Beskrivning och egenskaper hos päronsorten Memory Yakovlev, plantering och vård

Under en lång tid odlades päron endast i de södra regionerna, eftersom trädgårdsmästare trodde att kulturen kändes obekväm i ett tempererat klimat. På 50-talet av förra seklet på Research Institute. Michurina, när man korsade Tema-sorten och den franska Olivier de Serre, erhölls ett päron, som ärvde utmärkt utbyte, frostbeständighet och skabbimmunitet från sina närmaste släktingar. Det kompakta trädet utvecklas snabbt, det trivs med frukt varje år. Päronets minne Yakovlevs namn gavs för att hedra en familj som ägnade mycket tid åt skapandet.

Beskrivning och sorts egenskaper

Hybriden, uppfödd vid Institute of Fruit Growing, är anpassad till förhållandena på mellanlängderna och växer i de södra regionerna, i Volga-Vyatka, Centralregionen. Det kompakta trädet har en rundad krona, som sällan når 2 meter i höjd.

Skelettgrenar ansluter till stammen i rät vinkel. Skotten täcks med en grov gråaktig bark, de unga tillväxterna är bruna. Frukten av sorten bildas på ringlets. Knopparna kännetecknas av en slät yta, på våren blommar de mycket snabbt.

Bladen, belägna på grenar med taggar, representerar en oval, lätt böjd platta med jags.

Blommorna från Yakovlev-minnen päron samlas i borstar, var och en har upp till 8 knoppar. De visas sent. Frukt mognar i september, skördas hela månaden, hålls tillräckligt fast på en långsträckt stjälk.

En mogen päron är annorlunda:

 • slät och blank hud;
 • orange solbränna;
 • grädde massa;
 • högt i socker.

förstör Yakovlevs minne

I de saftiga frukterna av sorten Pamyati Yakovlev finns det ingen överträdelse, en liten surhet känns, de väger 100-125 g vardera. Arbutin, som är rik på höstpäron, fungerar som ett antiseptiskt medel, har en antimikrobiell effekt och förhindrar reproduktion av cancerceller.

Favorit hos många trädgårdsmästare och sommarinvånare börjar bära frukt från 4 års ålder, och vid 7 tas mer än 2 hinkar med päron bort från trädet, som inte faller av, inte tappar sin presentation när de transporteras över en lång sträcka, utvärderas av smakarna på 4,4 poäng.Växten tål korta frost upp till 38 ° C och har god immunitet mot svampsjukdomar.

För- och nackdelar med ett päron till minne av Yakovlev

Den största fördelen med höstsorten är dess motståndskraft mot låga temperaturer, vilket gör det möjligt att odla en gröda på mittlängd.

förstör Yakovlevs minne

Fördelarna med ett päron inkluderar:

 1. Liten storlek på trädet.
 2. Opretentiöshet att bry sig.
 3. Utmärkta smakegenskaper.
 4. Inget behov av pollinerare.
 5. Tidig mognad och hög produktivitet.

Nackdelarna med sorten inkluderar förekomsten av törnen på skott och steniga celler nära fruktens kärna. Samlingen av päron är försenad, de mognar ojämnt, de lagras inte på länge. Trädet tolererar inte torka väl.

Fortplantning

Sorten Yakovlev Memory kan föds upp med lager. En stark gren är böjd till marken, en låda med jord placeras under den, till vilken skottet är fästt och täckt med jord. De upprätthåller fuktighet i behållaren, isolerar för vintern. Efter två år, när rötterna uppträder, separeras grenen från trädet och skickas till marken. Ett sådant päron börjar snabbt bära frukt, behåller sina moderegenskaper.

Yakovlevs minnen päron

Hur planteras växten?

Sorten i Memory of Yakovlev kan produceras av både sommaren och bonden. Ett opretentiöst träd adopteras snabbt så att det bär frukt, det är inte nödvändigt att placera en pollinator i närheten.

Vid plantering

Päron växer bra på mellanlängderna, men i Ural och Sibirien tål den inte långa kalla vintrar. I regionerna i mittenområdet planteras sorten Pamyati Yakovlev på våren, när frost inte längre förväntas, i söder kan detta göras under hösten, men i början, så att päronet har tid att börja innan temperaturen sjunker betydligt.

Yakovlevs minnen päron

Hur man väljer och förbereder plantor?

Du måste köpa ett träd för att växa i ett förortsområde eller i ett hus på marknaden, inte på marknaden, men i en plantskola, där sorter som anpassas till det lokala klimatet erbjuds. Ett päron som är 2 år gammal rotar bra. Det bör ha elastiska rötter, skott utan sprickor och sår, färskt trä.

Att välja en landningsplats

Trädet ska placeras på en plan yta, inte på kullar, i ett område med direkt solljus. Kulturen älskar leror, svart jord; en plats där grundvatten ligger nära ytan är inte lämpligt för dess odling. För att lösa problemet i det här fallet kan du använda ett dräneringsskikt.

plantera päron

Förberedelse för plantering av grop

Området för päron på hösten rensas från resterna av stjälkar och ogräs, noggrant grävt upp. Trädet i sorten Pamyati Yakovleva har utvecklat rötter som kräver mycket utrymme.

En landningsgrop görs till ett djup av minst en meter med en diameter av 80 till 90 cm.

Häll 2 hinkar sand och humus i det grävda hålet, tillsätt 200 g superfosfat, 3 matskedar kaliumsalt och blanda med jord. Kalk eller aska upplöses i 10 liter vatten, sammansättningen hälls i en grop. Det bördiga lagret läggs separat.

Avstånd mellan plantor

Sorten Pamyati Yakovlev är inte särskilt hög, unga träd placeras var 3: e meter, 4 finns kvar mellan raderna.

upprörd päron

Planteringsprocess

7-10 dagar efter beredningen av gropen hälls jord i den, en berg bildas på vilken roten är utlagd så att halsen ligger 5 cm över ytskiktet. Efter plantering av träden kompakteras jorden, vattnas med 2 hinkar varmt vatten, stammcirkeln täcks med torv. Anläggningen är bunden till en pinne som installeras i mitten av gropen.

pollinerare

Höstens päron, skapad av Yakovlev-dynastin, tillhör själv-bördiga sorter, knoppar visas på den varje år, äggstocken inte smuldrar, frukt mognar. För att öka avkastningen planteras en augusti-päron eller Lada i närheten. Dessa träd blommar samtidigt och fungerar som en pollinerare.

päronblommor

Päronens subtiliteter

För att sorten ska glädja sig med frukter, innan du väljer en planta och en tomt, måste du studera vad trädet behöver mest, vad är funktionerna för att ta hand om växten.

Vattning och utfodring

Päronet tolererar inte torka väl, slutar utvecklas och ger inte en bra skörd.När de är vattnade, ruttnar rötterna, vilket är för fullt med plantens död. Plantorna vattnas varje vecka genom att låta varmt vatten strömma in i spåren som grävs runt stammen. Den behöver två hinkar för ett träd. Om det regnar ofta behöver vuxna päron inte bevattning, i torrt väder är fuktighet nödvändig:

 • före uppkomsten av knoppar;
 • med bildandet av en äggstock;
 • sen höst.

Yakovlevs minnen päron

För att vatten ska absorberas jämnt i marken installerar många sommarinvånare ett sprinklersystem. Jorden i nästan-stamcirkeln lossnar, beströdd med mulch.

2 år efter plantering på våren löses 80-90 g urea i en halv hink med vatten, föras ner i marken under ett träd, eller så sprids granulerna helt enkelt över snön.

När päronet bleknar matar de det med nitroammofos. För att öka utbytet på sommaren används kaliumsalt genom omrörning av produkten i 10 liter vatten. En gång vart tredje år, medan man gräver marken, befruktas jorden i den nära stammen cirkeln med humus eller aska. För att trädet övervintrar normalt, på hösten vattnas det med en lösning som bereds från en hink med vatten och 30 g superfosfat. Bladförband utförs på sommaren med urea.

Beskärning päron

Omedelbart efter plantering av träden på våren börjar de bilda kronan. För detta förkortas det centrala skottet och lämnar det på en nivå på 60 cm från ytan på platsen. Nästa år skärs starka grenar med 1/3, och stammen med 1/4, resten avlägsnas.

beskärning päron

Det är ständigt nödvändigt att bli av med sjuka, torkade, frysta delar av trädet. På våren befrias kronan från skott som inte bär frukt eller växer inåt. Reglerande beskärning hjälper till att förbättra ljuset och luftflödet till päronet.

Sjukdomar och skadedjur

Även om sorten Pamyati Yakovleva har god immunitet mot skabb, är bristen på korrekt skötsel och förebyggande, ogynnsamt väder bidrar till aktiveringen av skadliga mikroorganismer.

Sjukdomar som päron är mottagliga för

I början av våren sprayas fruktträd med Bordeaux-vätska eller vitriol, stammarna vitkalkas med kalk, det torkade bladverket rakas ut ur stammcirkeln och bränns. Sådana enkla åtgärder hjälper till att förhindra tillväxt av svampar som orsakar:

 • rost;
 • svart cancer;
 • cytosporosis;
 • pulveraktig mögel.

beskärning päron

Päron lider av bakteriella och virala infektioner. Det är lättare att förhindra utveckling av sjukdomar än att hantera dem.

Sårskorpa

Med täta, förtjockade planteringar låter patogena svampar sporer in i trädets vegetativa organ. Bladen är täckta med mörka fläckar och torka ut. Skorpan påverkar inte bara äggstocken utan också frukten. De förlorar sin presentation, massan blir som trä, huden spricker. Yakovlev-minnesorten lider sällan av denna sjukdom.

Moniliosis

En svampinfektion, som tränger in i ett päron genom sprickor, maskhål, sår, provocerar upp frukttrötterna. Fuktigt och varmt väder, närvaron av skurv, förtjockad krona bidrar till den snabba utvecklingen av monilios.

Päronmonilios

Sooty svamp

Ibland täcker päronbladen med en svart blom på sommaren. Detta fenomen observeras vanligtvis när anläggningens struktur skadas av skadedjur, särskilt bladlöss.Aktiveringen av sotsvampen som övervintrar i barken leder till en försämring av fotosyntesen och försvagar trädet.

Päronskadedjur

Fruktgrödor lider inte bara av sjukdomar utan också av insekter. Växter lockar blomma skalbaggar, silkesmaskar, skala insekter, malar och gallgmåter.

Bladlus

Denna mikroskopiska parasit livnär sig på ungen grenar, har en avundsvärd aptit och multiplicerar vid blixtnedslag. Om du inte omedelbart deltar i kampen mot bladlöss, särskilt blod, visas sår på skott av träd, vilket är full av deras död.

bladlöss på ett päron

Päronmal

Den kvinnliga malen, vars främre och bakre vingar är färgade i olika nyanser, lägger ägg i frönkammaren efter parning. För att komma in i det, gnager skadedjuret hål i frukten.Efter att ha räknats ut med ben kryper larven till nästa päron.

Parasiten är särskilt förtjust i tidiga sorter av grödan, eftersom dessa frukter har en tunn och mjuk hud.

Päronblomma skalbagge

En skadedjur från skalbaggar släkte orsakar enorma skador på grödan. Insektet gnaggar genom kopparna med fruktknoppar som har fyllts med juice, men inte haft tid att öppna, och trädet blommar helt enkelt inte, äggstocken bildas inte.

Päronblomma skalbagge

Förebyggande

För att minska risken för päronsvamp eller bakteriell infektion utförs alla typer av beskärningar regelbundet, torkade, skadade skott tas bort och mumifierade frukter och blad täckta med fläckar bränns. Flera gånger per säsong matas träden med näringsämnen, vilket hjälper till att stärka immunförsvaret, och då är det lättare för päronet att motstå sjukdomar.

För att förhindra skabb, monilios och andra infektioner sprutas träd med Bordeaux-vätska och karbamid, reglerna för jordbruksteknik och vård följs.

skörd

Frukten av sorten Pamyati Yakovlev börjar sjunga från slutet av augusti, men päron skördas under hela september. Frukt plockas försiktigt med händerna och försöker att inte bli skadade av törnen som finns på skotten.

Lagring

Päron faller inte till marken, så hela skörden skördas. I ett svalt rum försämras inte frukterna på en månad. De används för att täcka kompott, göra sylt, göra juice.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa