Beskrivning och egenskaper hos gäss av rasen Mamut, avelsregler och vård

Gäss föds upp som fjäderfä på många gårdar. Raser avlades, gamla och nya, olika i egenskaper och utseende. De viktigaste fördelarna med den danska mamutgässen - stor storlek och vikt - gör denna ras lovande för avel hemma. Tänk på dess beskrivning, fördelar och nackdelar, regler för utfodring, underhåll och vård. Hur man odlar och avlar fjäderfä i hushållen.

Yttre egenskaper och produktivitet hos mamutgäss

Den danska mamut uppföddes genom att korsa en vit Landsgås och en grå Toulouse gås. Namnet på rasen översätts till "stort", vilket korrekt kännetecknar sina representanter. Mamut kom till Rysslands och Ukrainas territorium 1996 men var fortfarande inte officiellt registrerad.

Mamuty - stora gäss, drake vikt - 11-13 kg, gäss - 8-10 kg. Kroppen är stor, rund, huvudet är medelstor, halsen är lång. Tassarna och näbben (utan stöt) är stora, ljust orange, fjädern är vit. Mamutgäss börjar rusa vid 7 månader. Cirka 5 dussin ägg läggs varje år. Goslings kläcks på dagarna 25-27, kycklingarnas överlevnad är 85%.

Positiva och negativa sidor

För-och nackdelar
stora storlekar;
stor massa;
snabb tillväxt;
god överlevnad för gossingar;
anspråkslöshet;
låg foderförbrukning.
de lägger få ägg;
svag inkubationsinstinkt;
är dyra.

Som ni kan se överväger rasens fördelar dess nackdelar, därför är mamut erkänt som en lovande ras, som rekommenderas för odling under privata förhållanden.

Regler för underhåll och vård

Att odla mamutgäss anses vara ekonomiskt. För sommarunderhåll räcker det för dem att göra en korral och hålla den i frisk luft. Efter det kalla vädret bör fåglarna placeras i ett rymligt och varmt fjäderfähus. Ett lager isolerande material ska läggas på golvet: halm, torv, sågspån. Strölagret bör vara minst 15 cm. Temperaturen på vintern bör inte sjunka under 10 ˚С, och fuktigheten bör inte överstiga 75%.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
1-2 gäss bör ha en yta på 1 kvadratmeter. m. Men det är omöjligt att hålla fåglar i huset hela tiden. De måste gå, så bredvid gåshuset måste du ordna en korral där gässen går. Du måste släppa fåglar i det varje dag. De bör spendera cirka 8 timmar i den. I pennan måste du lägga en behållare för vatten.

Förutom temperatur och luftfuktighet måste du ge gässen korrekt belysning och ventilation. Dagsljuset bör vara minst 12 timmar, både på sommaren och på vintern. Varje dag måste rummet ventileras eller installeras ett ventilationssystem i huset.För att gässen ska kunna lägga ägg måste du sätta bon i huset - en för två fåglar.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/wt91tSeK4NU frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Hur man matar fåglarna?

Gäss av rasen Mamut skiljer sig åt genom att de konsumerar högst 95 kg foder fram till vuxen ålder, vilket anses vara en liten volym. Vuxna fåglar kan matas med blandningar av olika typer av spannmål, finmalda, med tillsats av örter, kokta eller färska rivna grönsaker, rotgrödor. Mosen måste vara fuktig. Förutom huvudkomponenterna är det nödvändigt att fylla på blandningarna med förblandningar, krita och salt.

Under de första 1,5 veckorna matas små gossingar med blandningar av kokta ägg, örter och hackade spannmål. Sedan läggs kokta potatis till dem. Från 3 veckors ålder kan goslings överföras till mat med en vuxen fågel.

Vuxna gossor och vuxna mamutgäss kan matas med foder för fjäderfäblandningar. Det är näringsrikt, tillfredsställer fullständigt fågelns behov och är ekonomiskt. Vid utfodring med blandningar eller blandat foder bör gäss alltid ha vatten i drinkarna.

Avels subtilitet

Renrasiga mamutgoslingar erhålls endast från renrasiga gäss och gandrar. Med hänsyn till att rasens tikar inte skiljer sig i manifestationer av inkubationsinstinktet, är det nödvändigt att kläcka kycklingarna i en inkubator. Med förbehåll för reglerna för inkubation når andelen kläckande göslingar 85%.

sjukdomar

Gäss av den danska rasen Mamut lider av infektionssjukdomar och helminthiaser. Orsakerna ligger oftast i att inte villkoren för internering och vård följs.

Om fågeln ligger på en fuktig och smutsig säng, äter från smutsiga matare, bor i ett trångt rum, sprids infektioner mycket snabbt.

Om en sjuk fågel finns, är det nödvändigt att omedelbart isolera den från resten så att infektionen inte sprider sig ytterligare. Antibiotika används för behandling. Terapiförloppet genomförs tills fågeln är helt återhämtad. Det är omöjligt att diagnostisera och behandla på egen hand; veterinären måste fastställa orsaken och behandlingsregimen.

Förutom infektioner kan mamut vara sjuk av icke-infektionssjukdomar - hypovitaminos, matsmältningsstörningar, metaboliska sjukdomar. Orsakerna till patologier anses vara felaktig utfodring, obalanserade näringsämnen. För att eliminera orsakerna måste du revidera kosten, införa nytt foder i den. Efter ett tag bör problemet lösas.

Vuxna gäss kan drabbas av prolaps av ovidukten, detta beror på att de lägger stora ägg. Ett annat vanligt problem är matstrupen i matstrupen på grund av matning med torr mat. Detta problem kan undvikas genom att mata fågeln med våta borgerliga kvinnor, och även i det här fallet bör det alltid finnas rent vatten i huset. Vid utfodring med blandat foder är detta villkor obligatoriskt.

Danska mamutgäss är lönsamma i avel. De äter lite, växer snabbt, har mycket vikt. Gäss föds upp för egen konsumtion eller de organiserar en liten gåsodling, vilket ger ekonomisk vinst.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa