Beskrivning och egenskaper hos Talgarskaya Krasavitsa päronsort, plantering och vård

Specialister från Kazakh Institute of Horticulture arbetade med avel av Talgark-päron. När pollinerande frön från Forest Beauty använde uppfödare flera sorter av grödan. Alla hade utmärkta tekniska egenskaper som överfördes till Talgar Beauty päron. Träd med låg frukt började odlas i norra Kaukasus, odlade i Stavropol-territoriet och vissa områden i Central Black Earth Region.

Beskrivning och sorts egenskaper

Päron Talgarka eller Almaatinka har en tät pyramidkrona, medelhöjd. Huvudskotten sträcker sig från den skalande stammen, som har en grå nyans, i rät vinkel. Flexibla och jämna grenar är täckta med blad:

 • mörkgrön färg;
 • avlång form;
 • räfflade i kanterna.

Under det andra decenniet av maj visas stora vita blommor på päronet. Knopparna är konliknande, en äggstock bildas på de ringade grenarna. Frukten mognar i september. Trädet ger sin första frukt vid 4 års ålder.

Det flaskformade päronet är täckt med en glansig hud och dekorerad med en skarlakansröd rodd på södra sidan. Små gröna prickar kan ses under huden.

Frukt väger 150-160 g, vikten av vissa prover är nära 250. När den är mogen hälls den täta krispiga massan med juice, får en krämig färg, en behaglig söt smak, som uppskattas till 4,6 poäng.

Pear Talgar Beauty är rik på:

 • sockerarter;
 • C-vitamin;
 • organiska syror.

päron Talgar skönhet

Frukten hålls på en krökt stjälk, så många av dem är bundna att trädets grenar böjer sig till marken.

Pollineringsvarianter

För att Talgar Beauty ska ge en god skörd, bör andra päron planteras bredvid, som är självfruktbara.

Pollinerande sorter

När Almaatinka uppföddes av specialister från det kazakiska forskningsinstitutet korsades frön från Forest Beauty med frön från andra päron. De kan användas som pollinerare. Det medelstora Hoverla-trädet bildar en kompakt krona, samexisterar perfekt med andra växter och påverkas inte av svampsjukdomar.

päron Talgar skönhet

En upretentiös självfruktbar konferens har höga tekniska egenskaper, blommar samtidigt som Talgarskaya Krasavitsa. Bra pollinatorer för Almaatinka är Lyubimitsa Kappa och Kucheryanka.

Trädhöjd

Päronet, med en bred krona med hängande grenar, tillhör de medelstora kulturen. Trots att trädets höjd knappt når 3 meter är det behagligt med en stabil god skörd.

Livslängd

Liksom alla andra fruktgrödor måste Talgar Beauty sköts - avskuren i tid, ta bort torkade grenar, vatten i värmen, förhindra utveckling av sjukdomar och invasion av skadedjur. Och då kommer trädet inte att leva 10, utan cirka 30 år, kommer att glädja dig med ett överflöd av stora och söta päron.

päron Talgar skönhet

Vinterhårdhet

Talgar Beauty avgår efter frost från 25 till 30 ° C, men om de inte håller länge. Päron odlas i de södra regionerna, den bär frukt i förorterna.

Avkastning

Talgar Beauty odlas på industriell basis, från 1 hektar upp till 20 ton frukt skördas årligen, upp till 6 hinkar med päron mognar på ett träd med medelhög tillväxt.

Cyklisk frukt

Talgar Beauty tilldelar frukt varje höst, förutsatt att minst en pollinator växer i närheten. De första päronarna visas på de ringade grenarna på en 4 eller 5 år gammal plantor och antalet ökar med varje säsong. Och först från den 20: e observeras ibland cykliskitet i frukt, men med god vård, förebyggande av sjukdomar och skadedjur på ett vuxet träd, binds och mognar frukt varje höst.

päron Talgar skönhet

Själv fertilitet

Talgar Beauty blommar rikligt på våren, men för att få en hög avkastning måste du plantera andra träd i denna kultur bredvid den, som fungerar som en pollinerare. Päronsorten som föds upp på Kazakh Research Institute är självfruktbar.

Sjukdomsresistens

Talgar Beauty har god immunitet. Trädet påverkas sällan av bakterier och svampar, lider praktiskt taget inte av skabb. Det är inte ofta nödvändigt att spraya en växt med insektsmedel från skadedjur.

Fördelar och nackdelar med Talgarskaya Krasavitsa päron

Höstmognadssorten, uppfödd i Kazakstan, har antagit de bästa tekniska egenskaperna från de närmaste släktingarna.

päron Talgar skönhet

Dess fördelar inkluderar:

 • utmärkt produktivitet;
 • motståndskraft mot torka och frost;
 • närvaron av immunitet mot skabb;
 • vanlig fruktning.

Päron har en behaglig smak, försämras inte under lång tid, förlorar inte sin presentation när de transporteras över långa avstånd.

Nackdelarna med sorten inkluderar behovet av placering av pollinerare. När övermogen får fruktens massa en brun nyans.

Reproduktionsmetoder

Det är möjligt att späda ut ett päron i landet med en vegetativ metod - med njurar, luftlager, frön. Men med det senare alternativet utvecklar plantorna dåligt, det är svårt att få en bra skörd.

päron Talgar skönhet

sticklingar

Många trädgårdsmästare för reproduktion av Talgar Beauty skördar gröna grenar, bearbetar dem i en tillväxtstimuleringslösning. När rötterna bildas planteras skotten i marken. På mitten av breddgrader skördas päronstrån på sommaren från friska och fruktbärande träd.

Luftlager

Med denna metod för reproduktion i en ung växt är den nedre grenen böjd, strö med jord. Eftersom skotten av Talgar Beauty ligger högt är en påse med jord fäst vid skjutningen. Luftlager amms i 2 år, även om rötterna förekommer under den första säsongen, men de är fortfarande för svaga, kräver regelbunden vattning, böjning och skydd för vintern.

päron Talgar skönhet

Hur planterar jag en växt korrekt?

För att ett päron snabbt ska ta sig till sig och utvecklas väl måste du uppfylla de grundläggande kraven, se till att bestämma om den optimala platsen där den ska växa.

Hur man väljer en planta

Det är bättre att förvärva Talgar Beauty-trädet i barnkammaren. Stamens tjocklek bör vara cirka 1 cm. Päron 1 eller 2 år gamla, från 1,2 till en och en halv meter hög, slå roten väl. Du behöver inte köpa en växt vars rötter är täckta med tillväxt och barken är skrynklig.

päron Talgar skönhet

Att välja en plats och tid för ombordstigning

Talgar Beauty älskar loam, slår sig bra på sandig lerjord med neutral eller låg surhet. Torvmarker, områden där grundvatten ligger närmare än 2 meter från ytan, är inte lämpliga för odling av päron. Fruktgrödor behöver mycket sol.

På mitten av latitud kan päronet planteras i april och september så att det har tid att härda före vintern. I de södra regionerna börjar varmt och torrt väder tidigt, den bästa tiden för sådant arbete är oktober.

Gräva ett landningshål

Efter att ha plockat en tomt för ett päron måste du förbereda ett hål en meter bredt till ett djup av 50 cm. Jorden tas bort i lager och gödningsmedel appliceras. Den övre bördiga marken måste blandas med kompost, sand, superfosfat och kaliumsalt tillsatt.

päron Talgar skönhet

Det är värt att gräva ett hål tre veckor innan planerad plantering, lossa den väl, gör hack på sidorna. Detta främjar bättre luftflöde. Pebbles, brick chips hälls på botten av hålet, vilket skapar ett dräneringslager.

Päronplantningsteknik

Innan förfarandet blöts i trädets rötter i vatten och doppas därefter i en lermask under några minuter skärs de torra skotten med en beskärare. Landning sker i flera steg:

 1. En pinne gjord av trä drivs in i gropen, ungefär 10-15 cm från mitten.
 2. Ett bördigt jordlager hälls i en hög i botten.
 3. Päronet placeras i hålet och lämnar rotkragen 30 mm ovanför ytan.
 4. Häll jorden och se till att inga tomrum syns.

Efter plantering måste jorden försiktigt tampas, en dike grävas runt plantan och 3 hinkar vatten hälls, täckas med humus eller torv. Trädet är bundet till ett stöd.

päron Talgar skönhet

Talgar Beauty Care

För att päronet ska få rot och glädja sig med frukterna, måste du efter plantering ta hand om det - klipp av det i tid, genomföra sjukdomsförebyggande, glöm inte att klä dig.

Bevattningsintensitet

För att plantan ska få den erforderliga mängden fukt, grävs spår runt den, längs vilken vatten kommer att tillföras. Efter vattningens slut täcks de med mulch. Jorden måste fuktas till ett halvt djup. Ett roterande sprutsystem kan också installeras. En vuxen Talgar Beauty måste vattnas när den bleknar och i slutet av hösten.

vattenpäron

Toppdressing

Efter plantering har trädet tillräckligt med näringsämnen. Nästa år införs mineralkomplex redan i hålen, var tredje år befruktas päronet med organiskt material. Efter blomman sprayas Talgar Beauty med en lösning som bereds av 20 g karbamid och en hink med vatten.

Trimning

För att päronet ska växa och utvecklas väl, från två års ålder, tas skott som går in i stammen bort, torkas och sjuka grenar tas bort.

Kronbildning

För att reglera tillväxtstyrkan, påskynda fruktens period av grödan, de tillämpar flera typer av beskärning av unga växter, gamla träd föryngrar. Kronen bildas under de första åren av päronets liv från den centrala stammen, 6 skott av den första ordningen, 8 - av den andra och fruktgrenarna. I de södra regionerna är en rund typ av krona vanligt, i andra regioner är den gles nivå.

beskärning päron

Regulatory

Denna typ av beskärning utförs för att förhindra överbelastning av trä, för att eliminera förtjockning av päronet och för att förbättra ljusregimen. Det börjar med borttagning av torkade och skadade grenar. I unga, försummade träd tunnas kronan, i vuxna växter förkortas skott som har gått över dess gränser.

stödjande

Så att Talgar Beauty inte är överbelastad med frukt, inte böjer sig till marken, blir stora grenar regelbundet avskurna. Denna procedur hjälper till att hålla päronet i gott skick under lång tid.

Sanitär

Varje år tar trädgårdsmästare och sommarinvånare bort torra skott påverkade av skadedjur och sjukdomar. Med kontrollskärning kan du påskynda trädets tillväxt och utveckling, förbättra avkastningen. Gamla päron kan också återupplivas.

beskärning päron

Regler för trimning

Kunniga trädgårdsmästare rekommenderar inte att de bildar kronan, förkortar skotten på hösten så att Targar Beauty inte fryser. Förfarandet bör påbörjas tidigt på våren, när termometern lämnar efter märket + 4 ° C, är det nödvändigt att avsluta arbetet innan knopparna bryter. Du kan inte klippa grenarna på ett päron på sommaren, det försvagas, livscykeln kommer att störa.

Förbereder för vintern

Även om Talgar Beauty kan tåla frost, är stammen och skelettskottet i ett ungt träd lindat med material som tillåter luft att passera igenom. Rötterna är täckta med nålar, torv eller kompost med ett skikt av minst 15 cm. En vuxen päron tas bort från torkade grenar för vintern och stammen vitkalkas.

päronskydd

Sjukdomar och skadedjur

Talgar Beauty lider inte av skabb, det har god immunitet mot bakterieinfektion. Bristen på ordentlig trädvård, regnigt och fuktigt väder väcker dock aktivering av svampar och virus.

Karakteristiska päronsjukdomar

Oftast påverkas Talgar Beauty av cytosporos när barken torkar och rost, vilket börjar med utseendet på röda fläckar.

För att förhindra förekomst av sjukdomar:

 1. Fallna löv och mumifierade frukter samlas och brännas.
 2. Vid grävning behandlas jorden med läkemedel mot svampar.
 3. Skivor smutsas ut med trädgårdsplan.
 4. Två gånger under växtsäsongen besprutas päron med Bordeaux-vätska, och under våren - med "Nitrafen".

bordeaux vätska

När tecken på cytosporos uppträder skärs infekterade områden till friska vävnader. Alla torra grenar tas bort.

Insektsskadegörare och kontroll

Frön från Talgar Beauty lockas av päronmullen för att komma till benen, larven gnaglar vid passagerna och frukterna försämras snabbt. Under fjärils sommaren sätts fångstbälten på trädet. För vintern gräver de försiktigt upp jorden i den nära stammen cirkeln, efter att blommorna faller av, sprayas päronet med beredningen "Agravertin".

Tubovert infekterar bladens växt och lägger ägg i dem. Du kan hantera det genom att behandla träd med lösningar av "Aktara", "Decis", "Calypso".

Mognadstid och skörd

Päron från kazakiska urvalet tillhör de sena kulturerna. Frukten mognar i september. De rivs av med händerna i något omogen form, föras till en källare eller källare och läggs i lådor. Frukter förstörs inte förrän på nyåret, de ligger fram till februari.

Vilka regioner är sorten mer anpassad till

Även om Talgar Beauty tål frost, är den bäst anpassad till klimatet i de södra regionerna. På industriell basis odlas sorten i Stavropol-territoriet, Krasnodar-territoriet. Päronet odlas i regionen Central Black Earth, i norr slår den inte rot, precis som i Sibirien.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa