Beskrivning och egenskaper hos öringpäronsorter, odling, plantering och vård

När man väljer trädgårdsträd tar trädgårdsmästare hänsyn till många faktorer, bland dem: odlingens finesser, immunitet mot olika typer av växtsjukdomar, fruktens smakparametrar. Päronet anses vara trädgårdens huvuddekoration. Väljarna har utvecklat många olika typer av aromatiska grödor, bland vilka öringpäronsorten är värd att notera.

Beskrivning och egenskaper hos päronöring

Opretentiös päronöring är ett kompakt träd för ett litet område. De mest utvecklade proverna överstiger inte 6 m höjd. Stammen har en intensiv brun ton. En särskiljande kvalitet på öringsorten är snygga löv med glans och ljusgula vener.

Den rikliga blomningen av den fruktiga päron börjar med början av töningen i april. Den kompakta arten är inte en självfruktbar gröda. Den första betydande skörden kan erhållas 3 år efter direkt plantering i öppen mark.

På grund av den rosa-gula färgen på frukten med röda prickar fick päronsorten öring.

Trädet producerar frukter med en totalvikt på 130-150 g med en vacker slät hud, aromatisk vit massa och en lätt kanelsmak.

För- och nackdelar med sorten

Bland de positiva parametrarna är följande funktioner i ett kompakt päron värt att notera:

 • Bountiful skörd.
 • Tål torra perioder och svår förkylning.
 • Stora frukter.
 • Opretentiöshet för jordens sammansättning.

päronöring

Bland bristerna skiljer trädgårdsmästare följande egenskaper:

 • Kort lagringstid - 2 veckor om förhållandena noggrant följs.
 • Känslighet för grå mögel.
 • Genomsnittlig vinterhårdhet och behovet av frukt täcker.
 • Spridning av mogen frukt bevarad på grenarna.

Trots de nuvarande nackdelarna föredrar många trädgårdsmästare denna anspråkslösa sort, odlar den på deras webbplats.

Grundläggande landningsregler

Innan päronet planteras direkt, förbereder de marken på hösten, gräver det upp med organiska föreningar och gräver ett hål på hösten. Fördjupningens parametrar är ett djup på 1 meter och en diameter på 80 cm. Och allt detta görs efter höstlövets fall, innan den första frosten börjar.

päronöring

Ungdomar planteras genom att utföra följande steg:

 • Den bördiga halvan av jorden blandas noggrant med träaska som samlats in i förväg, plantornas rötter placeras i kompositionen.
 • Botten på gropen är täckt med högkvalitativ dränering, en träpinne drivs in från sidan av mitten av gropen.
 • Sänk ner päronprovet i gropen och sprid försiktigt rötterna.
 • Efter att ha fyllt 2/3 av urtaget hälls en hink med sedimenterat vatten.
 • Strö över gropen med den återstående blandade jorden efter att ha absorberat fukt.

Viktig! När du fyller på jorden är det nödvändigt att övervaka rotkragen. Efter att lerkudden har krympt ska den placeras på ytan, det är viktigt att inte låta den somna helt.

plantera päron

I grönsaksträdgårdar med en hög placering av inre grundvatten görs ett tätt dräneringsskikt på cirka 40 cm.

Landningsdatum

Det är nödvändigt att plantera plantor av opretentiös päron efter reträtten av vinterfrost, när jorden är tillräckligt varm. I många regioner faller denna tid i april. Det är möjligt att börja plantera verk av öringpäronsorten först efter det slutliga väderförhållandet.

Hur väljer man plantor?

Avkastningsindikatorer och dekorativa egenskaper för sorten beror direkt på det valda plantmaterialet.

päronplantor

I det här fallet bör du vara uppmärksam på följande punkter:

 • Den optimala åldern för den valda unga bestånden bör vara 1-2 år.
 • Titta noggrant på trädet för defekter.
 • Grenarnas tillstånd bedöms; med lite ansträngning bör de inte böjas och brytas.
 • De tittar noga på tillståndet i det utvecklade rotsystemet med en stark päron, kontrollerar om det finns små skadedjur och skador.

Hur väljer man en plats i trädgården?

Päronet känns bra i ett upplyst utrymme, föredrar värme. När du väljer en plats för landning ska du ta hänsyn till att webbplatsen måste skyddas från vindar.

päronöring

Trädet måste planteras på ett sådant sätt att grenarna inte sammanflätas med andra kronor. Rowan är ett dåligt grannträd för den oöverträffade päronöringen, detta kommer att komplicera dess utveckling, eftersom kulturen är mycket mottaglig för olika skadedjur. Träd trivs med salta, leriga jordkompositioner.

Förberedelse för plantering av grop

Innan plantan placeras, planteras hålet noggrant. Under höstgrävningen införs högkvalitativt organiskt material i jordkompositionen. Ett kilo aska eller högkvalitetsgödsel, applicerat under hösten, ger sina resultat under nästa säsong. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att sådana effektiva formuleringar ofta inte kan introduceras; en paus på flera år måste observeras mellan dem.

päron grop

Hur planterar man en plantor korrekt?

En del av den utgrävda jorden från gropen blandas med aska i lika stora andelar, sammansättningen fuktas, därefter doppas rötterna i den tjocka blandningen. Under plantering fästs en ung plantor till ett stöd som drivs i marken. I botten av marken är det absolut nödvändigt att införa en sanitär sammansättning; när plantan placeras i marken ser de till att halsen är i toppen hela tiden.

Växtvård

För att få en stabil skörd måste du följa reglerna för att ta hand om ung tillväxt. Skörden är inte bara beroende av dessa åtgärder, utan också dess mottaglighet för vanliga trädsjukdomar. Trädgårdsmästare noterar att alla kan ta hand om öringpäronet, för det är anspråkslöst.

vattenpäron

Unga plantor vattnas endast med rumsvatten. Det planterade trädet kräver kvalitetsfuktighet varje vecka. När värmen börjar introducerar trädgårdsmästare strö för unga päronträd. För detta ändamål är jorden runt ungan fuktad så att den livgivande fukten förblir under lång tid.

Kompostering

För att upprätthålla den erforderliga fuktnivån i jorden runt det kompakta trädet, är stammcirkeln böjd. Denna metod hjälper också till att minimera ogräs runt trädet. Som råmaterial för mulch använder trädgårdsmästare sågspån, mossa, halm eller klippt gräs, ruttna nålar.

päronöring

Kronbildning

Det tar sex år innan formen på ett ungt päron får en snygg form. Under denna tid kommer en ung planta att bilda 5 skelettgrenar. Den fasade bildningen av kronan är som följer:

 • I början av den sulta juli isoleras 3 mogna skott, placerade med ett mellanrum på 15-20 cm, från dessa grenar bildar de den lägre nivån.
 • Med den nödvändiga beskärningen av öringpäron måste den centrala ledaren lämnas 20 cm högre än resten av skotten.
 • Nästa steg är nästa sanitära beskärning - alla svaga grenar och outvecklade skott inuti kronan tas bort.
 • Den fullständiga bildningen av päronkronan börjar under det tredje året av intensiv utveckling av päronet. 3-4 starka grenar finns kvar, växer jämnt från bagagerummet.
 • Under det fjärde och femte året av intensiv utveckling avlägsnas starka sidor som växer uppåt vid skelettens bas.

beskärning päron

Med välformade skelettgrenar och frånvaron av stora parallella processer kan det hävdas att kronan för den opretentiösa öringsorten har rätt form.

Vattna och gödsling av jorden

Under en varm period rekommenderar erfarna trädgårdsmästare regelbundet vattning av ungt päron av päron med varmt, sedimenterat vatten. För att jorden ska vara mättad med fukt är det nödvändigt att grundligt mätta den nära stammen jorden, hälla upp till 3 hinkar under ett träd.

Från och med det andra utvecklingsåret minskas bevattningsintensiteten upp till 3 gånger per månad.

Gödningsmedel av hög kvalitet appliceras från nästa säsong efter plantering av unga bestånd i öppen mark. På våren används högkvalitativ karbamid, när små frukter sätts matas päronet med nitroammofos. På hösten införs högkvalitativ superfosfat och effektiv kaliumklorid i jorden, och införandet av aska i jorden under säsongsgrävning kommer inte heller att störa.

päronöring

Förbereder för vintern

Den mest avgörande arbetsperioden under den svala hösten är uppvärmningen av den opretentiösa öringpäronsorten så att den framgångsrikt kan uthärda alla svårigheter i en hård vinter. För att täcka trädet för vintern, gör en "päls" för bagagerummet. För att göra detta lindas stark filt och torkat halm försiktigt längs stammens kontur och fixeras säkert med en stark säckväv.

I vissa regioner med kalla klimat och vintrar med lite snö kan du linda in bagageutrymmet med högkvalitativa takfilter. För att skydda kulturen från oinbjudna gäster, smidiga gnagare och skogshar är stammarna dessutom lindade med ett starkt metallnät.

päronöring

Sjukdomar och skadedjur

Örredsorten är mottaglig för "fruktrötta" som sprids från överflödigt fukt. I detta fall täcks frukterna med intensiva bruna fläckar. För att undvika detta utförs profylaktisk sprutning med effektivt "Fitosporin".

Ett annat angrepp av ett päron är en utbredd scab, som manifesterar sig i form av fläckar och svarta prickar, som ett resultat av denna skada, blommor och löv börjar falla av.

För att övervinna sjukdomen avlägsnas de drabbade skotten, trädet sprutas med Bordeaux-vätska före knoppbrytningen. För att förhindra att de unga päronskottet attackerar bladlöss sprutas stammen med en liknande sammansättning.

Skörd och lagring av grödor

Frukten mognar i slutet av oktober. När de är mogna tar päron en gulaktig nyans med vackra röda fläckar. I ett svalt rum kan en omogen gröda av sorten lagras under en hel månad. Vid optimal rumstemperatur behåller frukterna sitt ursprungliga utseende i 2 veckor. Om trädgårdsmästaren försöker fylla på skörden för vintern, tar han bort päronen öring i omogen form. Med rätt lagringsförhållanden och optimala fuktighetsnivåer finns det en chans att bevara frukt i upp till sex månader.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa