Hur och när är det bättre att plantera ett päron med färska sticklingar steg för steg för nybörjare

I områden med instabila klimatförhållanden är det lätt att odla ett päron, vilket kommer att glädja dig med stora frukter av hög kvalitet. För att göra detta, transplantera det själv på en picky växt. Innan du fortsätter med proceduren bör du förstå de viktiga nyanserna och lära dig hur du planterar ett päron ordentligt. En viktig roll spelas av säsongen och kvaliteten på trädet som de beslutade att kombinera päronet.

Päron ympning mål

Möjliga mål för vaccination:

 1. Vaccination används om du vill förlänga ungdomen i din favoritvariant.
 2. Om du inte vill vänta flera år med att smaka på skörden. Plantorna kommer att glädja sig med de första frukterna på minst fyra år. Men vaccination kommer att påskynda processen avsevärt.
 3. Växten ympas för att ge den egenskaperna av den bästa sorten. Det händer att trädgårdsmästare inte alltid är nöjda med ett växande träd som ger smaklösa eller medelstora frukter.
 4. Genomfört för avel av en ny sort. Genom att kombinera olika sorter erhålls en planta som ärver de båda växternas bästa egenskaper.

Vilka träd kan du ympa på?

Plantskolor gillar att använda en dvärg eller halva dvärg lager. Detta beror på hastigheten och den enkla reproduktionen. Den resulterande växten får planteras i ett område med en nära plats för grundvatten.

Olika odlade växter kan tjäna som bestånd. Låt oss överväga de bästa alternativen.

För en annan typ av päron

Ett päron kan ympas på samma växt. Du kan inte ympa på ett päron som har en mognadstid. Detta kommer att förkorta trädets livscykel..

päron ympning

tips:

 1. De ympas på halvodlade päronsorter som odlas i vårt klimat. På dessa träd kommer scion att växa tillsammans bättre och utvecklas framgångsrikt.
 2. Om en sen sorts ympas på ett tidigt päron, kommer vintern fortfarande att bära frukt. Som ett resultat är det stor sannolikhet för att de första frostarna förstör trädet fullständigt.
 3. Ussuriyskaya-päronet kommer att tjäna som lager. Du kommer att få en ny vinterhård kultur. Men inte alla varianter slår bra rot på denna rotstock, så du måste tänka på ympningen.

På en bergaska

En kultur ympad på svart chokeberry kommer att producera en växt med hög frostbeständighet. Sena päronsorter kan ympas på den utan rädsla. Det nya trädet kommer att vara kompakt, vilket underlättar enkel skörd. Vid vaccination är en fjärdedel av rönnskotten kvar.Detta är en förutsättning, annars får växten inte den nödvändiga mängden näringsämnen för frukt. På det nya trädet får frukten en syrlig och ganska söt smak.

päron ympning

På en vild päron

Om du använder naturen, kommer det tack vare vaccinationen att vara möjligt att få en fullfjädrad päron med anmärkningsvärda egenskaper på kort tid.

På kvitten

Ympning på denna anläggning är resultatet en lågväxande gröda. Päronet kommer att bära frukt tidigt och har en svag frostbeständighet. Därför är detta alternativ inte lämpligt för regioner med svåra vintrar och sent på våren. Det är mycket troligt att grödan aldrig kommer att dyka upp.

päron ympning

Men i tempererat klimat eller med bra skydd i kalla områden kommer ett kompakt träd att växa, vilket ger maximala resultat.

Frukten kommer att få en ny, ovanlig smak som alla kommer att uppskatta.

På plommon

Det är bättre att plantera på vilda plommon. Det är mycket motståndskraftigt mot hårda klimat. Därför kommer det nya trädet att bli resistent mot dåliga väderförhållanden och svåra frost.

Till äppelträdet

Ympning kommer att skapa ett ovanligt träd. Som ett resultat kommer äppel- och pärongrenar att finnas på växten. Baserat på praxis slår inte alltid vaccinationer. Men försöken är värda det.

päron ympning

På irgu

Vaccination mot irgu är populärt. Som ett resultat får trädgårdsmästaren frukterna av den ursprungliga smaken och en utmärkt fruktväxt som ger ett tidigt, maximalt utbyte. Vaccinationen bör göras låg. Höjden är högst 20 centimeter. Annars kommer grenar ofta att gå av på grund av vikten av päron och vindar. Växten börjar bära frukt det andra året.

Optimal tidpunkt för proceduren

De kan vara olika:

 1. Höst. Ympningen utförs med sticklingar som bereddes på våren. De måste spira 1-2 månader innan frosten börjar.
 2. På sommaren kan du ympa med färska sticklingar. En gynnsam tid kommer i juli. Men om det inte går att vaccinera under denna period, bör du inte bli upprörd. Sommarvaccination kan också genomföras i augusti.
 3. På våren. För detta skördas sticklingar på hösten. De placeras på en mörk, sval plats, och ändarna är täckta med våt sågspån. Proceduren utförs under andra hälften av våren, men innan sapflödet påbörjas. Detta ger en hög överlevnad.

päron ympning

Hur väljs scion?

Päronet ympas med ett handtag. De måste vara årliga. De tas endast från den övre väl upplysta delen av kronan. Skördas under det senaste decenniet av hösten, men före frost. Knopparna på scion bör vara väl utvecklade. Var också uppmärksam på att det är biologiskt och anatomiskt lämpligt för beståndet.

Transplantatet ska vara ungt och friskt - detta kommer att öka chanserna för framgång betydligt.

Vaccinationsmetoder

Det finns olika vaccinationsteknologier. Varje metod bör undersökas mer detaljerat.

päron ympning

Kopulation

Denna metod används när grenens tjocklek är densamma. För detta är platserna för skärningarna anslutna och bundna tätt. Bearbeta:

 1. Snittet görs snett. Använd en vass trädgårdskniv för att göra detta.
 2. Bilden väljs med lämplig diameter och stark. En liten stjälk skärs.
 3. Snittets botten ska ha samma storlek som på det ympade trädet. Rör inte dem med dina händer när skivorna är förberedda.
 4. Fäst skäret så att de två växterna ansluts.
 5. Bind och säkra med tejp.

Päronkopulation

In i klyftan

Denna metod är den mest populära. Handlingens algoritm:

 1. Sciondiametern väljs flera gånger mindre än rotstockens tjocklek. Tekniken hjälper till att förenkla skarvar och öka framgångsgraden.
 2. Beståndet skärs med en skarp sekatör. En delning görs i mitten av hampan med en kniv. Djupet kommer att vara cirka 5 centimeter. För scion skärs den nedre delen av grenen, som kommer att se ut som en kil, och sätts in i delningen.
 3. De smutsar runt med trädgårdslack och binder kontakterna med en film. Efter 3 månader avlägsnas den.

Vanligtvis planteras gamla träd. Denna procedur hjälper till att föryngra växten och återställa fruktningen. Det förlänger också kulturens liv.

Hur man planterar ett päron i klyvning

Gryende

Handlingens algoritm:

 1. Ympning utförs med en njur som är fäst vid rotstockskotten.
 2. Det räcker med att göra ett litet snitt på rotstockstammen, fästa scion och linda hårt.

För ympning med ett öga kan du använda det skördade materialet förra året.

För barken

En särskiljande egenskap hos denna metod är dess enkla implementering. Rekommenderas för trädgårdsmästare för nybörjare:

 1. Med en vass kniv görs ett snitt på rotstocken, som bör vara vertikal. Längd 3 centimeter.
 2. Det resulterande snittet skjuts tillbaka och en spion med bara kambium placeras i det resulterande fria utrymmet.
 3. En viktig punkt att tänka på är att det bör finnas två svullna knoppar på scion.
 4. Smörj anslutningen med en tonhöjd och linda den sedan upp med polyeten.
 5. Efter 3 månader kommer korsningen att växa över. Bladen bildas på scion, och snart växer ett spretande, välbärande träd från det.

ympning För bark

Sidosnitt

Grundläggande åtgärder:

 1. Skär ned stjälken längst ner så att resultatet blir en enhetlig kil.
 2. Vid sidan av rotstocken gör du ett snitt i samma storlek som kilen.
 3. Anslut de två delarna. Smet med trädgårdsvar.
 4. Tejpa vaccinationsplatsen med tejp.

Förfarandet genomförs i april.

Vid bron

Denna metod används om barken skadas av harar. En speciell bro hjälper till att återställa näringen till kronan och återuppliva trädet. Bearbeta:

 1. I det skadade området görs parallella skär i barken. Storleken är cirka 3 centimeter.
 2. Sticklingar som har förberedts i förväg införs på de erhållna platserna och beläggs med tonhöjd.

Så planterar du ett päron med en bro

Ablactation

Metoden syftar till att rädda ett moget träd. Tid för evenemanget är maj. Rotstocken och scion är förbundna med närhet. Sekvens:

 1. Skär av barken i scion och rotstock i samma längd.
 2. Ta delarna närmare så att de ansluter.
 3. Belägg lederna med plasticin och linda med en turnett.
 4. Ta bort turneringen efter 3 månader. Klipp av skotten och lossa sedan rotstockfilialen.

Päron som ablaterar

Vaccination steg för steg

För nybörjare är trädgårdsmetoden bäst lämpad. För att undvika misstag måste du följa den detaljerade beskrivningen:

 1. För beståndet används en ung planta som kan köpas i en specialiserad plantskola.
 2. Förfarandet genomförs under de sista dagarna av juli. Du kan också vaccinera under det första decenniet av augusti.
 3. Skaka av jorden runt rotstockstammen så att rotkragen visas.
 4. Ta bort alla grenar på en höjd av 11 centimeter från jorden och torka av med en fuktig trasa.
 5. Använd en vass kniv för att göra en T-skärning. Längd 3 centimeter.
 6. Nu måste du förbereda sticklingar ordentligt. För att göra detta, använd ett snitt från en sorteringsväxt och skär av en utvecklad knopp. Det intilliggande tyget (klaffen) måste också trimmas. Scutellum görs i samma längd som snittet i rotstocken.
 7. Flytta T-skäret med knivens kant. Placera handtaget där och tryck fast med fingret.
 8. Bind handtaget till spindeln med elektrisk tejp. Linda på ett sådant sätt att du täcker klaffen helt, men lämna njurarna.

päron ympning

Vård efter vaccination

Att vaccinera en växt är halva striden, det viktigaste är att tillhandahålla ordentlig vård efter det:

 1. Efter 3 veckor undersöks växten. Om njuren är grön och inte har torkat ut utfördes proceduren korrekt och inokuleringen rotade.
 2. Ta bort selen före vinterkylan. Men om den elektriska tejpen inte klämmer ner vävnaden i kulturen, är det bättre att skjuta upp denna process tills våren börjar och ta bort den efter att snön smälter.
 3. Innan knopparna sväller på våren ska bestånden skäras något ovanför transplantatet och täckas med trädgårdslack.
 4. Växten vattnas hela säsongen och stammcirkeln lossnar. Ogräs avlägsnas också ständigt.
 5. Ett år senare transplanteras kulturen till en permanent plats.

Ofta misstag

De vanligaste misstag som nybörjare gör är:

 1. Dåligt fast stjälk. Den bör passa tätt mot basen.
 2. Felaktigt valt lager. Vinter-härdiga växter bör väljas.
 3. Felaktigt förberedda sticklingar. De skördas på hösten. Klipp av tidigt kommer inte att mogna eller slå rot. Skördas efter frost - fryser.
 4. Proceduren genomfördes under lång tid. Vaccination måste göras snabbt.

Om njurvaccinationsmetoden väljs uppmärksammas dess tillstånd. Om det har torkat ut eller ändrat färg kan det inte användas för proceduren.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa