Beskrivning och egenskaper hos päronsorten Skogsskönhet, plantering och vård

Skogsskönhetens päron har odlats i mer än ett sekel. De första plantorna upptäcktes i en belgisk skog 1810. Höstsorten är frostbeständig, bär frukt rikligt, dess genetiska egenskaper används för att få nya lovande former. I Ryssland kan skogskönheten återfinnas i amatörträdgårdar i Lower Volga-regionen, Ural, Trans-Urals, Sibirien.

Beskrivning och sorts egenskaper

Dessert variation, frukt är inte stora, äggformiga. Endast enstaka prover väger 250-300 g. Massan för de flesta frukterna överstiger inte 120-150 g. De är täckta med en grov, stark hud - först gröngul, sedan gyllengul. Mogna päron färgas med en ljus rodnad. Bruna fläckar och grå prickar på huden är en sortsfunktion. Fruktperioden beror på klimatzonen. Det faller under andra halvan av augusti - första halvåret i september.

Smaken på den saftiga frukten av Forest Beauty är vin-söt. De ljuger inte länge, så de används som råvaror för hembakade preparat. Läckra konserver och sylt tillverkas av aromatiska päron, kompott rullas upp och torkas.

Pollinerande sorter

Det är meningsfullt att plantera en Forest Beauty-päron i trädgården. Utan externa pollinatorer kommer avkastningen att vara liten. För detta ändamål är sorter lämpliga:

 • Citron;
 • Williams;
 • Mechelnskaya.

pärnskogskönhet

Trädhöjd

Medelstora trädarter. I slutet av det tiode leveåret når päronet 5 meter i höjd. Kronen är bred, pyramidformad. Det bildas av raka, tjocka, lätt böjda mörkröda grenar. Den löviga kronan är medel. Kanten på bladen är korsade (finkrönade, finskärrade).

Livslängd

Trees of the Forest Beauty-sorten kännetecknas av deras stora vitalitet. Sorten är gammal, därför har prover av päron registrerats som har överlevt till 100-150 år.

Vinterhårdhet

Sorten är vinterhård, tolererar kortvariga droppar i temperatur till -50 ° C. Minimetröskeln är för mogna fruktträd. Den ovanstående delen av unga päron kan frysa något.

pärnskogskönhet

Avkastning

Sorten är produktiv, från en trädfrukter från 100 till 200 kg avlägsnas. Volymen påverkas av vädret. Produktiviteten minskar under varma, torra år, ökar om sommaren är måttligt varm och fuktig.
Cyklisk frukt Skogskönheten blommar och bär frukt varje år.

Själv fertilitet

För Forest Beauty-sorten är partiell självfertilitet karakteristisk.För att få stabila utbyten planteras päron i trädgården av pollinerare, som blommar samtidigt med den.

Sjukdomsresistens

Frukt och blad lider av skabb. Variety Forest Beauty är inte resistent mot Venturia pirina svamp.

pärnskogskönhet

Fördelar och nackdelar

Skogens skönhetspäron blev förälskad i trädgårdsmästare för dess utbyte, välsmakande frukter, opretentiöshet, snabb anpassning till väderförhållandena, inte exakthet till jordens sammansättning och genomgående höga avkastning.

Sorten har nackdelar. De måste beaktas innan du köper en Forest Beauty-plantor:

 • kort lagringstid för grödan;
 • utgjutning av frukt;
 • känslighet för scab patogen.

Hur man odlar en skönhet i skogen?

Det finns inga problem med att växa. Resultatet när man planterar ett friskt plantor är alltid positivt. Trädgårdsmästare väljer Forest Beauty-sorten av en anledning. Med korrekt plantering och korrekt skötsel bär fruktträdet frukt i minst 50 år.

pärnskogskönhet

När är den bästa tiden att plantera ett päron?

Plantor av denna sort rotar bättre när de planteras på våren. Lämplig tid för det är från 10-15 april till 10 maj. I regioner med lång, varm höst planteras Forest Beauty i oktober.

Att välja en plats för plantering och beredning av jorden

Väl upplysta områden bakom vinden är lämpliga. Grundvatten är nära önskvärt. Trädet kommer inte att utvecklas helt. Jorden ska vara lätt, ledande för vatten och luft.

Jorden för att fylla planteringsgropen bereds på följande sätt:

 • fruktbar trädgårdsjord blandas i lika stora andelar med humus, sand läggs till lera;
 • applicera långverkande gödningsmedel på jordblandningen (superfosfat 250 g, kaliumsulfat 120 g).

landning grop

Plantering av planta

Graven grävs en vecka före den planerade landningen. Dess dimensioner: bredd - 0,7 m, djup - 1 m. Plantan behöver stöd för första gången. En stav på 1,5-2 m hög drivs in i mitten av den beredda gropen. En hög med fruktbar jordblandning hälls runt den. Plantan placeras på stödets södra sida, rötterna täcks utan att fördjupa rotkragen. Som ett resultat bör den vara 5-7 cm över marken. Päronet vattnas rikligt. Stamcirkeln är böjd med humus.

Följ följande scheman när du landar:

 • plantor på höga transplantat planteras med 4 x 6 m intervall;
 • dvärg scion träd - 3 x 5 m.

pärnskogskönhet

Trävårdsåtgärder

Aktiviteter för vård av skogsskönheten reduceras till vattning, utfodring, arbete med kronan. Stöd placeras under grenarna under fruktperioden. Trots sin styrka kan de bryta under grödans vikt.

Hur vattnar du ordentligt?

Den årliga Forest Beauty-päron vattnas en gång i veckan. Hon behöver 10 liter vatten. När det växer ökar flödet. För 1 m² vattenkrona konsumeras redan två hinkar. Frekvensen för procedurer reduceras till 1 gång på 10 dagar.

Vuxna fruktträd vattnas tre gånger:

 • innan blommande knoppar;
 • under utmatningen av en extra äggstock;
 • när du häller frukt.

pärnskogskönhet

I augusti krävs inte päronbevattning. Säsongens sista vattning (vattenladdning) genomförs i oktober. Det kräver mycket vatten. För en vuxen päron spenderas cirka 80 liter.

Utfodringsgrader

Upp till 3 år får päronet näringsämnen från jordblandningen som läggs i gropen under plantering. Ett moget fruktträd matas med organiskt material och mineralgödsel:

 • varje år om jorden är sandig;
 • på ett år, om jorden är svart jord eller ler.
AnsökningstidFertilizerPris per m²
Våren (mars till april)GödselFäll upp bagagerumscirkeln
Slurry (1:10)1 hink
Höst efter lövfallAska650 g
urea15 g
Superfosfat50 g
Kaliumnitrat20 g

Beskrivning och egenskaper hos päronsorten Skogsskönhet, plantering och vård

Kronformningens subtilitet

Den första nivån på kronan läggs under det första året. 3 skelettgrenar är kvar. Förkorta dem med ⅓ av längden. Den centrala ledarens krona skärs av med 15-20 cm.Under det andra året är de engagerade i bildandet av den första nivån.Sidoskott förkortas.

De kommande två åren utgör den tredje och fjärde nivån på kronan. I framtiden bedriver de årligen sanitär beskärning, föryngring utförs när avkastningen sjunker, tillväxten av nya skott stoppar.

Förbereder för vintern

Under de första 2-3 åren isoleras ett ungt träd för vintern. Stammen är täckt med grengrenar, halm eller lindad med lutrasil. Isoleringsskiktet är fixerat med en garn.

gödningsmedel i en påse

Förberedelse för övervintring av vuxna växter är standard:

 • höstfodring med fosfor-kaliumgödselmedel;
 • skyddande vattning före den första frosten;
 • bortskaffande stamcirkeln med en blandning av torr tallsåg och humus.

Under sommaren besprutas löven från Forest Beauty med askainfusion: 10 liter vatten, 2 msk. siktas aska.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Det största hotet är skabb, men andra sjukdomar (rost, mjölk) är inte uteslutna. Fuktigt väder (regn, kall dagg, dimma) är orsaken till svampsjukdomar.

Snabbt förebyggande åtgärder är det bästa sättet att infektera.

Lista med förebyggande verk:

 • lossa stammcirkeln;
 • sanitär och formativ beskärning av Forest Beauty-kronen;
 • bortskaffande av fallna löv;
 • kemisk behandling.

beskärning päron

SjukdomEn drogPeriod
Sårskorpa0,5% kopparoxikloridVid blomning i slutet av blomningen
1% Bordeaux-vätskaFalla
Pulveraktig mögel1% DNOCInnan knopp
1% svavelösningVid spirande
Rost"Kuprosil"Innan blomningen
Efter blomningen
2 veckor efter skörden

Från insektsskadedjur (skalflugor, fruktkvalster) Skogsskönhet behandlas med preparat:

 • "Fufanon";
 • Fitoverm;
 • "Nissoran".

Skörd och lagring av grödor

Det är nödvändigt att samla frukt grönt. När de är helt mogna, faller de av. Du måste vänta 6-7 år på den första skörden. Tidigare, päron ympade på dvärg rotstockar av kvitten, irgi och berg askan börjar bära frukt i 2-3 år.

Skörden lagras högst 2, högst 3 veckor... Termen anges för rum med en temperatur på cirka 0 ° C. Päron måste staplas upp och ner, varje lager måste flyttas med papper. Sorten har inte tappat sin popularitet på över 200 år. Detta är han tack vare sina fördelar: opretentiöshet, frostbeständighet, god immunitet, underbara frukter. Det är mycket bekvämt att ha ett långlivat träd i trädgården.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa