Beskrivning av gäss från Tula-striden, deras egenskaper och avel

Bland de olika gåsraserna skiljer sig rasen av slåssgäss ut. Gäss av rasen Tula uppföddes med avsikt att använda gander för gåsstrider. Detta är huvuddelen av sorten, men den har också andra särdrag. Överväg en beskrivning av Tula-gäss, fördelar och nackdelar, funktioner. Och också hur man kompetent växer, matar, underhåller och avlar en fågel.

Beskrivning av rasen, dess fördelar och nackdelar

Det finns inga exakta uppgifter om vem och när Tula-gässen uppföddes. Men det finns ett antagande om att rasen utvecklades på 1600-talet för rika människor som var förtjust i gåsstrider. De bästa representanterna valdes ut på flera grunder, de viktigaste var stor kropp och pugnaciousness.

Tula-gässens kropp är massiv, men kompakt, kroppens sammansättning är stark. Rygg och bröst är breda och muskulösa. Korta, brett åtskilda ben, starka vingar. Tjock kort hals. Stort huvud med kort tjock näbb. Fjädern är grå eller lerfärgad och också vit. Grå fåglar har samma färg som vilda släktingar.

Inom rasen skiljer sig 3 typer som skiljer sig åt näbbens struktur. I raka nosgäss är näbbens övre linje raka, i falsknässiga gäss är den konkav, i branta näsgässar är den konvex.

Egenskaper av Tula-gäss

Eftersom rasens huvudsakliga egenskaper kämpar är de produktiva egenskaperna inte på en hög nivå. En vuxen hane väger 5-6,5 kg, den maximala vikten når 8 kg. Gåsen väger 5,2-5,5 kg, den maximala vikten är 7 kg. Äggproduktion av gäss - 10-30 st. Den genomsnittliga äggvikten är 180 g. Tula-gäss i nacke kännetecknas av inkubationens instinkt, så kvinnor kan anförtros inkubering av gossor. Ung tillväxt redan vid 9 års ålder når en vikt på 3,9 kg.

För-och nackdelar
stor kropp;
vitalitet;
opretentiöshet när det gäller utfodring och hålla förhållanden.
tolererar kallt väl;
uthållighet;
stark immunitet;
välsmakande, inte fet kött.
full fysisk mognad slutar endast med 2 år;
låg äggproduktion.

Tula-gäss kommer inte överens med vardera gäss av andra raser eller med annat fjäderfä på grund av sin besvärliga natur.

Krav på underhåll och skötsel

Rasen är opretentiös, fåglar behöver inte organisera särskilda villkor för att hålla sig. De kan bo i ett vanligt fjäderfähus, men det måste vara så stort att det finns tillräckligt med utrymme - minst 0,5 kvadratmeter bör falla på en vuxen fågel. m. Gusyatnik måste vara utrustad med ventilation och belysning. Längden på dagsljuset på vintern bör vara minst 10-12 timmar.

Var noga med att ta hand om sängkläderna i gåsbädden. Fåglar ska leva på rena, torra sängkläder.Det kan ordnas genom att strö ett lager av sågspån, halmaffär, torr gammal torv på golvet. Tjockleken ska vara minst 10-15 cm. På vintern värms kullen på gässens tassar.

Gäss kan inte leva inlåsta, så det är omöjligt att hålla dem ständigt i fågelhuset utan att gå. För att organisera övningen för fåglarna måste du ordna ett promenadområde bredvid gåsen. Du måste köra gäss in i pennan varje dag, även på vintern, om det inte är särskilt kallt. Fåglar kan tillbringa hela dagen promenader. Du kan också bete på en damm om det finns en i närheten. Sedan på sommaren behöver du inte mata gässen alls.

Tula gäss

Diet

Gässens huvudmat är färskt mjukt gräs. Därför, om det finns en möjlighet att beta fåglarna, kan de hållas i betesmarken. Om det inte finns något sätt att beta, måste du klippa gräset och ge till gässen. Förutom gröna, mata med mos finhackade korn, och kornet måste vara av olika slag så att fodret är komplett. Riven grönsaker och grönsaker läggs till.

För att bekämpa gäss för att ta emot vitaminer och mineraler berikas mäskan med förblandningar och vitaminpreparat, fisk och kött och benmjöl.

Du måste mata fågeln 2 eller 3 gånger om dagen, goslings upp till en månad - 4-5 gånger, vuxen - 3 gånger om dagen. En vuxen fågel måste ges minst 200-300 g spannmål per dag. Tula gäss skiljer sig inte i sin snabba tillväxt, ansamling av muskelmassa, därför måste du välja en annan ras för industriell odling av kött. Men dessa vanliga gäss av medelstor storlek är väl lämpade att hålla i hushållet.

Fågelavel

Tula som kämpar gäss, kläcker själva. Det finns få ägg, men från en sådan mängd kan du välja ett material för avel. Oviposition börjar i februari, med unga kvinnor som lägger några veckor senare.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Avelsbesättningen bör bildas av män och kvinnor i ett förhållande mellan 1 och 5. För att säkerställa överföring av rasegenskaper till avkomman bör endast renrasiga representanter väljas.

Upp till 12 ägg kan placeras under en gås. Kvinnor inkuberar goslings i god tro och höjer dem sedan försiktigt. Tula goslings bor hos sin mamma fram till en månad. Vid denna tidpunkt måste gåsen med dess avkommor hållas åtskilda från resten så att gosslingarna inte trampar ner av misstag. När kycklingarna är 1,5 månader gamla kan du släppa rasen i en vanlig flock.

Möjliga sjukdomar

Trots stark immunitet och kallt motstånd kan Tula-gäss bli sjuk av infektionssjukdomar. Fågeln blir sjuk när den är trångt eller om den bor i ett smutsigt, fuktigt, mörkt rum. Infektionsförebyggande - regelbunden hushållning, särskilt byte av sängkläder och rengöring av matare och drickare. Desinfektion måste utföras minst två gånger per år.

Tula gäss

Med felaktig, inte rationell utfodring påverkar gässen i rasen Tula sjukdomar i matsmältningskanalen och ämnesomsättningen. För att förhindra dem måste du formulera en korrekt, balanserad kost. Ge vått mos, inte torrt, rent vatten till mycket av. Vid hypovitaminos, lägg till vitaminpreparat, som kan köpas i veterinärbutiker, till vanligt foder.

Beskrivning av slåssgäss

Detta är en stridighet och därför hålls fortfarande gåsstrider. Enligt reglerna slåss fåglar inte förrän de blöder, så de är inte aggressiva och ofarliga. Gäss kan bara använda sina vingar, du kan ta tag i vingen med näbben. Rör inte vid huvudet och tassarna. De som bryter mot reglerna diskvalificeras. Stridstiden är 20-40 minuter, men allt slutar tidigare om fienden flyr. Under striden stöds stridsgänget inte bara av ägarna, utan också av gäss. De starkaste kämparna är män som redan är 4-6 år gamla.

Tula-slåssgäss är en gammal ras som uppföddes för att slåss.Men detta är inte det enda syftet. Du kan hålla fjäderfä, som andra raser, för kött. Fåglarna är opretentiösa, med noggrann vård blir de inte sjuka, men de visar också brister - en pugnacious natur och otillfredsställande ägg produktion. Men för de fjäderfäodlingar som dessa nackdelar inte är kritiska är Tula-rasen ett bra alternativ när du behöver välja en ras för att hålla i en privat gård.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa