Beskrivning och egenskaper hos gäss av rasen Bashkir, regler för deras avel

Gässavel är en enkel och lönsam verksamhet. Fåglar växer snabbt och ger sina ägare läckert näringsrikt kött, stora ägg och lever. Ner och fjädrar används för att göra kläder och sängkläder. För uppfödning är det bättre att skaffa unga djur av hög kvalitet som kan producera starka produktiva avkommor. Bashkir-gäss är populära bland bönder. En mer detaljerad berättelse om dessa fågels särskiljningsegenskaper.

Avelshistoria

Fäderna till Bashkir-gässen är den vanliga grågåsen. Vid utvecklingen av denna ras var uppgiften att få fåglar som lätt anpassar sig till ett kallt klimat och en begränsad mängd vatten. I detta fall måste gässen snabbt gå upp i vikt.

Uppfödarna hanterade alla uppgifter: Bashkirgåsen är något lättare än de tunga sorterna av dessa fåglar, men får 3 kg 2 månader efter födseln. Därför är den lämplig för industriell odling, personliga landsbygdshushåll. Till och med sommarinvånare som går ut ur stan bara för sommaren väljer denna ras för att få färskt kött av hög kvalitet till familjebordet.

Beskrivning och egenskaper hos Bashkir-gäss

Bashkirgåsen tillhör den enkla försäljningen av gäss, om den grå gander når en massa av 8-9 kilo, då är massan på Bashkirgåsen 3-5 kilo. Dessutom rekryteras massan mycket snabbt med minimala matkostnader; ett par månader efter födseln är fågeln lämplig för slakt, eftersom den får 3 kg. Dessa gäss kallas ibland Bashkir linda för sin yttre likhet, men den sanna linda är större i storlek.

Bashkir gäss

Bashkir-gäss kännetecknas av hög äggproduktion, ägg från gäss av denna ras är inte underlägsen kycklingägg i smak, de kan inte bara användas för bakning.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
Viktigt: gåsägg har stora porer genom vilka bakterier kan tränga igenom, så du måste koka eller steka dem i mer än en halvtimme.

Gäss av denna ras är ansvarsfulla mödrar, de lämnar sällan sina bon. Överlevnadsgraden för kycklingar är 95-98%, vilket är en hög indikator. Fåglar är inte rädda för frost, de anpassar sig till svåra förhållanden. Det här är vackra kompakta individer med vitt fjäderdräkt och en fet vikning på magen, med ljusa orange tassar och en orange färgad näbb med en vit kant vid basen. De har stark immunitet och hög resistens mot sjukdomar.

Fördelar och nackdelar

För-och nackdelar
snabb tillväxt, smakegenskaper hos kött;
antalet mottagna ägg;
stark immunitet;
opretentiöshet i mat och underhåll.
fåglar är bullriga, ganders har en blomstrande röst;
touchy och vindictive.

Fåglar kan motstå svåra vintrar, de behöver inte en behållare, en liten behållare räcker för att de kan plaskas in. Eftersom kycklingarna växer snabbt är slaktkropparna inte för feta. När de slaktas vid 2 månader är de snygga, eftersom smältning i göslingar börjar 70-75 dagar efter kläckning från ägg. Valet av denna typ av gäss säkerställer en hög lönsamhet för fjäderfäverksamheten.

Villkor för underhåll och skötsel

Fåglar är inte rädda för frost, men de lider av hög luftfuktighet i rummet. Huset för dem måste vara torrt, väl ventilerat och fritt från drag. Windows krävs i det, på vintern bör ytterligare belysning vara påslagen för att öka dagsljuset till 14 timmar.

Gäss är känsliga för lukt. Kullen måste ändras systematiskt. De använder spån eller halm för det. Golvet i rummet är gjord av lant, betong, trä. Med betongalternativet är golven kallare, bör skräpets tjocklek ökas. Trä är ett mindre praktiskt alternativ.

Huset måste vara minst 2 meter högt, med ett tak som är motståndskraftigt mot regn och snö. Matare och drickare för fåglar placeras i den, en praktisk lösning är resterna av plast VVS-rör. Dessa matare är lätta att rengöra, har höga sidor och har inga vassa hörn. Förutom matare och drickare behöver gäss behållare med en ask-sandblandning, de lämnar krita och krossade skal för dem i fjäderfähuset.

Bashkir gäss

För varje huvud i fjäderfähuset, för gäss av rasen Bashkir, bör det finnas 0,7-0,8 kvadratmeter areal. Huset ska vara inhägnad med ett nät för att separera vuxna fåglar från unga fåglar och gäss i bon.

Hus är byggda för bon, de kan vara separata för varje gås eller vanliga, för 3-4 bon. Ett stort hus kräver täta, ogenomskinliga skiljeväggar.

Förutom fjäderfähuset är gässen inhägnad i närheten, eftersom det är en mobil, energisk fågel. Fåglar ska köras ut dagligen i torrt väder. De går även på vintern vid temperaturer ner till minus 15 ° C, i 1-2 timmar. På sommaren är fåglarna utrustade med ett större promenadområde med en tak som fåglarna gömmer sig mot den ljusa solen, regnet och vinden. De kan vara på det dygnet runt i bra väder. Om det finns tillräckligt med gräs för promenaden, matar fåglarna på egen hand, om inte tar ägarna med sig gräset till dem.

Diet

Gäss är opretentiösa i mat. Eftersom de växer snabbt äter de mycket mat per dag.

På vintern

De slutar beta gäss efter början av den första frosten. De matas på vintern 3 gånger om dagen. På morgonen ger de krossat säd och lägger där foderjäst. Varje huvud per dag behöver 300 gram spannmålsblandning, 1 kilo grönsaker (potatis, rödbetor, morötter, pumpa). Hacka grönsakerna. Dessutom placeras hö i matarna.

På kvällen får fåglarna ensilage, krossad havre, majs, vete. 2-3 gånger i veckan får fåglarna gradvis kött- och benavfall. Protein är ett måste i kosten för fjäderfä. Avfall från fiskproduktion kan ges.

Sommar

Vid bra väder går fåglarna dygnet runt. De äter upp till 2 kilo gräs dagligen. På kvällen ges de 100-120 gram spannmålsblandning. Dietten ska innehålla foderjäst, benmjöl och fiskmjöl. Fåglar behöver tillgång till rent vatten, små stenar för god matsmältning, placera behållare med krita och små skal.

Bashkir gäss

Fortplantning

Det bör finnas 3-4 gäss för varje gander. De kläcker kycklingar från februari till april. Ägg kan placeras under gåsen eller placeras i en inkubator. Om de förorenas kraftigt omedelbart, medan de fortfarande är varma, tvättas de med en varm något rosa lösning av kaliumpermanganat. Om infektionen kommer in i ägget genom de öppna porerna, kommer inte kycklingarna att kläckas ut.

Gåsen sitter på ägg i 28-30 dagar. Just nu bör hon inte bli störd. Det bör alltid finnas mat och vatten nära boet.Efter att gossarna dyker upp tas de från sin mor och placeras under en lampa. Under de första dagarna ges gossorna ett hackat kokt ägg; efter en vecka ska keso läggas till äggen. Sedan - finhackade gröna nässlor. Om det är varmt ute, skickas 10-12 dagar gamla björnar till betesmark.

Var man kan köpa och kosta

Stamtavlor köps i avelsbruk, på jordbruksutställningar, från pålitliga producenter i deras region. Du kan köpa gäss för vuxna till stammen eller små goslingor. SPC "OOO Bashkirskiy" gås har sina representativa kontor i olika Rysslands städer. Kostnaden för daggoslingar per dag är cirka 150 rubel, vuxen - upp till 400 rubel.

Genom att odla gäss kan du observera fåglarnas liv. För många utvecklas en hobby så småningom till ett seriöst företag. Snabb tillväxt, smak av kött, möjlighet att njuta av gourmetkakor, de höga kostnaderna för produkter bidrar till ockupationens popularitet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa