Beskrivning och egenskaper hos Chizhovskaya päronsort, plantering och vård

Sommarbeboare odlar ofta päronträd på platsen. Innan man planterar en sort studerar trädgårdsmästare all tillgänglig information om det. Chizhovsky päron erövrar med motstånd mot väderförändringar, hög produktivitet och andra positiva egenskaper.

Beskrivning och egenskaper hos päronsorten Chizhovskaya

För en allmän kännedom om sorts särdrag måste sommarinvånaren veta vilka egenskaper som trädet har.

Arten erhölls som ett resultat av korsning av 2 sorter:

 • Skogsskönhet;
 • Olga.

En vuxen växt överstiger inte 2,5 m höjd. Detta gör det lättare för trädgårdsmästare att ta hand om och skörda grödor. Innan fruktan börjar är kronan på Chizhovskaya päron smal, varefter den blir konisk. Frukten är gulgrön, päronformad. Huden är tunn, slät. Smaken bedömdes till 4,2 poäng, den är söt, det finns en liten andel syra. Aromen är beständig. Frukter som har varit på trädet länge övermoder inte. Det som kännetecknar sorten hjälper sommaren att bestämma om han ska odla arten eller inte.

Fördelar och nackdelar

En viktig del i karakteriseringen av sorten. Närvaron av ett stort antal positiva egenskaper gör pärntypen populär. Negativa egenskaper leder till det faktum att ingen förvärvar växten och inte försöker odla den.

chizhovskaya päron

Fördelar:

 • de första frukterna visas under det tredje året;
 • fruktan är stabil och riklig;
 • frostbeständig;
 • smaken är utmärkt;
 • utmärkt utseende;
 • är immun mot skabb;
 • päron hänger tills samlingen, även om sommarinvånaren inte har tid att samla in dem i tid;
 • frukt behåller sitt utseende och smak under långvarig transport.

minuses:

 • torkaintolerans;
 • ju äldre päronet är, desto mindre blir frukten.

Fruktstrimling elimineras genom föryngring av beskärning och befruktning. Men det kommer inte att vara möjligt att korrigera situationen helt.

chizhovskaya päron

Hur man planterar ett päron ordentligt

För att odlingen ska vara effektiv börjar du med rätt plantering. För att göra detta måste du följa enkla tekniker som är standard för alla kultursorter.

Planteringsplats och mark

Vid plantering är det viktigt att välja ett område där trädet kommer att känna sig bekvämt. Välj en plats på den soliga sidan. Grundvatten bör ligga på ett djup av 2 m, om möjligt bör platsen stängas från drag och stark vind. Jorden behöver bördig. Ler eller svart jord kommer att göra.Med en otillräcklig mängd näringsämnen i jorden appliceras humus och mineralgödselmedel innan grävningen.

chizhovskaya päron

Ombordstigning tid

Landningsdatumet bestäms av sommaren. Det är nödvändigt att ta hänsyn till klimatfunktionerna i den växande regionen. Det rekommenderas att plantera plantor på våren. Sommarbeboare gör detta på hösten. Det är viktigt att beräkna rätt landningsdatum.

På våren måste du plantera ett träd innan sapflödet börjar. På hösten, ungefär en månad före den första frosten.Tillväxt och utveckling av det framtida trädet beror på rätt val av planteringstid.

Urval och beredning av en planta

Det rekommenderas att köpa 1-2 år gamla plantor. De rotar bättre och blir sjuka mindre under transplantation. Rotsystemet får inte deformeras eller skadas. Detsamma gäller stammen av plantmaterialet.

chizhovskaya päron

Före plantering av ett träd lägger sommarinvånarna det i en rottillväxtstimulator under flera timmar: "Kornevin", "Epin" och andra medel.

Steg-för-steg landning

Genom att följa sekvensen kommer det att hjälpa till att växa en frisk växt som ger det påstådda utbytet

 1. Landningsgropen förbereds i god tid. Mått 50 * 100 cm. Botten är täckt med ett lager fruktbar jord med humus och mineralgödsel. Sedan hälls vanlig jord.
 2. En hög bildas i planteringsgropen, där plantan är installerad. Räta ut rötterna och strö den försiktigt med jord.

Ympningsplatsen eller rotkragen ligger 4-6 cm över marknivån.

 1. I slutet av planteringen, vattnas med vatten.
 2. Fäll marken runt stammen på något sätt.

chizhovskaya päron

Landningsplan

Trädet tar inte mycket utrymme och därför planteras ett avstånd på 4-4,5 m från varandra. Det vill säga, diametern på stammcirkeln är 4 m.

pollinerare

Chizhovskaya-sorten måste planteras i omedelbar närhet av de arter som blommar med den samtidigt. Erkänd som den bästa:

 • Severyanka;
 • Rogneda;
 • Lada och andra.

chizhovskaya päron

Uppfyllelsen av denna punkt när odling av fruktgrödor ökar utbytet av trädet.

Regler för trädvård

Chizhevsky-sorten har inga odlingsegenskaper. För att få en skörd rekommenderas det att följa standard jordbruksmetoder.

Hur man vattnar

Innan trädet tar över måste det vattnas. Det är inte nödvändigt att fylla i, men det bör inte torka ut heller. Medan växten är liten, vattnar den ofta, det maximala intervallet mellan fukt är 20 dagar. Vatten efter behov. I torra somrar görs detta ofta, under regnperioden minskas bevattningen.

Befruktning

De första åren behöver du inte mata päronet. Från och med tredje året börjar de långsamt applicera gödselmedel. Kulturen svarar på organisk och mineralisk gödsling.

gödningsmedel för päron

De perioder då trädet behöver befruktning:

 • tidigt på våren;
 • under blomningen;
 • under bildandet av äggstockarna;
 • under fruktning;
 • efter skörd;
 • medan du förbereder trädet för vintern.

Du måste växla organiska och mineralgödselmedel. Då får växten full näring.

Hur man trimmar

Beskärning av ett träd är ett avgörande ögonblick i växtskötsel. Om proceduren genomförs korrekt, bär kulturen regelbundet frukt, blir praktiskt taget inte sjuk och föryngras.

beskärning päron

Det finns flera typer av beskärning, som var och en är nödvändig för trädet:

 • sanitära, rena sjuka, torra och skadade grenar;
 • reglering, ta bort skott som stör den bildande kronan, växer ojämnt eller inuti trädet;
 • bilda, ta bort onödiga grenar, vilket bara lämnar skelett som bildar en krona; skär av en del av längden för att stimulera utseendet på sidoskott.

Det är nödvändigt att klippa Chizhovskaya päron, det är viktigt att göra allt rätt.

Rentvå

Träd vitas för att skydda dem från skadedjur och virus. Använd snabbkalk med tillsats av vitriol och lera.

vitkalkande päron

Ogräva stamcirkeln

Det är nödvändigt att ta bort ogräs konstant, gräset drar ut de flesta näringsämnen från jorden. Ogräsning hjälper till att bli av med onödig vegetation. Trädgårdsmästare bekämpar ogräs genom att lossa och binda trestamcirkeln.

övervintring

Med en relativ motståndskraft mot låga temperaturer odlas Chizhovskaya-päronet i vissa regioner utan särskild förberedelse för vintern. I kallare områden är trädstammar lindade.

Sommarbor rekommenderar att du täcker trädets rötter med torra växtrester och strö sedan på jorden.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Päronet utsätts för alla slags sjukdomar. Om inte åtgärder vidtas i rätt tid förlorar sommaren bosatt trädet. Trädgårdsmästare utför förebyggande behandlingar på våren och hösten. Använd specialprodukter som du köper i butiken.

päronbehandling

Det är bättre att observera tekniken för plantering och skötsel, utföra agrotekniska tekniker, än att behandla en sjuk planta.

Möjliga päronsjukdomar

Det finns vissa kulturella sjukdomar. Bekämpa var och en av dem kräver speciella droger.

Moniliosis

När denna sjukdom drabbas förändras trädet utåt. Bruna blad visas, som sedan torkar ut, samma sak händer med blommor. Om växten påverkas av en sjukdom under fruktan, kommer bruna fläckar på frukten att indikera dess närvaro. Gynnsamma förhållanden för utvecklingen av sjukdomen är hög luftfuktighet.

Päronmonilios

Sårskorpa

Päron Chizhovskaya har en hög immunitet mot denna sjukdom. Därför behöver trädet inte behandling för sjukdomen. Tecken på sjukdomen - bladets insida är täckt med en vit blom, gradvis får den en brun nyans. Därefter passerar svampen till äggstocken eller frukten, beroende på den period som sjukdomen utvecklades.

Sooty svamp

En sotliknande blom förekommer på växterna. Därför fick sjukdomen ett sådant namn. Svampens utseende observeras under blom- och fruktperioden.

Troliga päronskadedjur

Päronet attackeras av olika insekter. Om du inte vidtar åtgärder för att eliminera dem, förlorar sommaren en del av eller hela skörden. Och sedan själva trädet.

bladlöss på ett päron

Bladlus

Det är omöjligt att märka förekomsten av ett insekt, och det är liten skada av det. Mycket värre är en koloni av skadedjur som snabbt multiplicerar och förstör växten. Huvudtecknet på bladlöss på ett träd är en klibbig substans på bladen och curling topparna på grenarna.

Det är nödvändigt att vidta åtgärder omedelbart, eftersom deras framsteg leder till att skörden och trädet förloras.

Päronmal

Fjärilen lämnar sina ägg direkt på frukten. Efter 15 dagar gnuggar larven vid vägen till päronfrön, bor och utvecklas där, livnär sig på fröna och lämnar dess excrement.

Päronmal

Päronblomma skalbagge

Beetle larverna vilar i knopparna. På våren börjar de äta och låter dem inte blomstra. För att förstöra skadedjuret är det nödvändigt att avskära njurarna som har en yttre defekt.

Skörd och lagring

Under andra halvan av augusti är frukterna redo att äta. Om päronet sköts ordentligt kommer det att bära 50 kg frukt. Samla frukt noggrant, särskilt om de är avsedda för långvarig lagring. Förrådets temperatur bör vara 0 ° C. Luftfuktigheten är inte mer än 70%. Päronen läggs i träbehållare och strö med sågspån eller täckas med tidningar.

Päron Chizhovskaya är det bästa alternativet för odling i trädgården. Sommarbeboare odlar det tack vare de positiva egenskaperna som trädet inte berövas.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa