Beskrivning och egenskaper av päronvariationer Severyanka, odlingstyper och regler

Päronets namn är inte av misstag, Severyanka är en frostbeständig hybrid avsedd för norra regioner med kallt klimat. Formen är gammal, välkänd. Severyanka-päronet ingick i statsregistret redan 1965. Författaren är P.N. Yakovlev - anställd vid All-Russian Research Institute uppkallad efter I.V. Michurin. Föräldrarna av Koperechka Michurinskaya # 12 x Lyubimitsa Klappa användes i detta arbete

Beskrivning och fullständiga egenskaper hos Severyanka-päronet

Sorten har inte tappat sin relevans. Nu är Severyanka-päronet populärt bland Urals trädgårdsmästare. Du kan träffa henne i sibiriska trädgårdar och i Fjärran Östern. Frukterna har ett universellt syfte, en lista över de viktigaste egenskaperna:

  • under genomsnittlig storlek;
  • vikt 80 g;
  • trubbig-konisk form;
  • huvudfärgen på en mogen frukt är gul, integumentär, ljusrosa, suddig;
  • massan är grädde;
  • tillfredsställande smak, hög saftighet;
  • massan är krispig, tät.

Trädhöjd

Den bredpyramidala krönan bildas av starka grenar med medel tjocklek, täckt med en slät grå bark. Vuxna exemplar når 5-6 meter i höjd, hybriden tillhör gruppen av medelstora växter. Bladen är glansiga, mörkgröna, korsade längs kanten. Blommorna är rena vita. Det kan finnas mer än 5 av dem i en blomställning.

Livslängd

När du planterar ett päron av sorten Severyanka i din trädgård kan du räkna med långvarig frukt. Päronens livslängd är från 35 till 60 år.

päron northerner

pollinerare

Själv fertilitet hos ett päron är låg. I avsaknad av pollinerande sorter i trädgården sätter den endast 35% av frukterna. Enligt trädgårdsmästare är den bästa pollinatorn för Severyanka den gamla sorten Pamyati Yakovlev.

Cyklisk frukt

Formen har ingen periodicitet av frukt. Severyanka ger sin första skörd vid 3-4 års ålder, vilar inte, blommar och bär frukt årligen.

Avkastning

Det genomsnittliga utbytet av en vuxen Severyanka-päron är från 45 till 60 kg. Om vädret är gynnsamt kan upp till 100 kg frukt skördas från ett träd. De högsta utbytena registreras i päron över 8 år.

päron northerner

Resistens mot miljöförhållanden och sjukdomar

Sorten är resistent mot scab patogener, lider sällan av svampsjukdomar. Immuniteten minskar efter att trädet fryser. Det är efter onormalt kalla vintrar som skadedjur attackerar träd. Torkmotståndet är inte högt.

Vinterhårdhet

Sorten är frostbeständig med god återhämtningsförmåga. Mogna träd tål 50-graders frost. Sådana fall beskrivs av trädgårdsmästare från Ufa. Endast unga träd led av korta frost på 50 ° C. På vintrar, när frost stod vid 40 ° C under en lång tid, frossades den ovan marken av träden hårt, men återhämtade sig snabbt.

päron northerner

Olika sorter

Först kallades hybriden Severyanka Yakovleva. Med tiden minskades det, päronet, uppfödt av P.N. Yakovlev, började kallas helt enkelt Severyanka. Det användes i avelsarbetet. När man korsades med en annan sort, erhölls en ny form av Severyanka rödkinnade. Sorten är sommar, frukterna mognar i mitten av augusti.

Fördelar och nackdelar med sorten

Under många år har Severyanka-päronet fått ett gott rykte bland trädgårdsmästare. Det finns utan tvekan nackdelar med sorten, men deras fördelar överlappar varandra.

fördelarminuses
FrostmotståndBrist på fukt påverkar fruktens storlek och smak
Återställs snabbt efter frysningMogna päron smuldrar
Kompakt krona, bekväm för skörd, bearbetningSkörden har kort hållbarhet
Tidig mognadFrukt omfattas inte av långvarig transport
Avkastning

päron northerner

Växande päron

För Severyanka är loamy och sandig loamjord mer lämpad. Grundvattennivån ska inte vara högre än 2 m. Kronbelysningen påverkar grödans kvalitet.

timing

Plantor planteras på våren från april till början av maj, under hösten - hela oktober... I varma regioner föredrar de att plantera Severyanka på hösten.

Teknik och jordbruksteknik

Jorden förbereds 7-14 dagar före plantering. Förbered en grop 0,8 x 0,8 x 0,6 m stor. Det bördiga skiktet blandas med 2-3 hinkar humus, superfosfat och kaliumnitrat tillsättes. En insats drivs in i mitten av gropen.

plantera päron

Jorden hälls i en bild i botten. Plantan placeras på stödets södra sida, rötterna rätas ut längs haken och täckas med jord. Kontrollera att rotkragen är över marknivån (5-7 cm). Ett hål bildas, 3-4 hinkar vatten hälls i det.

Vad är bättre att växa från

Det enklaste sättet att sprida Severyanka-päronet är med färdiga plantor som köps i barnkammaren. Erfaren trädgårdsmästare utövar förökning genom lager, frön, sticklingar.

Avstånd mellan träd

Severyankans krona är bred, trädet behöver ett stort utfodringsområde och ljus belysning. Det bör inte finnas några strukturer, höga träd på mindre än 5 m från päronstammen.

päron northerner

Trädvård

Utbytet av Severyanka-päronet beror direkt på vårdkvaliteten. Trädet och stammcirkeln bearbetas. Jorden lossnar, böjd med gödsel, rensad för ogräs.

Trädet matas, kronans tillstånd övervakas och förebyggande behandlingar genomförs med kopparinnehållande preparat och fungicider.

Befruktning

Ett ungefärligt utfodringsschema visas i tabellen. Arbetslösningen bereds enligt anvisningarna. Gödningskonsumtion genomförs baserat på kronans storlek.

TidFertilizer
I början av växtsäsongenAmmoniumnitrat
Efter blomningenNitroammofoska
På höstenSuperfosfat + kaliumklorid

 Ammoniumnitrat

Bevattningsregler

Brist på fukt påverkar fruktens smaklighet. De blir mindre, massan blir tuff, inte god. Om det finns lite nederbörd vattnas träden varje vecka. Så många hinkar spenderas på ett träd som det är.

Föryngring

Sanitär och formativ beskärning utförs för unga träd. Med åldern sjunker avkastningen, det finns ingen tillväxt av skott. För att föryngra trädet görs kronan mer sällsynt. Först skärs gamla, skadade grenar. Ta bort skott som växer inuti kronen, böjda. Stark beskärning stimulerar tillväxten av unga skott.

trimning av trä

Sjukdomar och skadedjur

Efter en frostig vinter kan ett försvagat träd utveckla en eldsläckning.Severyankans immunitet är anmärkningsvärd, men sannolikheten för skabb, fruktrot kan inte uteslutas med 100%. Av skadedjur bör en invasion vara rädd:

  • päronblad gallgrygg;
  • hagtornfjärilar.

Fördelen med hybriden är dess motståndskraft mot pärmuggmyt och mal.

Skörd och lagring

Fruktens gula färg är en signal för skörd. Alla frukter mognar från 10 till 30 augusti. Deras kött blir brunt och oätligt om de blir kvar på trädet längre. Mogna frukter smuldrar, så skörden börjar en vecka innan de är helt mogna. Päron som tas bort i tid kan lagras vid temperaturer nära 2 ° C i upp till 2 månader.

Vilka regioner är sorten mer anpassad till?

Sorten infördes i statsregistret 1964. Päron Severyanka rekommenderades för odling i Primorsky Territory, Khakassia, Krasnoyarsk Territory, Altai, Kurgan och Chelyabinsk Regioner, Bashkiria, Volgo-Vyatka och Middle Volga regioner.

Severyanka-päronet är inte lämpligt för industriell odling, men det kan inte ersättas i amatörsträdgårdar i Sibirien, Fjärran Östern och Ural. Omsorg för ett vuxet träd är minimalt och avkastningen av Severyanka-sorten är alltid bäst.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa