Beskrivning och pollinatorer av päron från Belorusskaya sen sort, plantering och vård

Läckra fruktfrukter är relevanta när som helst på året. De är behagliga för ögat och kan dekorera valfritt bord. Päron av Belorusskaya Late sort är en höstsort med lång hållbarhet. Denna sort är frostbeständig och att ta hand om sådana träd är inte svårt. För att odla en sådan kultur är det viktigt att känna till komplikationerna med att plantera och ta hand om den.

Päronsortens vitryska historia sent

Vintersorten Belorusskaya Late uppföddes tack vare sådd av den självpollinerade päron Dobra Luiza. Sedan 2002 har päronet odlats i Ryssland och passar de centrala och nordliga regionerna. Uppfödare utvecklar gradvis mer avancerade sorter av denna sort..

Beskrivning och sorts egenskaper

Trädet har en tät krona som liknar en boll. Päronets höjd kan vara upp till 5 meter. Små ovala blad har ljusgrön färg. Vita blommor med elliptiska kronblad kommer ut från de konformade knopparna. Frukten är långsträckta med en grov hud och mjukt saftig massa. Deras smak ligger betydligt före en annan vinterhärdig sort - Vitryssland.

Belorusskaya sent anses vara en delvis självpollinerad sort. Men för att öka avkastningen pollinerar trädgårdsmästare konstgjorda växten. De bästa pollinatorerna för detta päron är sorter som Bereloshitskaya, Conference eller Maslyanistaya Loshitskaya.

Ett träd kan självständigt pollinera endast om det planteras nära dessa växter.

päron vitryska

Huvudsakliga fördelar och nackdelar

Som alla andra päronsorter har Belorusskaya sent ett antal fördelar:

 1. Tidig mognad. De första frukterna kan erhållas 3-4 år efter att trädet planterats.
 2. Månader av lagring av frukt, förutsatt nödvändiga villkor. I vissa fall kvarstår de fram till april.
 3. Vinterhårdhet. På grund av detta kännetecken används sorten aktivt av trädgårdsmästare i områden med kallt klimat.

Men det finns också nackdelar:

 • fruiting är inte konstant;
 • växten är mottaglig för de skadliga effekterna av sjukdomar: skabb och bakteriell förbränning;
 • med rikliga skördar blir frukterna själva mindre;
 • trädets tendens att tjocka kronan kräver regelbunden beskärning.

De befintliga nackdelarna med sorten kompenseras av utmärkt smak. Och med ordentlig vård är mindre brister inte problem.

frukt på en gren

Specifikationerna för växande grödor

För att kulturen regelbundet ska bära frukt och inte förlora sina kvaliteter är det nödvändigt att ta ett ansvarsfullt synsätt på dess odling. Det är viktigt att ta hänsyn till alla aspekter: plats, tid och planeringssekvens samt ytterligare vård.

Plats och tid för ombordstigning

Var trädet ligger beror inte bara på utseendet utan också på fruktens kvalitet. Kulturen föredrar en varm och ljus plats. Det rekommenderas att placera trädet på södra sidan av byggnader eller nära ett staket för att minska den negativa påverkan av kalla vindar. Låglandet är inte lämpligt för denna sort, eftersom sval luft samlas i den och smältvatten kvarstår länge.

Päron av den sena sorten Belorusskaya planteras på våren - innan knopparna dyker upp, efter att snön smälter. Du kan plantera ett päronträd på hösten - innan frosten börjar. Detta tillåter päronet att slå rot tills svår frost, och nästa säsong kommer groden att växa.

gräva ett hål

Urval av plantor

Plantor med öppna rötter eller odlas i behållare används som plantmaterial. Det perfekta alternativet för att köpa en plantor anses vara en plantskola där det exemplet du gillar grävs ut innan du säljer. När du väljer groddar med ett öppet rotsystem måste du vara uppmärksam på växtens utseende:

 • det bör inte vara synliga skador på bladen;
 • det är bättre att välja rötter med en längd på minst 30 centimeter;
 • rotsystem utan tillväxt, svarthet och mögel;
 • barken är slät och inte torr.

Om groddan är mindre än ett år gammal kanske den inte har grenar. En två år gammal plantor har små kvistar.

färdig plantor

Rätt passform

Landningsteknologi involverar följande sekvens av åtgärder som utförs:

 1. Jordberedning. Det måste berikas med gödselmedel och lossas. Landningsgropen grävs upp till 80 centimeter djup, med en diameter på cirka en meter.
 2. Doppa plantorna i mitten av hålet.
 3. Återfyllning med en blandning av jord, gödsel, flodsand och mineralgödsel.
 4. Komprimering av landningsplatsen.
 5. Riklig vattning.
 6. Böjning med bark eller små träspån.

Innan plantering kan plantorna röda i blötläggning i lösningen av Kornevin-beredningen för att förbättra rotbildning.

plantering i marken

Funktioner av trädvård

Det räcker inte bara med att plantera en kultur. Hon behöver regelbunden vård och uppmärksamhet.

Vattna och lossna

Träd av sorten Belorusskaya Late är resistenta mot torrt klimat. Vid långvarig torka rekommenderas det dock att vattna päronet två gånger i veckan med rent vatten. En enhet måste spendera från 50 till 70 liter. För att gödselmedel ska tränga djupt in i rotsystemet bör den övre delen av jorden lossas. Detta förfarande hjälper till att förbättra lufttillförseln till växten och bekämpa ogräs.

Gödsel

Ett par år efter plantering måste päronet matas med mineralblandningar och organiska lösningar. Päronträd reagerar positivt på kvävebefruktning.

gödningsskopa

Den optimala kombinationen av päronfoder är en blandning av benmjöl och lövträd. I framtiden appliceras gödselmedel två gånger om året - på våren och hösten. Om det uppstår problem med trädets utseende är det möjligt att lägga till sommarförband enligt bladmetod. Toppdressing bör endast appliceras efter riklig vattning av trädet.

beskärning

För att bilda en vacker krona skärs ett ungt träd av vilket lämnar 3-4 grenar som visuellt ser utvecklade ut. Cirka en fjärdedel av höjden skärs från stammen. Beskärning görs under våren eller hösten.

Viktig! För att inte skada trädet, använd en vass skärare eller en trädgårdskniv för beskärning.

Det är viktigt att ta bort alla skadade grenar. Om de är stora bör de tas bort till ringen.

Rentvå

På våren bör stammen skyddas mot skadedjur och solljus. För detta behandlas det med kalk. Evenemanget hålls också under höstmånaderna - för att undvika multiplikation av parasiter och svampinfektioner.Förfarandet ska utföras i torrt väder. För att skapa en lösning är det nödvändigt att kombinera kalk, kopparsulfat, trälim och vatten.

vitkalkning av grenar

Förbereder för vintern

Även med beaktande av det faktum att sorten anses vara vinter, finns sannolikheten för frysning fortfarande. För att skydda päronträdet mot låga temperaturer hälls ett högt skogsspån runt stammen och själva stammen lindas i papper.

Sjukdomar, skadedjur, förebyggande

Päronet är mottagligt för skador från skadliga bakterier och insekter. För att förebygga sjukdomar bör förebyggande åtgärder vidtas regelbundet.

Sårskorpa

När en svamp uppträder i marken kan skabbskador antas. På grund av sjukdomen uppträder ljusa fläckar på växternas blad, och frukterna är täckta med en mörk blomma, där sprickor med råtta bildas. För behandling måste päronet behandlas med en lösning av fungicid och vatten.

 svamp på frukt

Pulveraktig mögel

Denna sjukdom påverkar bladen och blommorna. Det slår unga skott. Om skadade delar av stammen hittas tas de bort och brännas. För att bekämpa sjukdomen används sprutning med Fundazol eller en lösning av soda med flytande tvål.

Bladrulle

Denna skadedjur matar på bladen och viker dem i ett rör. För att bekämpa det används insekticidlösningar: Lepidocyte, Kinmiks, Karate. Skadat blad och frukt bör tas bort och brännas för att förhindra återinfektion.

Päronmal

Insektet lägger ägg på frukten och gnagger sedan massan till frön. Det är dem som hon livnär sig fram till valp. Som profylax används sprutning med insekticider. Till exempel Fitoverma.

mal på bladverk

Skörd och lagring av päron vitryska sent

Sorten är vinter, så plockningen bör påbörjas ungefär tre veckor tidigare än andra sorter. Frukten skärs för hand. Den optimala behållaren för detta är en väska med en avtagbar dag. Detta gör att du kan flytta päronna exakt i valfri behållare utan mekanisk skada.

Viktig! För att säkerställa korrekt förvaring måste du undvika att separera stjälken från päronet..

Under skördsprocessen rekommenderas att en första sortering av päron genomförs. Det är lämpligt att avsätta skadade frukter för bearbetning omedelbart.

skörda

Hälsosamma frukter ska förvaras i trälådor eller specialbehållare i rum med tillräcklig ventilation. Inomhus temperatur kan variera från 2 till 9 grader Celsius. För att ta bort överflödigt fukt från rummet räcker det att placera flera behållare med salt eller kalk.

Du måste lägga frukterna i ett (högst två) lager, med stjälkarna uppåt. Lager är överlagda med tidningspapper. Om det finns en möjlighet till en mer noggrann placering av grödan, lindas varje frukt i en tidning.

Växande vitländska senpäron är en möjlighet att dekorera din trädgård och fylla din kost med läckra frukter i flera månader.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa