Beskrivning av sommar-, höst- och vinterpäron, vilka som är bättre att välja

Bland trädgårdsodlingar är päron den näst populäraste efter äppelträdet. Odlingen av växten skedde efter valet av den vilda päron som växte i skogarna i den europeiska delen, Centralasien och Kaukasus var framgångsrik. För trädgårdsmästare erbjuder de nu ett stort urval av päronsorter, både sommar, höst och vinter.

Sommar päronvarianter

Sommarmognade päron har ett antal fördelar jämfört med andra typer av fruktgrödor. De är självfruktbara, även om det finns sorter som kräver pollinering. Framför allt sommarkulturen för de sorter som ger tidiga skördar och börjar bära frukt under det femte året av trädets liv. Därför kallas de snabbväxande.

Sorterna skiljer sig åt:

 • prevalens i en viss region, från södra till norra regioner;
 • olika former av frukt;
 • deras hålla kvalitet;
 • söt eller sur smak av frukt, deras överträdelse;
 • trädtillväxt, kronform.

För ett bättre val av träd för trädgården är det bekvämare att studera sorterna alfabetiskt.

Augusti dagg

Som ett resultat av att korsa ömhet med Pakgams triumf visade sig päronet vara:

 • slät grå bark;
 • spridande grenar, något droppande, böjda;
 • frukt är söt, täckt med en delikat och tunn hud.

Augusti dagg

Anläggningen når en höjd av 10 meter i vuxen ålder. Kulturen uppskattas av att den sällan blir sjuk, tolererar vinterkylan och blommar snabbt på våren.

Bashkir sommar

Trädet börjar bära frukt under det sjätte året av livet, och i juli förekommer frukt redan på grenarna. Den tårta, finkorniga massan är något lös men försämras inte på länge. Trädet har en pyramidformad krona, så det kan bli en dekor av platsen. Sorten är lämplig för odling, inte bara i de södra regionerna, utan också i tempererat klimat.

En positiv egenskap är att växten är resistent mot större sjukdomar, ger årliga utbyten på upp till 16 kg.

Whiteleaf

Ett päron med genomgående god avkastning har många fördelar.Dessa inkluderar både frostbeständighet och genomsnittlig sjukdomsresistens. Frukter med en gulaktig hud och saftig, tät massa når teknisk mognad under den sista månaden. Den enda nackdelen är att päron inte kan lagras på länge. De börjar försämras efter 10 dagar.

päronvitt blad

Bere Giffard

För de södra regionerna är en variation med underbara rödaktiga frukter, som hänger i buntar om 2-5 stycken vardera, särskilt lämplig. Päronens ljusstyrka kombineras med massans ömhet och saftighet dold under den tunna huden. Frukterna kan inte plockas omedelbart, de hänger länge och försämras inte på grenarna. Skott måste ofta knytas så att de inte bryter under vikten av en rik skörd.

Allt är vackert i växten: en sällsynt krona med böjda tunna grenar och en slät trunk som är 10 meter hög och avlånga gröna blad.

Victoria

Utbytesvarianter representeras av Victoria-päron. Och inte utan anledning, för upp till 150 kilo frukt skördas från ett vuxet träd. De är lämpliga för att göra sylt, konserver, kompott. Efter skörden i augusti-september är det bättre att omedelbart bearbeta söta och saftiga päron, eftersom de inte kan lagras på länge. De börjar försämras efter tre dagar och på trädet efter en vecka.

päron Victoria

Hertiginna

En av de populära päron. Dess frukter är igenkännliga eftersom de är söta och mjuka, saftiga med en tunn hud. Gröngul, de når en vikt på 150 gram. Och de lagras under lång tid och hänger på mogna grenar utan att falla eller förstöra. Engelsk urvalsträd lämplig för små trädgårdar. Den har en kompakt krona, bestående av spridande tunna grenar. Växten tål frost. Och utsätts inte heller för patogena svampar. Av skadedjur är bladlöss de farligaste.

Carmen

Denna päronsort är utbredd i centrala Ryssland. Med en trädhöjd på 5-6 meter, en pyramidformad smal krona, har växten intressanta rödaktiga blad, deras böjda platta, snyggt vikta. Den korta päronformade frukten är av medelstor storlek. När den mognar blir huden röd och blir sedan brun. Den visar ett stort antal fläckar. Den vita halvoljiga massan är saftig och välsmakande med övervägande av socker och lågt syrainnehåll.

päron carmen

katedral

Sorten uppföddes av forskare från Timiryazev Academy genom att korsa Forest Beauty med hertuginna. I ett medelstort träd riktas grenarna uppåt. På rödbruna skott är bladen ljusgröna med spetsiga spetsar.

Massan av päronfrukter är liten, inom 100-120 gram. De har en klassisk form med en ojämn yta. Vitt kött är gömt under den känsliga, något fet hud. Fruktfärgen är från grönaktig till ljusgul med rodnad spridd över ytan. Smaken på päron uppskattas till 4 poäng. De mognar i augusti och lagras i 10 till 12 dagar.

päronkatedralen

Sommar oljig

Anläggningen är intressant:

 • kraftig tillväxt;
 • bred pyramidala krona;
 • stora frukter med en gulaktig färg med en suddig rodnad;
 • finkornig oljig massa;
 • slitbeständig.

Fruktmognad sker i slutet av sommaren, men päron lagras i 10 dagar.

Citron

Olika urval av folk är utbredd bland trädgårdsmästare i centrala Ryssland, Volga-regionen och södra regioner. Små gula päron är runda i form. Täckt med torr hud. Massan är grönaktig, tät. Trädet kännetecknas av sin kronbredd och höjd upp till 5-6 meter. Tunna grenar är täckta med mörkgröna ovala blad, vågiga i kanterna.

päron citron

Rogneda

Under sommaren representeras kulturtyper av Rogneda. Ett päron erhölls genom att korsa Forest Beauty med temat. På grund av arv av kvaliteter från en vild släkting kan hybriden lätt tåla frost. Ett medelstort träd med en kompakt krona blev kär i sommarbor. De föredrar att plantera det i Moskva och Kaluga. Det runda päronet är känt för sin fruktsmak. De:

 • med en slät tunn hud;
 • gulaktig;
 • väger upp till 140 gram;
 • med många subkutana punkter;
 • söt, saftig.

Kulturen är uppskattad för sin motståndskraft mot låga temperaturer. Uppnår konsumentmognad i september och stannar på en sval plats i två månader. Det är bättre att plocka omogna päron.

Rogned päron

Socker

Hybriden tillhör kulturerna i södra urvalet. Frukterna som mognar i slutet av juli har en långsträckt form. De håller sig fast vid grenarna och faller sällan av. Spilla rodnad visas på den gulaktiga huden under soliga dagar. Massan är sådan att den smälter i munnen. Tillsammans med sötma, det är en smak av muskotnöten. Dekorativiteten hos ett lågt träd med en tät, välbladig krona noteras.

Severyanka

Kulturen odlades i mitten av förra seklet, och den spridde överallt, från de södra regionerna till Ural och Sibirien. Trädet kännetecknas av:

 • snabb tillväxttakt;
 • blandad frukt;
 • genomsnittliga krondimensioner;
 • små frukter upp till 80 gram i vikt.

päron Severyanka

Vi blev förälskade i päronet för dess saftiga och crunchy massa med en vin-söt smak. Låt frukterna inte förvaras under lång tid, men de kan skördas upp till 20 kg från ett träd.

Höst

Fördelen med att päron mognar under hösten är lagringstiden. Framför allt kräver frukterna bearbetning, så de måste vara välsmakande. Det är höstvarianterna som är lämpliga för att göra sylt, kompott.

Färska, de kan vara kvar och inte försämras på 1,5-2 månader.

Bere Moskovskaya

Päronfördelningsområdet är centralt. Kulturen kännetecknas av medelhög kraft, hög tillväxt av skott. Frukten har en klassisk form med svag asymmetri. Under den gula huden med en skarlakansröd rodnad döljer vitt kött, sött och surt, saftigt. Skörda i september, när fruktens huvudfärg blir upplyst. Träd börjar ge grödor under det 3-4: e livet. Växten kännetecknas av vinterhårdhet, motståndskraft mot skabb, brun fläck.

päron Moskva Bere

Bryansk skönhet

Hybridformen är populär i Black Earth-regionerna. Ett medelstort träd med en smal pyramidal krona och en bagageutrymme på vilken en bordeaux slät bark. Unga blad har samma färg, men när de mognar blir växterna gröna. Stora frukter på 300-450 gram noteras i sorten. De är mörkgröna till en början, men blir sedan röda rodna.

De är kända för sin oljiga massa, mycket saftig, med en dessertsmak och en behaglig doft. Kulturen tillhör självfruktbar.

Veles

Kulturen erhölls genom att korsa en vild päron med en sorter Venus. Växten noteras:

 • medellängd;
 • förgrening av kronan i ung ålder och kompakt pyramiditet i vuxen tillstånd;
 • medium lövverk;
 • närvaron av skott, tjock och lång, böjd.

päron Veles

Fruktande i ett ringat päron. Fruktvikt från 150 gram till 200. Ovanifrån täcks de med en slät, inte humpig hud med en gröngul färg. Den krämiga massan har en halvoljig struktur. Frukten av efterrättssorten används färskt och för beredningar.

Vermont

Fördelarna med att odla sorten inkluderar det faktum att hybrid:

 • anpassad till torka och lägre temperaturer;
 • ger bra avkastning;
 • är känd för sina läckra universella efterrättfrukter.

Lämplig för odling i centrala federala distriktet.

päron vermont

Red-sidig

Päronet kännetecknas av trädets medelhöjd, upp till 4 meter i höjden. Kronen är gles, med krokiga grenar av brun färg. De har stora blad med ljusgrön färg. Om frukterna av sorten, kan vi säga att de når en vikt på 150-180 gram, är färgade gröna. När de mognar blir de gulaktiga med en rodnad. Massan är vit med en söt och syrlig smak. Syftet med frukterna är bord.

Muscovite

Trädet tillhör standardtyperna med grå bark, konisk krona. Frukten är breda, päronformade. På huden sprids en gulaktig grön rodnad. Sur-söta frukter är doftande, de smälter bara i munnen.

päron Moskvichka

Marmor

Päron mognar tidigt på hösten och är lämpliga för plantering i regionen Central och Volga-Vyatka. Fruktens färg är intressant: på hudens gulaktiga bakgrund finns det röda fläckar i form av ett marmormönster. Medelstora päron har en söt smak. Massans struktur är grov. Hybriden klassificeras som en efterart.

Otradnenskaya

Höstpäron ingick i det statliga register över avelsresultat år 2000. Standardträdet har en spridande krona, grå grenar vinkelrätt mot stammen. Unga skott täcks med brun bark. Små päron som väger 80-120 gram med en slät matt hud, en något uttalad rodnad sprids på en gulaktig yta. Smakskvaliteter beräknas till 3,7-4 poäng.

päron Otradnenskaya

Till minne av Yakovlev

En av de vanligaste sorterna i Ryssland växer snabbt. Ett kort träd med en rundad krona kännetecknas av en hög uppvaknande knoppar. Grödorna skördas från det under september. De når 25 kg per växt. Med en genomsnittlig vikt används päron med söt massa universellt. De har ingen astringency, så de äts färskt av nöje.

Ricks

Riks-hybrid är en frostbeständig och produktiv gröda. Han skänker frukter med en tunn, men tät hud, en lätt rodnad på sidan. Det gulaktiga rosa köttet har en delikat och söt smak.

päronricks

Cheremshina

Kulturen erhölls redan 1960 på Lvov-experimentstationen. Det kännetecknas av snabb tillväxt, smal pyramidformad krona. Bär frukt på det femte året. Grödan skördas i oktober men når konsumentens mognad på en månad. Päron som väger 150 till 250 gram med en behaglig sötaktig smak. Huden ovan är grönaktig, rostig.

Vinter

För långvarig lagring av frukt är vintermognande päron lämpliga. Under rätt förhållanden kan de avnjutas till våren. De slits hårt av, men under lagring förbättras massans smak. Frukter är sällan lämpliga för att göra juice, kompott. En annan fördel med träd är att de är hårdiga. Sen blomning förhindrar att frosten negativt påverkar frukten.

päronricks

Angelis

Kulturen i fransk urval är känd för:

 • stora frukter på 300 gram;
 • bronsfärgning av fruktytan;
 • doftande och saftig massa;
 • vanlig fruktning.

Växten är motståndskraftig mot skurv och brand. Växer bäst med årlig kronbelysning genom beskärning.

Decania

Vinterdukinnans analoga är mycket populär, eftersom fruktens massa är söt, med en svag vinsmak och smälter i munnen. Huden är fast, tjock, men öm. Frukt växer på ett medelstort träd på 5-6: e livet. Eftersom frostbeständiga växter tolererar kyla upp till -30 grader, utvecklas de bättre på bördiga, lätta jordar med måttlig fukt.

päron decania

gyllene

Vintern typ hybrid har en dessert syfte. Rundade frukter, täckta med torr hud med gröngul färg, söt och sur smak, med en kryddig arom.

Kondratyevka

Årligen ger skörden av frukt som kvarstår fram till januari. I päron som väger upp till 200 gram är massan fet, söt. Frukt börjar i ett medelstort träd 4-5 år efter plantering. Det tillhör kraftfullt och välbladigt.

päron Kondratyevka

Konferensen

Trädet är populärt för sin opretentiöshet. Den bär mogen frukt i slutet av september. De är stora, långsträckta. Sorten kännetecknas av brun hud, astringency, sötma hos massan. Nackdelen med ett päron är dess mottaglighet för låga temperaturer.

Bota

Päronet är zonerat i de södra regionerna, där det har vuxit sedan forntiden. I kraftiga träd kan kronan nå en diameter på 3,9 meter. Päron bär frukt på tre år gammalt trä. Frukt når en vikt på 200-300 gram, det finns prover upp till 500 gram. Hybriden kännetecknas av att färgen på frukten är grön och ändras så småningom till gulaktig. En rostig remsa i mitten är karakteristisk, från calyx till peduncle.

päron Cure

Lyra

Päronet erhållet genom att korsa Winter Bere, Forest Beauty är känt för sina stora frukter, från 200 till 300 gram i vikt. Och deras massa är saftig, söt med en liten surhet. Grödor mognar på höga träd med en krona av medeltäthet, pyramidform. En storfruktad päron ger stabilt, tolererar låga temperaturer och är immun mot skabb.

Malvina

Fruktträd är frostbeständiga och ger avkastning på upp till 100 kg under goda odlingsförhållanden. Rundformade gulgröna frukter når en massa på 180 gram. Efter att ha tagits bort från grenarna är de syrliga, men efter mognadet förbättras smaken. De är färska för konsumtion fram till mars.

päron Malvina

Maria

Sorten uppföddes av vitryska uppfödare och valts ut som vinterhård, produktiv med frukt av hög kvalitet. Ett medelstort träd med en pyramidal, bred krona vid 10 års ålder når en höjd av 3 meter. Glädjar trädgårdsmästare med saftiga frukter som väger 300 gram eller mer. Den gulaktiga ytan är inte rostig, men med prickar med rosa färgbrun. Massan är finkornig, smörig med en delikat smak, något surhet.

november

Den tidiga vinterpäronen i Far Eastern-sortimentet växer till ett starkt träd med bra grenar, skott som sträcker sig direkt från stammen. Små frukter med oregelbundenheter är gröna med ett stort antal subkutana punkter. De har en uttalad arom, söt och sur smak.

November päron

Patriotisk

Kulturen är lämplig för de södra regionerna, där den har distribuerats i cirka 80 år. Fruktar det femte året efter plantering. Skördades i oktober och lagras på en sval plats fram till mars. Päronformade frukter är gröna till att börja, sedan blir de gula, och deras smak förbättras.

Pass-Krasan

Populariteten för kulturen för fransk urval är att:

 1. Trädet bär frukt under det sjätte året av livet.
 2. Produktiviteten är hög under goda odlingsförhållanden.
 3. Päron som väger upp till 400 gram avlägsnas och från de ympade på kvitten - upp till 700.
 4. Hudytan är gyllene-orange med rostiga prickar.
 5. Massan smakar bättre än andra sorter i sötma, mild astringency.

Pass-Krasan

Päron kännetecknas av god hållkvalitet, kvar till mars.

Pervomaiskaya

På ett stort 6 meter högt träd är kronan smal, en pyramid. Han behöver inte pollinatorer. Klassiskt formade päron väger från 150 gram med en längd på 10 centimeter. Huden har en jämn gulaktig färg och köttet är mjukt men inte vattnigt. Skörden tas bort upp till 40 kg från ett träd.

Saratovka

I sorten når trädet en höjd av 6-7 meter, med grenar som sträcker sig från stammen i en spetsig vinkel uppåt. Långa päron är täckta med en fet, tråkig hud. Under den är massan söt och sur utan krånglighet. Från och med det femte leveåret mognar grödan, men den är periodisk. Träd fryser sällan, motstår svåra frost. De är torktoleranta. Jordbrukarna kan skörda päron upp till 24 ton per hektar, de är välbevarade och transporterbara.

mogen päron

Päron i centrala Ryssland

De speciella klimatförhållandena på mittbanan gör det inte möjligt att bära frukt för alla päronsorter. Under varma somrar och hårda vintrar kan inte alla växter växa bekvämt. Och plötsliga temperaturförändringar kan förstöra oförberedda exemplar av trädgårdskultur. Regionen inkluderar regionerna i Nizhny Novgorod, Vladimir.

Väderförhållandena i sådana områden som Saratov och Yaroslavl är inte gynnsamma för vissa fruktgrödor.

Allegro

Hybriden representeras av ett snabbväxande träd med en svagt fallande krona. Avlånga päronformade frukter når en vikt på 100-150 gram. Deras yta är grön med en lätt rosa färgbrun. De mognar under det sista decenniet av augusti. Delikata, söta, utan steniga celler inuti päronet älskar av trädgårdsmästare.

päron Allegro

Bessemyanka

I regionerna Nizhny Novgorod och Yaroslavl är en hybrid populär på grund av:

 • snabb tillväxttakt;
 • krönens dekorativitet med grenar riktade uppåt;
 • små frukter med grön färg med en liten rodnad;
 • melongul massa med medeltäthet och sötma.

Päron används för att bereda kompoter. Du kan inte lagra dem på länge, de försämras snabbt.

lada

I områden nära Saratov-regionen är denna tidigt på sommaren hybrid. Det tillhör de vanliga typerna av trädgårdsodlingar. En mängd blandad frukt, söt, med päron på 100 gram. De har ett finkornigt, gulaktigt kött, täckt med en slät och tunn hud på toppen. Vissa prover visar en rodnad mot en gulaktig bakgrund.

päron Lada

Skorospelka från Michurinsk

Sorten är avsedd för centrala och mellersta Volga-regionerna och representeras av ett snabbt växande träd. Det är nödvändigt att placera pollinatorer i närheten, till exempel ett päron i minnet av Yakovlev. Om frukterna kan vi säga att de har rätt päronformad form och väger endast 70 gram. Deras täckfärg är gröngul, i soligt väder - med rosa fläckar.

Chizhovskaya

Sensommar-hybrid är uppkallad efter den berömda uppfödaren S. Chizhov. Sorten är populär i områdena i mittbanan eftersom:

 • har en genomsnittlig trädstorlek;
 • bär frukt i små päron;
 • låg utgjutning av frukt;
 • god hålla kvaliteten på frukt.

päron Chizhovskaya

Päronet är trevligt för både sin form och den söta uppfriskande smaken.

Andra typer

Tidiga sorter Vidnaya och Bryanskaya krasavitsa är lämpliga för odling i regionen. Från sensommaren rekommenderas det att välja en hybrid i samma ålder med hög smak. Bananpäron har inte bara en speciell smak och arom, utan har också stora skördar. Veles päron, Thumbelina är också populära i denna region.

Sorter för Moskva-regionen

I Moskva-regionen, även om sommaren är varm, men vintrarna är hårda. Därför finns det ibland inte tillräckligt med tid för att trädgårdsodlingar kan mogna. Lämplig för plantering av växter med tidig och medelmogen mognad.

päron Chizhovskaya

Venus

Päronet kännetecknas av sin höga vinterhårdhet. När det kommer till frukt i 5-6: e året av liv ger det rika skördar. Päron tas bort i september. De väger 120 gram, gulgrön, måttligt saftiga.

Vera gul

En vinterhård kultur som börjar bära frukt under det sjätte livet. Det uppskattas av att frukten är söt, välsmakande, saftig, med en slät hud.

Framstående eller klumpig

Erhålls genom pollinering med sydlig pollen och lämpar sig för industriell odling. På ett kraftfullt träd visas frukt i augusti. Deras mognad är inte samtidigt. En långsträckt dessertpäron med muskotsmak.

Framstående eller klumpig

Elegant Efimova

Den kolumnerhybriden producerar grödor under september. För att förhindra att päron övermoder måste de plockas i tid. Den underbara kulturen är känd för fruktens höga smak.

Ömhet

Trädet kännetecknas av vackra stora blad, på grund av vilka frukter som väger 200 gram är synliga. Deras färg är gulaktig, det finns en rodnad på sidan. Du kan spara päron under lång tid.

Fantastisk

Frukterna av sorten är inneboende i det faktum att de:

 • stor, mer än 250 gram;
 • grön med en gulaktig nyans;
 • lämplig för bearbetning i potatismos, sylt;
 • lagras i 2 veckor.

päron fantastiskt

Hybriden är resistent mot många svampsjukdomar.

Andra sorter

Förutom de listade typerna av grödor odlas i Moskva-regionen och närliggande områden:

 • Konferens;
 • muskovit;
 • Yakovlevs favorit;
 • Katedral.

Dessa päron har anpassat sig till väderförhållandena eftersom de uppföddes av lokala uppfödare.

Sorter för södra federala distriktet

För Rostov- och Volgograd-regionerna är det lättare att plocka upp fruktplantor. Alla typer av sommar, höst och vinter kan planteras här. De kommer att bära frukt rikligt. Det enda du behöver leta efter är att sorterna är anpassade till torka. Krasnodar-territoriets territorium är en sådan plats att alla trädgårdsgrödor känner sig bekväma och utvecklas snabbt.

päron fantastiskt

Sjukdomsresistenta päronsorter

För att undvika svampsjukdomar som påverkar päronplantager är det nödvändigt att välja sorter som är resistenta mot dem.Sådana hybrider som Skorospelka från Michurinsk, allegro, är de minst känsliga för skabb. Päronet Gera, Yakovlevskaya har en hög immunitet.

Själv-bördiga päronsorter

För att inte bry sig med att plantera pollinatorer är det nödvändigt att välja de grödor som pollineras på egen hand. När både kvinnliga och manliga blommor bildas på päronet kommer äggstockarna att formas snabbt. Dessa typer av växter inkluderar Chizhovskaya päron, ömhet, Maria.

päron fantastiskt

Vilken typ av plantor är bättre att välja

Det är nödvändigt att välja plantmaterial så att sorten är lämplig för villkoren i en viss region. I söder planteras årliga plantor i de nordliga regionerna - tvååriga. De bästa plantorna bör ha ett friskt rotsystem, smidig bark och inga skador. Deras grenar bör inte böjas och vara torra.

Hur man identifierar en päronsort

Innan du köper päronplantor för odling måste du vara uppmärksam på var sorten föds upp. Du kan ta reda på det genom en kort beskrivning av kulturen. Sådana växtarter väljs ut som är regionaliserade för en specifik klimatzon. Ta hänsyn till typen av fruktmognad, deras kvalitet och trädstruktur när du köper.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa