Beskrivning och egenskaper hos päron av den förtrollande sorten, planteringsteknik och vård

Päron av den förtrollande sorten är en prestation för ryska uppfödare, en populär sort i OSS-länderna. Skörden är riklig, frukterna har en presentation. Du kan odla en gröda för försäljning eller för personlig konsumtion. Du bör först bekanta dig med alla artens funktioner.

Beskrivning, karakteristiska funktioner

Hybridsorten odlades av uppfödare från All-Russian Institute of Horticulture S. Yakovlev, I. Saveliev, V. Chivilev. För att få en variation togs sorteren Talgar Beauty and Daughter of Dawn som föräldrar.

Pear Extravaganza har listats i statsregistret sedan 2006. Det odlas även bortom Ural, eftersom trädet lätt anpassar sig till hårda klimat.Sorten betraktas som sen mognad, tål frost mot -45 grader.

Avkastning

Från 1 träd skördas 40-50 kg päron per säsong. Sorten efterfrågas allmänt bland bönder som samlar upp till 140 centers frukt från hundra kvadratmeter.

De förvaras på en sval plats i upp till sex månader, utan att förlora sin presentation, smak.

träd

Träd växer ohelade, med hängande bås som liknar en pyramid i form. Höjden är 1,5-2 meter, ibland högre. Grenar är kraftfulla, välvda, med gråbrun bark utan pubescens. Bladen är smaragd, små, med en spetsig spets. Träd bär frukt 5 år efter plantorna.

päron extravaganza

Frukt

Päron växer i vikt från 125 till 215 gram, med en jämn, något fet olja. Mogna frukter blir bärnsten med en knappt märkbar hallonton. Under lagring syns en vinröd undertone. Frukten hänger på en långsträckt stjälk utan tratt. Massan är vit, saftig. Päron är söta, med en uttalad arom, något syrlig.

Den förtrollande sorten fick en bedömning av 4,5 poäng från smakarna.

Tillämpningsområde

Förtrollande päron används för att dekorera desserter, läggs till bakverk och äts färskt. Du kan skörda dem för vintern, göra sylt, sylt, laga kompott.

Läckra kanderade frukter erhålls också från frukt, torkning.

transportera

Päron klarar transport på lång väg. De är kända för sin höga hållkvalitet, men underlagt lagringsregler. Lite omogna päron bör transporteras.

päron extravaganza

De viktigaste fördelarna och nackdelarna med den förtrollande sorten

Den förtrollande päronsorten har många fördelar, men det finns också negativa egenskaper.

fördelarminuses
Högt utbyteNär busken blir tjockare blir frukterna mindre
Frostmotstånd
Stor frukt smak
Lång hållbarhet och transportabilitet
När vinden blåser faller inte mogen frukt
Ett päron utsätts sällan för sjukdomar, skadedjur

Hur man odlar en kultur

Päron Extravaganza odlas på ett vanligt sätt för kulturen. Det är nödvändigt att hitta rätt plats för det, plantera det i tid, förbereda plantmaterialet.

päron extravaganza

Val av tid och plats

Det är optimalt att plantera päronplantor i mars, innan juicen flyttar sig, så att innan det kalla vädret kommer fram har de tid att slå rot. Platsen väljs soligt, öppet, men du bör inte föredra låglandet. Fukt ansamlas där, jordgubbsförfall är möjligt.

De har förberett marken under hösten och plogat den med en spade bajonett. När de gräver ett hål slänger de ut jorden på två sidor - separat de övre och nedre lagren. Organiska eller mineraliska föreningar sätts till det bördiga substratet, blandat.

Beredning av plantmaterial

Plantorna kontrolleras för skador och kastas. Rhizomerna rätas ut, de doppas i en tillväxtstimulator som Epin, Matador, i 30 minuter. Dessutom kan du doppa plantorna i en svag manganlösning i syfte att desinficera.

päronplantor

Landningsteknik

Det är nödvändigt att plantera ett päron enligt diagrammet nedan.

 1. Hålet måste vara minst 60 cm djupt och 80 cm brett.
 2. Ett dräneringsskikt med trasiga tegelstenar och stenar placeras på botten.
 3. Humus, kompost införs, jordblandningen hälls med vatten.
 4. Efter att ha absorberat fukt, görs en hög i mitten, en planta med en öppen rispärm placeras på den. Behållarplantorna planteras i en fördjupning längs komahöjden.
 5. Jorden täcks och lämnar rotkragen ovanför jorden.
 6. Därefter är jorden tampad runt stammen och bevattnas med vatten.

När träden är svaga placerar de ett stöd i mitten, binder dem till det. För att bibehålla fukt, är bagagerumsomkretsen klädd med torv, humus, sågspån.

Ytterligare träskötsel

Att ta hand om ett päron Extravaganza innebär regelbunden vattning, lossa cirkeln runt trädet, gödsling och behandling av skadedjur och skalbaggar. Dessutom är stammen vitkalkad, förberedd för vintern.

päron extravaganza

Bevattning, befruktning

Extravaganzan bör bevattnas under torkperioden en gång i månaden och 50 liter vatten används per träd. När säsongen är regnig använder de 2-3 bevattningar per växtsäsong. Vattna kulturen med pollen, under bildandet av äggstockarna och efter att skörden av frukterna.

Gödselmedel appliceras enligt schemat:

 • tillsätt karbamid i mars före sapflödet;
 • före växtsäsongens början används kvävebaserade medel.
 • efter trädets vissnande - fosfor-kaliummedel;
 • i oktober, efter att ha skördat frukterna, introduceras humus.

På grund av den snabba introduktionen av kväve ökar kalium, fosfor, komplexa föreningar, mängden av grödan och fruktens kvalitet. Du kan också lägga till organiskt material: kompost, gödsel.

gödningsmedel för päron

beskärning

För att ett päron ska bära frukt regelbundet måste det beskäras.

 1. Under det första året efter plantering av trädet förkortas den centrala stammen i en höjd av 50 cm. Sidoskotten skärs över knopparna.
 2. Under det andra året bildas den mellersta ledaren av 20 cm, grenar på sidorna - med 5-6 cm. Detta gör det möjligt att få nivåer på busken.

I framtiden utförs beskärning på samma sätt. De planerar att bilda busken i slutet av mars eller början av april. Åldrande beskärning görs för gamla päron, skelett- eller halvskelettskott av 5-6 år gamla förkortas kraftigt.

beskärning päron

Rentvå

På hösten vitpolas vitkulorna med kalk med tillsats av insektssvampmedel. Täck pelaren med ett ämne 70-80 cm från rötterna. På grund av vitkalkning är trädet skyddat från attacker av skalbaggar, sjukdomar.

övervintring

Det är lämpligt att klippa päron, täcka med säckväv eller lutrasil i november. Tack vare skyddet attackerar gnagare inte bollen. Jorden runt pelaren är böjd med humus, torv, grangrenar.

Sjukdomar, skadliga skalbaggar

Fairy pears har den mest kraftfulla immuniteten bland andra arter. Skadedjur attackerar sällan ett päron. Det är lämpligt att utföra profylax i mars med en 1% -ig lösning av Bordeaux-vätska, 100 g kopparsulfat, 150 g kalk löses i 10 liter vatten.

Insamlingstider och lagringsregler

Skörda päron när de blir gulaktiga. Spara frukt i ett svalt rum som en källare, källare. Lufttemperaturen bör inte överstiga +5 grader. Överdriv inte frukterna på grenarna, de kan övermassa och försämras.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa