Beskrivning och egenskaper hos Pakham päronsorter, plantering, odling och vård

Päronet, känt som Pakham, emigrerade till Ryssland relativt nyligen. Innan dess växte hon upp i Australien och Sydamerika. Många ryssar älskar dess smak. Pakham är en söt, sur frukt, mycket saftig, men med fast massa. Efter skörd lagras frukt på en sval plats. När de lagras på rätt sätt förlorar frukt inte sin doft och smak.

Beskrivning, egenskaper och historia för sorts ursprung

Päron Pakham dök upp relativt nyligen i trädgården hos hushållsgartare. Hon kommer ursprungligen från Australien. Det är en typ av Barlett-sort. Pakham uppföddes i slutet av 1800-talet av australierna C. Pakham. Dessa frukter exporteras till Ryssland från Chile, Argentina och Sydafrika. Plantor kan planteras i regioner med tempererat klimat, men de måste isoleras för vintern.

Beskrivning av trädet

Växten har en pyramidform. Växer upp till 3 meter. Trädets grenar är starka. Bladen är medelstora, släta, gröna i färgen. Under skörden tappar grenarna och ger trädet en spridande form. Pakham ger bara 4 eller 5 år efter plantering. Sedan bär den frukt regelbundet i 30 år.

Produktivitet - mer än 100 kg frukt från ett träd.

Beskrivning av frukten

Pakham producerar stora frukter. Vikten av en frukt är 150-190 gram. De ser päronformade ut, något klumpiga. Deras hud är grov. Frukt är till en början grönaktig men blir gula när de mognar. Grönbruna prickar syns över hela ytan.

päron pakham

Den mogna frukten har en doftande, söt och saftig massa. På snittet är det lätt kräm i färg och tät struktur. Pakham har en söt och sur smak. När den är biten kraschar den mogna frukten och massan har steniga formationer.

För- och nackdelar med päron Pakham

Fördelar:

  • hög produktivitet;
  • utmärkta smakegenskaper;
  • plockade frukter lagras under lång tid.

minuses:

  • låg frostmotstånd;
  • blir ofta sjuka och attackeras av skadedjur.

päron pakham

Funktioner för att odla en växt

Pakham är en termofil växt. Det rekommenderas att plantera det på platser skyddade från vinden. Päron älskar mycket solljus och tolererar inte träskig jord. Överdriven fukt kan orsaka rotrot.

Att välja en plats och tid för ombordstigning

Pakham växer i vilken jord som helst, men föredrar lerjord och svart jord.Det kan ge grödor på sandjord om de befruktas med organiskt material och mineraler. Päronet gillar inte för våt mark. Det är inte tillrådligt att plantera den i skuggan av andra träd. Pakham är inte benägen att självbestämma. Det rekommenderas att plantera det nära andra päronsorter.

plantera päron

Pakham kan planteras tidigt på våren eller senhösten. Vårplantning är att föredra för regioner med varmt klimat. Plantorna begravdes i marken innan knopparna bryts. På hösten planteras träd innan frosten börjar, så att de har tid att anpassa sig till den nya miljön.

Förberedelse för plantering av grop

Innan plantering måste du gräva ett grunt hål - upp till 1 meter djup. Den ska stå öppen ett tag. Den utgrävda jorden blandas med humus, sand och mineralgödsel (kalium och superfosfat).

päron pakhamgrusha pakham

Beredning av plantor

Det är bättre att köpa plantmaterial i plantskolor. Plantor ska vara högst två år gamla. Växthöjden för plantering är cirka 1,5 meter. Trädet bör ha flexibla grenar och ett starkt rotsystem. Före plantering placeras plantan i en lösning av Heteroauxin i 12 timmar. Det stimulerar tillväxten av rotsystemet.

Landningsplan

En del av det grävda och befruktade landet hälls tillbaka i gropen. Sedan nedsänks en planta i den och strö med jord upp till rotkragen. Efter plantering hälls två hinkar med sedimenterat vatten under roten.

plantera päron

Päronvårdsregler

Med korrekt skötsel och regelbunden befruktning producerar Pakham en god skörd. Träd behöver årlig beskärning och föryngring. Det rekommenderas att vattna dem under torr säsong.

Fertilizer

Pakham befruktas flera gånger per år. Först, tidigt på våren, innan de första blommorna dyker upp, införs kvävegödselmedel och mullein i jorden. Under den första halvan av sommaren behöver ett päron potash, magnesium och fosfor. Efter att ha skördat frukterna för vintern kan trädet befruktas med kalium och fosfor.

vattenpäron

Vattning

Det är lämpligt att vattna träden under torr säsong. Nödvändigt - under blomning och fruktinställning. Unga träd behöver vanligtvis vattna. Efter vårens avstigning måste de tillsättas varannan dag (en hink med vatten varje). Efter vattning är det lämpligt att lossa jorden. Det rekommenderas att binda marken nära trädet med torrt hö eller trädbark.

Beskärning och föryngring

Bildningen av kronan utförs tidigt på våren, före knopp. Klipp av sido-, gamla, torra och sjuka grenar. De är avskurna helt och lämnar inga stubbar. Lämna unga skott och flera stora grenar nära. Det rekommenderas att tunna ut kronan i slutet av hösten. Trädet föryngras vart femte år. Unga skott är kvar och de gamla skärs av.

beskärning päron

övervintring

Unga träd, innan frosten börjar, är det lämpligt att isolera. Deras stammar är fodrade med halm, vass eller torra majsstjälkar. Uppifrån lindas trädet dessutom med säckväv eller film.

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Pakham är ofta sjuk. Denna frukt attackeras ofta av skadedjur. För att förebygga sjukdomar rekommenderas det att förebygga åtgärder och spruta trädet med speciella kemikalier. Vid sjukdom behandlas trädet och sjuka frukter eller grenar tas bort.

sjukdomar:

  1. Sårskorpa.

På grund av svampen visas bruna fläckar på bladen och sedan på själva frukterna. Frukten spricker, massan blir ossifierad. Infekterade päron tas bort från trädet, och frukterna sprayas med en 1% Bordeaux-blandning eller kopparsulfatlösning.

päronskabb

  1. Moniliosis.

En svampinfektion får frukt att ruttna. Infekterade frukter tas bort från trädet och själva päronet besprutas med kemikalier (Horus, Bordeaux-blandning, Strobi). För förebyggande användning Fitosporin-M.

  1. Svart cancer.

Sjukdomen drabbar stammen och grenarna. Mikroorganismer bildar små sprickor, de bryter barken. Svampar kommer in i såret och orsakar ruttn.Det drabbade området skärs av och behandlas med en lösning av kopparsulfat, täcks därefter med lera.

Insekticider används för att kontrollera insekter. Skadade blad och äggstockar, liksom döda skadedjur efter sprutning, faller till marken under trädet. Detta sopor måste rakas upp och brännas på insatsen.

Skörd och lagring

Det rekommenderas att skörda frukter i början av september, tills de är helt mogna, när de blir svagt gula. Frukten plockas från trädet och placeras i korgar eller lådor. Det rekommenderas att förvara frukt på en sval plats. Här mognar de i 14 dagar. Lagringstemperatur - från 0 till 2 grader. Päron förlorar inte sin smak och utseende på 1-2 månader.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa