Beskrivning och egenskaper hos afrikanska gäss, avelsregler

Förfäder till den afrikanska gåsen, trots namnet, anses vara den vilda kinesen. Detta fjäderfä har en stor köttig kropp. När det gäller storlek, företräder representanter för denna ras tredje plats bland tungviktiga gäss. Dessutom kännetecknas fågeln av ett lugnt läge. På grund av de beskrivna egenskaperna används afrikanska gäss ofta i husdjur.

Afrikanska gäss utseende och egenskaper

Bland de funktioner som kännetecknar afrikanska gäss är följande:

 • gråbruna eller bruna fjädrar;
 • närvaron av en påse "plånbok";
 • frånvaron av feta veck i buken, typiskt för andra gäss;
 • bred och kraftfull kropp;
 • kompakt huvud på en lång hals;
 • svart näbb.


En viktig egenskap hos representanterna för den afrikanska rasen är en bula i pannan, som ökar när den växer. Samma sak händer med en svart rand som rinner ner från huvudet längs baksidan.

Expertutlåtande
Zarechny Maxim Valerievich
Agronomist med 12 års erfarenhet. Vår bästa stugaxpert.
En ganders massa når 11 kilo, en gås - 9 kilo. Vid aktiv utfodring kan dessutom denna siffra växa till 13 kg.

Afrikanska gäss anses vara hundraåriga. Oviposition sker över flera år. Trots att gäss av denna ras inte ställer strikta krav på vård måste fåglar i kalla regioner förvaras i utrustade voljärer. Vid undervattentemperaturer fryser underbeak "plånbok". Avkommet till denna ras utvecklas långsamt. Unga djur når sexuell mognad med två eller tre år. I genomsnitt lägger gåsen upp till 20-40 stora ägg under året.

För-och nackdelar

För-och nackdelar
stor kroppsvikt;
tät fjäderdräkt;
brist på specifika krav på vård;
förmågan att anpassa sig till olika klimat;
bra disposition.
oförmåga att tolerera negativa temperaturer;
låg, jämfört med andra raser, äggläggning;
långsam utveckling av avkommor.

Afrikanska gäss föds upp huvudsakligen för kött. Fjädrar av dessa fåglar används mindre vanligt.

Underhåll av underhåll och vård

Som nämnts har representanter för denna ras inte speciella krav när det gäller underhåll och personlig vård. Fåglar behöver tillgång till vattendrag. Om detta inte kan organiseras rekommenderas det att installera en struktur med vatten på platsen där gäss kan simma.

Dessa fåglar lever i flockar, även om en individ kan hållas.Vid utformning av en korral bestäms interiörets area med en kvadratmeter per vuxen hane. Fjäderfähuset för den afrikanska rasen måste isoleras genom att försegla alla hål. Gäss tolererar inte utkast, på grund av vilka sjukdomar utvecklas och avkommor dör.

afrikanska gäss

I fjäderfähus är det nödvändigt att installera dricka koppar och lådor med mineralfoder. Ett lager av sågspån och sand bör appliceras på golvet. Det rekommenderas att ordna bon och åtkomsthål i huset.

Utarbeta en diet

Basen för kosten under den varma säsongen är färskt gräs. Gäss äter:

 • cattail;
 • vass;
 • ängssyra;
 • rölleka;
 • maskros och andra örter.

Vuxna rekommenderas att mata upp till två kilo grönt gräs varje dag. Dessutom bör grovfoder anges på kvällarna:

 • potatisar;
 • betor;
 • majs;
 • majs.

Dessutom bör tillsatser som bordsalt, fin grus eller krita läggas till kosten. Detta stimulerar matsmältningen av fågeln. Gäss behöver dricka mycket vatten. Vattnet måste hällas så att fågeln helt kan fördjupa näbb och näsborrar. För att påskynda viktökningen ingår havre, vete, majs och korn i kosten.

Ungdomar bör ges bröd i vatten. Under den andra veckan introduceras grönt gräs och kokta potatis i kosten. Under månaden kan unga djur tas ut till fri bete.

Under vintern växlas afrikanska gäss till fast foder, inklusive hackad hirs, majs och vete. Fågeln rekommenderas att ge matavfall, kokta potatis med rödbetor och morötter. Tall och grannålar ingår i kosten som ett vitamintillskott.

Avelsfunktioner

Afrikanska gäss når sexuell mognad med två års ålder. Men produktiviteten hos män minskar gradvis efter fyra år. Det påverkas också av villkoren för internering. Vid temperaturer under +23 grader blir gander inaktiva.

Hos kvinnor förekommer sexuell mognad tidigare. Den mest produktiva perioden anses vara upp till de första tre åren. Det rekommenderas att lämna upp till fyra gäss per gander. Detta utesluter inte möjligheten till parbildning. Representanter för den afrikanska rasen, som ett antal andra, väljer ofta sin "favorit" kvinna. I sådana fall kasseras gandrarna. Detsamma bör göras om hanen börjar visa aggression. Men sådana situationer är mindre vanliga för den afrikanska rasen än för andra.

afrikanska gäss

Dessutom rekommenderas det vart tredje år att införa en ny gander i flocken för att förnya blodet.

Sjukdomar och behandling

För afrikanska gäss är infektionssjukdomar orsakade av bristande efterlevnadsvillkor mer karakteristiska. Riskgruppen inkluderar främst unga djur. Patologierna som oftare diagnostiseras hos fåglar inkluderar följande:

 1. Viral enterit. Det påverkar främst levern, vilket orsakar döden av upp till 95% av avkomman. Enterit behandlas inte. Men som ett förebyggande av infektion vaccineras unga djur.
 2. Salmonellosis. En allvarlig sjukdom som drabbar hela kroppen. Det behandlas med "Furazolidone".
 3. Colibacillos. Den vanligaste sjukdomen orsakar svaghet. Det behandlas med Baytril.
 4. Pasteurellos eller kolera. Utvecklas vanligtvis på grund av parasiter. Behandlingen sker med antibiotika.

Gäss har också ofta en blockering av matstrupen orsakad av torr mat. Behandlingen utförs med solrosolja.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa