Beskrivning och egenskaper hos Tambovgrå gäss och avelsuppfödning

Rasen av Tambovgrå gäss ingår i gruppen köttraser. På grund av sin höga produktivitet är rasen populär inte bara i Ryssland och grannländer utan också i främmande länder. Tänk på beskrivningen och egenskaperna hos Tambov-gässen, rasens för- och nackdelar, hur man ska bevara, se till fåglarna och hur man matar dem. Det kommer inte att vara överflödigt att lära sig att odla och föda gäss hemma.

Historia om utseende

Avelsarbetet för avel av rasen Tambov utfördes på 30-talet. 1900-talet i Ukraina. Den nya sorten härstammar från rasen Romny och Toulouse. Under det stora patriotiska kriget togs gäss till Tambov-regionen, där skapandet av rasen slutfördes. I Tambov-rasen skiljer sig således två typer av raser - den ukrainska och Tambov-gässen. Fjädrarna av båda typerna är gråa.

För avelsbeståndet valdes fåglar som snabbt kunde gå upp i vikt, kännetecknades av deras livskraft och fertilitet och kunde matas med foder med ett lågt näringsvärde. Grågäss används nu för att avla nya raser som kännetecknas av produktivitet och anpassningsförmåga till förhållandena i olika klimatzoner.

Beskrivning och egenskaper hos Tambov-gäss

Tambovgäss är stora, med en stark byggnad, de har en lång kropp, muskulös bröst, medellång hals, stort huvud. Tjock näbb, röd-orange färg, samma färg på metatarsus. En uttalad vikning syns på fåglarnas mage. Fjädern är grå, mörkare på ryggen än på huvudet, på toppen av nacken och bröstet. Magen är täckt med en vit fjäder. Vikten på gäss i rasen Tambov är 7-9,5 kg, gäss - 6-6,5 kg. Kvinnor lägger 3-4 dussin ägg, vardera 160-180 g. Kloskarnas kläckbarhet är 75%. Tambovgäss används av uppfödare som förbättrare, de får hybridavkom av god kvalitet.

För-och nackdelar

För-och nackdelar
tillväxthastigheten för gossor, efter 2,5 månader ackumuleras de 4,5 kg vikt;
kan matas specifikt för fet lever;
kan odlas utan en behållare;
kan hållas i en betesmark;
gäss planterar och tar upp gossingar själva.

Det finns inga brister i gäss och gäss i rasen Tambov.

Underhåll och vård av fåglar

Val av gäss av Tambov odlas i ett fjäderfähus där de borde vara rymliga. Ett område på minst 0,5 m bör tilldelas för varje fågel. Det är nödvändigt att hålla rummet torrt, varmt och ljust. Det bör vara ljust även på vinterdagar. Detta är nödvändigt för att gässen lägger ägg.

Det bör inte finnas några sprickor i väggar och tak så att inte drag skapas, från vilket gäss kan bli kallt.Men förkylningen är inte så hemsk för dem, de kan uthärda en kall snäpp och bo i ett fågelhus. Men det bör finnas ett lager strö på golvet. Halm, hödamm, torr torv, sågspån eller spån kan användas som sängkläder. Kullen ska vara färsk, ren och torr, och bakterier och virus kan växa i våta.

Ventilation av rummet måste också tillhandahållas. När fågeluttag släpps släpp ammoniak, som gäss andas. Ventilationssystemet måste ta bort ångor från huset. Därför måste det fungera smidigt. Om det inte finns något system måste du ventilera svanhalsen manuellt - öppna dörren och fönstren.

Tambovgrå gås

Tambovgäss älskar promenader och aktiv rörelse. Fysisk aktivitet och frisk luft gör dem starkare, friskare och växer snabbare. Därför måste gässen köras ut för en promenad i stammen varje dag. Där får fåglarna spendera 8-10 timmar. På sommaren kan de hållas i pennan hela dagen och bara för kvällen kan de köras tillbaka till ladan.

Matningsregler

För vintern är mat för gäss bättre förberedda för framtida användning. Så de blir billigare och kommer alltid att vara till hands. Både på vintern och på sommaren lagar borgerliga kvinnor mat för fåglar från spannmål, rivna rotgrödor och grönsaker. Benmjöl, fiskavfall, förblandningar, krita och salt läggs till dem. Konsistensen på mäskan bör vara fuktig. Färskt grönt gräs läggs till dem. Denna foderingrediens krävs, eftersom gäss är växtätande fåglar.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Om det finns en behållare bredvid trädgården kan du köra gäss dit. Vattenväxtlighet och levande varelser är god mat för fåglar att gå upp i vikt.

Gäss kan gnugga gräs i bete, så många fjäderfäbrukare klippar inte gräset, utan betar helt enkelt boskapen i närmaste äng. På kvällen matar de en gång med mos. Innan början av överlappning matas gässen med vitaminpreparat och förblandningar. Blandningarna förbereder kroppen under en period då mycket energi och näringsämnen kommer att användas.

Goslings matas först med en blandning av kokta ägg, keso, små korn och hackade gröna. När den är 1,5 veckor gammal börjar de mata rivna rötter och grönsaker. Efter 1,5 månader överförs de till en vuxendiet. Fjäderfä odlas för uppfödning upp till 5 månader.

Det finns ett schema för utfodring av Tambov-gäss med fjäderfäfoder. Foderblandningen är enkel att använda, kompositionen väljs och verifieras så att blandningen kan tillfredsställa gåskroppens behov av näringsämnen helt. Vid utfodring med kombinerade foder ska vatten ständigt hällas i gässens drickare.

Uppfödning och odling

Tambovgäss kan inkubera ägg själva, upp till 15 ägg läggs under dem. Efter kläckning tar inte bara mödrar utan också fäder hand om rasen. Gåsfamiljer bör bestå av rasrika representanter för rasen, för en hane bör det i genomsnitt vara 6-7 kvinnor. När man korsas med andra raser från Tambov-raserna erhålls goslingor som har båda föräldrarnas egenskaper, de är ofta mer ihärdiga och snabbare än sina fullblods släktingar.

Tambovgrå gås

Ofta sjukdomar

Gäss av rasen Tambov är friska, starka, kallbeständiga. De blir sällan sjuka om de bor i ett rent, ljust, varmt och ventilerat rum.

Men om reglerna för underhåll och vård inte följs, får fåglarna ofta sjuka av infektionssjukdomar. Utan förebyggande och behandling kan de döda alla boskap.

För att förhindra uppkomsten och spridningen av infektion i flocken måste du komma ihåg att rengöra och byta skräp, tvätta och desinficera utrustningen. Om det finns tecken på oegentligheter och störningar, bör du rådfråga din veterinär. Läkaren kommer att kunna välja lämplig behandling, bestämma hur länge den ska pågå.

Mältnings- och metabolismsjukdomar uppstår till följd av felaktig utfodring. För att eliminera orsaken måste du revidera kosten, justera den till förmån för lätt, men näringsrik mat.

Grågäss av Tambov föds upp i Ukraina och Ryssland, men är populära i många regioner med olika klimat. Fåglar uppskattas av yrkesmän och amatör fjäderfä uppfödare för deras snabba tillväxt, vitalitet och ägg produktion. Rasen kan odlas för kött för dig själv eller för försäljning i industriella eller privata minifarmgårdar, samt ta emot ägg för egen konsumtion.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa