Egenskaper och beskrivning av päronsorten Bryanskaya Krasavitsa, plantering och vård

Bland alla päronsorter tar Bryansk-skönheten en speciell plats. Hon tillhör eliten, och inte bara på grund av sin smak. Andra fördelar inkluderar en vacker ljus skarlakansfärg på frukten, vilket gör päronet lämpligt för trädgårdsdekoration, liksom frostbeständighet och riklig skörd. Trädet är opretentiöst, lämpligt för odling även i Ural. Därför kommer det att vara intressant för många trädgårdsmästare.

Päronsorten Bryansk-skönhetens historia

Denna sort fick sitt namn på grund av den plats där den uppföddes, det vill säga Bryansk-regionen. Det var där, i Kokinsky-stödpunkten i VSTISP, A. Vysotsky och N. Rozhnov utförde arbetet med att korsa två sorter:

 • Nyår;
 • Williams röd (gav frukten en röd färg).

Ursprungligen var sorten avsedd för de svarta jordområdena, men på grund av frostbeständighet och andra kvaliteter har den blivit populär på andra platser. Nu finns det i Centrala Ryssland och till och med i Ural. Även om Bryansk-skönheten har funnits i många år lades den till i statsregistret först 2010, efter många kontroller.

Beskrivning och sorts egenskaper

Vanligtvis kännetecknas denna sort av träd med medelhög höjd. De ser bra ut i trädgården, eftersom de unga bladen före bildandet av den apikala knoppen kännetecknas av en vacker ljus vinröd färg. Senare blir de gröna. De centrala skotten och stammen förblir emellertid bruna med en rödaktig nyans. Unga grenar är klaret från början.

Frukterna har följande egenskaper:

 • stor storlek;
 • vanlig päronformad, något långsträckt;
 • huden är tät, slät;
 • mogna päron är gulaktiga med en mörkröd fläck;
 • massan är krämig, med en lätt arom;
 • smaken är söt, delikat, något sur.

Bryansk-skönheten blommar sent - i mitten av maj. Tack vare detta påverkas det inte av vårens frost. Samtidigt är detta en tidig höstsort - den bär frukt i mitten av september.

Bryansk skönhet

Huvudsakliga fördelar och nackdelar

Liksom andra elitesorter har Bryansk-skönheten ett antal fördelar:

 • ger en gröda redan 3 år efter plantering, efter att 6 - frukten når sitt maximum;
 • vinterhård;
 • resistent mot skabb, bladlöss och svampsjukdomar;
 • trevlig smak av päron;
 • höga dekorativa egenskaper;
 • det finns inget behov att plantera pollinatorer i närheten.

Sorten har faktiskt bara två nackdelar:

 1. Vid självbestämning kan utbytena vara oregelbundna.
 2. Tåler dåligt torka, på grund av detta förlorar frukterna sin smak.

I allmänhet spelar nackdelarna med sorten ingen stor roll, så Bryansk-skönheten är lämplig för olika trädgårdar. Det är opretentiöst, men samtidigt betalar det fullt ut för all vård.

päronträd

Specifikationerna för växande grödor

Trots sorts höga resistens mot många faktorer finns det flera funktioner som är viktiga att tänka på när man planterar. Dessutom kommer inte alla plantor att fungera.

Plats och tid för ombordstigning

Den bästa tiden att plantera päron är tidig vår, innan knopparna öppnar. Även om du köpte plantor på hösten kan du bara gräva i dem, men det är bättre att vänta med överföringen till en permanent plats. Platsen för Bryansk skönhet väljs med beaktande av följande krav:

 1. Mycket ljus, eftersom den södra kulturen behöver det för ansamling av socker.
 2. Akvifern är inte närmare än 2,5 meter, annars kommer rötter att ruttna.
 3. Jorden är bördig, lätt, andas, svagt sur eller neutral.

Även om sorten är krävande för pollinerare, kommer tillgången på lämpliga träd att ge dig konstant och rik utbyte. Det viktigaste är att de växer upp samtidigt med Bryansk-skönheten. Idealiska alternativ är Moskvichka och Lada Amurskaya.

gropförberedelse

Urval av plantor

När du väljer planteringsmaterial, var uppmärksam på plantornas utseende och några andra funktioner:

 • ålder - högst två år;
 • ett välutvecklat, friskt rotsystem som är 30 centimeter eller mer;
 • växthöjd - upp till 70 centimeter;
 • inga tecken på sjukdom och skada.

En sådan fröplanta kommer att rota väl på en ny plats och kommer snart att ge sin första skörd.

plantor med rhizom

Rätt passform

Innan plantering är det viktigt att förbereda plantan och platsen för den. För att göra detta, håll päronrötterna i Kornevins lösning i cirka 40 minuter. Sedan gräver de ett hål på 75 x 100 centimeter i storlek och gör en blandning från det borttagna skiktet, tillsätter organiskt material och 120 gram superfosfat och kalium vardera.

Själva landningen är som följer:

 1. Begrava insatsen på ett avstånd av 15 centimeter från hålet mitt.
 2. Häll lite av krukvattningen i en hög.
 3. Placera en planta i hålet och sprid rötterna längs botten av hålet. Om det finns en lerklump, spara den.
 4. Lägg resten av marken ovanpå.
 5. Bind plantan till en stapel och tampa sedan marken och vattnet.

Om du planterar Bryansk-skönheten på våren, måste den förkortas, då kommer växten att ge fler sidoskott.

landar med barnbarn

Funktioner av trädvård

För att få en rik skörd och upprätthålla en pärons hälsa måste du komma ihåg några regler för att ta hand om det.

Vattna och lossna

Fuktbrist är mycket skadligt för sorten. På grund av detta växer unga skott dåligt, äggstockarna bildas inte, skörden är inte så riklig, och frukterna förlorar sin smak. Torkan påverkar särskilt unga träd. Mogna päron kräver mer vatten under blomningen, men vid andra tillfällen bör jorden inte få torka ut. Efter vattning lossnar jorden runt och mulched med halm eller humus.

vattna träd

Gödsel

Om du förbereder marken ordentligt för plantering, behövs inte utfodring de tre första åren. Tillsätt urea eller saltpeter på våren och organiska gödningsmedel, fosfor och kalium på hösten på fjärde, före knopp. Det mesta av utfodringen krävs under den period då päronet ger större delen av skörden:

 • gödsling med urea innan blommande under kronan;
 • efter att trädet blommat, använd Kaphor K;
 • efter att en del av äggstockarna har fallit av - aska eller fosfor;
 • när frukt mognar, sprayar du trädet med magnesiumsulfat;
 • efter att bladen faller på vintern, använd en komplex gödningsmedel eller organisk.

Om jorden är sur, måste den också befruktas med dolomitmjöl vart femte år.

beskärning

Den första beskärningen utförs omedelbart efter plantering, medan plantan förkortas till 65 centimeter. Sedan varje april är det nödvändigt att ta bort alla skadade, sjuka och torkade grenar, såväl som de som tjocknar kronan.

beskärning

Rentvå

Tvättmedel hjälper till att befria trädet från svampsporer och skadedjur. Dess andra syfte är att skydda mot solbränna. Det är nödvändigt att tvätta både på våren och hösten, och innan växtsäsongen rengörs trädet först för mossa och gammal bark.

Förbereder för vintern

Minsta temperatur vid vilken ett träd kan överleva är -28 grader. Men det bör fortfarande vara böjd med torv, tallnålar eller halm. Innan detta krävs riklig vattning. Täck unga träd med duk eller agrofiber.

Sjukdomar, skadedjur, förebyggande

Trots Bryansk-skönhetens motstånd mot många skadedjur behöver den också förebyggas.

frukt glödlampor

Sårskorpa

Visas i kalla klimat med hög luftfuktighet. För att förebygga, behandla päronet med kopparsulfat innan du blommar. Efter att frukten har fastställts behövs ytterligare en behandling med ett sådant sätt som Gamair.

Pulveraktig mögel

Denna sjukdom känns igen av en vit blom som blir brun och sedan förvandlas till svarta fläckar. Använd Topaz eller Spor för pulverformig mögel. Efter skörden måste trädet behandlas med en 1% -ig lösning av Bordeaux-vätska, och allt blad måste brännas.

Bladrulle

Bladormens larver sätter sig i knopparna. Därför är det nödvändigt att förbehandla alla päron med Karbofos i ett förhållande av 30 gram per 10 liter vatten. Också använt tinktur av tobak, tobaksdamm eller makhorka.

larvbladmask

Päronmal

Mullens larver, efter kläckning från kopplingarna, gnaglar genom passager i frukterna och livnär sig frön. Malvedavkok hjälper mot dem:

 1. 0,8 kg torrt gräs måste infunderas i flera timmar i 10 liter vatten.
 2. Koka infusionen i en halvtimme.
 3. Filtrera och tillsätt samma mängd vatten.

Träd behandlas med denna lösning flera gånger innan blomningen.

mal mal

Skörd och lagring av päronskörden Bryansk skönhet

Frukterna av Bryansk-skönheten skördas under de första två veckorna av september. Mogna päron har gula färger och den röda fläcken upptar det mesta av huden. När de skördats lagras de i två veckor, i ett kylrum i två månader, särskilt om de placeras där omedelbart.

För bättre lagring placeras päron i två lager i kartonger med film eller pappersark på botten. De är också täckta med folie uppifrån.

Bryanskaya krasavitsa-sorten är ett bra alternativ för en trädgård. Även om det är en sydlig variation är den lämplig för många regioner på grund av dess frostbeständighet. Dessutom kan päron användas inte bara färskt - de är lämpliga för många rätter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa