När och hur man korrekt beskär päron och bildar en krona för nybörjare

Vissa trädgårdsmästare är förvirrade: varför slösa tid med att beskära päron? Trädet bär frukt regelbundet, och det är synd att ta bort de extra grenarna. Om det plötsligt finns tillräckligt med överskott, kommer trädet helt att upphöra att bära frukt och försvagas. Men regelbunden beskärning är avgörande. Utan den kan en odlad växt inte producera en god skörd. Det är denna operation som stimulerar tillväxten av fostret och låter solens strålar genom kronan. Men dessa åtgärder bör genomföras korrekt.

Skärmetoder och -typer

För att alltid ha en bra skörd rekommenderas det att sanera och bilda beskärningen av päronet. Sanitär görs för att ta bort skadade eller uttorkade grenar. Dessa delar av växten är värdelösa och till och med farliga för honom: skadedjur parasiterar dem och svampar växer på dem. Denna operation kan utföras när som helst på året.

Men ett päron behöver kronbildning. Trädet har hög kraft. Och trädgårdsmästaren borde göra livet lättare för sig: begränsa trädets storlek, tunna ut kronan för att underhålla och samla frukt. Sommarbeboare är intresserade av: är det alltid nödvändigt att klippa de nedre grenarna på ett träd? Denna operation utförs för att ta bort gamla grenar eller för att underlätta underhåll: det ska vara bekvämt att röra sig under trädet medan vi ogräs eller matar.

Hur svarar päron på beskärningen?

Trädet reagerar på rätt beskärning genom att öka fruktgrenarna och fruktens storlek. Om du förkortar kronan, kommer växten att omdirigera energi till bildningen av laterala skott, det vill säga den börjar växa i bredd. Det är bekvämt att ta hand om en sådan växt.

Avlägsnande av kronförtjockande skott lyser jämnt frukt. Deras smak kommer att förbättras (sockerinnehållet kommer att öka).

Analfabetisk beskärning kommer att försvaga växten. Trädet strävar efter att återställa en för tunn krona och kommer att sluta bilda fruktknoppar.

beskärning päron

Undantaget är anti-aging beskärning. När det utförs beskärs päronet kraftigt och införs i ett tillstånd av stress. En vuxen växt svarar på den med riklig frukt. Men ibland orsakar denna händelse ett träd döds.

Nödvändiga verktyg

För att snabbt och effektivt kunna utföra beskärning bör verktyg förberedas. Du kommer behöva:

 • sekatörer för tunna kvistar (upp till 0,7 mm i diameter);
 • bågsåg för att ta bort stora skott;
 • smalare för arbete på svåråtkomliga platser;
 • desinfektionslösning (kaliumpermanganat, borsyra, alkohol) för bearbetningsinstrument;
 • trädgårdsvar eller oljefärg (för bearbetning av sektioner med en diameter på mer än 0,7 mm);
 • en vass kniv (för att strippa skär för att undvika hampbildning);
 • trappstege (för att arbeta med höga träd);
 • arbetshandskar.

beskärning päron

Det är viktigt att komma ihåg: under beskärning kommer en infektion genom såren, så instrumenten bör dekontamineras.

När är den bästa tiden att beskära trädskott och grenar?

Inga tydliga datum har fastställts. Sanering utförs när som helst. Se till att ta bort skadade skott efter en stark vind. För formativ beskärning krävs det tidpunkten för att sapflödet har stoppats. Det är senhöst, vinter, tidig vår.

Våren och sommaren fungerar

I början av våren rekommenderas att klippa topparna, som tar bort styrkan från päronet. Innan sapflödet börjar kan du bilda en krona. Om grenarna växer upp genomförs lite bearbetning på sommaren. Under mogning och fruktning kan grenar som skuggar päronen tas bort.

beskärning päron

I juli rekommenderas det att knipa (förkorta med 1/3 del) unga skott. Denna aktivitet kommer att tvinga päronet att omdirigera sina krafter till bildningen av ytterligare fruktknoppar, istället för löviga.

Höst beskärning av päron

På hösten skördas frukterna redan, bladen har fallit och savflödet har slutat. Det rekommenderas att bilda kronan, i kombination med sanitär beskärning (vid behov). Det är viktigt att komma ihåg: arbete utförs i torrt väder, eftersom infektion kan komma in i såren under regn.

Vinterarbete

Vissa trädgårdsmästare föredrar att klämma päron på vintern. Detta beror på tillgången på ledig tid och frånvaron av bakteriella infektioner.

beskärning päron

Men det bör förstås att avlägsna fryst trä är farligt för trädet. Och trädgårdsvaran appliceras på snittet vid uppvärmning, och temperaturkontrasten är inte önskvärd. Vinterarbetet med en päronkrone utförs vid en lufttemperatur på minst -5 grader Celsius. Och det bör inte finnas någon nederbörd just nu.

Beskärning av ung päron

Syftet med operationen är att skapa ett skelett som trädgårdsmästaren senare kommer att arbeta med. Det är viktigt för nybörjare sommarinvånare att utföra det på rätt sätt, eftersom det kommer att vara ganska svårt att korrigera misstag.

För det första året

Vid plantering bör ett päronplantor "behandlas" med en sekatör. Toppen måste skäras med 1/4. Detta kommer att stimulera tillväxten av sidoskott.

beskärning päron

Den första beskärningen innebär borttagning av grenarna intill toppen “av ringen”. De nedre grenarna ska lämnas i en höjd av 50-60 cm från marknivån, resten ska skäras ut. Det är nödvändigt att hålla ett avstånd på 10-15 cm mellan multidirektionella grenar.

Under tillväxtprocessen bildar päronet ett regelbundet skelett, vilket är bekvämt att arbeta med.

Under det andra året

Under det andra året börjar bildandet av en långlinjekrone. Bildningen av den första nivån på kronan i ett två år gammalt päron fortsätter enligt samma principer:

 • skott intill toppen skärs ut;
 • toppen är trimmad med 1/3;
 • de laterala processerna i skelettgrenarna förkortas;
 • alla skott som växer inuti kronan tas bort;
 • korsande grenar skärs.

beskärning päron

Ett två år gammalt päron är således förberett för bildning av fruktknoppar. När du planterar ett träd i skuggade områden eller begränsat utrymme i trädgården kan du bilda en palmette: en platt krona. Sedan kan avståndet mellan plantor av päronträd reduceras med två gånger. Och växterna kommer att vara perfekt upplysta.

Beskär ett tre år gammalt päron

Omedelbart efter plantering, under de första tre åren, bildas kronskikt. Men först på tredje året kan den andra nivån läggas. Den bildas på ett avstånd av 50-60 cm från skelettgrenarna i den första nivån. Grunden för skapandet är desamma som för den första nivån.

Beskär ett fyra år gammalt päron

Under denna period avslutar trädgårdsmästaren att bilda den 3: a nivån på kronan. Skelettgrenarna i den tredje nivån är 50-60 cm bortsett från grenarna i den andra nivån. Skott intill toppen skärs ut. Korsade och förtjockande skott tas bort eller förkortas.

beskärning päron

Föryngrande gammal päronbeskärning

Gamla päron producerar inte längre rikliga grödor. Men trädgårdsmästaren är inte redo att avskeda dem. Du kan återfå frukt om du föryngrar trädet. Trimningsschema:

 • förkorta toppen;
 • ta bort gamla, sjuka grenar;
 • tunna ut kronan;
 • ta bort konkurrerande skott;
 • förkorta förgreningsskotten.

Detta är ett ganska tufft botemedel. Men i vissa fall börjar päronet bära frukt rikligt.

Hur du formar kronen på en kolonnpäron ordentligt?

Detta päron kräver regelbunden beskärning för att behålla sin speciella kronform. Rätt operation är att förhindra ett överdrivet antal fruktknoppar: under det första året tas alla blommande skott bort, i det andra är 2-3 kvar.

beskärning päron

Kolumnerna på kolonnträdet förkortas för att förhindra att de expanderar i bredd. De som växer i en stöt vinkel mot stammen klipps ut. Händelsens syfte: bibehålla formen på kronan. Särskild uppmärksamhet ägnas åt centrumledaren. Övre njurarna undersöks regelbundet för skadedjur eller sjukdomsskador. När nederlaget upprättas skärs skjutet ut och en ny ledare bildas av ersättningsskotten.

Funktioner av beskärning av päron i olika regioner, inklusive Sibirien

Klippreglerna för regioner är något olika. Innan man genomför operationen bör päronens vinterhårdhet beaktas. Om trädet är benäget att frysa, bör höst- eller vinterformativ beskärning inte genomföras. Sibirien har ett kallt klimat med stark vind. Och värmeperioden är kort. I ett päron mognar inte alla skott, vilket innebär att de säkert kommer att frysa ut på vintern. Detta försvagar växten. Omogna (ljusgröna) skott måste skäras eller förkortas till moget trä.

beskärning päron

I en region med kalla vintrar, som i Sibirien, rekommenderas det inte att göra höst- och vinterkronbildningsoperationer för att inte minska päronens vinterhårdhet. Men sanitetsbeskärning kan göras när som helst på året. Du bör också avstå från anti-aging beskärning. Dess princip är att stressa det gamla trädet för att få det att bära frukt. Men med en lång kall vinter är det osannolikt att ett päron överlever en ogynnsam period.

I regioner med ett varmt klimat görs beskärning när som helst bekvämt för trädgårdsmästaren (med hänsyn till tidpunkten för sapflöde och frukt).

Vanliga misstag

Analfabet beskärning av ett päron kan inte bara skjuta upp frukt i obestämd tid, utan också förstöra trädet. De vanligaste misstag som trädgårdsmästare gör:

 • lämna toppen oklippt (trädet växer högt, det är svårt att ta hand om det, inklusive beskärning);
 • bryter mot reglerna för skärning av skott "på ringen" (en knut bildas, sedan en ihålig, päronet behöver behandling);
 • genomföra operationen i regnet (infektion tränger in i såren, sjukdomar utvecklas);
 • arbeta med ett smutsigt verktyg (trädgårdsmästare själva infekterar sina favoritträd);
 • bryter mot principerna för bildning av nivåer (detta leder till en förtjockning av kronan och en minskning av utbytet);
 • lämna stora snitt obehandlade (trädet kan inte snabbt läka dem, det förblir öppet för infektion);
 • ett för tjockt lager trädgårdslack appliceras (under den här filmen börjar träet varpa).

Någon av dessa störningar kommer att leda till försvagning eller sjukdom i trädet. Detta påverkar skörden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa