De bästa päronvarianterna för Ural med en beskrivning, finesserna för odling och vård

Många trädgårdsmästare odlar päron i trädgården. Det är ingen hemlighet att denna frukt tillhör den grupp värmeförsörjande växter som måste odlas i regioner med ett gynnsamt klimat. Vissa sorter av päronträd växer emellertid bra i Ural och Sibirien. Innan du planterar plantor i sådana regioner bör du bekanta dig med de bästa päronvarianterna för Ural.

Specifikationerna för växande päron i Ural

En karakteristisk egenskap hos Uralregionen är att den har ogynnsamma klimatförhållanden för odling av de flesta växter. Uralens territorium domineras av träskig och podzolisk jord, där odlingen av päron ibland är komplicerad. Väderförhållandena i regionen är instabila, temperaturdroppar observeras regelbundet, varför de planterade plantorna kan dö. Även på sen vår och sommar kan svår frost börja.

Sådana funktioner i klimatet tvingar trädgårdsmästare att göra vissa förändringar i processen för plantering och odling av päron. För att få en genomsnittlig eller hög avkastning måste du vara särskilt uppmärksam på att värma plantorna och göra ytterligare gödsling. Innan man planterar päronplantor skapas ett dräneringsskikt i jorden, som är täckt med organiska och mineralförband ovanpå. På vintern täcks de planterade träden med snö, vilket skyddar dem från svår frost.

De bästa ural päronvarianterna

För att få en god skörd i ett kallt klimat är det nödvändigt att plantera vanliga vinterhärdiga ural- eller Chelyabinsk-sorter. Det rekommenderas att du i förväg studerar beskrivningen och huvudfunktionerna hos var och en av dem.

Ural päron

Chelyabinsk vinter

Det är ett medelstort träd med en rund krona och utmärkt motståndskraft mot låga temperaturer. Växtens huvudfördel är att den nästan aldrig blir sjuk. Sorten bär inte frukt omedelbart utan bara 3-4 år efter plantering i jorden. Frukterna är gula och väger 120 gram. Chelyabinsk vinterpäron har utmärkt smak på grund av sin saftiga och söta massa.

Mogna frukter skördas under andra halvan av augusti eller september. Den skördade grödan har god hållkvalitet och lagras i 6-7 månader.

Chelyabinsk vinter

Zarechnaya

Bland päron med sen mognad av frukter skiljer sig Zarechnaya. Fruktens främsta fördelar inkluderar:

  • frostbeständighet;
  • avkastning;
  • smakegenskaper;
  • resistens mot många sjukdomar.

Sådana träd växer snabbt och börjar bära frukt det andra året efter plantering. De har en rundad och spridande krona.

Mogna frukter täcks med en tunn hud som har en gyllene färg. Fruktens kött är mjukt, med en behaglig doft och söt smak.

 gyllene färg

Magnitogorsk sprang

Älskare av klassiska sorter bör vara uppmärksamma på Magnitogorsk-spranget. Denna växt tolererar lätt de kallaste vintern i Ural och är resistent mot skadliga skadedjur och sjukdomar. Sådana träd börjar bära frukt på 5-6: e året efter plantering i trädgården.

Frukterna är gröna och har en lätt gulaktig nyans. Den skördade grödan är välsmakande och används ofta för att göra sylt, kompott, juice och till och med bakvaror.

Säker (Bere gul förbättrad)

Medium sent frukt, med fördelarna inkluderar immunitet mot många sjukdomar och frukt av smak. Många experter rankar Berezhnaya som en av de bästa päronvarianterna som kan odlas i Ural. Fördelarna med Berezhnaya inkluderar frostbeständighet, långvarig frukt och avkastning.

Den första grödan mognar fem år efter plantering. Frukten är små och växer upp till hundra gram. Den skördade grödan rekommenderas att förvaras i svala rum med en temperatur på 10-15 grader.

gul förbättrad

Talitsa (Skorospelka Sverdlovskaya)

Avser tidigt mogna päron som mognar i 65 dagar. Tack vare detta skördas en mogen skörd under första halvan av augusti. De skördade frukterna lagras bara 10-15 dagar, och därför rekommenderas det att använda dem omedelbart. Talitsas avkastning är hög och uppgår till 20-40 kilo från varje träd.

Frukten är runda och ser ut som små äpplen. De är täckta med en ljusgulaktig hud med en svag råhet på ytan. Vikten av varje moget päron når 110 gram.

Sverdlovsk

Det anses vara den vanligaste sorten som odlas i Ural. En sådan popularitet för Sverdlovchanka beror på den utmärkta smaken av mogen frukt och långvarig lagring av den skördade grödan. Fördelarna inkluderar även frostbeständigheten hos träd som tål varje Ural-vinter.

Detta är en stor fruktad sort, eftersom frukterna väger 170-180 gram. De är täckta med en grön skal, som blir gulaktiga i mognadsprocessen.

stor fruktig sort

Pingvin

Det är ett högavkastande, snabbväxande träd med en bredpyramidala krona. 3-4 år efter plantering visas päronformade frukter som väger 125 gram på träden. Oftast är de färgade ljusgult, men vissa frukter kan ha en liten orange rodnad. Minst 22 kg av grödan skördas från varje vuxet träd. Pingvinens kött är saftigt och mjukt utan steniga punkter.

Guidon

En snabbväxande växt som har en bred pyramidkrona. Skotten är belägna nära varandra och därför är trädet kompakt. Dess grenar är täckta av mörkgröna blad med en slät yta. Endimensionell frukt av Guidon växer upp till 130 gram. De är täckta med en gulaktig och jämn skal, under vilken det finns ett mjukt och köttigt kött.

De viktigaste fördelarna med Guidon anses motstånd mot temperaturfall och hög produktivitet.

snabbväxande växt

Favorit

En högväxt med en bred och tunn krona. Favoriten har ett starkt rotsystem som är motståndskraftigt mot markfrysning. Favorit har stora ovala frukter som väger 115-120 gram. Till att börja med är de färgade gröna, men när de mognar blir deras skal mer röd. Med ordentlig vård erhålls 35 kg skörd från trädet.

Krasulia

Det här är medelstora träd som inte växer högre än fyra meter. Krasulia hänvisar till tidiga mogna päron som mognar i början av augusti.I genomsnitt är fruktens vikt 90 gram, men om du tar väl hand om träden växer päron upp till 130 gram. Produktiviteten från ett träd är 20-25 kg.

Dekabrinka

Ett högt träd som växer upp till fem meter i höjd. Dekabrinka är frostbeständig och därför planteras den ofta i Sibirien och Ural. Mogna frukter är små och väger bara 85-90 gram. De är täckta med en slät gulaktig hud. Dekabrinkas kött är saftigt och aromatiskt, har en söt och sur eftersmak.

mogna frukter

Sunremy

Denna sort är populär bland Ural-trädgårdsmästarna. Fördelarna med Sunremy inkluderar smak, frostbeständighet och stora frukter. Vikten av varje mogen frukt når tre hundra gram. Skörden är mångsidig, eftersom den används både konserverad och färsk.

Tikhonovna

Sorten fick sitt namn efter den ryska uppfödaren A.S. Tikhonova. Päronet har god frostbeständighet och hög avkastningsnivå. Tikhonovna har rundade grönaktiga frukter, som blir gula efter mognad. De är små och väger 70-75 gram. Massan är saftig, söt och köttig.

Sentyabrina

Sentyabrina odlas ofta i de norra regionerna. Dessa är höga och fruktbara fruktträd med en spridande krona. Sentyabrina är resistent mot sjukdomar och blir därför praktiskt taget inte sjuk.

Frukten väger 200-250 gram vardera, de är färgade gröna med en gyllene nyans.

tändsticksask

Transcendental

En vinterhård växt som tolererar sibiriska frost. Päronformade frukter väger 80-95 gram. De har ett köttigt, saftigt och aromatiskt kött. Molnigt päron börjar mogna sent - i början av september.

Vilka päronplantor är bättre att välja?

Tänk på följande när du väljer en päronplantor:

  • Ålder. Vissa trädgårdsmästare hävdar att du måste köpa höga plantor, men detta är inte fallet. Erfarna experter rekommenderar att man köper unga plantor vars stamtjocklek inte överstiger tio millimeter.
  • Rottillstånd. En plantas kvalitet kan bestämmas av villkoret för dess rotsystem. Växten bör ha en formad rot som är 25-35 centimeter lång.
  • Stämpel. När de väljer undersöker de kvistar och stam. De ska vara enhetliga i färg utan mörka fläckar.

plantera en planta

Päronvård i Ural

För att päronträd ska bära frukt måste de sköts ordentligt.

Lite om befruktning

Päron befruktas ett år efter plantering. Toppförband appliceras på marken på sommaren när det inte finns någon frost. Det är bättre att använda kaliumfosforgödsel, som påskyndar mogningen av frukten.

Nu om att vattna träd

Trädet behöver inte vattnas rikligt, men det betyder inte att det inte behöver vattnas alls. Det rekommenderas att bevattna 1-2 gånger per säsong. I detta fall hälls vatten under roten.

vattna träd

Gå vidare till beskärning

Beskärning av päronträd utförs på våren. Under proceduren skärs sidoskott, på vilka få frukter bildas. En beskärningsskjuv används för att trimma unga stjälkar. För att bli av med gamla grenar måste du använda en såg.

Slutsats

Uralens klimatfunktioner tillåter inte odling av många päronsorter. Innan du börjar odla frukter i den här regionen måste du bekanta dig med funktionerna i de bästa ural-päronvarianterna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa