Beskrivning och egenskaper hos Veles päronsort, plantering och skötsel

Trädgårdsmästare som odlar päron letar efter sorter som möter familjens behov och önskemål. Veles-päron har många fördelar, tack vare vilka de är favoriter i vissa trädgårdar.

Beskrivning och fullständiga egenskaper hos sorten

Sommarbeboaren försöker att få mer användbar information innan han planterar en växt. För att göra detta studerar han beskrivningen av sorten och baserar sig på den mottagna informationen och gör ett val till förmån för arten.

Pollinering av Veles-sorten

Den delvis självfruktbara arter av Veles-päron måste odlas i närheten av pollinerande sorter. Växten klarar av pollinering på egen hand, men det är fortfarande bättre att ha flera andra träd i trädgården som kommer att hjälpa till att öka avkastningen.

Pollinerande sorter

Sommarbeboare rekommenderar att plantera sorter tillsammans:

 • Voskresenskaya Large;
 • Helt enkelt Maria;
 • Rogneda;
 • Chizhovskaya;
 • Severyanka.

päronhack

Närvaron av träd i trädgården som blommar samtidigt med en Veles-päron ökar avkastningen ibland.

Trädhöjd

Trädet når sin maximala höjd vid 10 års ålder. Sedan är kulturens storlek 4 m.Kronen är lite tappande, så på våren under blomningen kommer päronet att dekorera alla trädgårdsplottar.Sommarbeboaren justerar själv höjden på en vuxen växt och bildar kronen på något lämpligt sätt.

Livslängd

Sorten uppföddes nyligen, så det är ännu inte möjligt att säga tillförlitligt om dess livslängd. Odlarna antar att trädet kommer att ha samma livslängd som andra grödor.

päronhack

Vinterhårdhet

Hög frostbeständighet, sorten odlas i Moskva-regionen. Trädet kan lätt tåla svåra vintrar.

Avkastning

Frukt vikt 150-250 g, allt beror på vård av växterna. Om du följer jordbruksmetoder och planterar finesser kan du få ett konstant högt utbyte av päron varje år. Ett träd producerar 12 till 25 kg frukt.

Ju rikare skörden är, desto finare bildas frukterna. För att öka fruktens vikt, regleras beskärningen.

Cyklisk frukt

Med korrekt skötsel bär trädet frukt utan avbrott.Det finns ingen speciell cyklisk bildning av äggstocken och mogna frukter.

päronhack

Själv fertilitet

Pear Veles är delvis självfruktbar. Om det inte finns andra sorter av päron i närheten kommer det att finnas frukt, men antalet är obetydligt.

Sjukdomsresistens

Trädet är immun mot växtsjukdomar. Men trädgårdsmästare försummar inte standardpreventionsmetoder.

För- och nackdelar med Veles-päron

Sorten har positiva och negativa egenskaper. Sommarbeboaren blir bekant med denna information redan innan den landar.

päronhack

Fördelar:

 • universalitet av användning;
 • krävande vård;
 • årlig, stabil skörd;
 • förmågan att bära frukt under instabila klimatförhållanden;
 • lagras under lång tid;
 • resistens mot sjukdom.

minuses:

 • tolererar inte torka;
 • frukt blir mindre med riklig frukt;
 • början av fruiting inträffar på sjunde året efter plantering.

Dessa egenskaper hos växten hjälper sommaren att göra rätt val.

päronhack

Reproduktionsmetoder

Du vill avla en bra sort på egen hand. Sommarbeboaren måste bestämma vad som är det bästa sättet att reproducera. Det finns flera vanliga metoder: sommarinvånaren själv har rätt att välja rätt.

sticklingar

En vanlig metod som används av många sommarinvånare. Stjälken ympas på en stark bestånd, och trädet får förbättrade egenskaper. Stickarna klipps i förväg, ta den mellersta delen av fotograferingen. 3-4 blad finns kvar på segmenten. Den nedre skärs genast av. Den övre änden av skärningen skärs exakt, den nedre änden i vinkel.

päronhack

Det skördade planteringsmaterialet fastnar 2-3 cm i den bördiga marken och bladens skick övervakas. Om de visnar fungerar inte plantan. En sådan skärning kastas omedelbart, så att resten kan växa.

När rotsystemet börjar utvecklas aktivt blir stjälken grön, det resulterande planteringsmaterialet transplanteras till en permanent plats.

Skikten

Det näst mest populära sättet att avla fruktträd. Det är nödvändigt att gräva i en tillväxt eller en lågväxande gren. Vänta tills det ger rötter, separera det från moderträdet och plantera på ett permanent ställe.

päronhack

Hur man planterar en växt korrekt

Plantering är en viktig del av odlingen av ett fruktträd. Det är nödvändigt att följa en hel del subtilitet och rekommendationer från erfarna sommarinvånare. Då kommer du att kunna undvika vanliga misstag och få den deklarerade avkastningen.

Hur man väljer en planta

Vilken typ av träd kommer att växa i framtiden beror på vilken typ av plantmaterial som används för odling.

Krav på planta:

 • friskt rotsystem;
 • intakta stjälkar;
 • frånvaro av tecken på deformation och sjukdomar på planteringsmaterialet.

päronplantor

En planta väljs vid 2-3 års ålder. Sådana växter är lättare att acceptera och anpassar sig snabbt till nya förhållanden.

Att välja en plats och tid för ombordstigning

Området för odling av päron väljs på den soliga sidan. Kulturen tolererar inte den nära förekomsten av grundvatten. Det är lämpligt att välja en bördig jord. Gödslar vid behov. Hämtningstider varierar beroende på region. Det rekommenderas att utföra det på våren. Så plantan har en bättre chans att överleva vintern.

Planterad före början av sapflödet, fram till mitten av april. Om det odlas på hösten, bör perioden beräknas så att trädet är väl rotat före den första frosten.

Gräva ett landningshål

De gör detta i förväg, gräver ett hål på 1 m djup, 70-80 cm bred. Botten är fylld med bördig jord blandad med torv, humus, flodsand och mineralgödsel.

päron grop

Päronplantningsteknik

En liten hög bildas i landningsgropen. En planta placeras på den och strö försiktigt med jord. Med jämna mellanrum lyfts trädet så att rotsystemet kan expandera. Placera päronet så att rotkragen stiger 5-7 cm över marken.

När planteringen är klar, vattnas stammcirkeln rikligt och mönstrad med torra ruttna rester.

Att ta hand om Velesa

Oavsett hur korrekt trädet planteras kommer den deklarerade skörden inte att vara korrekt. Det är nödvändigt att följa normerna för vattning, utfodring och andra jordbruksmetoder.

Bevattningsintensitet

Veles-päron behöver riklig, regelbunden vattning. Särskilt under torkperioder. Unga växter vattnas en gång i veckan, vuxna en gång i 3-4 veckor.Med en brist på fukt smälter äggstocken. Detta leder till skörden.Efter vattning är det lämpligt att lossa stammcirkeln. Detta hjälper till att bekämpa ogräs och ger syre till rötterna.

vattenpäron

Toppdressing

De första 2-3 åren behöver inte päronet extra utfodring. Gödselmedel som appliceras under plantering konsumeras av växten under denna tid. Från 4 års ålder appliceras organiska gödselmedel på våren och hösten, mulleininfusion under frukt. Också komplexa mineralgödselmedel med vilka päron matas i intervallerna mellan införandet av organiska gödningsmedel.

Trimning

Korrekt beskärning hjälper till att bevara grödan och förhindra att växterna blir sjuka. Det finns flera typer av beskärningar som sommarinvånare genomför årligen.

Kronbildning

Det rekommenderas att använda trimmetoden - den förbättrade skålen. Det kommer inte att finnas några svårigheter att bilda med denna metod. Päronet får tillräckligt med ljus och luft. Frukten utvecklas korrekt. Det finns bara tre skelettgrenar, resten är sidoskott.

beskärning päron

Regulatory

Med denna beskärningsmetod reglerar sommarinvånaren tjockningen av kronan. Genom att ta bort grenar som växer inåt eller felaktigt, tidigt på våren.

stödjande

Förkortning av unga skott. Beskärning utförs på sommaren. Skott skärs 5-10 cm från grenens början.

Sanitär

Sådan beskärning utförs under hela växtsäsongen. Alla torra, sjuka och skadade grenar tas bort från trädet.

päronhack

Regler för trimning

Det räcker inte bara att klippa grenarna från trädet. För att inte skada rekommenderas att observera vissa finesser:

 • skärpa och bearbeta verktyget innan du börjar;
 • lämna inte hampa;
 • bearbeta stora delar med trädgårdsplan.

Att följa enkla regler hjälper till att bevara trädet och skörden.

Förbereder för vintern

I förväg vattnas och befruktas Veles-päronet. Täck sedan bagagerumscirkeln med mulch och bagagerummet med takmaterial. Om det är nödvändigt på vintern täcks de dessutom med snö. De styrs av väderförhållandena.

päronskydd

Sjukdomar och skadedjur

En hög grad av trästabilitet noteras. Men sommarinvånare inte försummar den årliga behandlingen av sjukdomar.

Typiska päronsjukdomar och åtgärder mot dem

Kulturen kännetecknas av svampsjukdomar. Sommarbor, utan att vänta på utvecklingen av sjukdomar, behandlar växter med fungicider och andra kemikalier.

Förebyggande fungerar bättre än botemedel. För detta har trädgårdsmästare ordnat markområdena:

 • ta bort lövverk;
 • samla växtrester;
 • allt bränns eller tas långt utanför huset;
 • gör toppförband och spray med droger.

strö päron

Förutom att bearbeta, är ogräs, lösgöring, mulching ett bra förebyggande.

Insektsskadegörare och hur man kontrollerar dem

Många insekter strävar efter att äta frukter från trädet. Sommarbeboare sätter fällor, behandlar med speciella förberedelser.

Mognadstid och skörd

Päron mognar olika i varje region. Bestämmer graden av beredskap för frukterna av sommarinvånaren i utseende. Samla päron noggrant, sortera med hög kvalitet och placera dem i träbehållare.

Vilka regioner är sorten mer anpassad till

Ursprungligen anpassades sorten till förhållandena i Moskva-regionen. Sedan sprids det till andra områden. På grund av den höga graden av frostbeständighet experimenterar sommarbefolkningen med att plantera sorter i regioner med riskabelt jordbruk.Eftersom arten fortfarande är ung finns det lite forskningsdata. Att odla en Veles-päron orsakar inte problem för sina ägare. Du behöver bara följa enkla krav, växten kommer att tacka dig med skörden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa