Beskrivning och egenskaper hos päronsorten Prosto Maria, odling och pollinatorer

Päronet, känt som Just Maria, dök upp relativt nyligen i trädgården för sommarboende. Detta är en frosthård art som, trots de hårda vintrarna, återhämtar sig bra och ger en utmärkt skörd. Det är bara att Mary inte behöver någon speciell uppmärksamhet på sig själv. Liksom alla typer av päron gillar hon mycket solljus, regelbunden befruktning och måttlig vattning.

Beskrivning och historia av päronavel Prosto Maria

I slutet av hösten, i erfarna trädgårdsmästare och helt enkelt amatörer, mognar en nyligen avelad sort. Det var bara så att Maria dök upp tack vare vitryska uppfödare, 1990, genom att korsa det vinternhärdiga vitryska sent och sjukdomsresistenta Butter Ro. Först fick den nya sorten ett namn - Maria.

Senare fick frukten popularitet bland trädgårdsmästare och blev känd som Just Maria. Denna sort tål vintrar bra och ger en god skörd. Det är bara så att Maria kan tåla frost upp till 37 grader, och på våren återupplivar hon snabbt och bär frukt perfekt.

Variationsegenskaper

Det är bara att Maria är en relativt sen sort, hennes frukter mognar bara i oktober. Frukten är stora, päronformade. Vikten av en frukt är 180-200 gram. Päronskalan är slät och blank. Gröna prickar syns på ytan.

Fruktens färg är till en början grön. När den mognar blir frukten gul och tar på sig en rosig rodnad. Frukten smakar söt och saftig, något sur. Massan har en behaglig krämig färg, inte särskilt fast men fet. Detta är en dessertvariant.

Trädet växer snabbt, men växer bara upp till 3 meter. Kronen på en vuxen växt har formen av en bred pyramid. Grenarna växer starkt uppåt och i bredd, men under fruktens vikt lutar de något mot marken. 40 kilo frukt skördas från en vuxen växt.

en glödlampa på ett träd

För-och nackdelar

Fördelar:

 • utmärkt frostbeständighet;
 • sjukdomsresistens;
 • vanlig fruktning;
 • utmärkta smakegenskaper hos frukter;
 • presentation av mogna frukter;
 • fruktning under tredje eller fjärde året efter plantering.

minuses:

 • relativt låga avkastningsindikatorer;
 • känslighet för attacker från insektsskadegörare;
 • krossning av frukt med höga utbyten.

stora frukter

Hur sprider jag ett päron?

Det är bara att Mary återger på sådana sätt:

 1. Sticklingar.

En gren med blad skärs från ett vuxet träd och sänks ner i en behållare med vatten. Efter några veckor ger stjälken rötter. För bättre rotbildning bildas en Heteroauxin-tablett i vattnet.Sedan planteras skärningen i marken och vattnas rikligt. Det är lämpligt att utföra denna procedur på sommaren. Skärningen kan planteras i växthuset. För bättre rotning vattnas växten upp till 4-5 gånger om dagen.

 1. Skikten.

En vuxen träd gren böjs ner och täckas med jord. Jorden bevattnas väl med vatten, jorden kan lossas i förväg. Den övre delen av grenen med blad kvarstår över marken. Vid skottets kontakt med jorden bildas rötter. När grenen är väl förankrad klipps den från moderträdet. Tiden för förfarandet är säsongen med intensiv tillväxt (från mitten av våren till sensommaren). Grenarna för skiktning bör vara unga och ännu inte lignificerade.

fruktpäron

 1. Vaccination.

En stjälk med vilande knoppar skärs från moderträdet. Ett skarpt snitt görs i ena änden, ett trubbigt snitt i den andra. En tunn gren med två eller tre oblåsade knoppar tidigt på våren, när ögonblicket börjar röra sig, ympas under barken av ett träd, till exempel en annan typ av päron. Du kan sätta in stjälken i ett lager i halva. Trädets grenar, i vilka sticklingar från ett annat träd sätts in, skärs till hampa. Då implanteras Just Mary i dem. Anslutningen är tätt lindad med tejp.

Funktioner av att odla ett träd

Det är bara att Maria, som alla päron, älskar mycket solljus, inte tolererar vindar och för myrig jord. Trädet planteras på den södra sidan av trädgården, på en kulle, helst på ett inhägnad område.

gröna frukter

Landningsdatum

Det är bara att Mary planteras tidigt på våren, innan bladen blommar, eller på senhösten, innan frosten kommer. Vårplantning föredras. Trädet kommer att kunna anpassa sig väl till den nya miljön under varma förhållanden.

Belysning och markkrav

Bara Maria älskar svart jord, väl befruktad jord och tål inte sur jord. För att jämföra syra-basbalansen tillsätts dolomitmjöl eller slakad kalk till marken. Ett päron kan växa på sand- och lerjord om organisk och mineralisk gödsling läggs till. Päronet tolererar inte för våt mark; i träskmark kan dess rötter ruttna.

Det är oönskat att plantera ett träd i skuggan av andra träd. Päronet utvecklas dåligt under förhållanden med otillräcklig belysning och ger små och sura frukter. Maria älskar bara solljus.

sidorna blir röda

Urval av plantor

Det rekommenderas att köpa planteringsmaterial i plantskolor. Plantorna bör se fast och friska ut. Trädets ålder för plantering är 1 eller 2 år. Det är oönskat att köpa äldre växter - de tar lång tid och slår rot. Planteringsträdet ska vara högst 1,5 meter högt.

Hur planterar man en plantor korrekt?

Innan planteringen placeras plantorna i 12 timmar i vatten, till vilket Heteroauxin tillsätts för att stimulera rotsystemets tillväxt. Trädet planteras i ett hål, vars djup är cirka 1 meter. Den utgrävda jorden blandas med mullein och mineralgödselmedel (superfosfat, kaliumnitrat).

Små stenar för dränering och lite befruktad jord hälls på botten av gropen, sedan sätts ett träd in och strös med jord upp till rotkragen. Efter plantering hälls 2 hinkar sedimenterat vatten under roten. Du kan driva en insats nära ett ungt träd, som kommer att tjäna som ett stöd för det.

många frukter

pollinerare

Det är bara att Mary kan självbestämma, men delvis. För bättre avkastning rekommenderas att plantera andra päronvarianter nära trädet, vilket kommer att ge den korsbestörelse. Till exempel en variation i Memory of Yakovlev eller hertuginnan.

Skötsel av sorten Just Maria

Det rekommenderas att ta hand om trädet, vattna det under torr säsong och klippa torra och sjuka grenar årligen. Om utbytet är svagt befruktas marken nära anläggningen med organiskt material eller mineraler.

Vattning

Under den torra sommarsäsongen måste trädet vattnas. 2 eller 3 hinkar vatten hälls under roten. Proceduren utförs 3 gånger i veckan.Unga träd omedelbart efter plantering under den första månaden bevattnas regelbundet - varannan dag hälls en hink med vatten under roten. Det rekommenderas också att fukta marken nära päronet under torr vår, vid blomstring och bildande av äggstockar. Omedelbart efter vattning lossnar jorden runt trädet. Vattendragning av marken får inte tillåtas. I förhållanden med överskottsfuktighet kommer rötterna att börja ruttna.

hertiginnan mogen

Kompostering

Jorden runt trädet kan strö med bark. Det hämmar avdunstningen av fukt och hämmar tillväxten av ogräs. Klippt gräs, halm, liten bark eller sågspån används som mulch.

Skydd

Det är bara så att Maria tolererar vintern väl, men det är tillrådligt att isolera unga träd så att de inte dör i svår frost. Innan skyddet rensar de platsen nära trädet från fallna löv och ogräs. Vi rekommenderar att du tvättar stammen med en lösning som skyddar päronet från gnagare.

Trädet är möblerat med torra vasser eller halm och bundet med säckväv ovanpå. Du kan köpa ett speciellt skydd för vinterträdgården av trädgårds träd. Marken nära trädet är täckt med ett högt (upp till 30 centimeter) lager av mulch.

skörd

beskärning

Kronbildning bildas tidigt på våren eller senhösten. Vår beskärning görs innan bladen blommar. Höst - när allt blad har fallit från trädet. Kronen tynns ut, sjuk och torra grenar skärs av, flera huvudgrenar kvar på päronet. De övre grenarna tas bort - de bär inte frukt. Sidoskott förkortas med en tredjedel. Kronen bildas på andra eller tredje året efter plantering av en ung växt i öppen mark.

Fertilizer

Det är bara så att Maria behöver utfodring den tredje säsongen efter plantering. På ett år bör trädet växa med 30-50 centimeter. Om tillväxttakten är låg behöver päronet ytterligare utfodring. På våren, innan knoppbrytningen, kan en hink med mullein eller fågeluttap löst i vatten hällas under päronet. En månad senare, under bladens blomning, befruktas jorden med kvävegödselmedel (urea).

Ett vuxet träd behöver utfodring vid blomningen och bildandet av äggstockarna. Det rekommenderas att gödsla päronet med följande preparat: Nitrofoska, Azofoska, Diammofoska, Bona Forte, Master, Agricola. Vid tidpunkten för fruktmognad befruktas päronet med superfosfat och kaliumnitrat.

vitamin träd

För vintern kan Just Maria strö med torr träaska (tillsätt 200 gram till den lossna jorden). Detta naturliga gödningsmedel innehåller mycket kalium och fosfor.

Möjliga sjukdomar och deras behandling

Just Maria har utmärkt immunitet mot många sjukdomar. I regniga och svala sommarsäsonger kan växten emellertid bli sjuk. För att förebygga sjukdomar sprayas päronet med kemikalier och fungicider.

trä stolpe

Sjukdomar och behandlingar:

 1. Sårskorpa.

Svampsjukdom som påverkar blad och frukt. Först visas bruna fläckar på bladen, sedan på själva frukterna. Frukten spricker och blir hårda. Sjuka frukter tas bort från trädet. Päronet själv sprayas med en Bordeaux-blandning eller fungicider.

 1. Moniliosis.

Svampen attackerar frukten med råtta, varefter de blir helt oanvändbara. Sjuka frukter tas bort från trädet. Päronet sprayas med Bordeaux-vätska, kopparsulfat eller fungicider (Fitosporin, Strobi).

 1. Sooty svamp.

Visas efter bladlusattack. Sekretet från detta insekt är en grogrund för mikroorganismer. På frukt och blad visas en svart blomma som liknar sot. Sjuk frukt tas bort från trädet. Päronet i sig sprayas med svampmedel.

sooty svamp

Under mogningen av frukten, för att förebygga och bekämpa svampar, rekommenderas det att bevattna trädet med lösningar beredda med tillsats av soda, kolloidalt svavel. Päron kan sprayas med infusion av vitlök, lök. Du kan lägga till ett par kaliumpermanganatkristaller i vattnet för bevattning. Det är tillrådligt att strö basens träd med en handfull aska eller kalk.

Skadedjur och kampen mot dem

Bara Mary har många skadedjur.Insekter (bladlöss, päronblomma skal, kvalster, päronmull) skadar själva blad, blommor och frukt. Skadedjur tolererar inte för stark lukt. Det rekommenderas att plantera malör, ringblommor, lavendel, salvia nära trädet.

Under insektsperiodens maximala aktivitet hängs klibbiga band på grenarna. Det rekommenderas att spraya trädet med preparat som avvisar insekter (Lepidocid, Bitoxibacillin). För att bekämpa insekter används insektsmedel (Aktellik, Aktara, Konfidor-Maxi). Fästingar förstörs med akaricider (Neoron, Apollo).

päronblomma skalbagge

Skörd och lagring

Bara Maria mognar i slutet av hösten. Päron plockas från trädet omogna när de är stadiga och har en gulgrön yta. Skörden är hela oktober och början av november. Frukten hålls sval. Lagringstemperatur - från 0 till 2 grader Celsius. Under sådana förhållanden kan frukterna ligga och inte förlora sin presentation och smak förrän på nyåret.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa