Beskrivning och egenskaper hos katedralens päronsort, odling och pollinatorer

De flesta människor kan inte likgiltigt passera ett saftigt doftande päron. Utmärkt smak, opretentiös plantering - allt detta gör päronet populärt bland trädgårdsmästare. Överflödet av sorter av päronträd låter dig växa frukt i olika regioner, även där du bara kunde drömma om det förut. Katedralens päronsort tillhör de välkända, högavkastande sorter som kännetecknas av vinterhårdhet och utmärkta smakegenskaper.

Historisk beskrivning och egenskaper hos katedralen päron

Detta är frukten av inhemska uppfödares arbete. ST Chizhov och SP Potapov, forskare vid jordbruksakademin i Moskva, började utveckla sorten; 1990 testades det. 2001 ingick sorten i det ryska statsregistret.

Ett inte för högt träd med en konisk krona kännetecknas av glesa grenar med spetsar svagt krökta uppåt.

Skelettgrenarnas färg är grå, barken är slät, de unga skotten är rödbruna, med en lätt kant.

Ett päronträd med medelstora blad, något korsat, med en vass spets. De är ljusa, ljusgröna och har en blank blank yta. Blommorna är stora, med något konkava kronblad, delikat vitt.

Frukter som väger 120-140 gram, köttet är mjukt och saftigt, med en liten surhet. Perfekt för torkning, kompott, sylt och konserver. Frukten har en slät, blank hud och är grön eller svagt gul. Denna sorts behöver pollinering för att ge bra utbyte. Päron av sorterna Lada, Detskaya är de bästa pollinerarna för katedralen.

katedral päron

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med katedralen päron är uppenbara för alla trädgårdsmästare:

 • hög frostbeständighet;
 • god produktivitet;
 • sjukdomsresistens;
 • tidig fruktning (i 3-4 års plantering).

Nackdelarna är inte så uppenbara, varför denna sort är populär bland trädgårdsmästare i mellersta remsan, den odlas i söder och i Ural-regionerna.

Nackdelarna inkluderar:

 • blygsam storlek;
 • otillräcklig hållbarhet av frukt;
 • mogen frukt slå under transporten.

Dessutom är de mycket välsmakande, lämpliga för bearbetning, sorten används för industriell odling.

trädgårdsträd

Hur man planterar ett päron korrekt

Plantor av fruktträd bör köpas i plantskolor - de säljer sorter av växter, om du köper plantmaterial av låg kvalitet kan du returnera köpet.

Villkor för planteringsarbeten

Trädet kan planteras på våren och hösten. Höstplantning ger stor frostbeständighet, med vårplantering - plantan lyckas bli starkare innan det kalla vädret börjar. På våren planteras ett päron från det tredje decenniet av mars till mitten av april, under hösten - i september-oktober, så att trädet har tid att anpassa sig till frost.

frukt på trädet

Sitsval

Päronet behöver en solig, skyddad plats med lätt jord. Hon tolererar inte tung jord och hög luftfuktighet.

Viktigt: trädet kan inte stå i närheten med bergaska, det är bättre att plantera det bredvid äppelträdet.

För plantering, välj 1-2 år gamla starka plantor med ett utvecklat rotsystem, utan skador, med en jämn och blank bark. Det får inte finnas några torra områden eller fläckar på den.

Landningsplan

Dagen före plantering blötläggs rötterna i en mulleinlösning.

Ett hål grävs med en diameter på 1 meter och ett djup av 40-50 centimeter. Det förbereds i förväg, på hösten. För höstplantning - 3-4 veckor före evenemanget, för vårplantering - innan frosten börjar.

mogna frukter

Innan plantering lossas botten av hålet, en blandning av komplex kaliumfosforgödsel och kompost appliceras. En kulle hälls i botten av gropen, över vilken plantorns rötter är jämnt fördelade.

Hålet är täckt med jord, det är tampat väl, vilket lämnar rotkragen 3-5 centimeter över markytan.

Växten vattnas, marken runt är klättring, plantan är bunden till stöd, pinnarna ligger på lika avstånd från plantan och tillåter inte plantningen att luta.

Hur man tar hand om en variation

För att få bra avkastning planteras 2-3 päronträd i närheten, vilket ger korsbestämning.

Päronet växer inte bra i låglandet, med en nära förekomst av grundvatten, reagerar negativt på fukt, så plantningarna bör vara väl ventilerade.

oktanlöv

Jordvård

Växten föredrar lätt bördiga jordar, päronrötterna är djupa, därför tål de lätt fukthållning. På sura jordar runt plantan appliceras en liten mängd träaska.

Vattning

Vattna plantorna en gång i veckan. Vattning kräver 10-20 liter inte för kallt vatten. Ett vuxet träd vattnas 1-2 gånger i månaden. Jorden lossnar och böjd väl.

beskärning

Träd beskärs för att korrekt bilda kronan, bli av med gamla eller sjuka grenar, för att föryngra trädet. Formning av krönstrimning bör anförtros specialister.

För att rehabilitera trädet beskärs det efter att lövet har tappats och under våren. Ta bort de drabbade grenarna som gör kronan för tjock.

bildade gäng

Rentvå

Innan vitkalkning rengörs stammen från döda barkbitar, lavar och mossor. Händer, klädda i hushållshandskar, rengör försiktigt fatet. Var noga med att rengöra botten av bagageutrymmet och skelettens grenar. Applicering av kalk skyddar trädet från sjukdomar och skadedjur. Plantor vitnar med en mindre koncentrerad lösning.

Viktigt: vittvätt utförs med skyddsglasögon och gummihandskar. Kalk är mycket frätande för huden och orsakar allvarliga ögonskador.

Stammen och baserna i skelettgrenarna behandlas. Tvättning utförs på hösten - efter bladfall och på våren - efter att snön smälter.

Gödsel

Jorden befruktas med organiskt material var tredje år - det komplexa mineralgödselmedel blandas med jorden och införs i grunt skyttegrav som grävas i en spiral runt trädet. Kronbredden kommer att justera gödningsmedelets diameter.

Päronet gillar inte kväve, de bör befruktas när det är absolut nödvändigt (en kraftig avmattning i tillväxt, en minskning av utbytet).

solen lyser

Hur man skyddar ett päron från frost

Unga plantor från katedralen skyddas från frost genom att linda in stammen med säckväv, som är impregnerad med dieselbränsle, damm och andra preparat för möss.Rotzonen är också isolerad med halm, som bör blandas med örter som avvisar möss (nuy, mynta, malör). Snö runt plantan är väl krossad.

Skadedjur, sjukdomar och kontroll av dem

Katedralpäron är resistent mot de flesta skadedjur och sjukdomar, men den behöver definitivt ytterligare bearbetning.

form av lökar

Sjukdomar som är karakteristiska för katedralen

Päronet är mottagligt för svampsjukdomar. Växter kan bli sjuka:

 1. Pulveraktig mögel. Det kännetecknas av en vit blom på blad och frukt, på ett avstånd tycks de vara pulveriserade med mjöl. Sjukdomen drabbar andra fruktträd. Påverkade blad krullar upp, torkar upp och faller av. Frukten ruttnar och smuldrar.
 2. Moniliosis. Monilial förbränning och frukt ruttnar, kännetecknande för denna sjukdom, utvecklas lätt och sprids i varmt väder och hög luftfuktighet.
 3. Svart eller sotad svamp. Sjukdomen leder till blockering av porer och lövets död. Berövad grönska dör trädet snabbt. Om svampplack hittas bör vattningen minskas.
 4. Rost på bladen. Sjukdomen kännetecknas av förekomsten av en rödaktig rostig beläggning på bladen. Hål bildas på bladen, de torkar ut och faller av.

För skydd mot svampsjukdomar används Bordeaux-vätska eller lämpliga svampdödande medel med komplex verkan (Topaz, Horus). Bearbetningen utförs på våren innan knopp. En andra behandling krävs före blomningen.

skördad gröda

För att skydda trädet från sjukdomar rengörs rotcirklarna från ogräs. Fallna löv, sjuka frukter och avskuren sjuka grenar måste föras bort från trädet och brännas.

Sabotörerna attackerar katedralen

Päronet kan drabbas av bladlöss, vivlar, olika typer av larver och fjärilar (hagtorn, honungsdug). För skydd använd insekticidlösningar, besprutning med infusion av malör, bensin, tobaksdamm. Lägg tvättstvål till den för att hålla lösningen väl på bladen.

Insekticider används i full överensstämmelse med tillverkarens rekommendationer, med skyddsutrustning för händerna, andningsvägarna, med snäva kläder med långa ärmar vid bearbetning.

en hink med frukt

Vilka regioner är sorten mer anpassad till

Sorten Kafedralnaya uppföddes för Centrala Ryssland. Idag har den spridit sig till mer södra och nordliga regioner. Trädet känns bra i Rostov-regionen och i mittenuralerna. Katedralen växer bra i förorterna.

Mognad och lagring av frukt

Pärinkatedralen tillhör sommarsorterna. I sunnare regioner mognar frukt snabbare - i slutet av augusti skördar kalla regioner i september. Samla frukt för hand för att inte krossa de känsliga saftiga frukterna.

blommande träd

Läckra kompott tillverkas av dem, de konsumeras färskt, juice och sylt förbereds.

Katedralpäron, med enkel skötsel och opretentiöshet, kan producera goda skördar. Det är därför sorten är så älskad av ryska trädgårdsmästare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa