Beskrivning och egenskaper hos päronsorter Hertiginnan (Williams), odling och vård

Hertuginnens päron finns oftast i sommarstugor. Detta är en fruktbar och opretentiös sort som många sommarinvånare omedelbart blev kär i. Frukten av sorten är välsmakande och mångsidiga att använda. Det enda negativa är låg frostbeständighet.

Beskrivning och egenskaper hos hertuginnspäron

Hertiginnan har många sorter, till exempel Rouge Delbara, som ofta finns på marknaderna. Innan du köper en päronsort är det viktigt att studera växternas beskrivning och egenskaper samt frukt.

Sorter av sorter

Det finns två huvudsorter av hertuginnesorten (även kallad Williams) - sommar och vinter. Alla hybrider som skapades av hertuginnesorten är indelade i dessa två typer.

Pear Williams sommar

Vinterhårdheten i sommarsorten är genomsnittlig. Det finns också en låg resistens mot sjukdomar och insekter. Frukterna är vanligtvis bundna i 2-3 stycken, tätt fästa vid stjälken. Päronets vikt är i genomsnitt och är cirka 85-190 g. Fruktens form är päronformad, huvudet är avlångt.

Skalet är tätt, grov, citronskugga. Massan är krämig. Mogna frukter har en söt smak med en lätt kryddig eftersmak. Skörden mognar i augusti. Upp till 250 kg skörd skördas från ett träd.

päron hertiginnan

Winter Williams

Vintersorter William kännetecknas av ett högt, grenat träd med en bred krona. Formen på kronan är pyramidal. Bladen är mörkgröna i färg, växer i buntar eller separat. Skuggan av mogen frukt är rik gul, köttet är vitt, mjukt och mycket saftigt. Det finns en lätt syrlig smak. Huden är slät. Skörde i oktober. Upp till 100 kg frukt skördas från ett träd.

Red Williams

Red Williams anses vara en av de mest ovanliga päronvarianterna. Och allt tack vare fruktens skugga. Skallen är en rik vinskärm. Denna sort kallas också Rouge Dulbar. Men inte bara frukterna av sorten är röda, träden har röd bark och unga löv.

päron hertiginnan

Trädet är undermåligt, kronan förtjockas inte. Tork- och frostbeständighet är i genomsnitt. Trädet börjar bära frukt det femte året efter plantering av plantan. Päronmognad börjar under det andra decenniet av augusti. Fruktmassan är saftig, öm, med en behaglig muskotaroma. Mogna frukter av medelstor storlek. Efter skörd lagras de fram till vintern.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med sorten inkluderar:

 • Hög produktivitet.
 • Massmognad av frukt.
 • Smak kvaliteter.
 • Stabil avkastning.
 • Universell användning.
 • Du kan odla det i alla regioner.
 • Frukten lagras under lång tid.

päron hertiginnan

Nackdelarna är låg resistens mot sjukdomar och skadedjur, torka och frost. Dessutom är sorten självfruktbar, vilket också är en nackdel med hertuginnapäran.

Funktioner av att odla ett träd

Odling av päron skiljer sig praktiskt taget inte från att odla andra fruktträd. Det är viktigt att uppmärksamma tekniken för att plantera en planta och trädvård. I förväg måste du bestämma tidpunkten för plantering och förbereda jorden för plantering av en plantor.

När ett päron planteras

Du kan plantera plantor två gånger om året - på våren och hösten. Det är höstplantningen som anses vara den mest gynnsamma. Dess fördel är att under vintern får päronet tid att slå rot på en ny plats, och på våren börjar den aktivt växa. Vid plantering på våren börjar plantor ofta att blomstra samma år, vilket inte är önskvärt att tillåta.

plantera päron

Om det inte är möjligt att plantera ett träd på hösten kan du plantera det på våren. Många sommarinvånare föredrar våren för plantering, eftersom plantan inte behöver gå igenom vintern omedelbart efter plantering, för över sommaren kommer päronet att vänja sig till en ny plats.

På hösten planteras päronet i september-oktober och på våren i april-maj.

Belysningskrav

Päron föredrar att växa i öppna, soliga områden. Det viktigaste är att platsen är skyddad från vinden. Det rekommenderas inte att plantera ett träd i ett lågt område. Om det inte finns någon annan plats planteras plantan i delvis skugga. Det är bra om han kommer att vara i solen för det mesta. Det är oönskat att plantera ett päron i skuggan. Trädet växer dåligt och ger dåliga grödor på grund av brist på solljus.

päron hertiginnan

Att välja en landningsplats och förbereda en grop

Päron föredrar att växa på svart jord, lerig eller sandig lerjord. Lätt fertila jordar är lämpliga för plantor. Växten är inte krävande för jordens sammansättning. Ett hål förbereds 2-3 veckor innan plantningen planteras i jorden. För att göra detta gräver du ett hål till ett djup av 1 m och en bredd av 80 cm. Det översta jordskiktet blandas med gödsel, träaska och mineralgödsel. Sedan fyller de botten av hålet med det. Börja plantera efter 3 veckor.

Det är oönskat att plantera ett päron för nära andra träd. Minsta avstånd bör vara 3 m mellan varje träd.

Avstånd mellan plantor

Om avståndet med andra fruktträd i trädgården måste lämnas stort kan avståndet mellan päronerna minskas. Tillräckligt med 1,5 m mellan angränsande träd. Om päron växer nära varandra kommer det att öka pollinationen i träd och därmed ge ut.

plantera päron

Landningsteknik

Processen att plantera päronplantor är praktiskt taget densamma som att plantera andra fruktträd.

Processen att plantera ett päron på en permanent plats består av flera stadier:

 • Kör en insats i mitten av gropen.
 • Sätt en plantor i hålet, rätta försiktigt ut rötterna.
 • Täck hålet med jord och tampa jorden nära bagagerummet.
 • Bind plantan till staven.

Vid planteringens slut, vattna plantan rikligt med varmt vatten. Det rekommenderas att plantera en planta i varmt, lugnt väder.

päron hertiginnan

Träd pollinerare

Både vinter- och sommarvarianterna av Duchesse-päron är självfruktbara sorter, så pollinerande träd måste planteras i närheten. De bästa pollinerarna inkluderar följande sorter:

 • Williams;
 • Olivier de Serre;
 • Bere Ardanpon.

Dessa sorter är lämpliga för vintersorten. För en sommarvariant är de bästa pollinerarna:

 • Clapps favorit;
 • Bere Ardanpon;
 • Forest Beauty.

päron hertiginnan

Plantera pollinerande träd på ett avstånd av 2-3 m.

Regler för växtskötsel

Minimal päronvård inkluderar vattning, gödsling, lossning av jorden och avlägsnande av ogräs och beskärning av trädet. Dessa behandlingar räcker för att hålla växten frisk.

Vattning

Växten behöver inte ofta vattna. Det räcker med att fukta trädet 4 gånger per säsong:

 • Den första vattningen utförs under svallningen i njurarna.
 • Andra gången päronet vattnas är när blomningen börjar.
 • Den tredje vattningen utförs under hälla av frukt.
 • Förra gången växtfuktningen är före frosten börjar.

vattenpäron

2 hinkar med vatten räcker för ett träd. Vattning tillåts med varmt vatten uppvärmt i solen.

Päronfoder

Utan ytterligare gödsling av marken växer växten dåligt och avkastningen minskar. Toppförband appliceras 4 gånger per säsong. Vid behov ökar mängden gödningsmedel.

Höstdressing:

 • Kaliumklorid (1 msk. L.), superfosfat (2 msk. L.) och 10 l vatten. Vatten vid roten.
 • Urea (1 msk. L.), superfosfat (2 msk. L.), träaska (550 g), fosforitmjöl (1 msk. L.), Ammophoska (2 msk. L.), kaliumklorid (1 msk. L.). l.).

urea i en påse

På våren matas päron med saltpeter, kycklingdroppar och urea. Toppförband appliceras innan knopparna dyker upp.

Kompostering

Jorden är mulched på hösten. Torv, sågspån, krossade ogräs utan rötter eller halm används som bark. Skiktet med barkskivor bör inte vara mindre än 15 cm. Barkskyddet skyddar inte bara risstången från frost utan mättar också jorden med mikronäringsämnen. Du måste klöva marken på hösten varje år.

Föryngring

Päron beskärs två gånger per säsong - på våren och hösten. På hösten utförs sanitär beskärning när torra och skadade grenar tas bort. Anti-aging beskärning utförs på våren. Träden förkortas med 1/3 av sin totala längd. Sedan avgränsas grenarna som växer till botten. Från varje par med nära åtskilda grenar är en avskuren. Sju skelettgrenar finns kvar på den nedre nivån. Klipp av torra grenar. Vid grenarna på grenarna skärs de nedre skotten av. Dessa åtgärder räcker för att föryngra den gamla växten.

beskärning päron

Förbereder för vintern

Innan vintern börjar är jorden runt stammen mulched. Och den nedre delen av stammen är täckt med hållbart material så att barken inte gnuggas av möss.

Sjukdomar och skadedjur

Oftast påverkas hertuginnan av skabb. Men andra sjukdomar kan ofta hittas på trädet. För att förebygga skurv behandlas växten med Bordeaux-vätska 3 gånger per säsong. Första gången är när bladen börjar dyka upp. Andra gången är under blomningen. Den sista är när blomningen slutar. En annan vanlig sjukdom är monilios. För profylax sprayas träd med Bordeaux-vätska och Hom-beredning. Torra grenar beskärs också regelbundet.

Bland insekterna på päronet finns:

 • bladrulle;
 • fästingar;
 • bladlus;
 • fjäril.

Drog från hem

Använd läkemedlet "Cymbush", "Agravertin" och akaricider från skadliga insekter. Sprutning med maskros eller kamomill buljong hjälper bra. En lösning av tvätt tvål eller en infusion av senapspulver hjälper till med bladlöss.

Vilken region är sorten mer anpassad till?

På grund av dess låga motståndskraft mot frost rekommenderas det inte att plantera hertuginnasorten i de nordliga regionerna. Trädet kanske inte överlever svåra frost. De mest gynnsamma odlingsområdena är den södra, liksom den centrala delen av Ryssland och regionerna i Volga-regionen. Det huvudsakliga villkoret för att planta en plantor är frånvaron av svår frost på vintern.

Skörd och lagring av grödor

Beroende på variationen av hertuginnspäron börjar skörden från augusti till oktober. Det rekommenderas att skörda frukterna innan de faller av. Den skördade grödan förvaras på en sval, mörk plats. Vintersorten kan ligga fram till december.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa