Orsaker till skorpa på ett päron och metoder för att hantera droger och folkmedicin

Oftast kan en sjukdom som skabb hittas på ett päron. Detta är en svampsjukdom som ofta infekterar fruktgrödor. Det finns många metoder för att bekämpa svamp, inklusive folk.

Scab provocateur

Scab uppstår på grund av päroninfektion med en svamp. Svampen multiplicerar med sporer som förekommer under blomningen. Sporer bärs av insekter och vind från träd till träd, vilket infekterar nästan hela trädgården.

Orsaken till sjukdomen är varmt, fuktigt väder. Om det är soligt ute och det inte regnar under en längre tid, så fungerar inte svampen. Men så snart det våta vädret sätts in börjar svampen intensifieras intensivt.

Orsaker till förekomst:

 • Fuktigt varmt väder.
 • Lufttemperatur + 20 ... + 24 grader.
 • Försvagat immunsystem av päron.

Oftast spavar sporer vinter i fallna löv, och på våren, när vädret är gynnsamt, infekterar de friska träd.

En snabb skörd av löv från platsen under hösten minimerar risken för svamp på päronet.

skorpa på ett päron

De viktigaste tecknen på päronangrepp

För att förstå vilken typ av sjukdom päronet kommer att behöva bekämpa, är det nödvändigt att studera tecknen på utseende av scab. Ofta liknar några av tecken på manifestationen av andra sjukdomar, så du måste vara uppmärksam på eventuella avvikelser från normen när du undersöker trädet.

Tecken på en skorp på ett päron:

 • De första tecknen på svamp visas tidigt på våren, när växten just börjar växa lövmassa.
 • Små bruna fläckar kan ses på oblåsade löv.
 • När bladet växer ökar fläckarna i storlek.
 • När fläckarna växer får de en oval form.
 • Gradvis visas de på knopparna och sedan på frukterna.

skorpa på ett päron

Om du inte märker skador på päronet i tid och inte börjar behandlingen, kommer snart svampen att spridas över hela trädet och sedan till angränsande växter. Scab måste hanteras i början för att lyckas bota växten. Det bör noteras att problemet bara påverkar baksidan av arket. Dessutom blir blomställningarna mindre, frukterna blir små och utbytet minskar.

Sätt att hantera scab

Det finns många sätt att bekämpa scab, men de är konventionellt indelade i kemiska och folkliga metoder. Folkläkemedel är effektiva i de tidiga stadierna av sjukdomen. Om skurven har lyckats sprida sig till det mesta av päronet, måste du använda kemiska metoder. Det är också viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Det är lättare att förhindra svamp än att bota den.

skorpa på ett päron

Bordeaux vätska

Scab kan hanteras med Bordeaux vätska.Du kan köpa färdiggjord vätska eller köpa Bordeaux-blandning och späda den med vatten. Blandningen innehåller kalk och kopparsulfat. I särskilt avancerade fall sprayas päron med en 3% -ig lösning av Bordeaux-vätska. Efter blomningen behandlas växterna med en 1% flytande lösning. Cirka fyra sprayer med Bordeaux-vätska är tillåtna per säsong.

Om medlet inte har önskad effekt ökar antalet behandlingar med Bordeaux-vätska till 7.

För första gången sprutas päronet med Bordeaux-vätska före blomningen. Det är oönskat att använda koncentrerade lösningar. Snabbare hantering av svampen fungerar inte, men du kan bränna trädets löv.

Bordeaux vätska

Mineralgödsel

Mineralgödselmedel är universella genom att de inte bara fungerar som en förebyggande åtgärd mot skabb utan också mättar jorden med näringsämnen.

Av mineralgödselmedel för förebyggande av skabb är lämpliga:

 • Du kan bli av med scab med hjälp av ammoniumnitrat. 3% toppförband appliceras på jorden tidigt på våren.
 • Även tidigt på våren befruktas päronet med 3% ammoniumsulfat.
 • På hösten tillsätts kaliumsalt till marken (20 g per 30 liter varmt vatten).
 • På hösten vattnas päronet med nitrophoska-lösning.
 • Växter vattnas med urea på hösten (100 g per 10 liter varmt vatten).
 • I april används kalciumklorid (5-10%).

Mineralgödsel

Mineralförband är bra eftersom de kan användas även under fruktperioden, eftersom de inte tillhör kemikalier, vilket innebär att de inte skadar människor och miljön.

Kemikalier

Du kan spraya ett päron från en skorp med hjälp av kopparinnehållande preparat. Men du bör vara försiktig med dem. För människor är stora mängder kopparhaltiga produkter giftiga och kan ackumuleras i kroppen. Många kemikalier kan inte användas om päronet är fruktbart. Läkemedlet "Hom" har visat sig väl. Kemikalien produceras i form av ett vattenlösligt pulver av 20 eller 40 g.

För att bereda lösningen löser du först 40 g pulver i en liten mängd vatten och späds sedan med 10 liter. Använd kemikalien omedelbart efter beredningen.

"Hom" avser systemiska fungicider. Det samlas inte i växtvävnader och tvättas snabbt av regn. Under säsongen sprayas päronet med Hom högst 6 gånger. Intervallet mellan behandlingarna är 14 dagar. Det rekommenderas inte att använda "Hom" under blomningen.

Drog från hem

Ett annat botemedel mot scab är Abiga-peak. Detta är en analog av "Hom", men i form av en vattenhaltig suspension. Kompositionen inkluderar kopparoxiklorid.

Kompositionen inkluderar också en speciell substans som gör att läkemedlet kan fördelas jämnt över arket och hållas på dess yta.

För att bereda en lösning utspädes 50 ml av produkten i 5 liter vatten. Abiga-toppen absorberas inte i växtvävnad. Det rekommenderas att använda läkemedlet endast i torrt väder, så att det har tid att få fotfäste på bladen och inte tvättas av med vatten. Det rekommenderas att spruta päronet högst fyra gånger med Abiga-peak under säsongen. Det används också som ett profylaktiskt medel på grund av dess låga toxicitet.

Ett annat botemedel mot skabb är Oxyhom. Beredningen innehåller kopparoxidklorid och oxadixyl. Oxadixil ansvarar för långsiktiga åtgärder. Den skyddande effekten varar i tre dagar. Sedan spelar oxadixil in sig och förstör infektionen i de områden där huvudämnet inte klarar av. Detta skyddar växterna i upp till två veckor.

Oxyhom-läkemedel

Kemikalien produceras i form av vattenlösliga granuler. Oxyhom är mycket giftigt, så det rekommenderas inte att använda det efter regn och en dag före regn. "Kuprikol" kännetecknas av lägre konsumtion jämfört med liknande produkter. Den innehåller också kopparoxiklorid. Fördelen är att beredningen är motståndskraftig mot regn. Lösningen kan också lagras i flera dagar utan utfällning.

Tre behandlingar räcker för att förstöra svampen på päronet.

Folkrättsmedel

I de inledande stadierna av skurv kan träd behandlas med folkrättsmedel. I försummelse är det osannolikt att de hjälper. Men vid det första tecknet på skabb är mycket effektiva.

Folkrättsmedel för skabb:

 • Lös senapspulver (90 g) i en hink med varmt vatten. Behandla päron med senaplösning 4 gånger per säsong.
 • Fyll en hink med hästsvans. Häll halvvägs med varmt vatten och låt stå i 3 dagar. Spraya päronet med hästsvanslösning efter att bladen visas.
 • Innan knoppar visas behandlas trädet med saltlösning. 1 kg bordsalt i 1 hink vatten.
 • Kaliumpermanganat hjälper också till att bekämpa skabb. Späd 5 g kaliumpermanganat i 10 liter vatten. I början av våren behandlas stammcirkeln med kaliumpermanganat. Därefter bearbetas trädet under öppningen av bladen, under blomningen och under perioden med fruktfyllning.

Kaliumpermanganat

Folkläkemedel är inte lika aggressiva jämfört med kemikalier och ansamlas inte i frukt. Innan du kämpar med kemikalier kan du försöka bota skabb med dessa recept.

Förebyggande av sjukdomen

Kuproxat är en annan effektiv fungicid i kampen mot skabb på fruktträd. Kompositionen inkluderar kopparacetat och ammoniaklösning. Fungerar också som ett kvävehaltigt mineraltillskott för växter. För att förstöra svampen "Kuproksat" används på våren före knopp. På hösten fungerar det som ett profylaktiskt medel mot svampar. En lösning av "Kuproksat" hälls över marken, vilket bidrar till förstörelsen av svampar som finns i marken.

Använd också "Tsikhom", beredningar baserade på svavel och systemiska svampmedel, för att bekämpa skabb. Det är viktigt att utföra förebyggande behandlingar på hösten så att du på våren inte behöver bekämpa svampepidemin.

läkemedels cuproxat

Pälsresistenta päronsorter

För närvarande har uppfödare avlat ett stort antal sorter av päronsom är sårbeständiga.

Svampbeständiga sorter:

 • Minnes;
 • Till minne av Parshin;
 • januari;
 • Central ryska;
 • Konferensen.

Ingen kan ge 100% garanti för att dessa sorter aldrig blir sjuka av scab. Men till skillnad från andra sorter får dessa hybrider skabb mycket mindre ofta. Du kan öka immuniteten för alla sorter med hjälp av vanliga förband och anti-aging beskärning.

mogen päron

Behandlingsschema

Päronbehandling varierar beroende på säsong. Kalendern för bearbetning av päron från scab innehåller flera steg. På våren bearbetas päronet minst fyra gånger. Den första behandlingen utförs före svullnad av njurarna. Andra gången är i början av knopp. Den tredje behandlingen utförs före blomningen. Och den sista - efter blomningen.

Syftet med vårbearbetningen är:

 • Förebyggande av svampar.
 • Förstörelse av befintliga tvister.
 • Förbättra trädets immunitet.

På sommaren är behandlingsmålet att förstöra skadedjur och bekämpa befintliga sjukdomar. Spraya päronet efter behov. På hösten sprutas päronet tills bladen faller av. Höstsprejning är en förebyggande åtgärd. Med snabb bearbetning kommer päronet inte att vara rädd för någon sjukdom.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa