Beskrivning och egenskaper hos päronsorten Chudesnitsa, plantering och skötsel

Pärsorten Chuddesnitsa ingick i statsregistret för avelsresultat 2004. Trots hybridens ungdom erkändes kulturen för vintermognadperioden av trädgårdsmästarna i Central Black Earth Region för kombinationen av vinterhårdhet och hög avkastning.

Beskrivning och egenskaper hos sorten Chudesnitsa

Det vanliga päronet i den underbara sorten är bra genom att du kan njuta av dig själv med din egen odlade, miljövänliga frukt hela vintern.

Frukt

Klumpiga gröna frukter med en rodnad på sidorna, när de är mogna, får en gulgrön färg, i form ser de ut som en långsträckt avkortad kon. Slät skal - medium tät, täckt med en vaxartad blom. Vikten av en frukt varierar från 130-220 g.

Päronets mjölkmassa med en krämig nyans har en delikat struktur utan steniga inneslutningar och en uttalad arom. Fruktens saftighet beror på 85% vatteninnehåll. Balansen mellan organiska syror (10%) och sockerarter (0,3%), som bestämmer smaken, frånvaron av viskositet och skärpning, utvärderades av professionella smakare vid 4,3 poäng av 5 möjliga.

Fruktfrön är små, bruna. Den böjda peduncle är ordentligt fäst vid basen.

Trä

Stammen, skotten av ett 3-meters träd är jämnbrunt. Grenarna bildar en spridande pyramidkrona. Knopparna är små, koniska, tätt pressade mot skotten. Gröna, glänsande äggformade löv är kantade i kanterna, spetsiga och böjda i ändarna.

grönt träd

Miracle-päronet blommar med vita blommor med fem kronblad, samlade i blommor. Frodig, doftande blom börjar i slutet av maj och varar i en vecka.

Använder sig av

I matlagning används päron för att göra sylt, marmelad, kompott. Juice pressas ur frukt, fruktfrön ingår i receptet på koffeinhaltiga drycker. För att ge en pikant smak läggs bitar av Chudesnitsa-päron till sallader, såser, bakverk.

Traditionell medicin använder följande egenskaper hos frukten:

 • diuretikum;
 • antiinflammatoriska;
 • antipyretikum;
 • fixering;
 • anti-sklerotisk.

Päron minskar hostreflexen, innehåller en hög kaliumhalt (160 mg per 100 g produkt), vilket har en gynnsam effekt på hjärtat, blodkärlen, njurarna.

frukt på en tallrik

Avkastning

Full fruktning av kulturen börjar från det sjätte året av fruktträdets liv. Toppavkastningen sjunker 13–15 år efter plantering, då upp till 80 kg frukt skördas från ett Miracle-päron. Vid 6–12 års ålder är den genomsnittliga avkastningen 50 kg per träd eller 130 centner per hektar.

pollinerare

Den låga självfruktbarheten hos Miracle-päronet förutsätter att man planterar närliggande blommande sorter av Nick, Extravaganza, vilket avsevärt ökar antalet äggstockar.

transportera

Sorts höga transportabilitet används av stora trädgårdsföretag och trädgårdsmästare som odlar frukt på enskilda tomter när de transporterar frukt över långa avstånd till försäljningsställen.

frukt frukt

De viktigaste positiva och negativa sidorna av päronet

Päronsorten Chuddesnitsa uppskattades av sommarinvånare och bönder för sina positiva egenskaper:

 • frostbeständighet upp till -38 ° С;
 • dekorativ krona;
 • dessert smak av frukt med en blomma-päron arom;
 • kompakthet, trädets låga storlek, underlättar skötsel, skörd;
 • hålla kvalitet, hög transportabilitet;
 • lång färsk lagring;
 • universalitet i tillämpningen;
 • hög motståndskraft mot rost, skabb, skadedjur;
 • stabil fruktning;
 • hög, konstgjord skapad immunitet.

Av nackdelarna med ett päron noteras behovet av regelbunden beskärning, eftersom växten inte har styrkan att bilda fullfruktiga frukter med en förtjockad krona. Den andra nackdelen är behovet av att plantera ett antal pollinerare.

stor krona

Specifikationerna för växande grödor

Fram till det ögonblick att plantera Miracle-päronet är trädgårdsmästarna bestämda med tid och plats, de väljer en lämplig plantor. Följ den rekommenderade algoritmen när du planterar grödor.

Val av tid och plats

I klimatområdet i Centrala Ryssland är det att föredra att plantera miraklet i april innan knopparna öppnar. Under säsongen har kulturen tid att slå rot, få styrka för övervintring.

I de södra regionerna rotar ett träd som planteras i september normalt och utvecklas.

När du väljer en landningsplats ska du utesluta trädgårdar med låga och skuggiga hörn. Päron är ursprungligen en termofil växt som kräver bra solljus. Därför planteras andra höga fruktträd högst 5 meter från päronet.

Kombinationen av vinterfrost och nära förekomst av grundvatten är skadligt för kulturen.

Eftersom päronet inte tolererar transplantationer är det viktigt att förbereda lämplig jord på platsen. Trädet älskar lös, bördig jord som håller kvar fukt vid rötter.

gräva ett hål

Beredning av plantmaterial

Från tre år gammal rotar plantor dåligt. För normal förankring av Miracle-päran väljs ett 1-2 år gammalt träd med elastiska skott utan uttorkade områden, deformationer, mekanisk skada.

En planta med öppna rötter blötläggs före plantering, rötterna förkortas till 20 cm. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man später ut en Heteroauxin-tillväxtstimulatorstablett eller 1 msk i en hink med vatten. l. honung.

plantor på marknaden

Hur man planterar en plantor korrekt

Från hösten till den första frosten förbereds ett planthål 80 cm bredt och djupt. Ett dräneringslager görs i botten, vattnas så att jorden sätter sig. På våren kombineras det översta jordbruksskiktet med tre hinkar med humus. Förutom organiska produkter tillsätts mineralgödselmedel - 200 g superfosfat, 50 g kaliumsulfat och 2 hinkar sand, vilket ökar jordens löshet.

De väljer en molnig dag och börjar plantera Miracle-päronet och observerar tekniken:

 • en låg hög byggs från det förberedda underlaget i botten;
 • klistra in ett antal stöd;
 • plantan sänks i mitten av höjden, räta ut varje rot;
 • somna med ett underlag, tampa ytan lätt;
 • vattna plantan med en hink med vatten;
 • mulch stammen cirkeln med sågspån, hö;
 • knyt ett träd till ett stöd.

Päronets topp är mörkare än rötter. Vid gränsen till färgförändringen finns det en rotkrage, som efter plantering ska höja 2-4 cm över marken.

plantera en planta

Ytterligare träskötsel

Ytterligare vård av Miracle-päron inkluderar måttlig vattning, obligatorisk beskärning och förberedelse för kallt väder.De bevarar grödans hälsa, grödan, införandet av gödselmedel i jorden, förebyggande behandlingar mot sjukdomar, skadedjur.

Vattning och utfodring

Vattna miraklet i spåren. Den första är grävd runt en stam 10-15 cm djup med en krondiameter. Den andra furen görs närmare bagagerummet och stiger tillbaka från den första halvmetern.

På en vinter med lite snö vattnas ett vuxet träd i slutet av mars. Om det fanns tillräckligt med snö utförs bevattning efter att kulturen har bleknat. En fruktpäron behöver minst 30 liter vatten per 1 kvadrat. m.

En planta från det första levnadsåret vattnas varje vecka i en volym på 10 liter.

trädgårdsmästare på bevattning

Vid formning och hällning av frukt bevattnas växten rikligt. Denna period faller i mitten av juni.

Nästa fuktskörd är i augusti, en månad före skörden.

Omedelbart efter att bladen faller, görs bevattning med vattenladdning, vilket förhindrar frysning av rotsystemet på vintern.

Päronet matas tills äggstocken bildas tre gånger. Första gången - under uppvaknande av njurarna med urea eller karbamid (100 g per träd). I blomningsfasen befruktas kulturen med en lösning av kycklinggödsel eller mullein (30 l). När blombladet faller av tar de nitroammophoska under trädet (50 g per hink vatten).

På sommaren sprayas växten med en lösning av magnesiumsulfat över bladen. I juli introduceras superfosfat under trädet, vilket ökar sockerhalten och håller fruktens kvalitet.

På hösten, för att öka frostbeständigheten, befruktas mirakelet med beredningar som innehåller kalium, fosfor eller aska.

tillsätt gödningsmedel

beskärning

Formativ beskärning med långlinjemetoden börjar från det tredje året i Miracle-päronets liv. Förfarandet utförs varje vår före början av växtsäsongen, tills växten är 7 år gammal. De börjar med bildandet av den första kulturen. För detta lämnas 2–3 multidirektionsgrenar i skelettet på stammen, belägen på samma avstånd från marken.

Nästa år klipps grenarna i den andra ordningen med en tredjedel, unga skott tas bort och grenarna lämnas 50-60 cm över den första nivån för att bilda den andra nivån. Enligt samma schema fortsätter päronbeskärning under följande år.

I slutet av bildandet av trädets skelett utförs sanitär beskärning årligen, vilket avlägsnar de sjuka som inte har överlevt vintern och inte fruktar skott (toppar) som förtjockar kronan.

toppar trimning

Rentvå

På hösten och tidigt på våren, när snön ännu inte har smält på plats, är stjälkarna och de nedre grenarna av päronkalkade. Denna enkla övning skyddar fruktträdets bark från gnagare på vintern och förhindrar solbränna på våren.

En hink med vatten kräver 2 kg kalk och 200 g kopparsulfat. Det är bekvämare att köpa färdig målarfärg med speciella tillsatser som skyddar kulturen och säkerställer hållfastheten hos vitvatten.

vittvätt trä

Förbereder för vintern

Förberedelser för ett smärtfritt inträde i Pärspegelens vinter är standard:

 • stammcirkeln rengörs från växtrester;
 • ta bort ruttet frukt från trädet;
 • bevattna rikligt (5–7 hinkar);
 • bortskaffa jorden runt stammen.

Mogna träd har tillräckligt med mulch, grangrenar, penselträ, placerade under ett päron. Plantor måste isoleras inte bara för rotsystemet utan också för bagagerummet. Det är lindat med agrofiber, ett annat täckmaterial.

träd slingrande

Sjukdomar och päron skadedjur

Päron Mirakel är motståndskraftig mot svampsjukdomar, men för att vara säker rekommenderas det att spruta grödan före början av växtsäsongen, under spirande perioden och efter blomningen. Använd läkemedel som har bevisat sin effektivitet i den mängd som anges i bruksanvisningen. Dessa medel inkluderar:

 • koppar- eller järnsulfat;
 • Bordeaux vätska;
 • hom;
 • Topas;
 • Fart

Biologiska preparat Trichodermin, Fitoverm, Gaupsin är mindre giftiga.

inkstone

Av insekterna är Miracle mest irriterad av päronfronten, som är uppdelad i tre underarter - röd, gul och fläckig.

Insektslarver livnär sig på toppen av skott, knoppar, bladplattor, vilket hindrar odlingen av kulturen.Om du inte vidtar brådskande åtgärder kommer de drabbade bladen att flyga runt, päronmassan stelnar.

I mars - början av april sprids ett ark under trädet och vuxna kapare skakas av grenarna. Om skadegörarna faller av en massa krävs behandling med Aktara, som upprepas före och efter blomningen.

Trikodermin läkemedel

Skörd och lagring

Mirakelfrukter mognar i mitten av september. För skörd behöver du en stege, en metallkrok för lutande grenar och en korg. Frukten plockas med stjälken i torrt, soligt väder.

Päron lagras i källare, källare i upp till 5 månader vid en temperatur av 0-5 ° C, placeras i en trälåda med hål. Frukten sprids med papper och läggs med stjälkarna upp. Om det inte finns mycket frukt, förvara den i kylen.

Torkad eller fryst frukt är lämplig för konsumtion under hela året.

Päron Chudesnitsa är ett framgångsrikt resultat av arbetet med inhemska uppfödare som har uppnått en kombination av de bästa egenskaperna i en sort, möjligheten att odla en gröda i Centrala Ryssland.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa