Beskrivning och egenskaper hos gäss i Arzamas-rasen, deras uppfödning och vård

Gäss från Arzamas kännetecknas av ett antal funktioner. Dessa fåglar är mycket produktiva och är därför mycket populära bland bönder. Dessutom anses fåglar anspråkslösa att ta hand om och har stark immunitet. För att uppnå framgång med att avla dem är det dock nödvändigt att följa vissa rekommendationer och ge fåglarna en balanserad diet.

Ursprungshistoria

Fåglarna fick sitt namn för att hedra staden Arzamas, som ligger i Nizhny Novgorod-regionen. De uppföddes ursprungligen som stridsfåglar. I början av 1800-talet började fåglarna uppskattas för mjukt kött av hög kvalitet. Detaljerad information om fåglar finns i böckerna från Catherine IIs tid. Denna kejsarinnan var ett fan av gåsstrider och gav Arzamas namnet på gåshovedstaden. Det finns beskrivningar av rasen i boken till I. I. Abozin, som var en expert på jordbruksfåglar.

Rasen slutade utvecklas under andra världskriget. Men strax efter segern kunde uppfödarna återställa boskapen och började dess efterföljande utveckling.

Beskrivning och egenskaper hos gäss i Arzamas rasen

Representanter för denna ras kännetecknas av följande egenskaper:

 • snövit färg;
 • litet rundat huvud;
 • massiv panna och nack;
 • välutvecklade kindmuskler;
 • massivt orange näbb;
 • stora himmelfärgade eller svarta ögon med ljusgula ögonlock;
 • brett bröst;
 • vingar hårda mot kroppen;
 • korta och kraftfulla ben som har orange färg;
 • stora tassar med raka tår.

Arzamas gås

Förutom utmärkta externa data kännetecknas fåglar av utmärkta produktivitetsparametrar. En gås levande vikt når 6 kilo, en gås - 5-5,5. Efter två månader väger unga fåglar 3,5-4 kg.

Fåglarna kännetecknas av genomsnittlig äggproduktion. I detta fall lägger gåsen upp till 25 ägg under året. Oviposition börjar cirka 300 dagar. Vikten av 1 ägg når 170-180 gram.

Rasen kännetecknas av höga parametrar för avkombarhet hos avkomma. Indikatorer för äggfettinnehållet är 85%. Gäss kännetecknas av en uttalad moderinstinkt. De är utmärkta uppfödare.

Huvudsakliga fördelar och nackdelar

För-och nackdelar
höga indikatorer på uthållighet;
möjligheten till betesunderhåll;
motstånd mot hårda klimatförhållanden;
höga parametrar för äggproduktion;
utmärkt vitalitet hos kycklingar;
utmärkt kläckbarhet av ägg;
kvalitet kött.

Äggproduktionsparametrarna för kvinnor når 18-25 ägg under säsongen. Dessutom är deras vikt 165-180 gram. Samtidigt finns det inga märkbara brister hos dessa fåglar.

Underhåll av underhåll och vård

Växande gäss från Arzamas innebär förekomsten av ett fjäderfähus och ett område för promenader. Det är önskvärt att de har tillgång till en behållare. Storleken på rummet beräknas med hänsyn till boskapen. En gås måste ha minst 1 kvadratmeter yta.

Trots rasens motstånd mot kallt väder rekommenderas det att isolera golvet i huset. Detta hjälper till att undvika ökad fukt och utvecklingen av patologier. Luftens temperaturparametrar måste vara minst +10 grader. Det rekommenderas att placera minst 30 cm tjockt kull på golvet i huset. Den är gjord av hö, torv, halm eller sågspån.

Gäss behöver bon. De ska vara gjorda av trä och ha en tjock botten. Förberedelserna av manhål för fåglar att gå ut är inte av liten betydelse. I fjäderfähuset bör du definitivt lägga behållare med aska eller sand - detta gör att fåglarna kan rengöra sina fjädrar i dem.

Arzamas gås

Gäss behöver utomhuspromenader på vintern och sommaren. I detta fall kan gångområdet göras öppet eller stängt. Om det finns ett staket är det mycket lättare att kontrollera matintaget av gäss. Det är lämpligt att plantera sädesgräs i förväg på gångområdet.

För att förenkla gässens skötsel rekommenderas det att placera en behållare nära huset. Om detta inte är möjligt räcker det att installera vattenbad.

Matande ranson

Vid sammanställning av en diet för gäss bör följande regler beaktas:

 1. Vid 7-10 dagar rekommenderas att ge gosslingar kokta ägg i krossad form och gröna.
 2. Från dag 10 är det tillåtet att införa hackad hirs och majs i kosten. Den dagliga volymen av sådan mat för gäss som är mindre än 1 vecka gammal är 30 gram och vid 7-14 dagar höjs den till 90 gram.
 3. Från två veckors ålder är det tillåtet att införa blandat foder i kosten för fjäderdjur. Det hjälper dig att växa snabbare och gå upp i vikt. Detta beror på det höga innehållet i användbara element.

Foderblandningen kan ges till gäss torka eller i form av en mos. Våt mat hjälper till att normalisera matsmältningsorganens funktioner och förbättra deras hälsa. Vuxna fåglar behöver 330-340 gram mat. Det är tillåtet att utföra Arzamas gäss med grönsaker, spannmål och mejeriprodukter. Du kan också använda krita, skalberg, hömjöl. Detta är emellertid mindre bekvämt än att använda sammansatt foder.

Fortplantning

Gäss börjar lägga ägg på cirka 8 månader gamla. Fåglarnas maximala produktivitet inträffar vid 2 år. Därefter minskar indikatorerna. Det tar 22 dagar att inkubera eller inkubera ägg. Efter denna tid föds goslings.

Småbarn växer snabbt. Detta hjälper till att organisera slaktkroppshus, uppfostrar fåglar i upp till 2 månader. Vid denna tidpunkt är deras vikt 3,5 kg. Då är det inte särskilt lönsamt att hålla fåglarna, eftersom smältningen börjar och slaktkroppens tillstånd förvärras avsevärt.

sjukdomar

Dessa gäss kännetecknas av stark immunitet. De tål lätt kyla. Brott mot interneringsvillkoren kan dock provocera vissa sjukdomar. De utvecklas ofta under förhållanden med hög luftfuktighet.

I de flesta fall väcker ökad fukt uppkomsten av aspergillos. Denna infektionssjukdom är förknippad med en svampinfektion. Dess utveckling tillskrivs bildandet av mögel på kullen. En annan farlig patologi för gäss är colibacillosis. Utvecklingen av sjukdomen beror på infektion med E. coli. Oftast utvecklas patologi hos försvagade fåglar.

Gäss från Arzamas anses vara en populär ras. Detta beror på deras höga produktivitet och krävande kvarhållande.Samtidigt är det viktigt att organisera korrekt näring för fåglarna och undvika hög luftfuktighet i huset.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa