Beskrivning och egenskaper hos päron Lada, mogna termer, vård och odling

Päronet från Lada-sorten är en representant för tidiga mogna sorter och behagar ägarna med en skörd av läckra frukter i augusti. Trädet kännetecknas av ökad motståndskraft mot vanliga sjukdomar, utmärkt utbyte och opretentiöshet. Det handlar om sådana husdjur i deras trädgård som inhemska sommarinvånare drömmer om. Ladas frukter är universella, så det finns inga problem med bearbetning och skörd.

Beskrivning och historia av utseendet på päronsorten Lada

Päron Lada uppföddes på Moskva för jordbruksakademi. Dess anställda arbetade länge för att utveckla en ny sort som erhölls efter att ha korsat den populära arten Forest Beauty och Olga. Enligt dess egenskaper överträffade trädet alla skaparnas förväntningar.


1993 infördes Lada i statsregistret. Päronet är utmärkt för odling i Moskva och Moskva-regionen samt i Central-, Chernozem- och Volga-regionerna. Det anses vara en tidig sommarvariant, skörden mognar på kortast möjliga tid. Frukten smuldrar inte, de behåller sina egenskaper under lång tid precis på trädet. I september får de en vacker gyllene färg och en lätt rodnad. Päron är saftiga, mycket välsmakande, med en rik sammansättning av vitaminer och mikroelement som är nödvändiga för människokroppen.

Fullständig trädkaraktäristik

Höjden på ett vuxet standardträd når 2,5 meter. Kronan är inte benägen att förtjockas, den har initialt formen av en tratt, och efter början av aktiv fruktning förvandlas den till en pyramidformig. Skelettgrenarna är ljusare i färg än huvuddelen av stammen. Skott av liten tjocklek, få linser.

päronfret

Ladas blad är långsträckta, spetsiga, med en matt yta. Bladet är elastiskt, färgat mörkgrönt. Pedunkler uppsamlas i blommor som innehåller 5 till 7 knoppar. Blommorna är stora, med en lätt korall och hela kronblad.

Lada-fruktens maximala vikt är 120 gram. Formen är proportionell, typisk för många päron. Huden är tunn och slät; i teknisk mognadsstadium får frukten en ljusgul färg med en knappt märkbar rödaktig rodnad. Vid foten av peduncle kan du märka en liten rostighet, men de subkutana punkterna märks inte. Själva stjälken är kort, tratten är frånvarande, frukterna innehåller från 5 till 7 bruna frön.

Massan är inte fast, vid mognad har den en ljusgul färg, juiceinnehållet är medelvärde. Aromen är svag.Smaken på päron är söt, med en knappt märkbar surhet. Smakskvaliteterna är utmärkta, smakarna gav dem 4,7 poäng. Frukten mognar tidigt, vilket ger betydande fördelar jämfört med konkurrenterna.

Päron Lada tillhör självfruktiga sorter, men i närvaro av pollinatorer i närheten ökar utbytet.

Den första skörden kan avnjutas 2 år efter planta plantan. Utbytet av ett vuxet träd är cirka 50 kilo frukt årligen.En utmärkande egenskap hos Lada är dess höga vinterhårdhet... Trädet kräver inte ett obligatoriskt skydd under den kalla säsongen, även när den odlas under hårda klimatförhållanden.

päronfret

Fördelar och nackdelar med sorten

Päronsorten Lada har vunnit popularitet och kärlek för trädgårdsmästare på grund av närvaron av ett stort antal fördelar, som inkluderar:

 • tidig mognad;
 • tidig mogning av grödan;
 • ökad frostbeständighet;
 • resistens mot stora sjukdomar och skadedjur;
 • medelhöjd på ett vuxet träd;
 • kräver inte regelbunden kronformning;
 • anspråkslöshet;
 • frukt av universellt bruk;
 • utmärkt smak.

Erfaren sommarboende belyser mindre brister som är inneboende i Lada-päronet. Frukterna är inte lämpliga för långvarig lagring (den maximala perioden är 2 månader vid 0 ° C). Den skördade grödan tolererar inte transport på lång väg, så sorten är inte lämplig för kommersiell odling.

päronfret

Fortplantning

Päron Lada kan multiplicera på något av följande sätt:

 • ympa;
 • skiktning;
 • ympning.

I vissa källor nämns också reproduktion med frön, men denna metod erkänns av sommarinvånarna som orättfärdiga. Genomförandet kräver mycket tid och ansträngning, och resultatet kan lämna mycket att önska. Faktum är att Lada är resultatet av att ha korsat två andra sorter, därför, efter fröets grodd, får alla moderplantans egenskaper inte överföras till plantan.

päronfret

Landningsfunktioner

Päronet från Lada-sorten har planteringsfunktioner som måste beaktas för att uppnå maximal avkastning av hög kvalitet. Med rätt plantering kan du också minimera alla kostnader för ytterligare trädvård.

Urval av plantor

För plantering på platsen bör du köpa Lada-päronplantor högst två år gamla. Äldre växter rotar mycket värre, blir sjuka och anpassar sig dåligt till nya förhållanden. När du köper måste du vara uppmärksam på att rötterna är friska, inte övertorkade utan synliga mekaniska skador och väl utvecklade. Träd med ett slutet rotsystem föredras.

päronplantor

Att välja en landningsplats

Päron Lada har inga speciella krav på marken, vilket gör det möjligt att odla den överallt. Den bästa prestationen uppnås emellertid genom att plantera ett träd på skog, lerande eller svart jord. Avståndet till angränsande träd ska vara minst 2,5-3 meter. Det är att föredra att plantera plantor i ett väl upplyst område.

Platsförberedelse

Innan du planterar ett ungt träd måste du gräva ett hål 70 x 100 cm i storlek. Därefter appliceras organiska gödningsmedel där och jorden lossas väl. Päronet ska placeras fritt i det förberedda hålet, så dess storlek justeras beroende på rotsystemets storlek.

päronfret

Hur planterar jag ett träd?

För att bilda en vacker och jämn krona, när man planterar plantan, måste en träpinne drivas in i hålet, som ska höja sig över marken med minst 50 cm. Päronets rothals stiger 5 cm över marken. Under plantering måste rötterna spridas försiktigt längs botten av hålet och strö på jord. Efter att ha fyllt hålet till hälften vattnas plantan, varefter jorden fylls upp till slutet och tampas lite. Päronstammen är bunden till en hamrad pinne.

pollinerare

Närvaron av pollinerande sorter i närheten ökar inte bara mängden utan också kvaliteten på skörden av Lada-päron. Följande är erkända som de bästa för dessa ändamål:

 • Rogneda;
 • Chizhovskaya;
 • Plats;
 • Severyanka;
 • Otradnenskaya.

päronfret

Regler för växtskötsel

Med korrekt skötsel kommer Lada-päronet inte bara att glädja dig med läckra och vackra frukter, utan kommer också att bli mindre utsatta för skadliga effekter av skadedjur och patogener av olika sjukdomar.

Befruktning

Så snart snön smälter och vädret är soligt matas Lada-päron med kvävegödsel. I oktober måste trädet ges en komplex mineralgödsling. Under blomning och fruktning kan växten befruktas med kalium- och fosforberedningar. Organisk gödningsmedel är också lämpligt.

päronfret

Hur man vattnar?

Päron Lada behöver inte ofta och rikligt med vattning. Dessutom kan överskottsfuktighet provocera utvecklingen av olika svampsjukdomar samt orsaka irreparabel skada på rotsystemet. Bevattning är nödvändig endast när torrt väder kvarstår under lång tid. 2-3 hinkar med vatten förs under ett träd.

lossning

Efter varje vattning måste du försiktigt lossa jorden runt päronet. Detta tillåter syre att rinna till rotsystemet och trädet kommer att utvecklas bättre som ett resultat. Denna åtgärd är också förebyggande och hjälper till att bekämpa patogener och skadedjur. Det måste utföras efter kraftigt regn.

päronfret

Rentvå

Att tvätta stammen med en kalkmortel gör päronets estetiska och eleganta och förhindrar också uppkomsten av skadedjur. Den huvudsakliga tvättningen utförs på hösten, efter att bladen faller. På våren, så snart vädret är varmt och soligt, upprepas händelsen för att förnya skiktet av kalk som tvättats bort under vintern.

Hur ska du beskära rätt?

Lada päron beskärning utförs under hösten och våren. Efter övervintring tas de trasiga, frysta och döda grenarna bort. Extra skott avlägsnas, och för långa grenar förkortas med en trädgårdsskärare eller en gaffel. Samtidigt försöker de orsaka så lite mekanisk skada som möjligt på päronet. Det är lämpligt att behandla snittplatserna med trädgårdslack eller kitt som är speciellt utformad för detta.

päronfret

Övervintrande päron

Päronsorter Lada kan vintrar utan speciellt skydd, även när de odlas i ett hårt klimat. Men med kraftig nederbörd och upptiningar är det nödvändigt att ständigt slå ner det vidhäftande snöskyddet från trädet. Annars kan tunna och ömtåliga kvistar under vikten av snö lätt gå sönder.

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Lada visar ökad motståndskraft mot skabb, men förebyggande behandlingar mot andra sjukdomar är inte överflödigt. De utförs från den tidpunkt då sapflödet börjar vid trädet. I 10 liter vatten späds 0,7 kg urea ut. Den resulterande kompositionen sprayas på stammen och nästan stamjord runt päronet. Detta hjälper till att eliminera alla övervintrade skadedjur. Senare kan detta botemedel inte längre användas, eftersom njurarna kommer att brännas. Därefter kommer det att vara nödvändigt att utföra ytterligare tre behandlingar för att förebygga svampsjukdomar med läkemedel speciellt utformade för detta. Bordeaux-blandningen är också lämplig.

 bordeaux-blandning.

Fallna löv och ogräs tas bort varje säsong för att inte provocera utvecklingen av patogen mikroflora. Stam och grenar inspekteras ständigt för tecken på skadedjur eller sjukdomar.

Skörd och lagring

Skörden för Lada-päron är i augusti-september. Dessa villkor kan variera beroende på odlingsregionen. En torr och fin dag väljs för arbetet.

Frukten behåller sin försäljningsbarhet och smak ett par månader. De ska förvaras i ett mörkt rum med en lufttemperatur på 0 - 4 ° C och en relativ luftfuktighet på 85%. God ventilation tillhandahålls.Päron placeras i trälådor i lager, mellan vilka ett lager papper eller torr halm placeras. I varje ruta görs inte mer än ett par lager. Om de insamlade frukterna, efter att ha lagts i trälådor, ströats över sand, kommer de att bevaras till november.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa