Plantera, växa och ta hand om päron i det öppna fältet

Sedan forntida tider har päronet betraktats som en av trädgårdens bästa växter, tillsammans med äppelträdet. Enligt beskrivningen är dessa 2 grödor likadana, men att odla ett päron och att ta hand om det skiljer sig från odlingen av ett äppelträd. Päronet är mer termofilt och tolererar inte låga temperaturer. Men många växtsorter är parthenokarpiska arter som sätter frukt utan befruktning.

Populära sorter av päron

För trädgårdsmästare val sorter av päron beror på det syfte som fruktträdet odlas för och i vilken region. För färsk konsumtion behövs päron vid en tidig mognadstid. Sommarsorter mognar i juli-augusti, bland dem är det att föredra att plantera:

 • Citron;
 • Tidig mognad;
 • Rognedu;
 • Hertiginna;
 • Lada.

Dessa typer av kultur har välsmakande frukter, söta och saftiga, men de lagras inte mer än 1-2 veckor. Bland de höstvarianter som mognar från augusti till oktober är de bästa Otradnenskaya, Bere Moskovskaya, Yakovlevs minne. I fruktens massa kombineras sötma med en lätt surhet. Men päron hålls färska i upp till 1,5 månader. De är lämpliga för att förbereda ämnen för vintern.

Vintervarianter uppmärksammas av de som försöker bevara skörden till nästa vår och äter en vitaminprodukt hela vintern. 1-2 träd för sen mognad av sorterna Conference, Saratovka, Kure är tillräckligt för att förse sig med färsk frukt för hela vintern.

Reproduktion av päron

Metoderna för spridning av fruktgrödor är både vegetativa, utsäde eller ympning. Deras användning beror på vad de vill få som ett resultat: en ny anläggning med en uppsättning positiva kvaliteter eller behåller den gamla sortsegenskaperna.

mogen päron

Utsäde

Rotstockpäron växer bäst från frön när frostbeständiga sorter väljs för förökning. Frön som tagits från tidiga växtarter kan placeras direkt i öppen mark. Vintern kan endast visas genom sådd av plantor. Fröna kommer äntligen att vara klara för plantering på senhösten - tidig vinter. De blötläggs i varmt vatten i 3 dagar, blandas sedan med våt sand, placeras i en plastpåse. Materialet förvaras vid en temperatur som inte är lägre än +5 grader. Så snart plantorna dyker upp sänks lagringstemperaturen till 0 grader.De försöker hålla groddarna i denna form till våren.

Materialet planteras i marken så att groddarna når en stamtjocklek på 1 centimeter. Sedan används de för vaccination.

Päron ympning

Du kan ympa ett päron till ett äpple, kvitten, hagtorn. Operationen kräver vissa färdigheter. Men en nybörjare kan också behärska den vanliga vaccinationen. I det här fallet är det nödvändigt att spion och rotstock hade samma tjocklek på sticklingar. De bör ha minst 3-4 knoppar. Efter att ha gjort samma snitt på scion och rotstock, anslut dem så att deras kadmium sammanfaller. Det återstår att binda korsningen med en tvättduk och täcka den med trädgårdslack på toppen. En vanlig självhäftande gips är lämplig för fixering.

Päron ympning

Rumpan ympas när tjockleken på beståndet är 1,5-2,5 centimeter. Rotstocken som är skuren med bark och en del av träet måste ha en skärbredd som är lika med skionens tjocklek. Anslut både sticklingar och slips.Om sticklingar rotar, visas 2-3 skott på dem. Den övre är bevarad, och den nedre är klämd, vilket lämnar 2-3 blad. Vaccinationsmetoder används också, såsom i rumpan, bakom barken och njurarna.

sticklingar

Upphandling av avelsmaterial börjar på vintern. Efter att ha brutit av en ung två år gammal gren utan att skada barken lämnar de till april. Glöm inte att knyta en pinne på platsen för brottet och linda den med självhäftande gips. På våren tas alla enheter bort, och skärningen skärs av. Efter att ha lagt grenarna i vattnet väntar de på att det skulle se ut som en bult i slutet av skärningen. I detta fall bör rötternas längd vara 6 centimeter. Det rotade materialet planteras i marken.

päron sticklingar

Skikten

En låda med fuktig jord placeras under den lägre processen på ett träd. Vid korsningen med marken vid grenen görs snitt och strö med kompost. Se till att snittet har tillräckligt med fukt. För vintern täcker de med grengrenar. För att roten ska skära måste du vänta 2 år. Sedan transplanterar de bara skottet till en permanent plats.

Funktioner av växande päron

Tillväxt, fruktning och livslängd för fruktplantor beror på valet av en plats i trädgården för päron. Grunden för pärlslivslängd läggs vid en ung ålder av trädet, när skelettet av de underjordiska och botten delar av växten bildas.

päron sticklingar

Belysningens vikt

Fruktgrödor bär bättre frukt i solbelysta områden. Ljus behövs så att det finns mer socker i frukterna. Träd i skuggan lider ofta av scab och andra infektioner. Men inte alla sorter tolererar extrem värme, så de bästa sluttningarna kommer att vara norra, nordöstra, nordvästra och västra.

Så att blommorna inte skadas av frost, är det nödvändigt att välja en plats i bassängen. Den ska vara platt eller något sluttande.

Jordkrav

Jorden för växten är lämplig för svart jord, något podzoliserad. Men på sandiga, tunga lerjordar utvecklas kulturen sämre. Sumpiga, steniga och koksaltiga jordar är olämpliga för päron. Innan du planterar träd bör du kontrollera djupet på grundvattnet. De bör ligga på ett djup av 2 meter till jordytan.

jord för päron

Hur man planterar ett träd korrekt

För att odla ett päron måste du vara särskilt uppmärksam på att plantera kulturen i trädgården. Planteringstiden, kvaliteten på plantmaterialet, markens tillstånd på platsen kommer också att vara viktigt.

Landningsdatum

Både våren och hösten är lämpliga för proceduren. I april, så snart snön smälter, kan du plantera päron i hålen förberedda under hösten. Det är viktigt att sapflödet inte börjar just nu, knopparna förbereder sig inte på att blomma. Höstplantningen kommer att vara framgångsrik fram till 10 oktober i områden med tidig vintertid. Om plantorna köps senare, begravs de i en spår som är en halv meter djup. De täcker rötterna särskilt bra. Skydda plantor från frost och skador av gnagare och täck dem med borstved eller fiberduk. De planteras på våren.

plantera päron

Du kan plantera ett päron på sommaren, men med ett slutet rotsystem, när jord bevaras på rötter.Päronet ligger i en behållare och spills väl. De väljer sådana dagar för plantering i juli, när det är molnigt och inte varmt.

Urval och beredning av en planta

Plantor är lämpliga för odling, som måste ha fuktig, utan skador på rötter, en elastisk bagageutrymme utan brister. Årliga skott kan ha 1-2 sidoskott upp till 12 centimeter långa. Välj tvåårsplantor med grenar upp till 30 centimeter och rötter av samma längd.Innan plantering doppas något torkade rötter i vatten. Du kan också nära rötterna i en lösning av honung, infusion av mullein... Behöver beskärning av ruttna och skadade rötter.

päronplantor

Om du behöver transplantera en växt från en behållare, se till att fukta jorden väl. Skjutet dras försiktigt ur potten och försöker att inte skada jordskorpan på rötter.

Att välja en landningsplats

Förutom god belysning och jämnhet i området för päron är det nödvändigt att avsätta tillräckligt med utrymme för trädet. Anhopningen av grundvatten och skuggning av anläggningen kommer att leda till att den inte kommer att utvecklas och bära frukt väl.

Kulturen älskar näringsrik jord, lös, genomsläpplig, med neutral surhet.

Förberedelse för plantering av grop

Gräv hål för plantor i förväg, 2-3 veckor i förväg, på hösten för vårplantning. Det övre bördiga lagret är veckat till ena sidan och det nedre till det andra. Den sprids sedan i gångarna och använder den inte vid plantering. Botten lossas och sedan bestäms platsen för att driva planteringsstaken. Den optimala gropstorleken är 50-70 centimeter djup och 75-100 bred.

päronplantor

Omedelbart innan du planterar päron i öppen mark, blanda 2-3 hinkar med humus, 200-300 gram mineralgödsel med ett näringsskikt och fyll gropen med tre fjärdedelar. Tillsätt 200 gram slakt kalk på sura jordar. Sedan hälls en hink med humus för att förbereda en hög för att plantera en växt.

Avstånd mellan plantor

Det är nödvändigt att bryta upp området för päron med hänsyn till hur mycket utrymme som finns kvar mellan träden. Det är bättre att plantera i rader med ett avstånd av 4 till 5 meter, plantorna är också separerade från varandra. När allt kommer omkring kommer den unga trädgården att växa och träden behöver ett överflöd av ljus, mat och fukt.

Landningsplan

Enligt steg-för-steg-anvisningarna börjar planteringen med att placera plantan i hålet och bestämma rotkragens position. Det är nödvändigt att plantera växten så att halsen ligger 1-2 centimeter över ytan på den lösa jorden. Med tät jord - på ytnivå. Därefter börjar de fylla hålet med jord och sprider trädens rötter längs berget i botten. Vid plantering skakas plantan kontinuerligt så att jordens klodor fördelas mellan rötterna.

plantera päron

Därefter, runt trädet, pressas jorden ner med rörelserna av sulan från kanten av hålet till trädstammen. Du måste göra en rulle runt plantan för att markera hålets gränser. Fukta jorden med vatten från en vattenkanna och fördela fukt jämnt. Ett hål tar upp till 3-5 hinkar med vatten. Det är nödvändigt att plantera fruktgrödor på en molnig dag eller på kvällen.

Skötsel efter landning

För att skapa ett starkt och kraftfullt trädskelett måste du ta hand om fruktgrödan ordentligt. Detta inkluderar inte bara de vanliga aktiviteterna - vattning, utfodring, utan också bildandet av trädets krona, skydd mot skadedjur och sjukdomar. Reglerna för päron agroteknik är enkla, men de måste följas regelbundet.

Vattning

Päron behöver vätska, särskilt under torra perioder. Från plantering, vattnas inte mer än 2-3 gånger per säsong. Under fruktperioden ökar behovet av fukt. För att inte vattna päronna ofta placeras ett lager av bark i stammen cirkeln.

vattenpäron

Jorden runt trädet hålls i detta tillstånd under torra perioder hela tiden, under våta säsonger - 1 år. Det är bättre att lägga mulch på snö för att behålla fukt. På hösten, efter att ha grävt upp stammen cirkeln, matar de växterna. Du kan inte gräva djupt för att inte skada rötter. Låt inte mulch klibba fast vid trädstammen.

Befruktning

Förutom grundgödsel inkluderar korrekt skötsel utfodring med mullein utspädd med vatten i 1: 5-förhållande, eller fågeluttag - 1:12. Det är användbart att först utspäda organiska gödningsmedel med vatten i en koncentration av 1: 3, hålla i ett fat i 3-5 dagar, och sedan bringa till önskad andel och vattna fruktträden.

fågeluttag

Första gången de applicerar toppdressing i maj, när knopparna blommar, och sedan efter blomningen. Under trädet görs spår i vilka mineralgödselmedel appliceras. De kan ersättas med träaska, 50 gram per hink vatten. För 2-3 rinnande meter av furen krävs en hink näringslösning.

beskärning

För att få rika skördar genomförs en sanitär, bildande beskärning av trädkrona årligen. På våren utförs beskärning, belägen på bagageutrymmet 40 centimeter från marken. En kikhål finns kvar vid gränsen, och 2 ovan med ett avstånd på 25 centimeter mellan dem. Grenarna i första ordningen skärs regelbundet med 20-30 centimeter. Beskärningshastigheten måste sänkas varje år. När tillväxten ligger på 25-30 centimeter förkortas inte grenarna.

beskärning päron

Riktlinjer för utformning av kronor bör baseras på trädets ålder. I 4-5-åriga grödor som börjar bära frukt förkortas inte årliga skott. Annars kan du förlora frukt. Allt som återstår är arbetet med att tunnas ut kronan. För att göra detta, ta bort de grenar som går in i kronan, korsa, hänga ner. Genom att ta bort en del av virket från två år gamla skott orsakar de en starkare tillväxt i trädet.

Skydda päron från skadedjur och sjukdomar

När det gäller vård av fruktgrödor är skydd mot sjukdomar och skadedjur en av de viktigaste platserna. Även om päronsorter har avlats upp som inte är rädda för infektioner, är det nödvändigt att kunna vidta förebyggande åtgärder för att skydda växter från effekterna av patogena mikroorganismer.

päronbehandling

Förebyggande åtgärder

För att förhindra utveckling av sjukdomar i ett päron måste du:

 1. Genomföra befruktning, vattning, trädbeskärning i tid.
 2. Ogräs och lossa stamcirkeln regelbundet.
 3. Ta bort fallna frukter, blad, klipp grenar efter att ha skördats.
 4. Vitare trädstammar för att skydda mot solbränna under vinter och vår.
 5. Spraya med en 3% -ig kopparsulfatlösning före knoppbrytning och efter lövfall.

Sannolikheten för sjukdomar i fruktgrödan och skador av skadedjur minskar när korrekt skötsel av växten utförs.

kopparsulfat

Typer av päronsjukdomar och skyddsåtgärder

Päronträd behöver skydd mot:

 • sårskorpa;
 • moniliosis;
 • Septoria;
 • cytosporosis.

Dessa svampinfektioner påverkar plantens stjälkar, frukter, blad. Det är nödvändigt att bekämpa dem med fungicidpreparat. Samtidigt skärs de drabbade delarna av trädet av och bränns. Mer fruktansvärt än patogena svampar är bakteriecancer, som helt kan förstöra en päronplantation. Skär ut områden i trädet skadat av cancer, behandla dem med fungicider och fyll dem med trädgårdslack.

skorpa på ett päron

Användning av biologiska produkter för att skydda päron från skadedjur

För att bekämpa skadedjur av fruktgrödor - bladlöss, spindelmåter, malar kan du använda biologiska produkter. Alla majsträd besprutas med tobaksinfusion. För 5 liter vatten, ta 1 kg avfall makhorka eller tobaksdamm. De insisterar på en dag, tänder sedan eld och kokar i en timme. Den sedimenterade lösningen efter sil måste spädas. En hink med vatten behöver 0,5 liter. Tillsätt ytterligare 100 gram tvätt tvål och bearbeta päron.

Vid bra, lugnt väder genomförs effektiv behandling med preparaten "Fitosporin M", "Novosil", grön tvål.

phytosporin-m

Skörd och lagring

Päron skördas när de når teknisk mognad. Det beror på fruktens mognadstid. Ofta börjar päronträd inte ge avkastning direkt efter plantering. Du måste veta under vilket år sorten bär frukt för att vänta på skörden. Vintersorter av kultur lagras för lagring. Frukten sorteras och tar bort ruttna och skadade.De kan användas för ämnen. Resten av frukterna läggs ut i lådor, som placeras i källare och källare, där lufttemperaturen kommer att vara inom + 1 ... -2 grader. Med varje år kommer päronfrukten att minska.

Därför är det nödvändigt att välja för att plantera de grödor som är kända från hur många år de kommer att ge rika skördar och vad deras livslängd är.

Är det möjligt att plantera ett päron på sajten

I landet planterar inte ett litet område många päron, men två är nödvändiga. Om sorterna inte är självpollinerade ger en päron inte en gröda. Hon behöver pollinerare i närheten. Parthenocarpic arter finns bland kulturen. Dessa är Bere Zimnyaya, till minne av Yakovlev, Chizhovskaya. Ett sådant träd och ett ger bra utbyten av läckra päron. De flesta sorter behöver träd i närheten som hjälper frukten att dyka upp.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa