Beskrivning av de bästa sorterna päron för Sibirien, plantering och vård

Sibirien anses vara den största territoriella regionen i Ryssland. Regionens huvudsakliga kännetecken är klimatförhållandena, som inte är lämpliga för att odla många grönsaker och frukter. Därför måste människor som planterar päronplantor välja de mest lämpliga päronvarianterna för Sibirien.

Funktioner för att välja en gröda för odling i Sibirien

Det rekommenderas att man i förväg förstår huvudfunktionerna i valet av päron för odling i Sibirien. Tänk på följande när du väljer en frukt:

 • Tidig mognad. Erfarna sibirska trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar tidiga mogna päronvarianter som mognar i mitten av sommaren i sina trädgårdar. Självfruktiga grödor mognar snabbast, så det är bättre att plantera dem.
 • Frostmotstånd. Det är ingen hemlighet att frost och temperaturfall faller ofta i regionen. För att odla välsmakande och söta frukter måste du plantera päron som är resistenta mot plötsliga temperaturförändringar.
 • Hög temperaturbeständighet. Sommaren i Sibirien kan vara ganska varm och därför är det bättre att leta efter sorter som tål värmen.
 • Produktivitet. En annan faktor som beaktas när man väljer en gröda är avkastning. Experter rekommenderar att man planterar högavkastande växter som bär frukt i alla klimat.


Populära sorter av sorter med namn och beskrivning

Innan man planterar päron är det nödvändigt att mer detaljerat överväga de bästa sorter som är lämpliga för plantering i Sibirien.

Taiga

Det här är det nyaste päronet som uppföddes genom att korsa varianterna Powislaya och ömhet. Taiga klassificeras som en tidig mognad frukt som mognar i mitten av juli.

Päronträdet växer upp till tre och en halv meter. Frukt börjar fyra år efter plantering. Mogna frukter väger upp till 100 gram. Fördelarna med Taiga-päronet inkluderar smaken av saftiga och köttiga frukter. Den skördade grödan är lämplig för framställning av vin, kompott och färskpressad juice.

taiga päron

Myt

Ett särdrag hos sorten anses vara höga träd som är mer än fem meter höga. De har en smal pyramidformad krona med medelstora skott. På våren visas små avlånga gröna blad på träden.

På försommaren bildas frukter som mognar inom 40-50 dagar. De är täckta med en grov hud med en gul färg. Fördelarna med skörden är att den håller kvaliteten, vilket gör att du kan lagra den skördade frukten i 3-4 månader.

Uralochka

Ett högt träd som växer upp till fyra och en halv meter. Uralochka har en tunn krona med rundade genikulerande skott. Bladen har en perfekt slät yta och är mörkgröna. En karakteristisk egenskap hos sorten anses vara fruktens miniatyrstorlek, som väger 40 gram. De har en tät, grov, gyllene hud. Fruktens kött är saftigt, köttigt och aromatiskt. De insamlade päronen lagras under en kort tid - 30-40 dagar.

Uralochka variation

Fantastisk

En annan hög variation som är populär bland sibirska trädgårdsmästare. Med korrekt skötsel kan höga träd växa upp till tre och en halv meter. De har mörkröda skott, på vilka rundade knoppar visas på våren.

Frukten av Fairy Pear växer upp till tre hundra gram. De är målade mörkgröna och har en grov yta. Skörden mognar i slutet av augusti eller under första halvan av september. Mogna päron används för att förbereda läcker kompott, sylt eller juice.

Dekabrinka

Dekabrinka tillhör höga sorter av päron, eftersom dess träd växer upp till sex meter. På grund av det faktum att växternas grenar växer krokigt har dess krona en rundad form. Dekabrinkas blad är avlånga, har en grön nyans.

Sorten har medelstora frukter, som efter mognad väger 100-150 gram. De har en slät yta och en perfekt päronformad form. Mogna frukter täcks med en gyllene hud med en blek rodnad.

norra Dekabrinka

Lukashovka

Khabarovsk-sorten, uppfödd av den ryska uppfödaren Lukashev. Lukashovka är resistent mot låga temperaturer, farliga skadedjur och sjukdomar. På grund av deras frostbeständighet odlas sådana träd i alla delar av Sibirien.

Den största fördelen med Lukashovka är dess höga avkastning, som gör att man kan få 100-150 kilo frukt från varje träd. Den mogna grödan är mycket saftig och aromatisk. Det gör ett gott sylt och kompott.

Severyanka

Bland de kompakta sibiriska varianterna av päron utmärks Severyanka, vars höjd når en och en halv meter. Trädets krona är bred, tät och har en pyramidform. Bladen har spetsiga ändar och en rund bred bas.

Severyankas gröda är täckt med gulaktig hud. Mogen päronmassa är lätt och saftig. Hemmafruar använder ofta frukten för att skapa fruktkompott och sylt.

stor frukt

De största nackdelarna med Severyanka inkluderar:

 • faller sönder;
 • liten fruktstorlek;
 • dåligt skydd mot skadedjur.

Lel

På territoriet i östra och västra Sibir odlar många Lel-sorten. Ett sådant träd växer upp till fem och en halv meter. Lelyas fördelar inkluderar avkastning, som gör att du kan samla 50 kilo frukt från varje växt. Fruktarna väger 150-170 gram, de är färgade gula med en orange nyans. De karaktäristiska kännetecknen för mogna päron inkluderar deras söta smak och saftighet.

Den skördade grödan kan inte lagras under lång tid vid rumstemperatur, eftersom den försämras inom 7-10 dagar efter skörden.

grön Lel

Svarog

En av de mest populära sibiriska päronvarianterna som utvecklades på 60-talet av förra seklet.

Växten har medium frukt, och därför är utbytet bara 15-20 kilo från varje träd. De första frukterna visas bara fyra år efter plantering av plantor i trädgården. Mognaden varar i 3-4 månader och därför skördas skörden inte tidigare än i september. Massan för varje mogen päron är 70-80 gram. Svarog-frukter är lämpliga för bearbetning och färsk konsumtion.

Perun

Denna hybridpäronsort utvecklades för odling i Sibirien. Perun har ett starkt rotsystem som tolererar temperaturer och extrema frost. En karakteristisk egenskap hos frukten anses vara dess stora frukter som väger 200-300 gram. De har en trevlig arom och sötaktig smak.Päron är inte särskilt saftiga och därför framställs sällan kompott eller juice från dem.

avlång frukt

Höstdröm

Lågväxande frukt med höga utbyten och frostbeständighet. På våren visas gröna frukter på träden som mognar till slutet av augusti. Den skördade Autumn Dream-grödan kan inte förvaras vid rumstemperatur, eftersom den snabbt försämras. I svala rum lagras frukt i 2-4 månader.

Hur man odlar ett päron i Sibirien

För att odla päronträd på en personlig tomt i Sibirien måste du bekanta dig med särdragen i fruktodling. Kom ihåg följande när du planterar plantor:

 • Päronet anses vara en värmeförsörjande och ljusälskande växt, och därför bör plantering utföras på ett väl upplyst ställe.
 • Chernozem jordar är bäst lämpade för odling av päronträd, eftersom de innehåller många näringsämnen.
 • Sibiriska sorter bör vattnas rikligt i mitten av sommaren under den aktiva fasen av fruktmognad.
 • Plantering bör göras på våren, när temperaturen är över noll.
 • Före plantering befruktas platsen med mineral- och organiska gödselmedel.
 • På våren behandlas alla träd med kalkmurbruk för ytterligare skydd mot skadedjur.

massa grenar

Specifikationerna för att ta hand om sibiriska päron

Att ta hand om planterade päronträd är följande:

 • Vattning. Experter rekommenderar att man använder ett sprinklerbevattningssystem, eftersom det är det mest effektiva. Om detta inte är möjligt måste du fukta marken manuellt. Bevattning görs två gånger på våren och sommaren under grödan. Varje träd förbrukar 15-20 liter vatten.
 • Toppdressing. Päron, som andra fruktträd, behöver befruktning. Det rekommenderas att använda organisk förband inte mer än en gång per säsong. Mineralgödselmedel används oftare - 2-3 gånger. För att öka utbytet tillsätts kaliumklorid, humus med urea i jorden.
 • Sjukdomsprevention. Sibiriska päron dör ofta av sotsvamp, fruktrötta och skabb. För att skydda träd från dessa sjukdomar besprutas de med svampdödande lösningar.

vattning plantor

Förbereda Siberian päron för vintern

Vintern-härdiga sorter av päron behöver också förberedas för vintern. Under detta är det nödvändigt:

 • bli av med övermogna frukter kvar på träden;
 • skär av alla torkade grenar;
 • lägga till fosfor- och kaliumgödselmedel i jorden, vilket förbättrar frostbeständigheten;
 • Hilling.

skydd för vintern

Slutsats

Päronet är en populär frukt som odlas av många trädgårdsmästare. Innan du planterar päronträd i Sibirien måste du bekanta dig med beskrivningen av de välkända frostbeständiga sibiriska sorterna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa