Beskrivning och egenskaper hos päronsorter Abbot Vettel, plantering, odling och skötsel

Päronet, känt för många trädgårdsmästare som Abbot Vettel, har stora och avlånga frukter. Dessa frukter har en delikat söt smak, de är saftiga, men försämras inte under lång tid och kan, om de lagras korrekt, ligga fram till nyåret. Päron mognar tidigt på hösten och plockas halvgrönt från grenarna. Frukt mognar inte i träd utan i svala rum. Denna skördemetod valdes inte av en slump - om frukterna mognar på grenarna minskar deras smakegenskaper.

Beskrivning och egenskaper hos päron Abbot Vettel

Den franska sorten av ovanligt doftande päron har odlats under lång tid i sydeuropeiska länder. Nu har dessa frukter spridit sig i fruktträdgårdarna i Centrala Ryssland. Abbot Vettel är en söt, saftig frukt som smälter i munnen.

Det har en behaglig smak, subtila sura anteckningar känns. Fruktmassan är söt-kryddig, fet, tät, krämig. Frukten är stora och avlånga, vikten av en frukt når 250 gram. Skalet av ett moget päron är grovt, har en gul färg, bruna prickar syns på ytan. Denna efterrätt av päron är täckt med en lätt rodnad under mognad.

Ett moget träd når en höjd av 3 meter. Börjar bära frukt fyra år efter plantering. Abbot Vettel är en självfruktbar sort. För en bra skörd finns det inget behov av att plantera andra päronvarianter i närheten.

päronkronor

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

  • själv fertilitet;
  • försäljningsbart utseende;
  • utmärkta smakegenskaper;
  • medium resistens mot skabb, rutt, cancer.

minuses:

  • låg frostmotstånd;
  • genomsnittlig avkastning.

Landningsfunktioner

Abbot Vettel älskar svart jord och bördig ler. Liksom alla typer av päron hatar hon sur jord. För att normalisera syra-basbalansen rekommenderas att gödsling av jorden med aska eller kalk. Päronet kan odlas på sandsten. Först måste marken befruktas med mullein, sod och svart jord måste tillsättas.

Abbot Vettel

timing

Plantor kan planteras på hösten och våren. Många trädgårdsmästare föredrar höstplantning. Trädet planteras när lövfallet slutar. Innan kallt väder börjar måste en ung planta ha tid att anpassa sig till nya förhållanden. På våren planteras träd innan knopparna vaknar. Vårplantning är att föredra för de södra regionerna, hösten - för den mellersta remsan.

Landningsplats

Det rekommenderas att Abbot Vettel planteras på en ljus plats, borta från höga träd och höga byggnader. Päronet gillar inte träskig jord.När det växer når sitt rotsystem 8 meter långt. Rötterna går djupt ned i marken, så områden med för höga grundvattennivåer bör undvikas.

frukt blir röd

Vad är bättre att växa från?

Abbot Vettel odlas bäst från en plantan som är 1,5 meter hög, som är ett eller två år gammal. Det är tillrådligt att köpa unga träd i plantskolor, där du alltid kan be säljaren om ett intyg om kvalitet. Det rekommenderas inte att köpa plantor av fruktträd på spontana marknader. Säljare ger inte alltid tillförlitlig information om produkten.

Päronet kan förökas med sticklingar eller transplantat. Det är riktigt, för detta måste du klippa en liten kvist från moderträdet. Det är rotat i marken eller ympat i någon annan sort av päron. Trädet sprider sig genom lager. För att göra detta böjs en ung pärongren låg till marken och strö av jord. När rötterna visas klipps snittet från moderträdet.

Avstånd mellan träd

Abbot Vettel är bara tre meter hög. Det är lämpligt att inte plantera andra växter nära päronet som kommer att skugga det. Avståndet mellan angränsande plantor är 4 eller 5 meter. Mellan raderna - minst 5 eller 6 meter.

enorm frukt

Landningsteknik

För plantering måste du gräva ett hål 70 centimeter djupt. Det rekommenderas att berika jorden med kompost (5 kg), superfosfat och kalium. Innan planteringen bör plantornas rötter placeras i vatten i 12 timmar, en Heteroauxin-tablett kan läggas till den. Längst ner i hålet måste stenar hällas för dränering.

Plantan sätts in i hålet och täcks med jord upp till rotkragen. Sedan hälls 3 hinkar med vatten under roten. Landet nära trädet är hårt klämt. Päronet är en mycket ömtålig växt. Det är viktigt att installera ett stöd i närheten av det.

bundna grenar

Regler för trädvård

Denna päronsort, med ordentlig skötsel, regelbunden beskärning och snabb utfodring, kan ge upp till 45 kg per träd. Om du inte tar hand om päronet blir dess krona tjocka och fruktarna blir små och sura.

Vattningsläge

Abbot Vettel vattnas i torr vår och sommar. Ett ungt träd behöver 3 vattningar per vecka. En hink med vatten hälls under roten. Ett vuxet päron vattnas oftare. Under en torr vår, under blomning och äggstocksbildning, vattnas trädet varannan dag. 2 eller 3 hinkar vatten hälls i jorden. Bevattning kan kombineras med toppdressing, ogrässkörd och mark lossning.

vattning burkar

Toppdressing

På våren befruktas Abbot Vettel med en lösning av kycklinggödsel eller mullein. De tar 3 kg organiskt material för en hink med vatten. Zonen nära stam är mullbotten med humus. Under bildandet av äggstockarna införs kvävehaltigt, fosfor- och kaliumgödselmedel i jorden. Päron matas med urea, ammoniumsulfat, ammoniumnitrat.

På hösten, före övervintring, införs pulverformigt superfosfat, fosforitmjöl, kaliumsulfat i jorden. Organisk och mineralisk gödselmedel kan inte appliceras samtidigt. Det måste finnas ett intervall mellan dem - minst 14 dagar.

övervintring

Under den första vintern täcks nödvändigtvis ett ungt träd. Stammen hälls med torr mulch till en höjd av 30 centimeter. Trädet är lindat med torr halm, agrofiber, värmeisolerande byggnad. Innan vintringen måste stammen målas med slakad kalk. Vitvätt skyddar päronet från gnagare och skadedjur. Grangrenar kan läggas runt trädet. Den har goda värmeisoleringsegenskaper och håller cylindern borta från möss.

gröna löv

Föryngring

Abbot Vettel är en ljusälskande växt. Kronan måste periodvis uttunnas. Genom att eliminera onödiga grenar bildar de skelettet till ett träd som tål stora frukter. Beskärning sker tidigt på våren, innan knopparna vaknar. Grenar avlägsnas genom förkortning eller gallring. Om trädet växer starkt uppåt förkortas grenarnas toppar med en tredjedel.Vid tunnning tas grenarna helt bort. Denna procedur förhindrar bildandet av en för tät krona.

Gamla päron behöver föryngring. Mogna träd föryngras för att öka avkastningen och öka fruktningen. Gamla grenar skärs med en tredjedel var tredje år eller skärs av helt, vilket lämnar unga och friska. Den centrala bagageutrymmet måste tas bort - den är infertil. På hösten, innan övervintringen, skärs torra, ruttna, trasiga grenar av.

ljusälskande växt

Sjukdomar och skadedjur

Kampen mot sjukdomar och insekter bör inledas under våren. Det rekommenderas att behandla trädstammen med slakad kalk. För att förebygga sjukdomar på sommaren sprayas kronan med fungicider, en lösning av Bordeaux-vätska eller kopparsulfat. Under blomningen och fruktbildningen bevattnas päronet med insektsmedel för att förhindra uppkomsten av skadedjur.

Sjukdomar och behandlingar:

  1. Sårskorpa.

Bruna fläckar visas på blad och frukt. Frukten spricker, slutar mogna, blir hårda. Sjuka frukter tas bort från trädet. Resten sprutas med Bordeaux-blandning eller fungicider (Skor).

vita blommor

  1. Moniliosis.

Svampen infekterar frukten och får den att ruttna. Sjuka päron tas bort från grenarna. Resten bevattnas med Bordeaux-vätska eller en svag kalklösning.

  1. Rost.

Löv och frukt attackeras av en svamp som lämnar orange runda fläckar på dem. Sjuk frukt plocka. Trädet behandlas med Bordeaux-blandning eller Cuproxat.

plantera en planta

Vilka regioner är sorten mer anpassad till?

Abbot Vettel odlades ursprungligen endast i södra länder. Nu började denna sort planteras i centrala Ryssland, i Ukraina, i Vitryssland. Päronet har anpassat sig väl till livet på medeltid. Det är sant att trädet måste isoleras för vintern.

Efter att ha lyckats övervintras vaknar trädet på våren, bär frukt på sommaren och mognar under första halvan av september. Frukter plockas från omogna träd. Täta och friska frukter tas bort tillsammans med stjälken. Det rekommenderas att inte skrapa eller släppa päron under skörden, annars kommer de snabbt att försämras. Förvara frukt i ett mörkt, torrt, svalt rum vid en temperatur av 0 till 5 grader Celsius.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa