Varför blir bladen på ett päronträd svart, vad man ska göra och hur man ska behandla, hur man ska hantera sjukdomen

Bladen blir svarta på päronet - precis rätt att ta tag i huvudet. I går var trädet behagligt med en grön krona och ett överflöd av äggstockar. Och idag är det förkolat. Detta problem uppstår för oerfarna trädgårdsmästare som försummar reglerna för att hålla ett träd i trädgården. Men kompetenta trädgårdsmästare är inte immun mot problem. Växten kan smittas med en infektion som kommer in från ett närliggande obehandlat område. För att rädda trädet och bevara skörden bör du fastställa den exakta orsaken till svärtningen och omedelbart börja behandlingen.

Möjliga orsaker till bladsvärkning och hur man hanterar dem

Vanligtvis blir problem uppenbara på sommaren. För att snabbt se utseendet på de första svarta bladen, bör du regelbundet inspektera växten.

Orsakerna till svärtningen och torkningen av kronan:

 • sjukdom;
 • skador av skadedjur;
 • analfabetisk vård.

Det är viktigt att starta behandlingen i tid, eftersom du i avancerade fall måste ta bort hela trädet.

Bakteriell infektion

En farlig sjukdom är en bakteriell brännskada. Päron är sjuka före 10 års ålder. Infektionen infekterar trädet genom bladstomata, barksår eller insektsbett som tidigare har besökts av sjuka träd.

För att förhindra allvarliga konsekvenser bör de första tecknen på sjukdomen bestämmas:

 • först, svarta ojämna fläckar visas på bladen;
 • sedan blir bladen helt svarta och lockar;
 • blad faller av, och svarthet går över till unga skott;
 • de drabbade grenarna torkar ut och stammen visar sig vara svart.

Om du inte börjar behandla päronet vid det första tecknet, måste du skära ner det efter 2-3 veckor. Värst av allt kommer infektionen att påverka resten av träden i trädgården.

päronblad blir svarta

Det är viktigt att komma ihåg: vid de första tecknen på sjukdomen är det nödvändigt att skära av och bränna de svärtade bladen. Skär sedan ut de drabbade skotten, spraya hela trädet med en lösning av ett kopparinnehållande preparat.

Sårskorpa

Detta är en svampsjukdom som drabbar unga päron under 10 år. Anledningarna till dess utseende är:

 • fuktigt väder;
 • förtjockade planteringar;
 • genetisk predisposition för växten.

Det är lätt att bestämma skurven, det räcker med att observera växterna. Om på päronblad:

 • suddiga fläckar dök upp;
 • och blev sedan mörk;
 • prickar är synliga på frukt eller peduncle;
 • prickarna växer sedan till fläckar.

päronblad blir svarta

Scab bestäms av en uppsättning tecken. Det är ganska svårt att bekämpa sjukdomen. Fallna löv ruttnar, men skorpesporer kvarstår i jorden och kan överleva vintern. Nästa år kommer de att blåsa igen på päronet med vinden.

När de första tecknen på svamp visas ska växten omedelbart sprayas med ett kopparinnehållande preparat.

Påverkade frukter kan ätas, men de kommer inte att lagras. På hösten ska alla blad rakas och brännas, och jorden ska behandlas med ett kopparinnehållande preparat.

Medianitsa

När en päron skadas av ett kopparhuvud täcks först bladen med svarta fläckar på insektsbettens platser. Fläckarna är snart ärrade, men trädet är redan påverkat: bladen, stammen och kvistar är täckta med en klibbig blom, en produkt från utsöndring av kopparhuvud. Vid utvecklingen av sjukdomen växer en sotig svamp på den klibbiga utsöndringen, som passerar till friska delar av växten. Trädet är sjukt: bladen torkar och faller av, barken slutar släppa in luft, svampen växer inuti. Efter ett tag, i frånvaro av behandling, försvinner päronet och dör.

Medianitsa på ett päron

Vid de första tecknen på sjukdom krävs det:

 • spraya trädet från honunggubben med ett lämpligt insektsmedel;
 • ta bort de drabbade bladen och bränna.

På hösten ska allt skräp skopa upp och brännas. Behandla sedan krona och bagageutrymmet med ett kopparinnehållande preparat. Upprepa behandlingen på våren. Dessutom rekommenderas det att förebygga spray mot skadedjur.

Omsorgsfel

Löv och skott blir ofta svarta och torra som ett resultat av felaktig vård. I detta fall bör du identifiera orsaken till sjukdomen och korrigera fel:

 • Päronbladen visnar och blir sedan svart och faller av under torra somrar eller betydande dammutsläpp i atmosfären. Tyvärr kan trädgårdsmästaren inte korrigera den ekologiska situationen.
 • Hela toppen av ett ungt päron har torkat, vilket innebär att trädet saknar kalcium. Det rekommenderas att man snabbt matar trädet med kalciumnitrat (i tillämpningsgraden).
 • Plantan har vridna och svärtade skott, den har slutat växa, vilket innebär att päronet har brist på bor. I detta fall räcker det att spraya med borsyralösning. Därefter, under rutinmatning, rekommenderas att applicera gödningsmedel med den nödvändiga mängden spårämnen.

päronblad

Det är viktigt att komma ihåg: ett friskt träd kommer inte att svärka och torka ut lövverket. Och hälsa kan ge korrekt vård: snabb matning, vattning, sprutning och beskärning.

Päronblad skadedjur

Skadedjur orsakar ofta svärning av päronblad. De parasiterar på kronan och orsakar för tidig vissnande och uttorkning.

Medianitsa

Det vingade skadedjuret livnar på päronsaft. Som ett resultat blir bladen svarta och faller av. Avfallsprodukterna från suckarna lämnar en klibbig beläggning på bladverket och barken. Det är en grogrund för sotig svamp. Fällor som hänger i päronens kronor hjälper till att minska skadedjursbeståndet. För att göra detta späds jäst sylt i en liter vatten, hälls i flaskor med gjorda hål. Fällor förnyas en gång i veckan.

suger på päron

Pärongalla kvalster

Galmiten tränger igenom bladen med sin proboscis och suger ut saften. Men det är extremt svårt att märka det: insekten är liten och manifesterar sig nästan inte. Trädgårdsmästaren märker helt enkelt att bladet har blivit svart och torrt. Ett päron som är berövade löv försvagas och dör med tiden.

Att slåss mot en fästing är ganska svårt. Vid de första symtomen på skador bör två sprutningar med insektsmedel utföras med ett intervall på 14 dagar.

Bladlus

Det finns knappast en trädgård fri från skadedjuret. Bladbladet i sig är inte särskilt aktivt. Men produkterna med dess vitala funktioner har en söt smak och lockar myror. Det är den sistnämnda som bosätter bladlössen på päronet. Bladlöss klibbar fast vid bladen, sug ur juicer och dränera dem. Därefter blir bladen svarta, torkar sedan ut och blir olämpliga för fotosyntes. Som ett resultat försvagas trädet och tappar äggstockarna.

bladlöss på ett päron

Faran för bladlöss är att insekter har infektionssjukdomar och svampsjukdomar. Skadedjursbekämpning garanterar inte att päronet inte är infekterat med eldsvamp eller skorpa. För att bekämpa bladlöss rekommenderas att bli av myror.Under första halvan av april bör trädgården behandlas med insektsmedel. Omedelbart ogräsning av päronträdstammar och avlägsnande av ogräs hjälper till att minska bladlösspopulationen. Sprutning med tobaksinfusion med tillsats av grön tvål hjälper till att skydda kronan.

Förebyggande och behandlingsmetoder för träd

För att skydda päronet från att svarten i lövverket bör förebyggande åtgärder vidtas:

 1. Applicera toppdressing i tid: ett friskt träd har stark immunitet.
 2. Välj sorter och hybrider för plantering som är resistenta mot bakteriella brännskador och skabb.
 3. Dra ut ogräset i tid.
 4. Utför vårbehandling mot myror.
 5. Häng klibbiga band mellan träden. Inspektera dem dagligen och identifiera vidhäftande skadedjur. När en honungmugg eller gallgmite uppträder ska du omedelbart behandla med insekticider.
 6. Observera avståndet när du planterar träd och buskar i trädgården.
 7. Genomför snabbt sanitära och formande beskärningar i trädgården.
 8. För att utföra vår- och höstförebyggande behandling med insektsmedel.
 9. Ta bort och bränn av växtresterna.
 10. Att locka gynnsamma insekter (nyckelpigor, myrajon) till trädgården för skadedjursbekämpning.

Pärongalla kvalster

Det är viktigt att förstå: det är lättare att förhindra uppkomsten av skadedjur än att bli av med dem senare och behandla trädgården.

Folkrättsmedel och recept

Det finns folkliga metoder för skadedjursbekämpning:

 • Gammal hirs som är utspridda runt myren får skadedjur att lämna sina hem.
 • Sprutning med en urealösning längs nästan-stamcirkeln på hösten kommer att döda övervintringsskadegörarna.
 • Täckning av bagagerumscirkeln med mörkfärgad lutrasil på våren kommer att förhindra år av vintrande kopparhuvuden.
 • Ganska goda resultat uppnås genom förebyggande rökning med rök under öppningen av blad på våren.

För att förhindra invasion av skadedjur, bör kalendula, delphinium, röd yarrow planteras i trädgården.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa