Beskrivning och egenskaper hos päronsorten Framstående, odling och vård

I beskrivningen av Vidnaya-päronsorten anges många positiva aspekter. Trädgårdsmästare lockas till höga utbyten och motstånd mot vanliga svampinfektioner. Den framgångsrika utvecklingen av kulturen beror till stor del på den korrekt valda plantan, för vilken du måste välja och förbereda en plats för plantering. Växtvård är standard, kräver inte mycket tid och ansträngning. Den skördade grödan lagras inte länge.

Beskrivning och egenskaper hos päron Framstående

Sorten uppföddes först av uppfödare 1958 i Moskva. Pear Vidnaya har följande egenskaper;

 • högt träd;
 • grödorna för mogningen är medelstora;
 • blomningen börjar i slutet av maj;
 • frukt börjar mogna i slutet av augusti;
 • skörden tar flera veckor, eftersom mognad inte är samtidig.

Det andra namnet på sorten är Bumpy, erhållet på grund av fruktens ojämna yta.

päron framträdande

Trä

Trädets stam är rak och hög, upp till 24 cm i diameter, grenarna sträcker sig uppåt. Stammen och grenarna är ljusbruna. Kronen är pyramidal och sprider sig.

Det finns inte så många blad på trädet. Deras storlek är medellång, färgen är ljusgrön, kanterna är något upphöjda och kännetecknas av närvaron av serration. Ytan på bladen är slät.

Pollinerande sorter

Pollinerande sorter som dessutom kommer att hjälpa i pollineringsprocessen och öka produktiviteten: Höstpäron Yakovleva och Rogneda.

Trädhöjd

Trädet är högt och når en höjd av 5 meter.

spretande gäng

Livslängd

Sorten är inte långlivad. Med god vård, lämplig jord och klimat kan ett träd utvecklas och bära frukt i 30 år.

Vinterhårdhet

Päronsorten Vidnaya är vinterhård. Kulturen tål frost mot -25 grader.

Avkastning

Pärivars produktivitet Framträdande hög. Upp till 60 kg frukt kan tas bort från ett vuxet träd.

Cyklisk frukt

Päronet vilar inte. Frukten är regelbunden, börjar femte året efter plantering av en ung plantor. Skörden beror till stor del på väderförhållandena.

fruktträd

Själv fertilitet

Sorten tillhör självfruktiga grödor.Men för att öka antalet frukter och förbättra deras kvalitet är det nödvändigt att plantera träd i närheten som hjälper till att pollinera.

Sjukdomsresistens

Päron Vidnaya är mycket motståndskraftig mot svampinfektioner, inklusive skabb och mjölk. Genomsnittlig tolerans för virusinfektioner.

Frukt

 • Päron bildas som väger från 140 g till 250 g.
 • Färgen på den mogna skalet är djupgul; en röd rodnad observeras på sidosidan mot solen.
 • Fruktens yta är ojämn.
 • En tillströmning observeras nära stjälken.
 • Det finns få frön inuti.

 mogen skal

Kaloriinnehåll

Ett päron anses vara en icke-näringsrik mat. 100 g frukt innehåller endast 45 kcal. Det finns mycket socker i kompositionen, därför bör produkten användas med försiktighet hos patienter med diabetes.

Smak

Massan är fast, något fet, vitgul i färgen med ett högt innehåll av juice. Päron smakar sött, med en behaglig, svalande surhet.

Fruktstorlekar

Frukterna är stora, vikt upp till 240 g, längd 15 cm.

fruktträd

Ansökan

Frukten av Vidnaya-päronet konsumeras färskt och används också för att tillverka marmelad, marshmallow, sylt, konfitori, juice och konserver.

För- och nackdelar med sorten

De positiva egenskaperna hos päronsorten Vidnaya inkluderar:

 • visar opretentiöshet under odling;
 • skörden är riklig och regelbunden;
 • motstår låga temperaturer väl;
 • hög resistens mot svampinfektioner;
 • själv fertilitet.

Nackdelarna inkluderar endast besväret under skötseln av skörden och skörden på grund av trädets höga tillväxt. Den skördade grödan lagras under en kort tid - 7-10 dagar.

opretentiös växt

Planteringsförfarande och förberedelse för det

För att odla ett friskt fruktträd som kommer att bära frukt, är det nödvändigt att utföra planteringsproceduren korrekt.

Att välja en plats och tid för ombordstigning

Du kan börja plantera päron både på hösten och våren:

 • Höstarbetet utförs företrädesvis i de södra regionerna. Den bästa tiden är det sista decenniet av september, de första dagarna i oktober. För tillfället samlades tillräckligt med fukt och värme i jorden, vilket är nödvändigt för att rotsystemet ska överleva.
 • I kalla klimat är det bäst att lämna planteringsprocessen på våren. Plantorna planteras två veckor efter att snön har smält helt. Under denna tid är jorden mättad med smältvatten och värms upp till önskad temperatur. Det är viktigt att ha tid att utföra arbete innan sapflödet påbörjas.

plocka frukten

För landning måste du välja ett varmt, ljust område som är skyddat från vindar. Dagen bör inte falla på plats från angränsande byggnader och träd.

Grundvatten bör inte rinna för nära marken. Deras djup bör vara minst två meter. Vid avstigning i låglandsområden måste dränering organiseras.

Päronet utvecklas bäst i bördig, lös jord med neutral surhet och god luftning. Kalk tillsätts i jorden för att minska surheten. Sandig loam, loamy och svart jord sammansättning är idealisk.

det finns plantor

Förberedelse för plantering av grop

Planteringshålet förbereds några månader innan plantan planteras:

 • Gräv ett hål upp till 85 cm djup och upp till 95 cm i diameter.
 • En stick som är 130 cm lång installeras i mitten av urtaget, som senare kommer att tjäna som stöd för plantan.
 • Det översta jordskiktet (20 cm), borttaget från gropen, blandas med gödselmedel (superfosfat, träaska, humus tillsätts). Den resulterande blandningen hälls till botten av gropen och bildar en hög.

För plantering väljs plantor som är 1-2 år gamla. De ska vara 1 meter höga. Ett bra plantmaterial har flexibel stam och grenar utan några tecken på skador. Rötterna bör bestå av minst tre utvecklade grenar.

Päronplantningsteknik

Plantera ett päron består av följande steg-för-steg-åtgärder:

 • Ett ungt träd placeras i mitten av en hög bildad längst ner i gropen.
 • Distribuera rötter noggrant.
 • Somnar med jorden, bör växterns rotkrage sticka 5-6 cm över marken.
 • Jorden runt stammen kompakteras och vattnas med två hinkar med varmt vatten.
 • Bind trädstammen till stödet.
 • Byt marken med torv eller sågspån.

täck med jord

Planteringsomsorgens subtilitet

Att ta hand om ett päron är inte svårt. Några av kraven kommer att leda till en ökning av kvantiteten och kvaliteten på grödan.

Vattning och gödsling

För de första åren efter plantering rekommenderas att vattna trädet varje vecka med två hinkar varmt, sedimenterat vatten. Ett moget träd bör vattnas två gånger i månaden.

Fuktgivande är särskilt viktigt i följande stadier av växtutveckling:

 • före blomningen;
 • under bildandet av äggstockarna;
 • ett par veckor före skörden;
 • under andra halvan av september.

blommor vid trädet

Efter nästa vattning är det viktigt att lossa jorden. Förfarandet gör att luft, fukt och näringsämnen kan fördelas jämnt och komma till rötterna snabbare. Dessutom förhindrar lossning ogräs från att växa.

Befruktning utförs minst fyra gånger:

 1. På våren, före knoppbrytningen, rekommenderas det att matas med en lösning av karbamid och nitrat eller kyckling.
 2. Efter blomsterperiodens slut måste du lägga till nitroammofos.
 3. På sommaren, före fruktinställning, införs kalium-fosforföreningar.
 4. På hösten appliceras en lösning baserad på superfosfat och kaliumklorid efter skörd och fall av det mesta av lövverket.

För träd är både en brist och ett överskott av mikroelement skadliga. Därför bör de rekommenderade andelarna följas strikt vid avel.

befruktning

Trädföryngring

Var sjätte år utför de beskärning mot åldrande och tar bort torra grenar. Tunnning och sanitär beskärning utförs regelbundet. Ta bort överskott, samt torra och skadade grenar.

Bildningen av kronan har en särskild effekt på trädets utveckling och förbättringen av fruktens kvalitet. Välj tre robusta grenar och skär dem i en tredjedel. De kommer att tjäna som grunden för kronan. Nästa år förkortas filialerna igen och ytterligare två huvudgrenar definieras.

Förbereder för vintern

Så snart päronet tappar allt bladverket börjar de förberedande arbeten för vintern:

 • Området nära stammen rengörs för skräp, lövverk och grävs upp.
 • Stammen och de nedre grenarna behandlas med vitkalk.
 • Området runt stammen är klätt med torv, sågspån.
 • Det är lämpligt att täcka stammen med grangrenar, papper eller säckväv.

Dessa åtgärder kommer att göra det lättare för trädet att tåla vinterfrost och snabbare aktivera tillväxten under våren.

päron på vintern

Hur skyddar du ett Vidnaya-päron från skador?

Päronsorten Vidnaya blir sällan sjuk, men det kommer inte att vara överflödigt att utföra regelbunden förebyggande behandling av sjukdomar och skadedjur:

 • En bakteriell brännskada kan skada någon del av växten. För terapeutiska och profylaktiska ändamål behandlas trädet med kopparsulfat, Bordeaux-vätska.
 • När bruna fläckar och vita ringar visas, bör monilios uteslutas. Frukten torkar upp och faller av i förväg. Det rekommenderas att behandla växten med sådana preparat som "Aktofit", "Baikal", "Healthy Garden".
 • Rost åtföljs av utseendet på röda fläckar på bladen. Bladen börjar bli gula och torra. Bordeaux vätska eller läkemedlet "Skor" hjälper.
 • Cystoporos kan leda till trädets död. Bordeaux-vätska, "Nitrofen", hjälper till att bli av med sjukdomen och förhindra återfall.

Pestattacker kan minska utbytet och förstöra fruktgrödan. Oftast orsakas problemet av utseendet på en fästing, mal, bugg. Sådana förberedelser som "Iskra", "Agravertin", "Aktara", "Decis" hjälper till att hantera skadedjur.

läkemedel Aktofit

Vilka regioner är sorten mer anpassad till?

Vidnaya-päronsorten är zonerad i Centralregionen. Päronet planteras ofta i Moskva-regionen och angränsande områden.

När och hur man skördar?

Endast mogen frukt ska tas bort från trädet. När det gäller tidig skörd, mognar päronet inte och smaken försämras.

Fruktplockning utförs i torrt, klart väder på morgonen eller kvällen. Den skördade grödan läggs i trälådor eller korgar. Förvaringen av grödan är kortlivad. De förvaras vid rumstemperatur i högst fyra dagar, i kylen - högst 1,5 veckor.

frukt efter storlek

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa