Beskrivning och egenskaper hos päron av Lyubimitsa Klappa-sorten, plantering, odling och vård

Denna gröda odlas i fruktträdgårdar tillsammans med äpplen och andra fruktträd. Pears Favorite Klapp har varit bekant för sommarinvånare i över 150 år. Under denna tid har sorten blivit utbredd och har inte tappat sin popularitet. Med ordentlig vård får sommaren en stabil årlig skörd.

Beskrivning och fullständiga egenskaper hos päron Favorit Klapp

För en framgångsrik odling av träd på platsen rekommenderas att studera sortsbeskrivningen. Med hänsyn till den mottagna informationen kommer det att hjälpa till att förebygga misstag vid landning och skötsel.

Frukt

Omogna päron är gröna i färg, när de mognar blir de gula, en rodnad visas på sidorna. Smaken är typisk för kulturen, söt och sur. Medelvikten för en frukt är 100-250 g. Päron blir mindre med åren.

Trädet bär frukt upp till 50-70 år, beroende på päronets förhållanden och vård.

krona

Under de första åren bildar ett ungt träd en pyramidalkrone. När de mognar, efter början av fruktan, blir kronan rund och bred. Sommarbesättaren bildar trädets krona oberoende. Han har rätt att begränsa plantorns höjd och bestämma det optimala antalet grenar.

päron favorit klapp

Blommande och fruktande

En blomställning består av 6-7 blommor. Blomstringsdatum beror på den växande regionen, slutet av maj eller början av juni. När hotet om returfrost har passerat. Fruktning inträffar på 7-8: e året efter plantering av plantan.

Med förbehåll för reglerna och bestämmelserna för plantering, bär träd frukt konsekvent och rikligt.

För- och nackdelar med sorten

Clapps favorit har positiva och negativa egenskaper. Varje sommarinvånare kan uppskatta dem. Det är nödvändigt att odla ett träd på platsen, och sedan kommer bedömningen att vara mer realistisk.

Fördelar:

 • högt och stabilt utbyte;
 • opretentiöshet och krävande omsorg;
 • mångsidighet av fruktanvändning;
 • motstånd mot låga temperaturer, tål frost mot -30 ⁰С;
 • torktolerans;
 • förmågan att uthärda transport och hålla en presentation.

päron favorit klapp

minuses:

 • tendens att fälla frukt när det är övermått;
 • känslighet för kopparhuvud och skorper;
 • fruktens korta hållbarhetstid;
 • kräver plantering av pollinerande sorter.

Sommarbeboaren bedömer fördelar och nackdelar med ett träd på egen hand när han odlar det på platsen. Att söka efter recensioner och kommentarer hjälper dig att göra det slutliga valet.

Hur man planterar ett träd

Efter att sommaren har valt sorten bör päronet planteras ordentligt. Det här är halva striden. Även nybörjare kommer inte att ha svårt att landa. Det rekommenderas att följa enkla krav och tekniker, och trädet kommer att glädja skörden.

päron favorit klapp

Landningsdatum

Det är att föredra att plantera trädet på våren innan sapflödet börjar. Då plantan är lättare att transplantera och accepteras snabbare. Ett annat plus med vårplantningen är att trädet får mer tid att förbereda sig för vintern.

Beroende på klimatet i den växande regionen planteras fruktträd fram till mitten av april.

Om sommarinvånaren bestämde sig för att plantera en planta på hösten, måste du beräkna perioden så att trädet har 1-1,5 månader i lager före den första frosten.

Sitsval

För att päronet ska få tag och bära frukt, rekommenderas det att välja rätt plats. Välj ett soligt område, skyddat från drag och stark vind.

När det gäller jorden är Klapps älskling inte picky. Men om du tar upp bördig jord, kommer trädet att växa snabbare och börja bära frukt tidigare.Stor uppmärksamhet ägnas åt förekomsten av grundvatten. Det föredragna djupet är 3-4 m.

plantera päron

Urval av plantor och beredning av hål

Valet av en planta ges lika mycket uppmärksamhet som beredningen av planteringsplatsen eller andra förfaranden för att odla träd på platsen.

Planteringsmaterial bör vara:

 • utåt hälsosamt;
 • fri från defekter på rötter och stjälkar;
 • 1-2 år gammal;
 • föredragen stamtjocklek 1 cm.

Hålen är grävda i förväg, djupet är 60 cm, bredden är 1 m. Om plantering av ett träd planeras för hösten gör de det en månad i förväg, om på våren, gräver de hål på hösten.

päron favorit klapp

En insats drivs i centrum, som kommer att tjäna som ett stöd för den unga växten. Ett dräneringsskikt bildas i botten av gropen. Sedan fylls den med bördig jord, för detta ändamål läggs kompost, humus, torv, flodsand och träaska till jordens skikt.

Rekommendationer för plantering av plantor

En hög bildas i planteringsgropen, en plantan placeras på den och rötterna fördelas. Strö sedan på jord, lyft och skak regelbundet trädet. Jorden tampas och vattnas. I slutet av planteringen är plantan bunden till en pinne. När du planterar, se till att trädets rotkrage ligger ovanför marken. Då växer päronet och utvecklas korrekt.

Regler för växtskötsel

För att få en päronskörd i framtiden, utför de kompetent trädvård. Sommarinvånaren kräver att alla jordbrukstekniska normer och krav uppfylls. Detta inkluderar tidigt vattning, gödsling, lossning och mulching.

vattenpäron

Toppdressing

Först behöver du inte applicera gödningsmedel, eftersom de nödvändiga elementen införs under plantering. Ett ungt träd matas i 2-3 år. Toppförband appliceras på olika sätt.

Om perioden är regnig, injiceras gödningsmedel, om vädret är stabilt, vattnas de med utspädda lösningar.

Organisk gödningsmedel appliceras en gång vart tredje år, på våren eller senhösten. Gödsel, torv, humus används som gödselmedel. De sista två komponenterna används för barkning. Mineralgödselmedel växlar med varandra, vilket begränsar kvävemängden på hösten.

Organisering av vattning

Vid landning bildas ett spår runt stamcirkeln. Det används för vattning, flytande gödsling. Ett ungt träd vattnas ofta. Växter behöver fukt för att växa. När de blir äldre blir vattningen mindre frekvent, men mer riklig. Det är nödvändigt att jorden blötläggs 8 cm djup.

päron favorit klapp

För att fukt ska förbli längre i jorden lossas bagagerumscirkeln. Denna procedur sparar ogräs och tillhandahåller syre till päronrotsystemet.

Kronbildning

Beskärningen utförs tidigt på våren, innan sapflödet börjar och knopparna blommar. Skotten av Petite Klapp är ömtåliga, så hon behöver rätt bildning av skelettgrenar:

 • Det första året skärs plantan och lämnar 60 cm från marken. Detta börjar bilda sidogrenar av trädet.
 • Andra året. Lämna 5 grenar i tre nivåer. Nedre 3 grenarna, andra 2 och sista 1.

Skärningarna görs snyggt, lämnar inte hampa och går inte för djupt.

 • Det tredje året och alla efterföljande förkortar skelettgrenarna med 1/3. Parallellt, skär av alla sidogren som tjocknar kronan och växer inåt.

päron favorit klapp

Sanitär beskärning pågår. Alla sjuka, deformerade och torkade grenar avlägsnas.

Förbereder för vintern

Vinterperioden kännetecknas av stressiga situationer för trädet. Det är viktigt att förbereda päronet ordentligt. Då kommer växten att överleva kylan, och på våren kommer den att växa och bära frukt med förnyad kraft. Stamcirkeln rensas för ogräs, all vegetation tas bort. Stammen rengörs för mossa, gammal bark och vitkalkas med kalk med tillsats av lera och kopparsulfat. Stamcirkeln för vintern är böjd med torv, växtrester eller humus med ett skikt på 15 cm.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

En viktig roll spelas av behandlingen av växter från insekter och sjukdomar. En frisk växt ger en rik skörd.

päronsjukdom

Sjukdomar som är karakteristiska för päron

Kulturen är mottaglig för olika sjukdomar, som ständigt bekämpas. Sommarbeboare fäster stor vikt vid korrekt plantering och förebyggande. Det är lättare att förebygga en sjukdom än att bota den senare.

Sårskorpa

Sjukdomens symtom förekommer vid förhållanden med hög fuktighet. Bladets insida är täckt med olivbruna fläckar. Samma fläckar visas på frukter som kan deformeras och försenas i utvecklingen. När de första tecknen visas rekommenderas att behandla växterna med fungicider. Under blomsterperioden besprutas de med Bordeaux-vätska.

För förebyggande ändamål rekommenderas att ta bort lövverk, bränna växtrester. Gräva upp nästan stammcirkeln på hösten, häll 5% urealösning.

päronskabb

Moniliosis

Symtomen visas på blommorna, de börjar bleka, blir svarta. Päronet behandlas med beredningar som innehåller koppar. Sommarbor rekommenderar att spraya växter med "Fitosporin". Förutom den terapeutiska effekten ökar läkemedlet trädets utbyte.

Rost

Symtom på sjukdomen är små gulaktiga fläckar på bladen. I slutet av sommaren blir de orange, som rost. De drabbade områdena skärs omedelbart och bränns, och trädet behandlas med fungicider.

päronsjukdom

Skadedjur som hotar sorten

Insekter gör mycket skada på trädet. Kampen mot dem genomförs ständigt, eftersom de kan förstöra en betydande del av grödan.

Päron koppar

Skador orsakas av skott, äggstockar och knoppar. De behandlas med "Commander" eller folkrättsmedel.

Bladlus

En skadedjur som är känd för trädgårdsmästaren. En stor ansamling av insekter kan förstöra en betydande del av grödan. Fällor ställs in eller behandlas med kemikalier.

bladlöss på päron

Päronsågfågel

Insekten lägger larverna, som äter fruktens frön. Päron mörknar och faller av. Således förstör skadedjuret grödan. En snabb bearbetning hjälper till att förstöra såggen.

Hur man samlar in frukt och var lagrar man dem

Pears Favorite Klapp skördas en vecka före mognad. Så de lagras bättre och ruttnar inte. Hållbarheten för frukt är 2 veckor. Päron förvaras i kylen i upp till 30 dagar. Klapps favorit är opretentiös, när det gäller egenskaper är den inte underlägsen för många moderna päronsorter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa