräldrainstinkt.
specifik smak av kött;
långa och styva fjädrar som inte kan användas för fyllning av kuddar eller andra föremål;
höga matkostnader under vintersäsongen.

Regler för att hålla och ta hand om Ural-gäss

Uralgrå gäss kräver inte att hålla förhållandena. De kännetecknas av ett tjockt lager fett och varm fjäderdräkt. Detta förhindrar att fåglarna fryser även i de svåraste frostarna. Därför är det tillåtet att tillverka ett fjäderfähus av tillgängliga material. För att öka parametrarna för äggproduktion är det viktigt att tillhandahålla uppvärmning av rummet. Belysning används för att öka varaktigheten på dagsljuset.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Av liten vikt är skapandet av abborre, matare och dricksskålar. Det är viktigt för kvinnor att skapa bekväma bon. I fjäderfähuset bör du definitivt installera containrar med sand. I dem kan gäss simma och rengöra fjädrarna. Det anses vara ett utmärkt förebyggande av parasitinfektion.

Gäss bör inte ständigt befinna sig i ett trångt utrymme. Det är viktigt att ta med fåglarna en promenad en gång om dagen. För detta rekommenderas det att göra en korral i den friska luften. Det är definitivt värt att tillhandahålla en tak på promenadområdet. Det ger skydd mot regn och snö.

Hur man korrekt formulerar en diet

Uralgäss kräver inte mat. På sommaren kan fåglar foder för sig själva - rötter och gräs. Som ett tillägg till vinterdieten är det tillåtet att använda färdigt foder eller tillverka det själv. Hur som helst bör kosten varieras. Följande komponenter bör därför blandas med torra spannmålsblandningar baserade på korn, majs och vete:

 • färsk keso;
 • mineraler;
 • kokta grönsaker - potatis, rödbetor, morötter används bäst.

Antalet måltider bör beräknas med hänsyn tagen till gångfrekvensen. Om gäss går två gånger om dagen bör de matas två gånger. Med en ständig vistelse i voljären behöver du 3-4 måltider.

Uralgrå gås

Regler för fågelavel

Uralgäss kännetecknas av en uttalad moderinstinkt. Därför uppstår behovet av att använda en inkubator endast på stora gårdar. På små gårdar krävs inga ytterligare enheter. I det här fallet är det mycket lättare att lägga några ägg av hög kvalitet under gåsen och vara tålamod.

I det här fallet räcker det för jordbrukaren att ge kvinnan tillräcklig näring och tillgång till vatten.

Sjukdomar och deras orsaker

Trots deras starka immunitet möter Ural-gäss ibland olika patologier. Brott mot vårdreglerna anses vara den främsta orsaken till sjukdom. Utvecklingen av patologier är förknippade med sådana faktorer:

 1. Uppfödning av gäss under ohälsosamma förhållanden. Risken för sjukdomar ökar med otillräcklig rengöring av rummet, sällsynt vattenbyte i dricksskålar eller badbehållare.
 2. Obehagliga förhållanden. Med en felaktigt utrustad voljär kan fåglar stöta på ökad fukt, drag eller låga temperaturer.
 3. Dålig kost. Gäss kan bli sjuka med en monoton och obalanserad kost. Även risken för att utveckla patologier ökar om fåglarna dricker gammalt vatten.

Alla fågelsjukdomar är indelade i två kategorier - infektiösa och icke-smittsamma. Den första gruppen inkluderar virala, bakteriella, svampinfektioner. Gäss upplever ofta aspergillos. Symtom på denna patologi inkluderar allmän svaghet, nedsatt aptit och svår törst.

Vanligtvis anses foder och vatten av dålig kvalitet, kontakt med nya fåglar som inte har passerat karantän orsakerna till infektion med aspergillos.För att undvika problem är det viktigt att hålla huset rent, byta matning, vatten och sängkläder i rätt tid och desinficera rummet med en lösning av kopparsulfat.

Överträdelser av villkor för internering och vård anses vara orsakerna till icke-överförbara patologier. Felaktig näring leder också till dem. För att undvika sådana problem bör vitaminer och mineraler införas i kosten. Sådana medel bör väljas av en veterinär. Dessa tillsatser hjälper till att stärka immunförsvaret, upprätthålla ett normalt hälsotillstånd och normalisera kroppens ton. Det rekommenderas att få fåglarna mycket grönsaker och örter under säsongen.

För att förebygga patologier bör kycklingar ges en lösning av kaliumpermanganat med en koncentration av 0,1%, blanda den med glukos. Uralgrå gäss kännetecknas av deras höga produktivitet och starka immunitet. Under rätt förhållanden och en balanserad kost blir fåglar praktiskt taget inte sjuka och går upp i vikt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa