Egenskaper och beskrivning av Yakovlevskaya päronsort, växande regler

Yakovlevskaya päron är en vinterpäronsort som är uppfödd av uppfödare för odling i områden med en kort och sval sommarsäsong. Denna sort mognar i början av hösten och kan förvaras fram till nyårshelgen. Det rekommenderas att odla Yakovlevskaya päron i regionerna i den centrala delen av Ryssland. Låt oss titta närmare på vad den här sorten är och vilka är dess fördelar och nackdelar.

Historien om skapandet av sorten

Pärsorten Yakovlevskaya uppföddes av uppfödare, tillsammans med en hel rad andra sorter, för vinterodling i slutet av förra seklet. I början av det tjugoförsta århundradet infördes sorten i statsregistret.

Egenskaper och beskrivningar av Yakovlevskaya päron

Yakovlevskaya päron är en vintern variation av fruktgrödor. Det börjar mogna i september. Bäst anpassad för Middle Lane, men det är möjligt att odla det i alla regioner. Sorten är sjukdomsresistent och tolererar torka och vinterfrost.

Sjukdom och skadedjursresistens

Sorten har en hög immunitet mot svampsjukdomar. Det kan emellertid förorenas med rost. Väl skyddad från skadliga insekter.

Beskrivning av trädet och frukt

Trädet av denna sort kan nå en höjd på tio meter. Kronen har rätt form. Skott är raka, bruna. Bladen är gröna, äggformiga, långsträckta, med fin tärning.

För bättre fruktsats bör trädet odlas tillsammans med andra päronvarianter som har liknande blom- och fruktningstider. Frukterna har en klassisk långsträckt päronformad form, kännetecknad av närvaron av en slät, hård hud.

päron Yakovlevskaya

Ett moget päron blir gulaktigt med en röd rodnad. Fostrets vikt kan nå två hundra gram. Peduncle är av medelstor storlek, krökt i form. Fruktens frön är av medelstora, bruna. Fruktmassan är mjuk, fet, saftig. Smaken är söt och sur.

Torkmotstånd och vinterhårdhet

Liksom andra vinternsorter har Yakovlevskaya päron hög frostbeständighet, den skadas något av frost. Kan motstå temperaturer upp till minus trettonågra grader. Dessutom har grödan en relativt hög torktolerans.

Pollinering

Päronet är delvis självpollinerat, så andra pollinerande sorter måste finnas på platsen när de odlas. De bör ha en liknande blom- och mognadstid som Yakovlevskaya.

våt frukt

Blommande och mogna termer

Kulturen börjar blomstra i maj. Blommorna är stora, vita eller rosa. Frukt mognar i mitten av slutet av september. Mogna frukter blir fast, grön eller gulaktig i färg, med en röd rodnad.

Avkastning

Ett ungt träd kan producera från trettio kilo frukt per säsong. Med ökande ålder ökar mängden avkastning flera gånger beroende på pollinering av blommor.

transportera

Sorten har en hög transportabilitet på grund av sin starka hud.

avlång frukt

Huvudsakliga positiva och negativa aspekter

Yakovlevskaya päron har sina egna fördelar och nackdelar. De viktigaste positiva aspekterna av grödan är höga utbyten, stora välsmakande frukter med högt sockerinnehåll, som håller kvaliteten och transportförmågan. Dessutom är päronet krävande att ta hand, det tolererar frost och torka perfekt och är immun mot de flesta sjukdomar och skadedjur.

Den negativa sidan av sorten är dess låga tidiga mognad. Om trädet inte beskärs regelbundet kommer det att producera små frukter.

Landande nyanser

Yakovlevskaya päron kan planteras både på våren och hösten. På våren planteras plantorna efter att lufttemperaturen är över noll. Päronet kan planteras på valfri jord, men om marken är dålig bör den befruktas med gödsel.

förberedelse för landning

Sitsval

Ett päron tolererar inte en transplantation, så valet av plats måste närma sig ansvarsfullt. Webbplatsen ska vara platt, torr, med bördig jord, solljus bör hindras på den. Det är nödvändigt att hålla ett avstånd i förhållande till bostadshus och byggnader. Avståndet ska vara minst tre meter. Päronet gillar inte att mörkna, så träd bör planteras på avstånd från varandra. Platsen bör vara fri från utkast.

Beredning av plantmaterial

Det är bättre att köpa plantor inte på marknaden utan i plantskolan. Plantorna bör ha ett klistermärke med namnet på sorten, kort information, samt information om uppfödaren och rekommendationer för plantering.

Landning

När man planterar ett träd på våren, grävs en grop på en meter djup i marken och humus läggs till. Gör avståndet mellan groparna från tre till sex meter. Jorden i hålet bör sätta sig jämnt, lämna inte väggarna släta. Planteringen nedsänks i marken efter två till tre veckor. Vatten under den första veckan dagligen, därefter reduceras vattningen till en gång i månaden. Vid plantering på hösten måste trädet förses med skydd för vintring.

träd i hålet

Växtvård

Yakovlevskaya päron kräver ingen särskild vård. Det räcker att vattna trädet regelbundet, i önskade mängder, applicera gödningsmedel i tid och täcka växten för vintern.

Vattenfrekvens

Efter plantering av en planta bör den vattnas dagligen under den första veckan. Ytterligare vattning reduceras till en gång i månaden. Om det finns stagnation av vätska i jorden är det nödvändigt att bygga dränering, eftersom päronet inte tål överflödigt fukt.

Befruktning

Fram till mitten av juli appliceras kväve och organisk gödselmedel på marken för unga plantor. Mogna träd matas med kvävegödselmedel på våren och fosfor eller kaliumgödselgödsel på hösten.

markgödsling

Förbereda planteringar för vintern

Innan de första vinterfrostarna bör jorden klippas med sågspån, gräs eller halm. En ung plantor behöver skydd under vintersäsongen. Takmaterial eller liknande material är lämpliga som skydd. Unga träd och plantor bör täckas med grangrenar eller grangrenar.

Skadedjur och sjukdomar

Sorten är immun mot svampsjukdomar. Den enda sjukdomen som drabbar träd är rost. Gula fläckar visas på bladen som får en brun nyans över tid. Om det finns rost måste de drabbade frukterna tas bort och trädet måste behandlas med Bordeaux-blandning.

Bland skadedjur, bladlöss och gallmåter är farliga för sorten.

Gallmitten infekterar frukt och knoppar och förhindrar att de utvecklas. Träd slutar att bära frukt, knoppar och skott förekommer sällan. Blad skadade av en fästing måste förstöras. Växten måste behandlas med akaricider.

svamp på bladverk

Bladlöss livnär sig på bladens sap, vilket får dem att visna. Från bladlus behandlas bladen med en tvållösning, i en andel av hundra milliliter tvål per liter rent vatten. Använd också maskroslösning för att slåss.

För att förebygga sjukdomar måste träd behandlas på våren med vitkalkning och glöm inte att applicera gödselmedel i jorden i tid.

Skörd och lagring av grödor

Skörda päronet två till tre gånger på en säsong. Fruktens mognad indikeras av en gulgrön färg med en röd rodnad. Frukten ska vara fast vid beröring. De kan förvaras i kylskåp i upp till tre månader efter insamling.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa