Hur exakt skiljer svanar från gäss, beskrivning och funktioner hos fåglar

I ryska folklore finns det en saga "Gässvanar", där dessa och andra fåglar tycks identifieras, slås samman till en enda enhet. Här fungerar de som bärare av ångest och fara, inte relaterade till karaktärernas fysiska bild. Men finns det något som fysiologiskt skiljer gäss från svanar? Och vilka föreningar väcker dessa fåglar i människans medvetande?

Definition

Det är ganska vetenskapligt möjligt att beskriva gäss och svanar med en allmän mening: vattenfåglar i ankarfamiljens ordning. Latinska namn är olika: Cygnus - svanar, Anser - gäss. Det är värt att titta på dessa medlemmar i anka-familjen separat.

gäss

Gäss har anordningar för simning: fötter på nätet, som liknar flippor och en sebaceous körtel, som de smörjer försiktigt med sina fjädrar för att bli våta. De som läser klassikerna kommer ihåg att det i gamla dagar inte fanns något bättre smörjmedel för skor än gåsfett. Utnyttja denna fördel, fåglar lever nära vattendrag: där är gräset saftigare, och du kan dra nytta av högkalorisk anka, och du kan fiska ut något med ett högt proteininnehåll i en flod, träsk eller till och med havet. Gäss foder också på insekter. Ändå utgör vegetabiliska livsmedel grunden för sin diet.

Gåsen är en stor fågel, speciellt om du inte tar hänsyn till rovdjurets representanter för denna klass. Vikten av förfäderna till tamgäss, en grå representant för vilda släktingar, sträcker sig från 3-4,4 kg. Kroppslängden är något mindre än 1 meter. Vingpan är 1,5-1,8 meter. Dessa kraftiga fjäderdräkter gör att fåglarna kan resa enorma avstånd. Det stora dunlagret förbättrar fågelns rundade kropps aerodynamiska prestanda och behåller utmärkt värmen. Gäss flyger till varma länder och tillbaka i stora höjder på natten. Det finns fall av kollisioner av dessa fåglar med flygplan.

Swans

Svanarna levereras också med ett ”nybörjardykningssats”. Medan de håller andan kan de tävla med en erfaren dykare. När de kastar huvudet i vattnet gräver de ett hål upp till 1 meter i diameter och äter samtidigt alla levande saker som kommer på deras väg. Dessa är inte bara kräftdjur, larver, fiskar, utan också rötter och unga skott från vattenväxter. Kanske är det sådana arbetarprestationer som ger svanen en så stolt hållning.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Han har de färdigheter som ger honom garanterad framgång i mat och kör den fjäderniga stiliga mannen på vattenytan hela dagen. Därför såg få människor hans gåsliknande klumpiga gång på land.

Kroppsvikten för den stumma svanen, vars fantastiska skönhet gör att den sticker ut även mot bakgrunden av sina stipendiater, är 5,5-13 kg. Vingspåret är upp till 2,5 meter. Kroppslängd - upp till 1,8 meter. Av fåglarna är det bara en uggla som kan komma in på en svan.Det jakts ofta av medelstora markbundna rovdjur som rävar.

Hur man säger en gås från en svan

Att veta hur många likheter dessa fåglar har, är det fortfarande inte svårt att avgöra vem som är vem.

SvanGås
HållningSmal, graciösLång, knäböj
KroppsstorlekStor1,5-2 gånger mindre
spännviddUpp till 2,5 meterMindre
NackeMycket lång och tunnMycket kortare och tjockare
FärgIbland svartGrå och vit som en svan
Där han föredrar att varaI ett dammPå stranden
DomesticeringVildDet händer hemma
ParEn för livetOlika varje år
När det gäller mänsklig näringPå adelsbordetFör jul till medelklassen
RöstaMest tystLjudt skingrat, hörbart även under flygningen

Mänsklig uppfattning

För människor är en svan en symbol på skönhet och trohet. Alla känner till Svanprinsessan från sagan om Alexander Pushkin, från "Swan Lake" av PI Tchaikovsky. De majestätiska fåglarna som flyter i stadens trädgårdar lockar alltid åskådare. Hantverkare tillverkar festliga köksartiklar i form av svanar, påminner om de kungliga festarna.

Den vilda gåsen är ett attraktivt jaktobjekt. Den inhemska gåsen väcker oro när den lever och får godkännande i form av en gastronomisk produkt. Det här är släktingarna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa