Skälen till uppkomsten av en gallgmite på ett päron och mått på kontroll med kemiska och folkliga läkemedel

Utseendet på fläckar på en växts blad signalerar trädgårdsmästaren om allvarliga problem. Det är brådskande att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra spridningen av utbrottet och inte lämnas utan grödor. En sådan fara utgörs av en gallgmite som har dykt upp på ett päron. Den livnär sig på trädet och tappar det senare. Skörden är liten och lågklassig. Det är brådskande att bli av med skadedjuret och förhindra dess ytterligare uppträdande på platsen.

Beskrivning av skadegöraren

Galmiten som lever på päronet tillhör den sugande insektsarten. Det kan inte ses med blotta ögat, eftersom skadedjurets kropp når en maximal storlek på 0,3 mm. Med hjälp av en skarp proboscis perforerar han bladet och suger ut celljuicer från det. Fästingen kan leva överallt där päron odlas.

På vintern gömmer kvalmlarverna sig under skalorna av lövknoppar, och med början av värme suger de juicen ur dem, vilket resulterar i att knoppen dör. Under samma period lägger honorna ägg, och larverna som har vuxit från dem fortsätter att suga saften från trädet. 3-5 nya generationer av fästingar växer under en säsong.

Anledningar till utseendet

Gallmitt sprider sig under påverkan av mänskliga faktorer med hjälp av insekter och fåglar, liksom vind, vilket bidrar till uppkomsten av skadedjurslarver. En förtjockad krona, en lång frånvaro av sanitär beskärning samt ett överskott av gödselmedel som innehåller fosfor i jorden kan provocera dess förekomst på päronet.

gallmidd på en päron

Vissa stimulanter som används i trädgårdsodling kan öka gallmitespopulationen. Dessutom förstör aktivt använda insekticider de naturliga fienderna från en farlig skadedjur. Sjukdomar försvagar också päronet starkt, vilket gör det tillgängligt för reproduktion av patogena organismer.

Vad är skadan från en fästing?

Galmiten kan orsaka betydande skador på ett friskt päron, vilket uttrycks i följande:

  • bromsa tillväxten av unga skott;
  • förstörelse av njurarna;
  • skador på knoppar och äggstockar;
  • betydande minskning av avkastningsindikatorer.

gallmidd på en päron

Ett päron som är infekterat med en gallgorm saknar näringsämnen, vilket kan leda till att det inte överlever vintern och fryser ut i svår förkylning.

Åtgärder för gallmiteskontroll

Förhindrande av uppkomsten av en gallgmite i trädgården består i att observera enkla jordbruksåtgärder. Men om skadedjuret redan assimilerar dina favoritpäronsorter måste du agera snabbt.

Kemisk behandling

Kemiska metoder för gallmedskontroll ger det snabbaste resultatet. Dessutom erkänns de som de mest effektiva och effektiva.

gallmidd på en päron

Apollo

Apollo är ett kontaktbekämpningsmedel. Det är i stånd att förstöra skadedjur utan att skada trädgårdens gynnsamma fauna. Ett särdrag i läkemedlet är att efter bearbetning dör inte bara vuxna utan också unga djur, liksom ägg läggs av kvinnor. Bearbetningen utförs i enlighet med anvisningarna till verktyget.

"Karate"

Karatadrog förstör inte bara kvinnliga gallgvalster, utan också deras ägg. Det rekommenderas inte att använda det om det finns en bigård i närheten. Den aktiva ingrediensen förstör samtidigt många andra trädgårdsskadegörare och deras larver.

gallmidd på en päron

"Fufanon"

Bekämpningsmedel för exponering för kontakttarm. Det är baserat på en organofosforförening. Förutom gallmitten hjälper det att bli av med andra patogena mikroorganismer. Rekommenderas för användning om insekter har förvärvat immunitet mot pyretroider.

Biologiska bekämpningsmedel

Anhängare av ekologiskt jordbruk föredrar ofta biologiska bekämpningsmedel när de kämpar mot gallrep på päron och anser att de är ofarliga för miljön.

"Vertimek"

Detta preparat innehåller en biologisk bekämpningsmedel i dess sammansättning, erhållen genom bearbetning av avfallsprodukter från svampar. Avser medel för exponering för tarmkontakt. Använd "Vertimek" om gallmiten som lever på päronet har visat motstånd mot andra akaricider. Den aktiva substansen verkar inte genom cellmembran, därför har den inte egenskapen att ackumuleras i frukt. Läkemedlets effektivitet förbättras med ökande omgivningstemperatur.

Vertimec läkemedel

Fitoverm

När en gallgmögel visas på träd utförs effektiv kontroll av den genom sprutning med bekämpningsmedel innan knopparna börjar blomma eller omedelbart efter blomningen. Under den första sprutningen förstörs kvinnliga skadedjur som tillbringade vintern i trädets knoppar. För detta ändamål passar Fitoverm väl. Som ett resultat av dess påverkan är det möjligt att undvika vågen med massproduktion av insekter på våren.

Regler för beredning av folkrättsmedel

Folkläkemedel baserade på naturliga ingredienser hjälper till att bekämpa invasionen av gallmåter på päron. Maskrosinfusion har visat sig vara utmärkt, vilket bereds på följande sätt. Ta 1 kg färsk maskrosblad, häll 3 liter vatten och låt infusera på ett mörkt ställe i 3 dagar. Den resulterande infusionen filtreras, lite flytande tvål tillsätts och ett päron sprayas med den.

tvållösning

För att bli av med gallgmiten förbereds en infusion av ringblomma ört. De tar 100 gram blommor och kokar dem i 1 liter vatten i 5 minuter, varefter de insisterar i ett mörkt rum i 5 dagar. Efter det, filtrera infusionen, späd med vatten i ett förhållande på 1: 1 och spraya päronet.

Ett utmärkt resultat i kampen mot gallmåter visas genom infusion av potatistoppar. Den framställs av 1 kg färsk eller 0,5 kg torkade hackade toppar, som hälls med 10 liter varmt vatten och får bryggas i 4 timmar, varefter den filtreras, lite flytande tvål tillsätts och päronet bearbetas.

Du kan använda den beredda infusionen endast under dagen, varefter den blir oanvändbar.

Bearbetning av päron mot gallmåter utförs på morgonen eller på kvällen samt i torrt molnigt väder. Under strålningen av den brinnande solen kan droppar vätska provocera brännskador på bladen. Dessutom förlorar vissa aktiva ingredienser effektiviteten under den brinnande solen.

päronbehandling

Förebyggande

Förebyggande åtgärder som syftar till att bekämpa gallmåter på päron syftar till att inte skapa gynnsamma förutsättningar för reproduktion av skadedjur. Det är nödvändigt att korrekt och exakt beräkna doserna av de applicerade förbanden, särskilt de som innehåller fosfor.

Det är viktigt att utföra sanitära beskärningar av träd, ta bort död bark, ta bort löv med början av hösten och gräva upp jorden i päronets omkrets. En snabb tvätt av stammar med kalklösning förhindrar också gallmåter från att dyka upp i trädgården.

Växande ogräs bör antingen tas bort helt från platsen eller skäras. I det senare fallet kommer de rötter som finns kvar i marken att fylla på tillgången på näringsämnen. Behandling med kemiska och biologiska ämnen, såväl som folkrättsmedel som är avsedda att förstöra gallg kvalster rekommenderas också för profylax. Dess frekvens är en gång i månaden.

Ett bra resultat i att förhindra uppträdande av skadedjur på päron visas med användning av fällbälten för tillverkning av vilken säckväv eller korrugerat papper används.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa